PressOne a evaluat abilitățile lui Simion, Ciucă și Ciolacu de a-l emula pe fostul dictator cu ajutorul unui instrument inventat de redacție: Ceașcometrul.
PressOne a evaluat abilitățile lui Simion, Ciucă și Ciolacu de a-l emula pe fostul dictator cu ajutorul unui instrument inventat de redacție: Ceașcometrul.
02/10/2024
Ceașcometrul. Ciucă, Ciolacu și Simion, față-n față cu viitura: cât de bine au reușit să-l imite, în timpul inundațiilor, pe Nicolae Ceaușescu
PressOne a analizat felul în care George Simion, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au exploatat subiectul inundațiilor pentru a capitaliza electoral în alegerile din toamna aceasta.
Cei 3 au pozat în lideri hotărâți și empatici, care nu se tem să coboare în noroaie pentru a-i ajuta pe sinistrați, dar și pentru a le oferi un umăr cald pe care să plângă.
Modul în care anumite instituții de presă au ales (sau au fost plătite) să relateze, în acest context, despre cei 3 prezidențiabili, ne-a amintit de propaganda ceaușistă de odinioară.
Pornind de la această constatare, i-am evaluat fiecărui lider de partid talentul de a-l emula pe fostul dictator. Pentru asta am folosit un instrument de măsurare inventat de redacția PressOne: Ceașcometrul.
„Întotdeauna în mijlocul poporului, la bine şi la greu, secretarul general al Partidului Comunist Român şi preşedintele Republicii Socialiste România, tovarăşul Nicolae Ceauşescu s-a aflat şi în aceste zile (...) alături de cetăţeni, controlînd situaţia, hotărînd acţiunile necesare de întreprins şi dînd îndrumări pentru finalizarea lor rapidă în vederea limitării efectelor calamităţilor şi înlăturării hotărite a consecinţelor acestora”, începea un articol România Liberă publicat pe 5 iulie 1975.
Au trecut aproape 50 de ani de atunci, însă titlul, tonul scriiturii, pozele care însoțesc textul și evenimentele descrise pot părea familiare și pentru un tânăr român care n-a prins vremurile acelea, dar care a urmărit, chiar și cu coada ochiului, știrile din ultima lună. În septembrie 2024, la fel ca-n iulie 1975, mai multe județe ale României au fost lovite de inundații care au omorât și lăsat oameni pe drumuri.
Presa ceaușistă trata inundațiile ca pe un război la care toți românii erau obligați să participe. Captură foto din România Liberă (1975) via adt.arcanum.com
Presa anilor 70’ era obligată de contextul politic în care funcționa să-i pese de un singur om: dictatorul Nicolae Ceaușescu. În 2024, peisajul politic și cel mediatic par mult mai diverse, libere și competitive. Teoretic, presa centrală nu mai este limitată la câteva publicații care funcționează cu permisiunea exclusivă a partidului-stat. De asemenea, destinul țării nu mai este controlat de un partid unic care respinge orice formă de opoziție electorală.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Totuși, se pot găsi suficiente asemănări între propaganda comunistă de odinioară și maniera în care politicienii postdecembriști aleg să exploateze electoral calamități naturale precum inundațiile. Și chiar dacă presa de astăzi este infinit mai independentă (cel puțin în raport cu autoritățile) decât pe timpul lui Ceaușescu, încă există suficiente publicații/televiziuni dispuse să se transforme, uneori contra cost, în organe de propagandă pentru politicienii respectivi.
Inundațiile care au afectat România în septembrie 2024 au scos la iveală 3 mici „ceaușești”: Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și George Simion.
Toți 3 s-au pozat luna trecută înconjurați de sinistrați din județul Galați, în cizme de cauciuc, acoperiți de pelerine de ploaie și cu expresii faciale care musteau de empatie. Și toți 3 au beneficiat de sprijinul unor publicații/televiziuni care le-au preluat și diseminat mesajele.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
George Simion își suflecă mânecile și construiește case
„George Simion a sărit în ajutorul sinistraților din Galați. Liderul AUR ajută la reconstrucția locuințelor oamenilor afectați de inundații”, titrează site-ul Realitatea NET pe 27 septembrie. „(...) Liderul opoziției și membrii partidului pe care îl conduce s-au apucat deja de treabă. Ei le reconstruiesc casele românilor care au rămas pe drumuri”, continuă articolul.
Dacă propaganda televiziunii familiei Păcuraru e relativ subtilă cu laudele la adresa politicianului extremist, nu același lucru poate fi spus și despre site-urile care, potrivit Context.ro, mimează portalurile de știri în timp ce preiau și amplifică mesaje politice transmise de partidul lui Simion.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Simion a construit o casă în 12 zile, guvernul PSD-PNL va face același lucru pentru sinistrați?”, titrează un astfel de site, 60m.ro, pe 16 septembrie 2024.
Câți bani au cheltuit AUR, Simion și un site afiliat partidului pentru propaganda postată pe Facebook în luna septembrie. Date și captură foto via Facebook
„Liderul AUR, George Simion, a demonstrat că se pot face lucruri remarcabile în timp record, reușind să construiască o casă în doar 12 zile. Acest gest vine ca un exemplu de implicare directă și eficientă pentru comunitate”, susține autorul textului, îndemnând liderii PSD și PNL să urmeze exemplul politicianului AUR pentru a demonstra că vor să rezolve problemele „reale” cu care se confruntă românii.
În ultima lună, partidul lui Simion a pompat mii de lei în social media pentru a propaga, inclusiv prin portalurile sale de „știri", mesaje similare. Facebook, de exemplu, a fost împânzit în această perioadă cu imagini/clipuri în care George Simion este scufundat în nămol până la glezne și, cu mânecile suflecate, se implică direct în ajutorarea sinistraților - cărând în brațele sale puternice ba o saltea, ba niște materiale de construcții, ba copii, ba un megafon prin care urlă ordine către subordonați și autoritățile locale.
Un titlu și un șapou de pe site-ul Realitatea.NET ne arată un Simion care se impune în fața Naturii și clasei politice românești nu doar prin forță brută, ci și prin puterea persuasiunii, înregistrând victorii răsunătoare în piața liberă a ideilor:
„Liderul AUR l-a convins, după o discuție extrem de contradictorie și aprinsă, pe primarul comunei Pechea, distrusă de viituri și inundații, să cedeze terenuri pentru construcția de noi case oamenilor care dorm sub cerul liber de aproape două săptămâni”, scrie Realitatea.NET în septembrie 2024.
Supereroul Ceaușescu zăgăzuiește viituri prin acțiuni ample și energice. Captură foto din România Liberă (1975) via adt.arcanum.com
Propaganda mai mult sau mai puțin mascată făcută în favoarea liderului AUR aduce aminte de felul în care era portretizat „Marele Cârmaci” de presa ceaușistă. În timpul inundațiilor din iulie 1975, Ceaușescu era prezentat de România Liberă și alte ziare ale vremii ca un fel de supererou DC Comics. Cu ajutorul elicopterului prezidențial, liderul comunist survola văzduhurile patriei precum un Superman după 2 luni în Scornicești.
Ceea ce-i permitea să bifeze, zi de zi, fiecare județ afectat de inundații. Odată aterizat, un fotograf (un Zack Snyder al vremurilor, probabil) avea grijă să-l surprindă pe dictator în mijlocul oamenilor, unde împărțea alinări și instrucțiuni precise despre cum trebuie secerat grâul afectat de inundații.
Dacă Ceaușescu era slujit de mari cărturari ai neamului românesc, George Simion trebuie să se mulțumească cu sprijinul lui Gigi Becali. Capturi foto via România Liberă (1975) și Facebook
Inclusiv tonul mobilizator/războinic folosit de ziarele comuniste seamănă cu mesajele transmise de AUR în ultima lună.
„RĂSPUNZÎND CHEMĂRII PARTIDULUI SĂ ACȚIONĂM CU TENACITATE ȘI BĂRBĂȚIE pentru a proteja recolta, întreprinderile și casele împotriva furiei apelor!”, începea a 2-a pagină a ziarul Scînteia în data de 4 iulie 1975.
„George Simion anunță mobilizare generală în weekend pentru a ajuta sinistrații. Toată țara la Pechea”, titra un portal de „știri” afiliat AUR pe 26 septembrie 2024.
Toate aceste asemănări ne determină să-i acordăm lui George Simion calificativul 6 cești din 10 pe scara Ceașcometrului. Ia notă de trecere pentru imaginea de lider hotărât pe care a reușit s-o proiecteze în ultimele săptămâni, dar pierde puncte importante pentru că partidul lui nu controlează toată presa din România, încă n-a reușit să „zăgăzuiască” o viitură și nici nu s-au scris poezii despre el în presa centrală.
Ciucă și Ciolacu: niște ceaușești mai blânzi, care te iau în brațe
Printre sinistrații din Galați au coborât și cei doi premieri ai guvernării PSD-PNL. Dar dacă Simion a fost surprins de presa loială în ipostaze de politician implicat, care știe exact ce trebuie făcut și trasează sarcini subalternilor, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au ales să se marketeze ca niște tehnocrați bonomi - lideri competenți care te și ajută, dar te și sărută părintește pe creștet în timp ce-ți spui oful.
Dacă cei 2 ar fi concurat într-o întrecere de empatie-viteză, cursa ar fi fost extrem de strânsă (spre deosebire de cea electorală, unde șeful PSD e mult în față). „Marcel Ciolacu, solidaritate cu familiile afectate de inundații”, începe un articol Realitatea din 14 septembrie 2024. Materialul este ilustrat cu o fotografie în care șeful social-democrat îmbrățișează o localnică din zonele afectate de inundații.
„Au fost surprinse imagini emoționante cu bătrânii afectați de inundații. (...) Premierul Marcel Ciolacu a intrat în casa unei bătrâne neajutorate și a stat de vorbă cu ea după ce puhoaiele i-au devastat casa”, se arată într-un alt articol publicat de Realitatea.NET.
Alte instituții de presă nici nu s-au mai obosit să redacteze articole - au preluat, pur și simplu, mesajele/imaginile postate de Ciolacu pe social media. De exemplu, Antena 3 Suceava publica în septembrie, pe Facebook, un clip în care o femeie din Pechea plângea în brațele premierului PSD.
„Facem treabă azi! Ascultă-mă pe mine!”, încearcă s-o liniștească Ciolacu. Potrivit datelor făcute publice de platforma social media, postarea Antenei 3 Suceava a fost promovată pe Facebook cu bani plătiți de o firmă intitulată ANA MEDIA TV SRL. Compania este controlată de Vasile Maciuc și Vasile Blănari - politician PSD, respectiv afacerist apropiat de partid. Potrivit presei din județ, cei doi sunt implicați și în coordonarea stației locale a Antenei 3. Nu este singura postare promovată de firmă (via Antena 3) care-l arată pe Ciolacu în timp ce inspectează, face promisiuni și oferă sprijin emoțional celor afectați de inundații.
Antena 3 Suceava postează propagandă pro-Ciolacu care a fost plătită de o firmă de casă a PSD-ului. Date și captură foto via Facebook
Marcel Ciolacu primește din partea PressOne 4 cești din 10 pe scara Ceașcometrului. Cele patru puncte sunt pentru efortul de a îmbrățișa atâția oameni, dar nu trece pragul de 5 pentru că n-a „zăgăzuit” viituri și nici n-a reușit să construiască o casă în 12 zile.
Metoda empatiei și a îmbrățișărilor e adoptată și de prezidențiabilul liberal, Nicolae Ciucă. Realitatea.NET este, din nou, instituția de presă care se află în fruntea corului de lăudători, prin titluri precum:
- „Miniștrii PNL, împreună cu liderul partidului, Nicolae Ciucă, prezenți în Galați. Acțiuni în forță, intervin miniștrii Predoiu, Burduja, Deca și Fechet”;
- „Liberalii, în frunte cu Nicolae Ciucă, implicați în sprijinul celor afectați de inundații”;
- „Liderii PNL, alături de oamenii afectați de inundații”, titrează un text Realitatea ilustrat cu o poză în care Ciucă consolează o bătrână afectată de inundații.
„Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, doarme la noapte cu sinistraţii, la Galaţi”, titrează și Newsweek în aceeași perioadă.
Ciucă fură meserie de la Ciolacu, dar parcă nu naște aceleași pasiuni gazetărești. Captură foto via Realitatea.NET
Într-un text publicat de Capital.ro îl regăsim pe cel mai popular ostaș al țării învelit într-o pelerină de ploaie albastră, cutreierând ulițele localităților gălățene afectate de inundații și discutând, îngândurat, cu autoritățile locale.
„Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, este alături de românii care au fost afectați de inundațiile recente din Galați. Acesta, dar și alți liberali, au mers la fața locului pentru a-i ajuta pe oameni”, mai arată articolul.
Pentru că nu proiectează imaginea de lider hotărât pe care te-ai aștepta s-o vezi la un general de armată, dar și pentru că nu îmbrățișează la fel de mulți oameni ca partenerul său social-democrat, Ciucă primește doar 3 cești din 10.
Ceilalți prezidențiabili relevanți, Mircea Geoană și Elena Lasconi, n-au fost măsurați cu Ceașcometrul pentru că implicarea lor în drama sinistraților a fost minimă.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this