
Ana Tepșanu
Colaborator
Ana Tepșanu crede că scrisul este viața ei și ar vrea să facă asta mereu, motiv pentru care-și testează în permanență abilitatea de adaptare la tot felul de tipuri de conținut jurnalistic. Cel mai mult ii place să descopere oameni interesanți și să le spună povestea.
Viețile de avarie ale refugiaților ucraineni din România, la aproape un an și jumătate de la începerea războiului: „Ne place aici, dar vrem să ne întoarcem acasă”
Într-un singur an de război, 5.1 milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească țara. Este cea mai rapidă creștere a numărului de refugiați de la cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent. Ce au toți în comun? Faptul că-și doresc deopotrivă să se integreze în printre români, muncind sau căutându-și un loc de muncă, dar și faptul că, la sfârșitul zilei, toți își doresc să se întoarcă acasă după terminarea războiului.
David Popovici, alături de copiii diagnosticați cu cancer
An de an, la noi în țară, aproape 400 de copii și adolescenți află că drumul lor nu va fi ușor și, alături de familiile lor, încep o luptă cruntă, în fața unei boli nemiloase.
Ucraineanul Kirill Shevchenko, vicecampion european la șah sub steagul României: „Dacă renunț, nimeni nu va avea de câștigat din asta”
Kirill Shevchenko joacă șah de la vârsta de patru ani, iar în 2017, la doar 14 ani, a devenit Mare maestru (Grand Master, cel mai înalt titlu acordat de Federația Internațională de Șah unui jucător). Până în 2021, anul când a câștigat medalia de aur în cadrul Campionatului European de Șah pe Echipe, a reprezentat Ucraina, țara lui natală. Odată cu invazia Rusiei, tânărul de 20 de ani a ales să reprezinte România, pentru care a obținut medalia de argint la Campionatul European Individual de Șah din Vrnjačka Banja (Serbia), în martie 2023.
Tânărul voluntar român care continuă să-i ajute pe ucraineni să se integreze: „Dacă suntem OAMENI, putem schimba întreaga lume”
La peste un an de la începerea războiului în Ucraina, Istvan crede că cei mai mulți dintre români n-au renunțat să-și arate suportul față de refugiați, la fel cum crede în puterea comunității. „Cei care am înțeles fenomenul și suferința continuăm să ajutăm. Însă lecția principală este legată de umanitate. Dacă suntem OAMENI în adevăratul sens al cuvântului, dacă lăsăm orgoliile și ne dăm mâna să lucrăm împreună, cu empatie, fiecare, puțin câte puțin, putem schimba întreaga lumea.”
Pastorul din Sibiu care a creat un centru special pentru educația și sprijinul ucrainenilor: „Durerea nu are granițe”
La peste un an de de la invazia Rusiei în Ucraina, refugiații ucraineni încă au nevoie de sprijinul românilor, iar la Sibiu comunitatea nu ezită să-l ofere. Pe lângă școala primară ucraineană - care a fost înființată de asociația „Sus inima” - un pastor baptist a deschis, în martie 2022, doar cu ajutorul voluntarilor, „Centrul Educațional de Zi ProUcraina”, unde copiii pot merge la grădiniță și pot învăța limba română, și unde și adulții și copiii primesc atât consiliere gratuită, cât și o masă caldă pe săptămână.
România, campioană mondială la robotică. Adolescenții care vor lupta să mențină titlul țării noastre la Campionatul Mondial din SUA: „Este doar începutul pentru viitorul omenirii”
Alex Radu are 18 ani și urmează să participe, împreună cu echipa lui, Ro2D2, din Ploiești, la campionatul mondial de robotică din SUA.
Kata Rudakova, pictoriță din Ucraina refugiată în România: viața va începe din nou
Kata și-a părăsit casa și studioul din Kiev, dar credea că va reveni în două săptămâni înapoi. Visul nu i s-a îndeplinit și de atunci locuiește în București. Fiecare tablou expus aici conține o parte din sufletul ei.
Julia Sauter, patinatoarea germană care muncește în trei locuri ca să ne reprezinte în competiții. „România a devenit parte din mine”
La 25 de ani a făcut istorie pentru sportul românesc, dar are trei joburi pentru a-și putea finanța competițiile. Povestea patinatoarei Julia Sauter, care a înțeles pe propria piele că în România „promisiunile nu înseamnă mare lucru”
Terapie prin joacă pentru copiii ucraineni: „Indiferent de naționalitate, ei reprezintă societatea de mâine"
De aproape un an, psiholoaga Adela Serghiescu ajută copiii ucraineni să se simtă mai în siguranță și să se integreze printr-o metodă neconvențională de terapie: terapia prin joacă.
Ziua în care m-am născut din nou: viața în fotoliu rulant, în Bucureștiul mașinilor parcate pe trotuare
Cum arată viața unui om care se deplasează în fotoliu rulant pe străzile Bucureștiului? Și cum își poate continua viața un om odată ajuns într-un scaun cu rotile, într-o societate care încă învață să le acorde atenție?
Medicii față în față cu Doctor Net (3). Care este impactul psihologic al automedicației și autotratamentului?
După ce am discutat cu patru medici, care au analizat și deconstruit diferite tratamente recomandate pe internet, și am trecut în revistă motivele pentru care românii preferă să se trateze singuri, în loc să apeleze la un specialist, am decis să aflăm, în cele din urmă, și care sunt resorturile psihologice din spatele acestei strategii, dar și care pot fi consecințele ei negative pe plan emoțional și psihologic.
Medicii față în față cu Doctor Net (2). "Un condiment minune, un supliment minune, orice minune, doar să nu fim noi disciplinați”
Cu o încredere nemărginită în plante și în puterile miraculoase ale acestora, chiar dacă știința a evoluat și un tratament medicamentos corect salvează vieți, România este un exemplu concret de societate unde relația dintre pacienți și doctori a fost mereu problematică și erodată de neîncredere.
O tânără nevăzătoare luptă pentru independența persoanelor cu dizabilități din România
Motivul pentru care nu vedem curent persoane cu dizabilități în jurul nostru, deși numărul acestora la nivel național este foarte mare, are legătură accesibilizarea la nivel de societate. De fapt, în urma unor statistici generate de UpCounsel, România este cea mai nepotrivită țară pentru a fi vizitată de persoane cu dizabilități din Europa. Iar dacă nu este potrivită călătoriilor, ne putem doar imagina cum este pentru oamenii în cauză să trăiască aici.
Medicii față în față cu Doctor Net. Experiment: Patru specialiști analizează tratamente recomandate pe internet
Am pus mai mulți medici în fața rezultatelor căutărilor pe Google cu privire la diagnosticul pentru anumite simptome, cât și la tratamentele pentru anumite afecțiuni des întâlnite. Am vrut să înțelegem de ce este important să nu ne autodiagnosticăm acasă și, mai ales, să nu ne tratăm „după ureche”.
De la refugiat la antreprenor. Ucrainenii care își deschid afaceri în România dau de birocrație, dar și de o piață promițătoare
Cetățenii ucraineni văd în România o oportunitate de afaceri, dar când își pun ideile în mișcare se lovesc, ca noi toți, de birocrație. Odată depășit acest obstacol, România devine atractivă pentru ei.