Răzvan Filip
Reporter
Răzvan a terminat jurnalismul şi face presă scrisă din 2016. Atent la politică şi mişcări extremiste încă din copilărie, a ajuns cumva, nici el nu ştie cum, să trăiască din scris despre ele.
Unde au greșit sportivii români de la Olimpiadă și ce ar putea să facă diferit, în viziunea „experților” de pe Internet
Încă de la debutul ei, de acum 2 săptămâni, Olimpiada de la Paris a fost însoțită de scandaluri care nu au nicio legătură cu sportul. Odată cu războaiele culturale au apărut și experții de canapea, nelipsiți la orice competiție sportivă de amploare.
Cum se vede, din satelit, evoluția cartierelor-dormitor de la periferia Bucureștiului
PressOne a folosit Google Earth pentru a vedea cum s-au transformat, în ultimele decenii, zonele limitrofe ale Capitalei. În 2024, zona metropolitană București se prezintă mai săracă în terenuri agricole și spații verzi, dar mai bogată în mașini, betoane și blocuri. Unele dintre ele, legate la fose septice.
Scăldatul, interzis de 22 de ani în București. Lacurile orașului, confiscate de corupție și alte boli
Sătul de bazine pline de clor și piscine private care cer și 100 de lei pentru câteva ore de scăldat, reporterul PressOne a încercat să afle dacă Bucureștiul anului 2024 le poate oferi cetățenilor săi niște alternative „naturale” și, eventual, mai ieftine.
„E făcătură, dom’le”. Ce spun românii și americanii despre tentativa de asasinare a lui Trump. 4 narațiuni false sau greu de probat
PressOne a monitorizat dezbaterile stârnite în urma tentativei de asasinare a lui Trump și a consemnat cele mai populare narațiuni care s-au creat în jurul evenimentului.
Omul cu banii din AUR despre promisiunea de a construi 1 milion de locuințe pentru români: „Ideea a apărut prima dată la George”
PressOne a vorbit despre Planul Simion cu politicianul Marius Dorin Lulea, prim-vicepreședinte AUR, inginer constructor cu mai multe afaceri în sectorul imobiliar și principalul promotor al proiectului.
Opinie. De ce scriu despre „vraci” și impostori
De la „sfârșitul pandemiei” încoace, PressOne publică reportaje și investigații despre „vracii” care și-au deschis cabinete în social media și au adunat în jurul lor mii, uneori sute de mii de „clienți”. De ce o facem?
Discuții de birt la Televiziunea Română. Extremistul Călin Georgescu s-a invitat la TVR și Tudor Barbu a zis „da”
PressOne s-a uitat la interviul Televiziunii Române în care Călin Georgescu, politician suveranist și cândva un apropiat al AUR, și-a anunțat cu jumătate de gură candidatura la președinția României. Totul s-a întâmplat pe bani publici, în emisiunea unui fost politician OTV-ist.
Apostolii slăbitului. Cine sunt și cum își fac banii doctorii care dau sfaturi despre nutriție, deși nu au specializare în domeniu
PressOne a analizat conținutul mai multor influenceri-doctori fără competențe în nutriție care dau sfaturi despre alimentație, mișcare și slăbit. Doi dintre ei, Doctor Cezar și Doctor Mihail, reprezintă fețe diferite ale aceluiași fenomen: nutri-influencereala. Unul e anti-sistem și senzaționalist în exprimare, celălalt e precaut și atent la cultivarea unei imagini de doctor respectabil.
Sfaturi de nutriție pe TikTok. Doctorii-vedetă care-ți spun ce să mănânci și când să nu mănânci, pentru a evita cancerul
PressOne a analizat conținutul mai multor influenceri-doctori a căror popularitate a explodat în pandemie și care îmbină sfaturile generale despre nutriție cu cele despre mișcare, slăbit, psihologie și chiar relații intime. Deși uneori util, este un conținut care poate face rău atunci când anumite diete, obiceiuri alimentare sau suplimente sunt prezentate ca soluții minune pentru probleme grave de sănătate.
Reportaj de la sediul AUR: George Necredinciosul. Cum și-a pregătit partidul susținătorii pentru eșec
PressOne și-a petrecut seara de 9 iunie în sediul central AUR, unde a observat pe viu cum mai-marii partidului își îndeamnă simpatizanții să nu creadă nimic din ce spun televiziunile și institutele de sondare a opiniei publice. Pentru a-și pregăti simpatizanții pentru un scor sub așteptări, Simion și „frații” din AUR au vorbit pe tot parcursul campaniei despre cum „comasații” ar căuta să se mențină la putere prin orice mijloace.
Votul obligatoriu: o potențială soluție pentru absenteism?
În condițiile în care alegerile par să atragă tot mai puțin votanți, institutele de sondare din România au ajuns să se întrebe dacă nu cumva votul ar trebui să fie obligatoriu. PressOne a analizat exemple europene pentru a afla cât de oportună ar mai fi astăzi o astfel de măsură.
Reportaj din Voluntari. Angajatele din creșe, grădinițe și instituții publice fac „voluntariat în weekend”, la împărțit pliante pentru primarul Pandele
În Voluntari se face campanie electorală cu angajații și angajatele instituțiilor aflate în subordinea Primăriei și Consiliului Local, susțin surse din sistem la PressOne
Se mută războaiele pe orbita Pământului? Fostul șef al Agenției Spațiale Române: „O bombă nucleară în spațiu nu ar avea foarte mult sens”
Cum ar putea fi utilizată o armă nucleară lansată în spațiu și care ar fi consecințele militare? „Spațiul este foarte mare, e nevoie de energie multă și riscurile sunt mai mari decât beneficiile”, explică însă pentru PressOne Flaviu Răducanu, șeful Agenției Spațiale Române (ROSA) și fost cadru MApN, unde a avut funcții de conducere în departamentul de cercetare și dezvoltare de tehnologii militare.
Cum votează diaspora, o comunitate cât o țară care este ignorată deseori de politicieni și statul român
În 2024, statul român nu poate spune cu exactitate câți români locuiesc în afara granițelor și câți dintre ei au dreptul să voteze la alegerile din țară. Știm totuși că românii din diaspora preferă partidele de dreapta/centru-dreapta și urăsc PSD, iar ultimele parlamentare arată că mulți s-au orientat recent către opțiuni politice mai extreme. Rămâne de văzut cât de mult va crește, în 2024, această extremă.
Iarna demografică. De ce pierde România un milion de locuitori la fiecare 10 ani, deși o duce tot mai bine economic
România pierde un milion de oameni la fiecare zece ani. „Mulți români pleacă nu pentru că ar avea salarii mici, ci din cauza condițiilor de muncă și a managementului deficitar. Vor să ducă o viață mai bună nu doar din punct de vedere financiar”, explică la PressOne sociologul Ionuț Földes, lector la Universitatea Babeș-Bolyai, specializat în cercetare în demografie.