Deși-n emisiunea lui Tucă se lăuda că zburat în America pentru a face networking, Ponta apare singur în mai toate pozele făcute la Washington. De cealaltă parte, Simion s-a pozat cu Ted Cruz și alți „grei” ai Partidului Republican. Surse foto: paginile de Facebook și Twitter ale celor doi politicieni
Deși-n emisiunea lui Tucă se lăuda că zburat în America pentru a face networking, Ponta apare singur în mai toate pozele făcute la Washington. De cealaltă parte, Simion s-a pozat cu Ted Cruz și alți „grei” ai Partidului Republican. Surse foto: paginile de Facebook și Twitter ale celor doi politicieni
22/01/2025
Cum s-au căciulit Ponta și Simion la Washington, ca să se urce în trenul MAGA al lui Donald Trump
2 politicieni și jumătate s-au înghesuit pe 20 ianuarie să-i pupe mâna lui Donald Trump, proaspăt reinstalat ca președinte la Casa Albă: Ponta, Simion și Mihail Neamțu. Primii doi par s-o fi făcut pentru a obține susținerea administrației americane, respectiv mișcării MAGA pentru cursa prezidențială din mai 2025. Al treilea era și el pe acolo.
- Deși pretind că reprezintă o mișcare care stă dreaptă în fața străinilor, cei doi s-au întrecut zilele acestea în acte de slugărnicie față de „Înalta Poartă”.
- Pentru Ponta nu este prima oară când joacă rolul de mercenar ideologic. Toată cariera lui a fost despre vândut serviciile cui îl bagă în seamă mai tare.
- Simion, în schimb, pare să creadă în continuare că poate deveni un Trump de România, chiar și după eșecul electoral din noiembrie 2024.
Victor Ponta își sună „rudele” din țară
„Nu ai voie să mai spui «bărbat» și «femeie», că jignești pe nu știu cine”, se lamentează Victor Ponta, foarte sigur pe cuvintele rostite, din incinta hotelului Trump din Washington. Face aceste declarații în calitate de invitat prin telefon în emisiunea lui Marius Tucă, care se află de partea cealaltă a oceanului, alături de Dan Diaconescu și H. D. Hartmann.
„ERA TRUMP - LUMEA NU VA MAI FI LA FEL”, proclamă imaginea de prezentare a emisiunii.
Marius Tucă poartă pe cap o șapcă roșie pe care scrie „Trump 2024”. Îl sună pe fostul premier (căruia i se adresează precum unui vechi prieten, pe numele mic) după ce ascultă, oarecum plictisit, discursul rostit de Donald Trump în timpul ceremoniei de inaugurare.
„Victor, lumea nu va mai fi la fel începând de astăzi, nu?”, întreabăTucă.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Nu va mai fi, îi confirmă bunul lui prieten. S-ar putea ca România să rămână izolată și încremenită în timp - „ca în Marquez, în Macondo”, subliniază Victor.
Avem însă șansa istorică să scăpăm și noi de „prostiile care ne-au mâncat viața în ultimii ani”. Fostul premier nu apucă să-și ducă ideea până la capăt, pentru că este întrerupt de profilerul cu 4 identități H. D. Hartmann, care vrea să știe de unde transmite, mai exact, Victor Ponta.
„(...) ni s-a spus aici - presa democrată, deontologică, deontoloagă și mai știu eu - că nu ești, că ești pe Dâmbovița, pe undeva, te ascunzi”, glumește Hartmann.
Golanii și chiulangiii își vor țara înapoi, spune un profesor universitar. Dar ce ar fi dacă am încerca cu toții să fim mai puțin proști?
„Își vor țara înapoi golanii, cei care au chiulit întreaga școală (absolvită cu toate acestea, desigur), în timp ce alții («tocilarii») învățăm pe brânci ca să ne facem un rost în viață”, se lamenta, la începutul săptămânii, un profesor universitar din București, ca reacție la protestele poleite cu AUR din weekend. De la înălțimea turnului său de fildeș, omului i s-a părut că scrie un profil credibil al votantului suveranist.
Când frica devine singurul proiect de țară care ne mai leagă
De ce face Călin Georgescu turul emisiunilor celor mai în vogă conspiraționiști din SUA, a celor care au rescris literalmente adevărul în ultimii 10 ani, de la odiosul Alex Jones, la Shawn Ryan și la Jackson Hinkle?
Deputatul PSD confirmă că se află în Washington, nu pe Dâmbovița, pentru a asista la (re)învestirea lui Trump, cu mențiunea că n-a avut acces în clădirea Capitoliului, de unde și-a rostit președintele discursul, și a văzut ceremonia dintr-o sală de baschet. Pe Tucă nu-l interesează - astea sunt discuții de pe Dâmbovița, susține gazda emisiunii. El vrea să știe care-i vibe-ul în America.
Tucă și Ponta cad de acord că în SUA este o atmosferă cum n-a mai fost niciodată. Nu e o tranziție normală, cum se întâmplă o dată la 4 ani, după ce este ales un nou președinte. Fostul premier anunță o schimbare totală, mai ceva ca cealaltă schimbare totală, cea din 2016.
„Toată echipa este nouă, toate ideile sunt noi”, susține el. De fapt, Trump nu propune nimic nou, câștigând cu aceeași promisiune de a pune America pe primul loc și de a pedepsi, respectiv taxa, pe oricine îndrăznește să nu fie America. Sunt detalii care nu-l împiedică pe Ponta să se declare impresionat de mai multe acțiuni și declarații ale președintelui american:
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
- Invitarea președintelui chinez la ceremonia de inaugurare - „în România nu aveai voie să spui «China», că te executau imediat pipizii și toți”, își amintește deputatul cu nostalgie;
- Disponibilitatea de a dialoga cu Putin;
- Alungarea „sorosiștilor” - „îmi spunea cineva că o să fugă toți sorosiștii, ultima insulă rămâne România - ei, eu sper că nu”;
- Eliberarea lumii de „otrava gândirii și vorbirii corecte”. Pe lângă că nu ai mai avea voie să spui „bărbat” și „femeie”, Ponta se plânge că-n lumea de astăzi nu-ți mai este permis să crezi în Dumnezeu, în pace sau în valoarea literară a romanelor lui Dostoievski (sau ale lui Tolstoi, care e și mai periculos, îl completează cu erudiție Hartmann și Tucă);
- Eliberarea de ipocrizia care împingea Ambasada Americii în România să transmită mesaje anticorupție/pro-stat de drept și tranziția către o relație bilaterală mai pragmatică, guvernată de principiul „haideți să facem politică și business împreună”.
Ponta crede că administrația Trump 2.0 va face (dacă nu a făcut deja) 2 liste: una cu țări care gândesc ca Trump și cu care se poate face business, a doua cu țări conduse de lideri care, de fapt, nu sunt lideri, ci „marionete” pe care nu te poți baza. Fostului premier român îi este teamă că România ar putea fi pusă pe lista B, a celor care nu s-au „urcat în trenul lui Trump”, ci au fost călcați de „trenul lui Trump.”
Mesajul e clar: România are nevoie are de un președinte puternic, deci cu talentul de a se căciuli cum se cuvine în fața noii administrații de la Washington.
Victor Ponta e Tesla, alți politicieni sunt „Nokia banană”
„Când va ajunge acest tsunami numit «Trump» (...) și-n România, Victor?”, îl întreabă Tucă.
În mai (n.r. luna alegerilor prezidențiale). Dar pentru asta vom avea nevoie, susține Ponta, de oameni politici dispuși să-și facă „upgrade”. Din „Nokia banană” să se transforme în iPhone 16. Din Dacia 1300 în Tesla. N-o spune în termeni expliciți, dar pare că deputatul PSD se include și pe el în acest club select, al puținilor „politicieni Tesla” din lumea politică românească.
Dialogul are loc în contextul în care fostul premier și George Simion se luptă de câteva săptămâni, mai asumat sau nu, pentru calitatea de înlocuitor al lui Călin Georgescu - despre care nu se știe dacă va fi lăsat să candideze pentru a doua oară la președinția României.
În 2007, Victor Ponta participa la o ediție a emisiunii „Dansez pentru tine”, unde executa un dans latino alături de fosta soție. Captură foto via Facebook
Amândoi au participat la ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Fiecare beneficiază de susținerea unei televiziuni de știri cu retorică „suveranistă”: RTV îl atacă astăzi pe Simion (pe care-l promova ca mare familist și patriot în timpul campaniei de anul trecut), Realitatea pe Victor Ponta.
Deși încă deputat PSD, Ponta nu se află în relații bune cu liderii partidului „pro-european”, care au amenințat că va fi dat afară din organizație dacă nu se încolonează în spatele lui Crin Antonescu și candidează de capu’ lui la președinție.
În același timp, politicianul își folosește relațiile și prietenii din presă pentru a se rebrandui ca politician „suveranist, dar proamerican și proeuropean”. Este un semnal transmis încă de anul trecut, între turul 1 și 2 al alegerilor anulate, când Ponta nu-și ascundea preferința pentru Călin Georgescu, chit că partidul din care face (încă) parte își anunțase susținerea pentru Elena Lasconi.
Deși ideea de „suveranist euroatlantist” sună a ghiveci ideologic, Ponta nu face decât să vâneze trenduri constatate de cercetări sociologice recente: creșterea în popularitate a retoricii naționaliste nu pare să se traducă (momentan) și în dorința românilor de a părăsi structuri internaționale precum NATO și Uniunea Europeană.
Victor Ponta, un mercenar cu vechime
Atitudinea de mercenar și disperarea de a călări valuri nu sunt noi pentru Victor Ponta. În timpul campaniei prezidențiale din 2014, Ponta și apropiații săi au vorbit pe larg despre cum, în anii ‘90, politicianul ar fi cochetat cu partidele istorice de dreapta - PNL și PNȚ. Intrarea în PSD ar fi fost mai mult o întâmplare, sugera mama sa în cadrul unui documentar Digi24 publicat în același an: social-democrații au fost „singurii care i-au dat o șansă” (n.r. de a avansa în carieră).
Pentru o vreme, Ponta a încercat să joace, cum a știut el mai bine, rolul de politician tânăr cu valori autentice de stânga. S-a pozat în tricou cu Che Guevara și s-a comparat cu același revoluționar în timpul unei apariții televizate alături de Crin Antonescu. Pentru a stinge furia anticomunistă stârnită de o asemenea asociere, a schimbat rapid termenii de comparație: Tony Blair (fost premier laburist al Marii Britanii) și Jose Zapatero (fost premier socialist al Spaniei).
„Mi-am propus să fiu cel mai pro-business social-democrat din Europa”, declara bărbatul în 2013, de la înălțimea funcției de premier USL-ist.
Un an mai târziu, Ponta devenea candidatul PSD la prezidențiale și curta electoratul de dreapta printr-un apel la istoricul personal de alegător: în ‘90 l-ar fi votat pe Ion Rațiu, în ‘92 pe Emil Constantinescu, în ‘96 la fel, în 2000 pe Mugur Isărescu și în 2009 pe Crin Antonescu - doar în 2004 l-ar fi votat în primul tur pe candidatul partidului din care face/făcea parte, adică pe Adrian Năstase.
În 2015, după eșecul de la prezidențiale și tragedia de la Colectiv, Ponta a fost înlocuit de Liviu Dragnea la șefia partidului și de Dacian Cioloș la Palatul Victoria. Frustrat de pensionarea timpurie, Ponta a început să promoveze (alături de Dragnea) mai multe teorii ale conspirației care-l vizau pe George Soros.
„Victor Ponta explică de ce este George Soros un pericol pentru România”, titra Evenimentul Zilei în octombrie 2016, înaintea alegerilor parlamentare din același an.
„Ponta spune că sunt semne că Soros ar fi fost implicat în înlăturarea sa”, scria Digi24 6 luni mai târziu.
Tot atunci, Ponta își exprima simpatia pentru retorica populistă și naționalistă care-l aducea pe Trump la Casa Albă. „Poate că e populist, poate că greșește, (...) dar dacă aș fi american, m-aș bucura să aud de la Președintele meu acest lucru”, scria PSD-istul în 2017, ca reacție la o declarație în care politicianul de peste ocean își exprima dorința de a nu mai îmbogăți alte țări în detrimentul Americii.
„Soros nu mai e inamicul meu pentru că acum e inamicul lui Dragnea”, se răzgândea Ponta în septembrie 2017, după ce intra în conflict cu liderul de atunci al PSD-ului . „Uneori, adversarii comuni întâlnesc oameni care n-au fost înainte pe aceeași parte”, continua politicianul într-un interviu HotNews.
Practic, Ponta făcea ce face și azi: călărea un val de antipatie. Atunci, antipatia era îndreptată împotriva lui Dragnea. Azi, antipatia e îndreptată împotriva tuturor partidelor percepute ca parte din Sistem.
„Acum e bun Trump? În 2020 aveai altă părere”, îi reproșează un comentator de pe TikTok, în subsolul unui clip filmat de Ponta la balul post-inaugurare de la Washington. Observația este pe jumătate corectă, chiar dacă Ponta nu se află la prima tentativă de cochetare cu trumpismul.
„La Washington și la București - @joebiden este un prieten al României! Congratulations ”,
scria Victor Ponta în noiembrie 2020, postând pe Facebook și Instagram două poze de la o întâlnire mai veche cu fostul președinte și vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii.
George Simion și Internaționala Suveraniștilor
Dacă Ponta s-a dus mai mult de capul lui la inaugurarea lui Trump, George Simion a dat impresia că participă la un teambuilding. La începutul săptămânii, liderul a postat pe conturile de social media mai multe poze alături de tovarășii ideologici din grupul Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentul European (ECR), și ei veniți la o căciulire suveranistă: Ryszard Czarnecki (Polonia), Stephen Nikola Bartulica (Croația), Marion Maréchal-Le Pen (Franța, nepoata lui Le-Pen Senior), Antonio Giordano (Italia) și Mateusz Morawiecki (fostul premier al Poloniei.
Simion și colegii europeni s-au întâlnit cu mai multe figuri din establishment-ul republican: Donald Trump Junior, Mike Johnson (președintele Camerei Reprezentanților), Ben Carson (fost secretar de stat în prima administrație Trump), Ted Cruz (senator), Robert Aderholt (Camera Reprezentanților) și Steve Bannon, unul dintre cei mai proeminenți propagandiști MAGA.
Teambuildingul pare să fi fost un real succes pentru Simion, care anunță într-o postare recentă de pe Twitter că va organiza la Bruxelles (alături de colegii din ECR) o nouă ediție a conferinței „Make Europe Great Again” - încercarea unor suveraniști europeni care vorbesc limbi diferite și uneori au interese diferite de a replica succesul mișcării „Make America Great Again” din SUA.
Cu Georgescu, dar nu prea
Cu prilejul aceleiași deplasări, Simion acordă un interviu publicației conservatoare Washington Times (n.r. a nu se confunda cu Washington Post). Repetă punctajul propagandei suveraniste din România, cu mici modificări care să-i facă discursul digerabil și pentru publicul local:
- Luptăm (n.r. AUR) împotriva „noului marxism” și pentru a ne pune țările pe primul loc;
- Luptăm împotriva „propagandei woke” și împotriva celor care vor să ne ia copiii pentru a-i îndoctrina;
- Avem de-a face cu un stat capturat de globaliști și corupți;
- Vrem o pace ruso-ucraineană mediată de Donald Trump, dar și garanții de securitate din partea Statelor Unite ale Americii.
„Ne luptăm pentru biologie și adevăr. Pentru a avea femei și bărbați, nu 76 de genuri”, mai spune George Simion în interviul luat de Washington Times - semn că e la curent cu temele războaielor culturale din Statele Unite ale Americii și nu vrea o Românie în care Ciutacu vorbește la TV despre 76 de genuri.
În paralel cu pozele de la teambuilding și interviurile din presă, liderul AUR mai transmite două mesaje importante de la Washington. Primul: AUR îl susține în continuare pe Călin Georgescu pentru funcția de președinte al României, pentru că „asta a fost voința românilor la vot”.
Cu o precizare, însă: dacă acesta va fi lăsat să candideze din nou.
Aripa mai radicală (Capsali) a mișcării suveraniste e dezamăgită de „moderatul” Simion. Captură de ecran via Facebook
„Nu toate ideile noastre corespund cu ideile domnului Georgescu. (...) Noi ne-am dori mai multe baze NATO, nu doar baze americane în România, avem nevoie de securitate, avem nevoie să întărim actualele acorduri de securitate care au fost încălcate de către Rusia”, mai declară Simion, după discuțiile avute cu prietenii din America, dezamăgindu-i pe unii „aliați”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this