Răzvan Filip
Reporter
Răzvan a terminat jurnalismul şi face presă scrisă din 2016. Atent la politică şi mişcări extremiste încă din copilărie, a ajuns cumva, nici el nu ştie cum, să trăiască din scris despre ele.
Reportaj de la sediul AUR: George Necredinciosul. Cum și-a pregătit partidul susținătorii pentru eșec
PressOne și-a petrecut seara de 9 iunie în sediul central AUR, unde a observat pe viu cum mai-marii partidului își îndeamnă simpatizanții să nu creadă nimic din ce spun televiziunile și institutele de sondare a opiniei publice. Pentru a-și pregăti simpatizanții pentru un scor sub așteptări, Simion și „frații” din AUR au vorbit pe tot parcursul campaniei despre cum „comasații” ar căuta să se mențină la putere prin orice mijloace.
Votul obligatoriu: o potențială soluție pentru absenteism?
În condițiile în care alegerile par să atragă tot mai puțin votanți, institutele de sondare din România au ajuns să se întrebe dacă nu cumva votul ar trebui să fie obligatoriu. PressOne a analizat exemple europene pentru a afla cât de oportună ar mai fi astăzi o astfel de măsură.
Reportaj din Voluntari. Angajatele din creșe, grădinițe și instituții publice fac „voluntariat în weekend”, la împărțit pliante pentru primarul Pandele
În Voluntari se face campanie electorală cu angajații și angajatele instituțiilor aflate în subordinea Primăriei și Consiliului Local, susțin surse din sistem la PressOne
Se mută războaiele pe orbita Pământului? Fostul șef al Agenției Spațiale Române: „O bombă nucleară în spațiu nu ar avea foarte mult sens”
Cum ar putea fi utilizată o armă nucleară lansată în spațiu și care ar fi consecințele militare? „Spațiul este foarte mare, e nevoie de energie multă și riscurile sunt mai mari decât beneficiile”, explică însă pentru PressOne Flaviu Răducanu, șeful Agenției Spațiale Române (ROSA) și fost cadru MApN, unde a avut funcții de conducere în departamentul de cercetare și dezvoltare de tehnologii militare.
Cum votează diaspora, o comunitate cât o țară care este ignorată deseori de politicieni și statul român
În 2024, statul român nu poate spune cu exactitate câți români locuiesc în afara granițelor și câți dintre ei au dreptul să voteze la alegerile din țară. Știm totuși că românii din diaspora preferă partidele de dreapta/centru-dreapta și urăsc PSD, iar ultimele parlamentare arată că mulți s-au orientat recent către opțiuni politice mai extreme. Rămâne de văzut cât de mult va crește, în 2024, această extremă.
Iarna demografică. De ce pierde România un milion de locuitori la fiecare 10 ani, deși o duce tot mai bine economic
România pierde un milion de oameni la fiecare zece ani. „Mulți români pleacă nu pentru că ar avea salarii mici, ci din cauza condițiilor de muncă și a managementului deficitar. Vor să ducă o viață mai bună nu doar din punct de vedere financiar”, explică la PressOne sociologul Ionuț Földes, lector la Universitatea Babeș-Bolyai, specializat în cercetare în demografie.
Reportaj de la lansarea candidaților AUR pentru Capitală. George Simion către „camarazi” și „oaste”: „Ne-au băgat infiltraţi, iepuraşi, căţei mici”
AUR și-a lansat candidații la primăriile din București într-o hală industrială reabilitată de primarul de sector Robert Negoiță cu sute de milioane de euro. Pe scenă, George Simion s-a plâns că i s-a cam rărit oastea, în fața unei audiențe deja reduse și cam plictisită de un eveniment ce se voia grandios.
Interviu. Deficitul de ofițeri „nu e o tragedie”. Cât de pregătită e însă Armata Română pentru un conflict militar?
Dacă Rusia reușește să obțină ce și-a propus în Ucraina, flancul estic al NATO trebuie să fie pregătit pentru o eventuală confruntare armată cu trupele lui Putin. Pregătire care presupune și armate mai numeroase decât cele de care dispunem astăzi, în condiții de pace. Spațiul public românesc a fost acaparat recent de dezbateri aprinse privind deficitul de personal din Armata Română, iar mulți se întreabă cu voce tare (sau propun în mod direct) dacă nu ar fi cazul să reintroducem armata obligatorie.
Cum pregătim orașele României pentru încălzirea globală. Cercetătoare: „Deși toți ne dorim o casă cu grădină în spate, nu este eficient să extinzi orașul”
PressOne s-a întrebat ce ar putea face autoritățile locale pentru a ameliora impactul schimbărilor climatice asupra românilor din mediul urban.
Colegiul Psihologilor refuză să investigheze abuzul comis de un psihoterapeut asupra unei femei, deși acesta și-a recunoscut fapta
PressOne relata în februarie abuzul terapeutic prin care a trecut Maria*, o femeie din București care timp de 3 ani a făcut terapie analitică jungiană cu psihoterapeutul Lucian Trașă. La sfârșitul unei sesiuni din primăvara lui 2017, Trașă a inițiat o relație „romantică” ce avea să dureze câteva luni. Colegiul Psihologilor refuză astăzi să ancheteze fapta, argumentând că victima a depus reclamație prea târziu.
Interviu. Viceprimarul Sectorului 2: „Cred că o soluție de rezolvare a traficului este limitarea numărului de locuri de parcare”
Pentru a afla mai multe despre filosofia din spatele pietonalizării pentru o zi a Piațetei Italiene, dar și despre planurile de viitor ale autorităților locale, PressOne a stat de vorbă cu Andrei Panaitescu, viceprimarul Sectorului 2.
De ce nu-și permit tinerii din România o locuință? Statul nu construiește, iar dezvoltatorii imobiliari și speculanții profită
Prețurile caselor și chiriilor din România au crescut constant după ce economia globală a început să-și revină din Marea Recesiune (criza financiară din 2008). Tot mai mulți tineri din România constată că devine tot mai dificil să spere la o locuință pe care să o numească „a lor”.
Anchetele PressOne. Bărbatul care exploatează studenți români din străinătate are de plătit o amendă de 450 de mii de euro și își amenință fostele angajate cu moartea
Anul trecut, PressOne scria despre un ONG românesc din Suedia care îi exploatează, prin diferite tertipuri, pe studenții români din străinătate. Schema financiară pusă la cale de șeful organizației, Dragoș Doicu, a fost investigată timp de aproape un an de ANAF-ul suedez. PressOne vă prezintă rezultatele anchetei și reacția lui Dragoș Doicu la ea.
Statul român vs TikTok. Ce instituții publice din România au eliminat aplicația de pe telefoanele de serviciu
La aproape un an de la recomandare, PressOne a întrebat reprezentanții instituțiilor prevăzute de lege ce au făcut în privința aplicației Tik Tok. Vă prezentăm răspunsurile lor.
Interviu. Specialist în relații internaționale, despre conflictul din Palestina: „Toate problemele sunt izvorâte din faptul că armata unui stat gestionează teritoriul și viețile unor oameni care nu fac parte din el”
Pentru a înțelege mai bine contextul actual și viitorul relațiilor israeliano-palestiniene, PressOne a discutat cu cercetătorul Călin Georgia, specialist în relații internaționale și studii de securitate în cadrul Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj. Călin are o lucrare de doctorat despre relațiile israeliano-palestiene și în 2015 a petrecut 6 luni în Israel și Palestina, unde a documentat polarizarea socială din cele două societăți.