Vasile Decu
Redactor
Vasile este jurnalist de știință, astronom amator și „șoarece profesionist de bibliotecă”. Principala abilitate pe care și-o descrie este curiozitatea. Crede în continuare că nu există nimic 'banal' și că lumea este fascinantă în toate detaliile ei, de la microbi la planete și galaxii. A fost reporter de teren, redactor de știri externe, editor pe nișe de știință și a avut și propria revistă de astronomie, pe care visează să o relanseze. Traducător a peste zece cărți de popularizare a științei.
„We are Bellingcat”. De vorbă cu Eliot Higgins despre cum investighezi otrăvirea lui Navalnîi fără să ajungi și tu să fii otrăvit
Un interviu extins cu Eliot Higgins, fondatorul grupului Bellingcat, despre cartea sa, despre investigații open-source, dar mai ales despre educație media și imunizare în fața haosului online.
Geoffrey Cain despre tehnologiile dictaturii perfecte, China: "Atunci când vrei să controlezi o populație, sentimentul de nesiguranță e de preferat fricii directe"
Un interviu extins cu reporterul Geoffrey Cain, autorul cărții „The Perfect Police State”, despre genocidul uigurilor, distopia tech din China și pericolele globalizării ei.
„Călătorie în jurul omului”. O conversație filozofică cu biologul, profesorul și exploratorul Alexandru Stermin
Interviu cu biologul, profesorul și exploratorul Alexandru Stermin, autorul cărții „Călătorie în jurul omului”.
De vorbă cu fotograful Dan Dinu despre albumul „România Sălbatică”
Interviu cu fotograful de natură Dan Dinu, autorul albumului „România Sălbatică”.
Astrofizicianul Mario Livio: „Comunicarea științei și aprecierea ei de către public sunt cruciale!”
Interviu cu astrofizicianul Mario Livio, despre Galileo Galilei, curiozitate, „rețetele” descoperirilor și importanța comunicării științei către publicul larg.
Povestea unuia dintre cele mai importante vaccinuri din istorie. Cum a învins Jonas Salk poliomelita
O conversație cu Charlotte DeCroes Jacobs, autoarea cărții „Jonas Salk: A Life”, cea mai bună biografie dedicate lui Jonas Salk, cel care ne-a oferit primul vaccin împotriva poliomielitei.
Jim Baggott: "În prezent, cea mai mare provocare cu care ne confruntăm, ca specie, sunt schimbările climatice"
Interviu cu Jim Baggott, autorul cărții „Origini. Povestea științifică a creației”.
„Unde este toată lumea?!” O conversație cu Jim Al-Khalili, editorul volumului de eseuri „Extratereștrii. Ce ne spune știința despre viața în univers”
O conversație cu Jim Al-Khalili, editorul volumului de eseuri „Extratereștrii. Ce ne spune știința despre viața în univers”.
Ce este un elefant?
Interviu cu profesorul Hannah Mumby, autoarea cărții „Elephants: Birth, Death and Family in the Lives of the Giants”.
„Samsung Rising”. O conversație cu jurnalistul Geoffrey Cain despre istoria și viitorul gigantului tech sud-coreean.
Interviu cu jurnalistul Geoffrey Cain, autorul cărții Samsung Rising, despre istoria și viitorul gigantului tech sud-coreean.
Vampirii: alegorie politică, prădători sexuali sau metafore prin care reflectăm la condiția umană?
Un interviu cu profesorul Nick Groom, autorul cărții The Vampire: A New History, despre originile acestor demoni însetați de sânge, simbolismul și evoluția lor, Dracula, și „vampiromania” actuală.