Kirill Shevchenko. Foto: arhiva personală
01/05/2023
Ucraineanul Kirill Shevchenko, vicecampion european la șah sub steagul României: „Dacă renunț, nimeni nu va avea de câștigat din asta”
Kirill Shevchenko joacă șah de la vârsta de patru ani, iar în 2017, la doar 14 ani, a devenit Mare maestru (Grand Master, cel mai înalt titlu acordat de Federația Internațională de Șah unui jucător). Până în 2021, anul când a câștigat medalia de aur în cadrul Campionatului European de Șah pe Echipe, a reprezentat Ucraina, țara lui natală.
Odată cu invazia Rusiei, tânărul de 20 de ani a ales să reprezinte România, pentru care a obținut medalia de argint la Campionatul European Individual de Șah din Vrnjačka Banja (Serbia), în martie 2023.
Kirill își dorește să devină unul dintre cei mai buni jucători de șah din lume. „Trofeul mă bucură, îmi pare rău că nu am reușit să câștig chiar aurul, dar vor veni și alte ocazii și voi fi mai bun”, a spus el pe Aeroportul Otopeni, după ce a revenit în țară cu medalia.
Bunicul care i-a insuflat dragostea pentru șah
Kirill este numărul 78 la nivel mondial, dar este considerat deja unul dintre cei mai valoroși tineri jucători din lume. Povestește, pentru PressOne, că a fost inspirat de bunicul său, matematician de meserie și singurul din familie care joacă șah. La fel ca bunicul lui, și Kirill și-a descoperit încă de mic pasiunea pentru știință, dar și abilitatea de a gândi matematic, iar șahul i-a oferit un cadru potrivit pentru toate aceste abilități.
„Datorită [bunicului meu] am reușit să-mi dezvolt o gândire analitică și o pasiune pentru competiție. Țin minte că m-a inspirat și un desen animat, dar nimeni nu-și mai aduce aminte povestea asta. În copilărie, de Anul Nou, le-am cerut părinților cadou o tablă de șah, iar ăsta a fost punctul în care a început aventura mea”, spune el.
Deși s-a îndrăgostit de mic de șah, până la 14 ani, când a devenit mare maestru și a început să practice la nivel profesionist, a fost autodidact. A învățat citind cărți despre șah și jucători de renume - mai ales că nu avea sponsori. Deși se documentează și citește constant despre sportul pe care-l practică, Shevchenko mărturisește că nu este un fan al filmelor despre șah și nu-și găsește inspirație în ele, deși a urmărit documentarul despre Magnus Carlsen, norvegianul de 32 de ani considerat cel mai bun jucător din toate timpurile: „Prefer să mă uit la Fast & Furious”, râde el.
În ziua în care a primit titlul de Mare maestru, Kirill a realizat „potențialul fantastic din interiorul lui”, iar asta i-a oferit validarea și convingerea de care avea nevoie pentru a merge mai departe.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Mi-a oferit foarte multă încredere în mine acest titlu. Ador competiția și cel mai mult la șah îmi place acea tensiune din timpul jocului, felul în care ajungi să câștigi lent în fața oponentului, în timp ce-ți demonstrezi talentul și puterea”, povestește el. Însă pentru că joacă șah de la patru ani, Kirill simte că uneori n-a profitat de copilărie așa cum și-ar fi dorit, și, deși simte că sacrificiul a meritat, nu vrea să facă lucrurile la fel în continuare. „Vreau să devin cel mai bun din domeniu, dar îmi doresc să cresc și să mă dezvolt și ca om, ca bărbat”, spune el.
„Am venit în România la final de octombrie, singur”
Pe 24 februarie 2022, Kirill, părinții lui și fratele lui de 12 ani erau în Kiev și au fost treziți de sunetul numeroaselor explozii din apropierea casei lor. S-au mobilizat rapid, și-au luat documentele și și-au petrecut ziua în subsolul casei, în timp ce urmăreau știrile.
7 lucruri bune care s-au întâmplat (totuși) în 2024
Se încheie un an ca o cursă cu obstacole. A fost o competiție inechitabilă, cu reguli schimbate în timpul jocului, în care fiecare din noi a concurat împotriva propriei frici, a propriilor neajunsuri și prejudecăți.
De Crăciun, blocul 42 a strălucit în zori
Pe 24 decembrie 1989, Mirea era locotenent-major la unitatea militară 01404, situată pe strada Caracal, vizavi de un ansamblu de blocuri de 10 etaje. Tăcut și lacom, glonțul a sosit pe furiș: nimeni nu a auzit zgomotul împușcăturii. Dosarul Revoluției este cea mai urâtă pată rămasă neștearsă din istoria României moderne.
Șahistul își amintește cum, a doua zi, bucăți dintr-o rachetă au lovit casa unui vecin, aflată la câteva sute de metri de casa lor. Acela a fost momentul în care el și familia lui au hotărât să părăsească orașul. S-au mutat în Vest, la bunicii din partea tatălui, în orașul Vinnîțea. „Drumul nostru ar fi durat patru ore în mod normal, dar de data asta am făcut zece. Șoselele erau blocate, oamenii încercau să fugă din calea războiului”, povestește el.
În România a ajuns la final de octombrie, odată cu transferul său la Federația Română de Șah, unde a fost primit cu brațele deschise. „Am venit singur. Tot ce am luat de acasă au fost câteva haine și câteva medalii memorabile. Întreaga mea familie a rămas în Ucraina și nu am mai văzut-o de luni bune. Mai am câțiva prieteni în Estul țării, luptă în cele mai periculoase zone. Vorbim zilnic și îmi este foarte dor de ei”, spune șahistul.
Odată ajuns la București, Kirill a luat contact cu câțiva maeștri pe care-i știa din diferite competiții, după care a intrat direct în antrenamente. „În acest sport, fiecare are un stil diferit de antrenament, iar eu mă pregătesc cel puțin șase ore în fiecare zi”, explică el. „Mi-a plăcut foarte tare proiectul de dezvoltare a șahului în România și ideea de a-l face un sport foarte popular în viitorul apropiat. Sunt recunoscător pentru că au avut grijă de mine.”
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Oamenii chiar au început să mă recunoască pe stradă”
Primul meci al lui Kirill Shevchenko pentru România a avut loc în cadrul Campionatului European Open de la Vrnjačka Banja (Serbia). Este a patra oară pentru Kirill când participă la un Campionat European, iar în acest an, la eveniment au fost prezenți peste 500 de jucători.
Cu două-trei zile înainte, abia a putut mânca din cauza emoțiilor. „Ca simplu om, nu sunt extrem de emoționat, ci extrem de entuziasmat. Ca sportiv, însă, mă simt foarte anxios înainte de un meci. Sunt sentimente care ajută. Mai ales dacă nu ești psihopat”, râde el. Șahistul a terminat pe locul doi în Serbia, la egalitate cu rusul Alexei Sarana, medaliat cu aur, şi cu belgianul Daniel Dardha, medaliat cu argint. Departajarea s-a făcut prin coeficientul Buchholz. După victoria lui, Federația Română de Șah a declarat: „Suntem convinși că ucraineanul recent transferat sub culorile României va impulsiona întreg șahul românesc spre alte performanțe în viitor.”
Deși acum joacă sub alt steag, Kirill spune că este vorba de „același joc, cu aceleași reguli”, dar și că este foarte bucuros să joace sub drapelul țării noastre. Pe Aeroportul Otopeni, odată revenit în România, șahistul declara că a întâlnit „o mulțime de oameni minunați”, și că lucrul cu antrenorul naționalei României, Ivan Sokolov, „i-a dat fiori”.
Kirill este doar de șase luni în România și încă speră să-și facă prieteni, mai ales că îi consideră pe români „loiali, prietenoși și comunicativi”. „Momentan am cunoscut doar câțiva oameni din afara comunității de șah, dar prin intermediul jucătorilor, cum ar fi câțiva oameni de afaceri și muzicieni, fani ai sportului. Mi-a plăcut foarte tare să stau de vorbă cu ei, dar pe viitor sper să-mi fac și prieteni români. Oamenii chiar au început să mă recunoască pe stradă și mă simt foarte mândru de asta”, spune Kirill.
„Sunt recunoscător pentru toate provocările întâmpinate”
Kirill este implicat activ și în ajutorarea ucrainenilor și apelează constant la comunitate pentru a contribui în direcția asta. „Încă de la începutul războiului, am simțit că trebuie să fac ceva pentru a-mi ajuta țara. Nu pot lua arma și nu-i pot ucide pe inamici, dar am hotărât să ajut în alte moduri”, explică el.
A organizat o serie de turnee caritabile de strângere de fonduri; i-a scris lui Hikaru Nakamura, mare maestru american de șah și unul dintre cei mai populari streameri Twitch din lume ai acestui sport, și pe 1 martie 2022 au strâns împreună peste 130.000 de dolari. „Vreau să ajut și mă folosesc de comunitate cum pot. Cel mai tare aș vrea să-i sprijin pe soldații din zonele de război”, adaugă el.
Cu toată aprecierea pe care o are pentru România, însă, Kirill își dorește foarte tare să revină acasă după război. Nu știe și nici măcar nu îndrăznește să ghicească când se va întâmpla asta. Alege să privească cu încredere în față și spune că se simte recunoscător pentru toate provocările întâmpinate. „M-au făcut mai puternic și m-au ajutat să-mi găsesc cu adevărat un scop în viață.”
Din obiectivul de a deveni cel mai bun șahist din lume își trage și energia, chiar dacă îi e greu uneori să fie creativ și dedicat în fiecare zi, atâta timp cât e la depărtare de casă și de familie, iar țara lui e sub atac. „Însă nu cred că este diferit față de alte sporturi, asta este regula principală. Mereu îmi spun: dacă renunț, nu va avea nimeni de câștigat din asta”, explică el. Când se îndoiește de sine, e suficient să-și amintească de meciul în care l-a bătut pe actualul campion mondial, Magnus Carlsen. „A fost un joc online de șah rapid, caritabil, între Norvegia și Ucraina, în aprilie 2022. Ne-am întâlnit la runda finală și a fost o luptă foarte interesantă”.
Pentru Shevchenko, șahul însă nu e doar un sport, e un fel de a vedea lumea, care ar putea să fie util oricărui om. „Șahul”, încheie el, „este un model mic de viață. Te învață să iei decizii critice și să-ți folosești timpul și energia într-un mod inteligent.”
Acest material face parte dintr-o serie de articole susținută de Asociația Zi de Bine, care urmărește să documenteze provocările întâmpinate de refugiații ucraineni în România, dezinformarea cu privire la acest fenomen, dar și soluțiile de integrare pe termen lung sau modelele punctuale de succes.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this