Zburătoarea misterioasă localizată în Prelungirea Ghencea. Foto: Theodor Manolache
Zburătoarea misterioasă localizată în Prelungirea Ghencea. Foto: Theodor Manolache
15/08/2017
Cin-te zărește de pe balcon?
Un subiect zburător neidentificat a aterizat pe 23 iunie 2017 într-un balcon situat în zona Prelungirea Ghencea din București, mai exact în Cartierul Latin.
Theodor Manolache (37 de ani), proprietarul locuinței pe balconul căreia a poposit misterioasa pasăre, le-a chemat repede pe soția sa, Irina, și pe fetița lor în vârstă de 2 ani și jumătate, Thea. „Le-am arătat pasărea și ne-am mirat împreună”, a povestit Theodor Manolache.
Apoi, a postat pe Facebook o fotografie și o întrebare legitimă, însoțită de câteva precizări:
„Ce-i asta și ce fac cu ea? S-a refugiat la mine pe terasă. E foarte mică. Pui de ceva. Dacă era gri, aș fi zis că e vrabie”.
După ce unii prieteni ai săi au presupus că ar putea fi vorba despre un botgros ori despre o vrabie afectată de leucism, Theodor Manolache a fost îndrumat „s-o lase să-și vadă de treabă”.
„La început am crezut că vrea să-mi mănânce busuiocul. ?„, a comentat el și a postat o altă fotografie, cu pasărea ascunsă între frunzele sănătoase din vârful unui ghiveci.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Theodor Manolache, proprietar al agenției Running Media, un ambițios alergător de cursă lungă și tată a doi copii, a descris pe Facebook și finalul întâmplării:
„A plecat singură. Era pui. Cam stângace în zbor, dar s-a descurcat”.
O galerie foto cu pasărea vizitatoare:
„Nouă cine ne plătește pensia?” Două potențiale soluții
În România și Europa de Est, scepticismul legat de viabilitatea sistemului public de pensii este în creștere, în special în rândul tinerilor, din cauza problemelor demografice și a creșterii speranței de viață.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
O cinteză australiană
Biologul Sebastian Bugariu, de la Societatea Ornitologică Română, a analizat fotografiile făcute de Theodor Manolache și a opinat că pasărea este o cinteză exotică, „zebra finch”, scăpată „dintr-o colivie, probabil ceva provenit de la crescători”.
„Ar fi o culoare din gama cromatică diversă în care se prezintă specia”, a adăugat Bugariu și a recomandat ca exemplificare acest site. „Se prezintă ca atare pentru că a fost selectată de crescători”, a explicat biologul și a indicat pentru detalii acest text.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Și președintele Asociației Ornitologice Române, Marius Nistor, a identificat specia ajunsă în Prelungirea Ghencea:
„Este o cinteză zebra scăpată dintr-o colivie. Taeniopygia guttata. Din păcate, dacă nu o prinde cineva, sunt puține șanse să supraviețuiască. Fiind colorată, cade repede pradă ciorilor sau pisicilor. Este foarte comună, găsiți pe net tone de informații”.
Encyclopedia of Life scrie că Taeniopygia guttata cântărește în medie 12,2 grame și „este originară din Australia, unde populează cele mai multe regiuni ale continentului”. Sursa mai arată că „specia a fost naturalizată și în unele zone ale Indoneziei și poate fi întâlnită în captivitate în multe locuri din lume”.
Cinteza australiană trăiește „în grupuri sau colonii de 40 până la 100 de păsări. Când apar condiţii dificile de viaţă, ele migrează în stoluri de peste o mie de exemplare. Pentru că în mediul lor natural trăiesc în stoluri, cintezele australiene sunt foarte sociabile şi de aceea se recomandă creşterea lor în pereche”, arată un site indicat de Marius Nistor.
Determinatorul The World Encyclopedia of Birds & Birdwatching, de David Alderton, aseamănă cântecul acestei cinteze cu zgomotul produs de o trompetă de jucărie. Comparația este confirmată inclusiv de această înregistrare, realizată în 2012, în Australia.
Edificat după ce a aflat mai multe despre specia care l-a vizitat, Theodor Manolache a comentat:
„Așa se explică stângăcia păsării. Eu am crezut că era pui. Probabil că i-a scăpat vreunui vecin de prin cartier. Pe urmă, nu a mai apărut deloc. Acum îmi pare rău, pentru că am citit că aș fi putut s-o salvez. Poate a salvat-o altcineva”.
O galerie foto cu cinteze australiene:
*
Despre păsări au mai apărut:
Șmecheriile unui mare pișicher: cucul
Cei șase papagali frumoși au scăpat de îngheț
Aventurile imaturului Adonis, probabil cel mai vagabond zăgan din Europa
Inamicul natural al parapantiștilor
Cum ajuți un pui căzut din cuib
Înalta societate a bufnițelor din centrul Olteniței
Șoimul rămas singur pe o antenă
Urmașii păunilor lui Ceaușescu
Ghionoaia verde, cioc-cioc la intrarea în metrou
O poveste cu bufnițe albe ca zăpada
A doua călătorie a unei bufnițe polare
Dansul flamingilor în Delta Dunării
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this