Poză via pagina de Facebook a lui Petre Daea
20/04/2023
Non-știrile săptămânii: "guvernul ne fură copiii" și "UE ne obligă să importăm cereale de slabă calitate din Ucraina"
„Păzea, ne fură statul copiii” și „UE ne obligă să importăm cereale de slabă calitate din Ucraina” - două narațiuni false care au fost pe val în timpul sărbătorilor pascale de anul acesta.
PressOne îți arată de ce greșesc cei care le propagă.
Miercuri, 19 aprilie, Camera Deputaților trebuia să voteze PLx 145/2023, un proiect inițiat de guvern care-și propune crearea unui cadru legal pentru prevenirea separării copiilor de părinții sau tutorii lor. Deși își propune în mod explicit să prevină instituționalizarea copiilor ce provin din familii cu probleme, mișcarea de extremă-dreapta din România a înțeles și interpretat legea fix pe dos.
„Legalizarea FURTULUI DE COPII de către stat. Urmează votul final în plen!”
„ALERTĂ: BARNEVERNET ÎN ROMÂNIA! Copiii vor putea fi smulși din familiile lor și izolați de Stat pe criterii Totalitarist-Sanitare”
Vrem să luptăm în continuare împotriva dezinformării și a știrilor false. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
„Lege satanică: PSD, PNL și USR vor să ne ia copiii, pe modelul legii Barnevernet”, au tunat mai multe voci și publicații ultraconservatoare în ultima săptămână.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Prima lor nemulțumire vizează un articol din lege care spune că un copil este în situație de risc de separare inclusiv când familia care se ocupă de creșterea și îngrijirea lui are unul sau mai mulți copii nevaccinați cu schema din Programul Național de Vaccinare. Dar legea nu propune în niciun moment ca în astfel de situații copilul să fie luat din sânul familiei sau să fie vaccinat cu forța, așa cum au interpretat politicieni precum Diana Șoșoacă sau Dumitru Coarnă. Dimpotrivă, se vorbește despre obligația serviciului public de asistență socială de a sprijini familiile aflate în această situație.
„Vaccinarea este atributul instituțiilor din Sănătate și acolo va rămâne. În plus, vaccinarea este o recomandare și nu o obligație. Însă, este datoria autorităților locale și a serviciilor sociale să le explice familiilor vulnerabile beneficiile, dar și riscurile. Asta introduce, de fapt, obligația autorităților de a oferi explicații, nu vaccinuri”, a explicat Gabriela Firea, șefa Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, sensul acelui pasaj din lege.
De altfel, așa cum observă și Gabriela Firea, ar fi imposibil ca un copil să fie separat de familie pentru că n-ar fi fost vaccinat, pentru că legislația actuală nu prevede obligativitatea vaccinării. O propunere în sensul ăsta a existat, dar proiectul s-a pierdut prin sertarele Camerei Deputaților.
„Patriarhia nu a dat binecuvântare”. Dan Puric, Piperea și alți extremiști români n-au reușit să strângă semnături pentru redefinirea constituțională a familiei și plata cash
PressOne a cerut explicații de la fiecare asociație din Coaliția pentru Constituție, Familie și Libertate cu privire la eșecul strângerii celor 500.000 de semnături necesare pentru redefinirea familiei și introducerea plății cash în Constituție.
Trump după o lună la Câmpulung. De ce nu aș mai vota USR: cu Lasconi și Năsui, partidul pune cruce proiectului „vrem o țară ca afară”
În ultimii 5 ani, vocile progresiste au dispărut aproape complet din Uniunea Salvați România. Cu Elena Lasconi și Claudiu Năsui la cârmă, USR devine tot mai populist și pare că vrea să fure procente de la George Simion sau Diana Șoșoacă.
Al doilea aspect controversat al legii este înființarea unui Observator Național al Copilului - o bază de date prin care să fie identificați și înregistrați toții copiii aflați în situație de risc de separare de familie. Criticii proiectului spun că este un sistem de tip „Big Brother”, care pregătește terenul pentru înființarea unui Barnevernet românesc (instituție norvegiană cu atribuții în protecția copilului acuzată că separă copiii de familii în mod abuziv).
De fapt, se arată în expunerea de motive a proiectului, centralizarea acestor date face parte dintr-un proces mai larg de reformare a serviciilor de protecție a copilului, care include crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie. Până acum, fiecare primărie se gospodărea aproape singură când venea vorba de activitățile de prevenire a separării, în funcție de ce bani și resurse umane avea la dispoziție. Drept urmare, în comunitățile mai sărace, în loc să fie prevenită separarea, de multe ori era sesizată Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului, iar copilul ajungea să fie instituționalizat.
„În lipsa realizării activității de prevenire a separării copilului de familie și a serviciilor destinate prevenirii separării copilului de familie, 32% dintre copiii care aveau o măsură specială la sfârșitul anului 2021 au intrat în sistem ca urmare a situației economice precare a familiei”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Până la ora publicării acestui articol, coaliția de guvernare a dat deja înapoi, proiectul fiind retrimis la comisii. Într-o postare publicată pe 19 aprilie, Gabriela Firea anunța că a hotărât să elimine articolul care punea problema vaccinării, dar și ca înscrierea în Observatorul național al copilului să se facă exclusiv cu acordul părinților.
UE ne obligă să importăm cereale de slabă calitate din Ucraina
Acum un an, Uniunea Europeană suspenda taxele vamale pentru produsele ucrainene, pentru a-i permite acesteia să-și exporte mai ușor cerealele către Africa și Orientul Mijlociu, după ce rutele obișnuite din Marea Neagră fuseseră blocate de invazia rusă. Teoretic, aceste cereale ar trebuit doar să tranziteze statele UE ce se învecinează cu Ucraina, dar aproape un mai târziu s-a constatat că o parte din ele rămân pe teritoriul țărilor tranzitate, de regulă din cauza unor probleme logistice.
Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România au reclamat că importul de cereale ieftine din Ucraina va duce la o prăbușire a prețurilor, iar cei afectați vor fi atât fermierii locali, care vor rămâne cu cerealele nevândute, dar și consumatorii, pentru că produsele ucrainene ar fi de proastă calitate. Drept urmare, o parte dintre aceste țări au hotărât să suspende temporar importul (sau chiar tranzitul) cerealelor din Ucraina. România încă n-a făcut-o, dar a anunțat că va sigila și monitoriza cu foarte mare atenție transporturile de genul acesta.
Deși îngrijorările statelor vizate sunt legitime (ca dovadă, UE plănuiește să-i despăgubească pe fermierii afectați printr-un pachet în valoare de 100 de milioane de euro), subiectul a fost exploatat în mod populist atât de politicienii mainstream, cât și de extremiștii de dreapta din Parlament.
„Fermierii români avertizează: «Porumbul din Ucraina este atât de toxic, că nici porcii nu-l mănâncă»”, dezinforma o publicație la începutul lunii februarie. Ideea că cerealele din Ucraina ar fi toxice sau de proastă calitate (și de asta ar fi atât de ieftine) persistă până în ziua de azi, fiind propagată în ultimele luni de politicieni AUR, fermieri români care au protestat împotriva importurilor din Ucraina, dar și de președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.
Totuși, la începutul lunii martie, ministrul Agriculturii declara că „Autoritatea Sanitar-Veterinară a prelevat 8500 de probe din cereale ucrainene” și niciuna dintre ele nu a înregistrat depăşiri ale parametrilor de calitate.
În plus, după ce Uniunea Europeană a spus că Polonia și Ungaria au greșit când au interzis în mod unilateral importurile de cereale și alimente din Ucraina, politicienii naționaliști și eurosceptici din România au îndemnat coaliția de guvernare să procedeze la fel și să nu mai joace după cum îi cântă UE.
„ROMÂNIA CONTINUĂ SĂ IMPORTE CEREALELE UCRAINEI, cu riscul uciderii fermierilor români. Nu contează… așa a venit ordinul din afară, așa trebuie sa fie mai bine pentru o slugă umilă: sa execute tot, orice, fără comentarii, chiar dacă ar fi sinucigaș”, se lamenta politicianul extremist Dan Chitic într-o postare de pe Telegram.
Uniunea Europeană a anunțat miercuri că urmează să impună ea însăși restricții privind importul de cereale din Ucraina, deci ideea că Uniunea ar urmări sau ar avea vreun interes să saboteze industria agroalimentară din România (sau alte țări) n-are nicio treabă cu realitatea.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this