Bufnița Motorină, în ziua eliberării sale. Foto: Asociația Peregrinus

Un mic și pufos ciuf de pădure, mai mult puf decât ciuf, a aterizat pe 8 mai 2017, aproape de Calea Griviței din București, pe teritoriul câtorva câini care l-au socotit repede un intrus comestibil.

Un bărbat a intervenit salutar, înainte ca puiul de bufniță să fie înhățat de stăpânii patrupezi ai locului. Faptele au avut loc în curtea largă a unui atelier auto.

Salvatorul puiului, Valeriu Dobre (36 de ani), locuiește în București și este mecanic la respectivul service.

"Puiul căzuse din pom. Erau patru-cinci câini care voiau să-l mănânce. L-am luat și l-am băgat în atelier. Acolo, pe unde a zburat, pe unde s-a băgat, el știe", povestește Valeriu Dobre.

După noaptea în care ciuful cu ochi rotunzi ca farurile unei mașini de epocă a stat închis înăuntru (video), mecanicul auto a contactat Asociația Peregrinus, specializată în salvarea și reabilitarea păsărilor răpitoare.

Așa a ajuns puiul la cabinetul veterinar MDP Vet, în zona stației de metrou 1 Decembrie 1918.

Vecin cu Bailey

Paul Chirana (30 de ani), reabilitator la Asociația Peregrinus, a preluat pe 9 mai puiul de la Valeriu Dobre. Pentru că "venise dintr-un service auto și avea pe picioare și pe coadă urme de motorină sau de ulei de motor", ciuful a fost internat cu numele Motorină, explică Paul Chirana.

A urmat "inspecția tehnică".

"În cazul lui Motorină, au fost analize de laborator, am văzut că nu are paraziți interni. A avut un deficit mare de calciu, era ușor subdezvoltat pentru vârsta lui – o lună –, dar era sănătos.

Penajul arăta bine, era doar ușor murdar. A existat o deparazitare externă, pentru că avea purici", adaugă Chirana.

În ziua internării sale, Motorină a fost ospătat cu penseta (video).

"Din a doua zi a putut să mănânce singurel. În a patra zi a fost băgat în aceeași volieră cu Bailey, un alt pui de ciuf, un pic mai mare decât Motorină.

Apoi, într-una din următoarele trei-patru zile, Motorină și Bailey s-au certat pe un șoricel. Nici nu știau cum să se certe. A fost mai mult o joacă între ei", spune Paul Chirana.

Bailey (în stânga) și Motorină, pe 11 mai 2017.

Bailey (în stânga) și Motorină. Foto: Asociația Peregrinus

După mai bine de o lună în care și-a lepădat puful și și-a completat penajul de juvenil, era limpede că Motorină, apt de zbor, nu va mai face mulți purici – la figurat, firește – în volieră.

Pe 20 iunie, a fost pus într-o cușcă albă din plastic și dus cu mașina în Parcul Tineretului, pentru că, arată Paul Chirana, acolo "se află o colonie de ciufi". 

"Motorină este singurul individ căruia i-am dat drumul de pe cușca de transport, pentru că în drumul acela de 20 de minute se atașase de ea."

Motorină, pe 20 iunie 2017, în Parcul Tineretului.

Paul Chirana și un alt pacient al său, o cioară grivă. Foto: Arhiva personală

"Bufniță socială"

Dintre păsările răpitoare nocturne existente în România, ciuful de pădure (Asio otus) are "caracterul cel mai pronunțat de bufniță socială", spunea biologul Dorin Damoc, de la Societatea Ornitologică Română, într-un articol publicat anul trecut de PressOne.

Potrivit lui Dorin Damoc, ciuful de pădure este o prezență "relativ obișnuită" în unele localități din țară.

*

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează