Ana Tepșanu
Colaborator
Ana Tepșanu crede că scrisul este viața ei și ar vrea să facă asta mereu, motiv pentru care-și testează în permanență abilitatea de adaptare la tot felul de tipuri de conținut jurnalistic. Cel mai mult ii place să descopere oameni interesanți și să le spună povestea.
Cum să economisești pe termen lung. „Trăiesc clipa sau pun bani deoparte?”
La ce vârstă începi să te gândești să economisești? Dar să investești într-o pensie privată? Ce capcane trebuie să eviți când alegi alte instrumente de economisit cu componentă de investiții, care să-ți asigure un trai mai confortabil peste câteva decenii?
Când jocurile video te fac campion. La 24 de ani, Ana Dumbravă este cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume
„Mintea este unealta de bază și arma unui jucător profesionist și totul începe de aici”, povestește Ana Dumbravă care, la 24 de ani, a fost desemnată cea mai bună jucătoare de Counter-Strike: Global Offensive din lume.
Cumpărarea unei mașini: ce trebuie să știi înainte să cumperi o mașină electrică sau termică
Dacă te-ai hotărât să-ți cumperi o mașină, atunci ar fi bine să ai în vedere o serie de elemente care te pot ajuta să faci acest pas cât mai corect. De la modelul dorit, dacă vrei o mașină nouă sau second-hand și până la buget, modalități de cumpărare (cu banii jos, credit sau leasing) și tip de motor: electric, hibrid sau termic.
Cumpărarea unei case: strângi bani sau iei credit ipotecar?
Ce trebuie să faci atunci când vrei să cumperi o casă? Și ce trebuie să eviți? Cât este bine să economisești și cât este bine să iei pe credit?
Un exercițiu de empatie. „Prin ochii lor”, păpușile care te ajută să vezi lumea interioară a persoanelor cu dizabilități din România
Timp de două luni de zile beneficiarii Centrului de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități din sectorul 6 al Capitalei au fost încurajați, dar mai ales au învățat să-și expună poveștile personale cu ajutorul artei păpușarului.
Pun bani deoparte sau investesc? Diferența dintre economisire și investiție și cum poți evita capcanele în ambele cazuri
Lipsa educației financiare duce la confuzii între economisire și investiție, precum și la scopul și rolul lor pentru o viață echilibrată financiar Pun bani deoparte sau investesc? Iată câteva răspunsuri.
De vorbă cu Vlad Stancu. La 19 ani va înota pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris
Vlad Stancu e tânărul de 18 ani care, datorită performanțelor sale la înot, va reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Paris în 2024. Am stat de vorbă cu Vlad despre cum e să te trezești la 5 dimineața ca să apuci să faci două antrenamente pe zi, despre relația lui cu antrenoarea Iulia Becheru și despre echilibrul care te ține la suprafață, la propriu și la figurat.
Povestea Climb Again. Cum a reușit pasiunea unui tânăr pentru escaladă să schimbe destinele copiilor și tinerilor cu nevoi speciale
„M-am îmbolnăvit când eram în cea mai bună formă.” Așa își începe povestea Claudiu Miu, fondator Climb Again, un ONG care oferă terapie prin escaladă copiilor și tinerilor cu dizabilități.
Povestea Lăcrămioarei Perijoc, pugilista care va reprezenta România la Jocurile Olimpice din 2024: „În box am învățat că a fi om este mai important decât să câștigi o medalie”
Lăcrămioara Perijoc are 29 de ani și va reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Aceasta este povestea ei.
Viețile de avarie ale refugiaților ucraineni din România, la aproape un an și jumătate de la începerea războiului: „Ne place aici, dar vrem să ne întoarcem acasă”
Într-un singur an de război, 5.1 milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească țara. Este cea mai rapidă creștere a numărului de refugiați de la cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent. Ce au toți în comun? Faptul că-și doresc deopotrivă să se integreze în printre români, muncind sau căutându-și un loc de muncă, dar și faptul că, la sfârșitul zilei, toți își doresc să se întoarcă acasă după terminarea războiului.
David Popovici, alături de copiii diagnosticați cu cancer
An de an, la noi în țară, aproape 400 de copii și adolescenți află că drumul lor nu va fi ușor și, alături de familiile lor, încep o luptă cruntă, în fața unei boli nemiloase.
Ucraineanul Kirill Shevchenko, vicecampion european la șah sub steagul României: „Dacă renunț, nimeni nu va avea de câștigat din asta”
Kirill Shevchenko joacă șah de la vârsta de patru ani, iar în 2017, la doar 14 ani, a devenit Mare maestru (Grand Master, cel mai înalt titlu acordat de Federația Internațională de Șah unui jucător). Până în 2021, anul când a câștigat medalia de aur în cadrul Campionatului European de Șah pe Echipe, a reprezentat Ucraina, țara lui natală. Odată cu invazia Rusiei, tânărul de 20 de ani a ales să reprezinte România, pentru care a obținut medalia de argint la Campionatul European Individual de Șah din Vrnjačka Banja (Serbia), în martie 2023.
Tânărul voluntar român care continuă să-i ajute pe ucraineni să se integreze: „Dacă suntem OAMENI, putem schimba întreaga lume”
La peste un an de la începerea războiului în Ucraina, Istvan crede că cei mai mulți dintre români n-au renunțat să-și arate suportul față de refugiați, la fel cum crede în puterea comunității. „Cei care am înțeles fenomenul și suferința continuăm să ajutăm. Însă lecția principală este legată de umanitate. Dacă suntem OAMENI în adevăratul sens al cuvântului, dacă lăsăm orgoliile și ne dăm mâna să lucrăm împreună, cu empatie, fiecare, puțin câte puțin, putem schimba întreaga lumea.”
Pastorul din Sibiu care a creat un centru special pentru educația și sprijinul ucrainenilor: „Durerea nu are granițe”
La peste un an de de la invazia Rusiei în Ucraina, refugiații ucraineni încă au nevoie de sprijinul românilor, iar la Sibiu comunitatea nu ezită să-l ofere. Pe lângă școala primară ucraineană - care a fost înființată de asociația „Sus inima” - un pastor baptist a deschis, în martie 2022, doar cu ajutorul voluntarilor, „Centrul Educațional de Zi ProUcraina”, unde copiii pot merge la grădiniță și pot învăța limba română, și unde și adulții și copiii primesc atât consiliere gratuită, cât și o masă caldă pe săptămână.
România, campioană mondială la robotică. Adolescenții care vor lupta să mențină titlul țării noastre la Campionatul Mondial din SUA: „Este doar începutul pentru viitorul omenirii”
Alex Radu are 18 ani și urmează să participe, împreună cu echipa lui, Ro2D2, din Ploiești, la campionatul mondial de robotică din SUA.