Codruţa Simina
Redactor
... are 15 ani de presă şi a trecut prin toate nivelele decizionale: de la reporterul care caută ştirea, la editorul care o livrează cititorului şi de la redactor-şef adjunct la consilierul editorial care alege strategia de rezonanţă cu publicul. A scris două cărţi de poezie şi a câştigat un concurs de debut. Îi place să glumească despre realitatea care ia mereu forma celor mai spectaculoase scenarii ale imaginaţiei. Dar, de fapt, vorbeşte serios despre asta.
Dana Jalobeanu, doctor în filosofia științei: “Noi trăim într-o societate unde capacitatea de evaluare a fost extirpată de comunism, poate și înainte de comunism”
Am vorbit cu Dana Jalobeanu despre știință și fals, despre rostul filosofiei în viața noastră, despre cunoaștere, impostură și memorie. Despre lucrurile care ne fac să fim așa cum suntem și despre ce putem schimba.
21 decembrie
Memoria e foarte generoasă cu noi. Ne lasă să ne alegem poveștile pe care le spunem despre noi. Și într-un fel, (și) asta suntem, de fapt. Nu neapărat hainele sau diplomele sau nevoile de validare pe care le avem. Suntem - și poate într-o măsură covârșitoare - poveștile pe care ni le spunem despre noi.
José Luís Peixoto, scriitor: “Trebuie să facem un efort să înțelegem cine sunt oamenii din jurul nostru: părinții, bunicii. E un semn de maturitate”
José Luís Peixoto are 47 de ani. În anul nașterii sale, Portugalia a scăpat de dictatură. Iar faptul că azi dictatura nu mai e o realitate nu înseamnă nu mai poate fi la un moment dat, crede el.
Arbidol, Ivermectină: cum evită Ministerul Sănătății să tranșeze problema antiviralelor „vândute la tarabă”
Ministerul Sănătății întreține o stare de confuzie legată de utilizarea a două medicamente antivirale, ivermectină și umifenovir (arbidol), care sunt și vedetele unor materiale dezinformative.
Cum ne-au informat în pandemie
Am invitat șapte jurnaliști să vorbească despre efortul lor de a afla informații publice în timpul pandemiei. Și am mai făcut un experiment: i-am rugat să sune în direct o instituție publică din România și să afle o informație simplă - fie legată de subiectele la care lucrau, fie legată de activitatea instituțiilor.
Raed Arafat: Grupul tehnico-științific “nu este o autoritate publică”, deci nu se supune transparenței decizionale
Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor (GTS) nu se supune legii privind liberul acces la informațiile de interes public, susține Raed Arafat.
Secretistan (II): Ce ascunde Raed Arafat despre “decizia experților” de a păstra școlile deschise
Trei instituții cu rol decisiv în gestionarea pandemiei de COVID-19 au făcut zid în jurul unui document esențial care arată cum și pe ce bează științifică se iau "deciziile experților" în pandemie.
6 ani de PressOne. Șase feluri în care am protejat adevărul, anulând falsul și dezinformarea
PressOne a împlinit șase ani, în septembrie, 2021. În acești ani, am scris despre ceea ce am considerat că este vital să afle cititorii noștri. Iar unul din fenomenele pe care le-am abordat constant, încă din 2015, a fost propagarea conținutului fals și a dezinformării. Iată un rezumat al impactului materialelor noastre în ceea ce privește combaterea dezinformării.
Specialist OMS, despre vaccinare: Dacă acoperim la un nivel înalt pe cei vulnerabili, avem mai puțini oameni care ajung la spital și mor
România ar trebui să-și reanalizeze strategia de vaccinare periodic și să se asigure că persoanele în vârstă și cele vulnerabile primesc vaccinul, pentru a fi protejate de valurile de COVID-19 care ne așteaptă.
Președintele, liderul și celălalt președinte
Supus voinței președintelui României, cu ochii la 2024, din partidul care nu obosește să pomenească vechimea sa istorică și apetitul pentru libertate a rămas atât: un partid cu mulți președinți și un singur lider.
Cum a „iertat” Mircea Toma Antena 3 și România TV de amenzi în cazul „medicului minune” Flavia Groșan
Consiliul Național al Audiovizualului a dezbătut emisiunile cu „doctorița minune” Flavia Groșan la 6 luni după difuzarea acestora și le-a sancționat cu simple somații. La propunerea lui Mircea Toma.
Doru Șupeală: „Noi nu înțelegem că în leadership e vorba de exemplul personal”
Ar trebui să fim fericiți la locul de muncă? Muncim ca să trăim sau trăim ca să muncim? Ce ne motivează mai mult: salariul sau sentimentul că munca noastră are sens? Și cât de mult contează liderul unei organizații, atunci când vorbim despre satisfacția la muncă? Am discutat despre aceste dileme cu Doru Șupeală, consultant în marketing și autorul volumului Employer Branding 100%, în curs de apariție la Editura Curtea Veche.
Toți am fost puțin Electric
Electric Castle a făcut în vara lui 2021 ceva ce nicio autoritate publică nu a reușit să facă în ultimul an pentru o bucățică din arta românească vie: a adus-o mai aproape de public, i-a oferit spațiu și mai ales timp. Live. Pe scenă.
Cătălin Pavel, scriitor: "Animalul însuși îl transformă și el pe om în ceva folositor"
Ce caută o pisică sălbatică, șapte babuini și un hipopotam nou-născut într-un mormânt? Acesta nu este începutul unui banc.
Cetățenii din Voluntari, „sponsori” oficiali ai propagandei ruse: cazul Metropola TV
Televiziunea orașului Voluntari, devenită într-un an televiziune națională, abundă de temele propagandei Rusiei în spațiul ex-sovietic.