A doua călătorie a unei bufnițe polare

Masculul de bufniță polară, la Zoo Sibiu, pe 25 iulie 2017. Foto: Liviu Todescu

Cu doi sau poate cu șapte ani înaintea președintelui Klaus Iohannis, un individ impunător s-a mutat de la București la Sibiu. Masculul de bufniță polară care de aproape trei ani rămăsese singur în volieră la Grădina Zoologică București a fost transferat în iunie la Grădina Zoologică Sibiu, spune Ciprian Petrescu, medic veterinar la Zoo București.

Liviu Todescu, medic veterinar la Zoo Sibiu, a preluat masculul de Bubo scandiacus pe 8 iunie. L-a îmbarcat într-un autovehicul adaptat transportului de animale și a plecat spre Sibiu devreme, când programul de vizitare la Zoo București nu începuse încă.

Drumul de la Pădurea Băneasa la Dumbrava Sibiului a fost a doua călătorie a răpitorului, după cea din decembrie 2010, când fusese adus de la Essen (Germania) la București.

"Unde verile sunt mai răcoroase"

Masculul de bufniță polară, singur în volieră la Zoo București, în martie 2017. Foto: Lucian Muntean

Medicul Ciprian Petrescu afirma în luna martie a acestui an că nu lua în calcul aducerea unei femele de bufniță polară la Zoo București. Și dezvăluia planul de a trimite masculul într-un alt oraș din țară.

"Ne gândim să-l dăm unei alte grădini zoologice, unde verile sunt mai răcoroase. O să vedem la o consfătuire cu reprezentanții celorlalte grădini zoologice dacă au suficient spațiu și dacă-l vor", preciza atunci doctorul Petrescu.

Împreună cu o femelă

La grădina zoologică din Dumbrava Sibiului, masculul a ajuns într-o volieră în care se mai află o femelă. El a eclozat la Essen în anul aducerii sale la București, 2010. Ea a eclozat tot în Germania, dar doi ani mai târziu, și a venit la Zoo Sibiu, printr-o donație, în mai 2017.

El a avut o viață foarte agitată. Mai întâi, a locuit împreună cu un alt mascul, pe care l-a ucis. Apoi, i-a fost adusă o colegă mai tânără, care s-a îmbolnăvit de aspergiloză și a murit înainte de a forma împreună o pereche.

Până acum, femela de la Zoo Sibiu a stat singură. Când el a apărut în "apartamentul" ei, a fost destul de distantă. "În primele zile, femela a fost mai sperioasă, dar acum stau împreună, se împacă bine", povestește doctorul veterinar Liviu Todescu.

Voliera bufnițelor polare de la Zoo Sibiu, pe 21 iulie 2017, cu femela (în plan apropiat) și masculul (sus).

Instantaneu din 25 iulie 2017, cu femela în prim-plan. Foto: Liviu Todescu

Într-un scenariu cu final fericit, cele două bufnițe polare cu reputație de specie monogamă (cel puțin în libertate, potrivit medicului Ciprian Petrescu) se vor împrieteni și mai mult și vor rămâne împreună până la adânci bătrâneți.

Site-ul Owlpages.com arată că, în captivitate, Bubo scandiacus poate să trăiască până la 35 de ani.

Pentru individul cu "cazier" scăpat de arșița Bucureștiului, asta ar însemna peste două decenii de stat la răcoare, în Dumbrava Sibiului.

Masculul, filmat în martie 2017 la Zoo București

*

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează