Mircia Gutau soseste la sediul Asociatiei Muncipiilor din Romania pentru discutii legate de buget, miercuri, 6 februarie 2019. Inquam Photos/Octav Ganea
Mircia Gutau soseste la sediul Asociatiei Muncipiilor din Romania pentru discutii legate de buget, miercuri, 6 februarie 2019. Inquam Photos/Octav Ganea
13/01/2025
Afaceri de familie, străzi neasfaltate și tunuri imobiliare. Cum se văd din satelit schimbările prin care au trecut Râmnicu Vâlcea și Târgu Jiu
PressOne a folosit Google Earth pentru a vedea cum s-au transformat, din punct de vedere imobiliar, două reședințe de județ din Oltenia: Râmnicu Vâlcea și Târgu Jiu.
Problemele celor 2 orașe sunt vizibile din satelit.
Râmnicu Vâlcea se prezintă astăzi ca un fief personal al primarului Mircia Gutău și inclusiv investițiile publice în infrastructură par să fie legate de afacerile familiei.
În Târgu Jiu, autoritățile se laudă că ridică locuințe accesibile pentru tineri, dar uită să le construiască și infrastructură modernă, în timp ce centrul orașului este lăsat pe mâna speculanților imobiliari.
Râmnicu Vâlcea se transformă treptat în Gutău City
„Ieri erau lanuri de porumb şi case vechi, azi, cel mai tânăr şi hipsteresc cartier al Râmnicului”, titra în 2019 un articol PR-istic din presa locală vâlceană. Textul se referă la cartierul Ostroveni Sud, care în ultimii 14 ani s-a transformat dintr-o zonă periferică și aproape rurală, populată de case, sere agricole, un ștrand și o grădină zoologică, într-o așezare cât se poate de urbană: cu blocuri, locuri de joacă, hipermarketuri, baruri, restaurante și clădiri de birouri.
Dacă faci o călătorie în timp cu Google Earth, urbanizarea zonei este vizibilă din satelit. Schimbarea de peisaj a fost încurajată de investițiile autorităților, care-n 2008 inaugurau bulevardul Dem Rădulescu, arteră ce leagă și astăzi Râmnicu Vâlcea de centura de sud a orașului. La acea inaugurare participa și primarul Mircia Gutău, politician care se află în prim-planul politicii vâlcene de peste 20 de ani, chit că domnia lui a fost întreruptă, ocazional, de sejururi lungi la închisoare.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Gutău a fost vizat de 2 dosare DNA: unul pentru luare de mită, al doilea pentru achiziționarea unor locuri de joacă la suprapreț. După 2 ani de stat în spatele gratiilor, politicianul a făcut apel la CEDO, care i-a dat dreptate și a constatat că statul român i-a încălcat dreptul la apărare și la un proces echitabil.
Deși verdictul curții europene a vizat o eroare procedurală, fără a infirma faptele de corupție comise de Gutău, politicianul s-a folosit de el pentru a-și spăla imaginea și relansa cariera politică, fiind reales primar de 3 ori în ultimii 8 ani.
Astăzi, Râmnicu Vâlcea se prezintă ca o afacere de familie. Dintr-un antreprenor eșuat și un consilier parlamentar plătit cu 900 de euro lunar, fiul primarului, Vlad Gutău, s-a transformat peste noapte într-unul dintre cei mai prolifici dezvoltatori imobiliari din oraș. El a construit 2 ansambluri rezidențiale chiar în inima localității, aproape de parcul central Zăvoi: Park Residence și Veranda Residence.
Poluarea aerului: 20+ de măsuri care ne pot aduce rapid un aer curat în oraș
Poluarea aerului este cauzată aproape exclusiv de om. Adică de fiecare dintre noi și de activitățile noastre. Asta este cheia pentru înțelegerea măsurilor care trebuie luate urgent dacă vrem să respirăm aer curat în orașele din România.
Reportaj. Turist de o zi la Giurgiu, orașul din România unde nimeni, nimic
Am petrecut o zi în Giurgiu pentru a descoperi ce are de oferit orașul din vecinătatea Capitalei și cum își petrec localnicii timpul, într-o după-amiază de weekend.
Alte 3 sunt „în pregătire”, conform unor anchete Newsweek România, iar în Călimănești - localitate aflată la 15 minute de Râmnicu Vâlcea - urmează să construiască un hotel evaluat la peste 15 milioane de euro.
În mai puțin de un an, între cele două afaceri ale familiei Gutău a răsărit un pod construit cu bani publici. Capturi de ecran via Google Earth și Waze
Simbioza dintre instituția condusă de Mircia Gutău și ceilalți membri ai familiei este aproape perfectă, arată presa centrală și locală. Peste râu de unul din blocurile construite de fiul lui se află altă afacere marca Gutău, o sală de evenimente deținută de fiica lui, Cristina Gutău, de meserie notar public. Coincidență sau nu, toate aceste afaceri sunt sau urmează să fie legate între ele de o serie de poduri peste râul Olănești - iar banii vin din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Cred că pe undeva pe la 80% din actele notariale din Râmnicu Vâlcea sunt încheiate la cabinetul de notar al soției primarului. Iar dacă se întâmplă să te duci la alt notar atunci încep să apară probleme de tot felul din partea primăriei”, susțineau, în februarie 2024, surse locale citate de Newsweek.
Târgu Jiu: locuințe sociale fără infrastructură și un dezvoltator care dărâmă gardul unei școli pentru a face locuri de parcare
Capitala județului vecin, Târgu Jiu, are probleme imobiliare ușor diferite. La începutul anilor 2010, presa locală din Oltenia nota că muncipiul se confruntă cu o criză a locuirii, pentru că ritmul lent în care se construia în acea perioadă nu acoperea „nici măcar cu 5%” cererea de locuințe.
Ca răspuns la criză, autoritățile și oamenii s-au orientat către o zonă periferică ce astăzi poartă numele de „Cartierul Narciselor”. Din 2010 încoace, aici s-a construit masiv, atât în regim privat, cât și prin investiții directe ale autorităților publice locale și centrale.
„Primăria construiește în zona Narciselor opt module cuprinzând șase unități locative fiecare. În total vor fi realizate 48 de locuințe destinate atât chiriașilor evacuați din casele naționalizate, cât și persoanelor sărace”, arăta ziarul Gazeta de Sud în august 2009. Pe lângă cele 48 de locuințe sociale, articolul vorbea atunci și despre construirea a 4 blocuri ANL, primăria intenționând să ridice alte 10 în termen de 4 ani.
Apariția și transformarea cartierului Narciselor din Târgu Jiu a fost documentată în imagini de sateliți. Capturi de ecran via Google Earth
Timpul a trecut, iar dezvoltarea urbană anunțată de autorități a devenit realitate. Doar parțial, însă, pentru că în ciuda creșterii populației, multe străzi au rămas neasfaltate - problemă sesizabilă și dacă folosești imaginile capturate de sateliți pentru a călători în timp.
„De ani buni, locuitorii de la casele ridicate în zonă le cer autorităților să modernizeze rețeaua de străzi, însă fără succes. La fiecare ploaie, străduțele dintre case sunt pline de nămol sau sunt acoperite de ape și cu greu se mai poate trece prin zonă. În ciuda solicitărilor, autoritățile locale au alocat abia acum fonduri pentru a începe lucrări de asfaltare și de amenajare a infrastructurii rutiere”, scria tot Gazeta de Sud în septembrie 2019, după aproape 10 ani de „urbanizare” a zonei.
La fel ca-n multe alte orașe din țară, în cartierul Narciselor din Târgu Jiu infrastructura n-a ținut pasul cu dezvoltarea imobiliară. Captură de ecran via Google Street View
După ce au reușit să asfalteze drumurile de acces către casele și blocurile deja construite, autoritățile publice din municipiu au anunțat că vor construi în cartier alte 84 de blocuri (un total de 600 de apartamente) destinate tinerilor din oraș. Finanțarea - aproape 50 de milioane de euro - se va face prin PNRR, arată mai multe instituții de presă din regiune.
Între timp, zona centrală a orașului a ajuns pe mâna unor afaceriști despre care presa locală a scris de-a lungul anilor că ar fi „pe mână” cu autoritățile din județ și municipiu. Unul dintre ei este Narcis Ciocăzanu, care acum câțiva ani construia un ansamblu de locuințe chiar în buricul târgului, lângă o școală generală. Dar pentru că s-a întins mai mult decât prevedea proiectul inițial și viitorii locatari ar fi rămas fără spațiu de parcat mașinile, afaceristul a demolat gardul școlii și l-a înlocuit cu locuri de parcare.
Dacă te uiți cu atenție, poți vedea din satelit cum afaceristul gorjean a dărămat gardul școlii pentru a construi locuri de parcare. Capturi foto via Google Earth
Drept urmare, afaceristul s-a ales cu o amendă de 5600 de lei, nota presa locală în decembrie 2023. Un chilipir, ținând cont că același stat român care l-a amendat l-ar putea îmbogăți pe afacerist cu 2 milioane de euro - prețul cerut de Ciocăzanu pentru Casa „Moangă”, o clădire de patrimoniu pe care a cumpărat-o în 2011 cu „doar” 286 de mii de euro.
În decurs de 10 ani, în stânga și-n spatele Casei „Moangă” au apărut 2 blocuri, iar valoarea imobilului a crescut de 7 ori. Capturi de ecran via Google Earth (imaginea de sus e din 2012, cea de jos din 2022)
După ce trântit 2 blocuri lângă ea și a vândut toate apartamentele din ele, bărbatul a reabilitat casa monument istoric și a scos-o la vânzare. Consiliul Județean Gorj a fost singurul „client” care și-a exprimat intenția de a o cumpăra, iar în 2023 anunța întocmirea a 2 rapoarte de evaluare a proprietății.
„Conducerea Consiliului Județean Gorj a decis să activeze dreptul de preempțiune cu intenția de a achiziționa clădirea în suprafață totală desfășurată de aproape 900 de metri pătrați. Aici se dorește înființarea unui spațiu muzeal dedicat lui Tudor Vladimirescu”, scria Gazeta de Sud în același an.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this