REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Poză via pagina de Facebook a lui Petre Daea

Non-știrile săptămânii: "guvernul ne fură copiii" și "UE ne obligă să importăm cereale de slabă calitate din Ucraina"

„Păzea, ne fură statul copiii” și „UE ne obligă să importăm cereale de slabă calitate din Ucraina” – două narațiuni false care au fost pe val în timpul sărbătorilor pascale de anul acesta. 

PressOne îți arată de ce greșesc cei care le propagă. 


Miercuri, 19 aprilie, Camera Deputaților trebuia să voteze PLx 145/2023, un proiect inițiat de guvern care-și propune crearea unui cadru legal pentru prevenirea separării copiilor de părinții sau tutorii lor. Deși își propune în mod explicit să prevină instituționalizarea copiilor ce provin din familii cu probleme, mișcarea de extremă-dreapta din România a înțeles și interpretat legea fix pe dos.

„Legalizarea FURTULUI DE COPII de către stat. Urmează votul final în plen!”

„ALERTĂ: BARNEVERNET ÎN ROMÂNIA! Copiii vor putea fi smulși din familiile lor și izolați de Stat pe criterii Totalitarist-Sanitare”


Vrem să luptăm în continuare împotriva dezinformării și a știrilor false. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.

„Lege satanică: PSD, PNL și USR vor să ne ia copiii, pe modelul legii Barnevernet”, au tunat mai multe voci și publicații ultraconservatoare în ultima săptămână. 

Prima lor nemulțumire vizează un articol din lege care spune că un copil este în situație de risc de separare inclusiv când familia care se ocupă de creșterea și îngrijirea lui are unul sau mai mulți copii nevaccinați cu schema din Programul Național de Vaccinare. Dar legea nu propune în niciun moment ca în astfel de situații copilul să fie luat din sânul familiei sau să fie vaccinat cu forța, așa cum au interpretat politicieni precum Diana Șoșoacă sau Dumitru Coarnă. Dimpotrivă, se vorbește despre obligația serviciului public de asistență socială de a sprijini familiile aflate în această situație. 

„Vaccinarea este atributul instituțiilor din Sănătate și acolo va rămâne. În plus, vaccinarea este o recomandare și nu o obligație. Însă, este datoria autorităților locale și a serviciilor sociale să le explice familiilor vulnerabile beneficiile, dar și riscurile. Asta introduce, de fapt, obligația autorităților de a oferi explicații, nu vaccinuri”, a explicat Gabriela Firea, șefa Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, sensul acelui pasaj din lege. 

De altfel, așa cum observă și Gabriela Firea, ar fi imposibil ca un copil să fie separat de familie pentru că n-ar fi fost vaccinat, pentru că legislația actuală nu prevede obligativitatea vaccinării. O propunere în sensul ăsta a existat, dar proiectul s-a pierdut prin sertarele Camerei Deputaților.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Al doilea aspect controversat al legii este înființarea unui Observator Național al Copilului – o bază de date prin care să fie identificați și înregistrați toții copiii aflați în situație de risc de separare de familie. Criticii proiectului spun că este un sistem de tip „Big Brother”, care pregătește terenul pentru înființarea unui Barnevernet românesc (instituție norvegiană cu atribuții în protecția copilului acuzată că separă copiii de familii în mod abuziv).

De fapt, se arată în expunerea de motive a proiectului, centralizarea acestor date face parte dintr-un proces mai larg de reformare a serviciilor de protecție a copilului, care include crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie. Până acum, fiecare primărie se gospodărea aproape singură când venea vorba de activitățile de prevenire a separării, în funcție de ce bani și resurse umane avea la dispoziție. Drept urmare, în comunitățile mai sărace, în loc să fie prevenită separarea, de multe ori era sesizată Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului, iar copilul ajungea să fie instituționalizat. 

„În lipsa realizării activității de prevenire a separării copilului de familie și a serviciilor destinate prevenirii separării copilului de familie, 32% dintre copiii care aveau o măsură specială la sfârșitul anului 2021 au intrat în sistem ca urmare a situației economice precare a familiei”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului

Până la ora publicării acestui articol, coaliția de guvernare a dat deja înapoi, proiectul fiind retrimis la comisii. Într-o postare publicată pe 19 aprilie, Gabriela Firea anunța că a hotărât să elimine articolul care punea problema vaccinării, dar și ca înscrierea în Observatorul național al copilului să se facă exclusiv cu acordul părinților. 

UE ne obligă să importăm cereale de slabă calitate din Ucraina

Acum un an, Uniunea Europeană suspenda taxele vamale pentru produsele ucrainene, pentru a-i permite acesteia să-și exporte mai ușor cerealele către Africa și Orientul Mijlociu, după ce rutele obișnuite din Marea Neagră fuseseră blocate de invazia rusă. Teoretic, aceste cereale ar trebuit doar să tranziteze statele UE ce se învecinează cu Ucraina, dar aproape un mai târziu s-a constatat că o parte din ele rămân pe teritoriul țărilor tranzitate, de regulă din cauza unor probleme logistice. 

Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România au reclamat că importul de cereale ieftine din Ucraina va duce la o prăbușire a prețurilor, iar cei afectați vor fi atât fermierii locali, care vor rămâne cu cerealele nevândute, dar și consumatorii, pentru că produsele ucrainene ar fi de proastă calitate. Drept urmare, o parte dintre aceste țări au hotărât să suspende temporar importul (sau chiar tranzitul) cerealelor din Ucraina. România încă n-a făcut-o, dar a anunțat că va sigila și monitoriza cu foarte mare atenție transporturile de genul acesta.

Deși îngrijorările statelor vizate sunt legitime (ca dovadă, UE plănuiește să-i despăgubească pe fermierii afectați printr-un pachet în valoare de 100 de milioane de euro), subiectul a fost exploatat în mod populist atât de politicienii mainstream, cât și de extremiștii de dreapta din Parlament. 

„Fermierii români avertizează: «Porumbul din Ucraina este atât de toxic, că nici porcii nu-l mănâncă»”, dezinforma o publicație la începutul lunii februarie. Ideea că cerealele din Ucraina ar fi toxice sau de proastă calitate (și de asta ar fi atât de ieftine) persistă până în ziua de azi, fiind propagată în ultimele luni de politicieni AUR, fermieri români care au protestat împotriva importurilor din Ucraina, dar și de președintele Camerei de Comerț și Industrie a României

Totuși, la începutul lunii martie, ministrul Agriculturii declara că „Autoritatea Sanitar-Veterinară a prelevat 8500 de probe din cereale ucrainene” și niciuna dintre ele nu a înregistrat depăşiri ale parametrilor de calitate. 

În plus, după ce Uniunea Europeană a spus că Polonia și Ungaria au greșit când au interzis în mod unilateral importurile de cereale și alimente din Ucraina, politicienii naționaliști și eurosceptici din România au îndemnat coaliția de guvernare să procedeze la fel și să nu mai joace după cum îi cântă UE. 

„ROMÂNIA CONTINUĂ SĂ IMPORTE CEREALELE UCRAINEI, cu riscul uciderii fermierilor români. Nu contează… așa a venit ordinul din afară, așa trebuie sa fie mai bine pentru o slugă umilă: sa execute tot, orice, fără comentarii, chiar dacă ar fi sinucigaș”, se lamenta politicianul extremist Dan Chitic într-o postare de pe Telegram. 

Uniunea Europeană a anunțat miercuri că urmează să impună ea însăși restricții privind importul de cereale din Ucraina, deci ideea că Uniunea ar urmări sau ar avea vreun interes să saboteze industria agroalimentară din România (sau alte țări) n-are nicio treabă cu realitatea. 

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat. Ai două modalități:

1. Îl completezi online pe platforma Formular230.ro, apoi ne vom ocupa noi de depunerea lui prin SPV la ANAF.

2. Descarci formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios