Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
10/11/2021
Cum ne-au informat în pandemie
Dezinformarea a devenit unul din cuvintele cu care ne-am obișnuit în pandemie. În ultimele luni, tot mai multe voci din sfera publică pun eșecuri ale instituțiilor statului pe seama dezinformării și a propagării online a falsurilor. De pildă, eșecul campaniei de vaccinare.
Am vrut să înțelegem și dimensiunea cealaltă: cât de corect informat a fost publicul în pandemie? Cu alte cuvinte, cât de transparente au fost instituțiile publice și, mai ales, cât de mult au respectat guvernul și ministerele din România legea accesului la informațiile de interes public.
Am invitat șapte jurnaliști să vorbească despre efortul lor de a afla informații publice în timpul pandemiei. Și am mai făcut un experiment: i-am rugat să sune în direct o instituție publică din România și să afle o informație simplă - fie legată de subiectele la care lucrau, fie legată de activitatea instituțiilor.
Ana Poenariu (RISE Project), Andreea Pocotilă (Recorder), Diana Oncioiu (dela0.ro), Emilia Șercan, (PressOne), Răzvan Luțac (Libertatea), Ovidiu Vanghele (Centrul pentru Investigații Media) și Codruța Simina (PressOne) au vorbit despre opacitatea instituțiilor publice, despre efortul constant de a obține informații publice - care ar trebui de multe ori să fie oferite din oficiu de către instituții - și despre timpul pe care îl irosesc în fiecare zi încercând să aducă în fața publicului informații corecte, complete și puse în context.
Seria PressOne despre dezinformare, fake news și transparență guvernamentală este sprijinită financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this