10/06/2024
LifeLab, proiectul care-i învață pe copii educație financiară și-i pregătește pentru viață (P)
Educația financiară reprezintă un factor esențial în dezvoltarea unui adult, motiv pentru care BCR, prin programul Școala de Bani, a dezvoltat LifeLab, un proiect educațional care integrează concepte financiare la nivel interdisciplinar, în toate ciclurile de învățământ.
Elevii învață de la profesori noțiuni practice, dar și cum să ia anumite decizii financiare, în timp ce exersează planificarea, dar și munca în echipă.
Cu câteva zile în urmă, am participat la trei ore obișnuite, de la trei clase diferite de la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din Breaza, Prahova, ca să înțelegem cum se îmbină teoria cu practica și cum îi ajută pe elevi exercițiile de pe tablă să înțeleaga mai bine lumea adulților, din care vor face parte și ei într-o zi.
Acum, pentru a vedea mai concret ce presupune acest proiect, beneficiile sale, dar și cum se pregătesc profesorii, am stat de vorbă cu Adina Roșca, expert LifeLab.
LifeLab - cum a apărut și rezultatele primei ediții
Proiectul educațional LifeLab a fost lansat în septembrie 2022, cu scopul de a introduce elemente de educație financiară în toate ciclurile de învățământ, în cadrul diferitelor discipline școlare. Inițial, a fost implementat în două școli din România, Colegiul Național „Dinicu Golescu”, Câmpulung Muscel, și Școala „Generală Nr. 1” din Poiana Mărului, cu ajutorul unei abordări interdisciplinare.
Simplu spus, nu doar materii conexe, precum matematica sau economia, au introdus elemente de educație financiară la ore, ci și alte materii variate, de la limba română și limbi străine, la religie. Conținutul a fost adaptat vârstei elevilor din fiecare ciclu de învățare (primar, gimnazial, liceal), dar și fiecărei materii în parte, iar ipoteza care a stat la baza proiectului a fost că integrarea acestor informații financiare în cadrul mai multor materii va crește și gradul de interes al elevilor față de activitatea școlară.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
LifeLab a fost documentat pe tot parcursul anului școlar 2022-2023, de la cercetarea inițială pentru a vedea nivelul de cunoștințe și competențe deținute de elevi, la raportul final și concluziile trase, dezvoltat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții și susținut de BCR.
Potrivit datelor, la nivel național, educația financiară reprezintă o necesitate: 30% dintre români sunt analfabeți financiar și doar 13% au informații și competențe financiare la un nivel ridicat.
În țara noastră, 24% dintre salariați continuă să primească banii exclusiv în numerar, iar 31% dintre cetățeni nu au cont deschis la o instituție bancară. Maximum 10% din populația României poate fi considerată alfabetizată din punct de vedere financiar, iar dintre participanții la studiu, 76% s-au declarat puțin sau deloc optimiști când se gândesc la viitor din punct de vedere al aspectelor ce țin de sfera financiară.
Proiectul LifeLab, așadar, nu se adresează doar elevilor care învață toate aceste informații utile și vitale la școală, ci și profesorilor, care ajung să le integreze cu succes la orele lor, după ce au avut parte de formări pe teme de educație financiară, dar și mentorate alături de experți financiari.
Câți copii fac homeschooling în România? Ministerul Educației „nu este în măsură să centralizeze date”
Care este amploarea fenomenului homeschooling în România? PressOne a încercat să afle de la Ministerul Educației, instituția care ar trebui să urmărească și să controleze respectarea reglementărilor din domeniul educației.
Naționala de dezbateri a României, printre cele mai puternice din Europa. Sportul la care tinerii învață să se întrebe „de ce”
Naționala de dezbateri a României, printre cele mai bune din Europa, educă tinerii în gândire critică și abilități de leadership.
Prima ediție a fost un succes și a prezentat un interes în creștere pentru ambele părți implicate, iar ediția a doua, pe anul școlar 2023-2024 a fost extinsă în 10 școli din 4 județe din România: Brașov, Mureș, Prahova și Suceava.
Proiectul pilot i-a determinat pe 90% dintre tinerii școlilor participante să învețe mai multe despre acest subiect, dar și să-și aleagă materia preferată pornind de ideea că e ceva ce îi ajută în viață.
În același timp, profesorii, chiar dacă ușor sceptici la început, odată ce au văzut impactul lecțiilor care au integrate informații financiare asupra copiilor, au făcut solicitări pentru astfel de intervenții la clasele la care predau sau se înscriu în programe de predare a educației financiare.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Obiectivele programului
Adina Roșca spune că premisa LifeLab a fost nu doar aceea de a crește nivelul de educație financiară în rândul tinerilor, dar și pregătirea generațiilor viitoare de adulți, atât pentru independență financiară, cât și pentru responsabilizarea lor cu privire la bani.
În ceea ce privește obiectivele programului, experta enumeră:
- Introducerea educației financiare în toate materiile școlare, de la grădiniță până la liceu.
- Oferirea gratuită a platformei Școala de Bani, cu peste 300 de resurse didactice pentru profesori.
- Formarea și sprijinirea profesorilor prin training-uri și mentorat, aceștia devenind mai departe creatori de resurse educaționale.
- Creșterea cunoștințelor financiare ale elevilor prin ore și activități extracurriculare, precum târgurile caritabile.
- Creșterea informării și conștientizării în rândul părinților.
Profesorii implicați în program și nivelul lor de pregătire
La prima ediție LifeLab au fost implicați 50 de profesori și 1200 de elevi. Cadrele didactice sunt selectate printr-un proces de aplicare deschis, desfășurat online, unde trebuie să trebuie să demonstreze un interes puternic și o experiență profesională semnificativă în educație, dar și dorința de a integra elemente de educație financiară în predarea lor, la clasă.
Indiferent de vârstă, copiii pot învăța să facă asocieri cu elemente din curicula lor zilnică. Foto: Lavinia Niță
Adina Roșca vorbește și despre cum prioritate au profesorii care au mai participat la programe de formare continuă și celor din școlile care și-au manifestat interesul pentru astfel de inițiative.
„Informațiile oferite de către participanți în formularele de înscriere sunt atent analizate de juriul format din experți educaționali și specialiști financiari (BCR). În urma analizei, juriul acordă punctaj celor înscriși, urmând etapa de departajare, în funcție de targetul pe care ni-l propunem în acel an”.
Odată selectați, profesorii primesc training specializat în educație financiară, oferit de experți educaționali și specialiști financiar-bancari, care include atât noțiuni teoretice, cât și metode practice de predare.
În ceea ce privește metodologiile utilizate în crearea componentelor programului, acestea includ învățarea prin descoperire, învățarea bazată pe proiecte și abordările interdisciplinare.
Există peste 300 de resurse didactice, disponibile gratuit pe platforma Școala de Bani, care au fost elaborate în colaborare cu profesori din primele două școli LifeLab, parte din programul pilot, din anul școlar 2022 – 2023. La elaborarea acestora au contribuit și experți educaționali, specialiști financiar-bancari, inspectori și metodiști școlari, astfel încât să fie adaptate la curriculumul școlar și relevante pentru fiecare materie.
Ce înseamnă interdisciplinaritatea și care sunt avantajele sale
În cadrul LifeLab, cu ajutorul profesorilor, elevii dobândesc noțiuni de educație financiară, învață cum să ia anumite decizii, exersează planificarea și munca în echipă. În urma programului pilot, nivelul de cunoștințe financiare al celor 1.200 de elevi participanți a crescut cu 19% pentru elevii de gimnaziu și cu 15% pentru cei de liceu. Mai mult, a crescut interesul tinerilor și pentru materiile care au inclus elemente de educație financiară în programa lor.
La un nivel mai avansat, copiii învață inclusiv cum să calculeze procente și să înțeleagă ce înseamnă, de fapt, dobânzile bancare. Foto: Lavinia Niță
Așa cum explică Adina Roșca, interdisciplinaritatea implică integrarea noțiunilor și conceptelor financiare în diversele materii predate la clasă, de la sport și până la matematică, fizică, engleză etc. Spre exemplu, adaugă ea, copiii de grădiniță învață despre bani prin intermediul poveștii „Punguța cu Doi Bani”, la matematică, în timp ce la dezvoltarea personală învață despre meserii și profilurile de producător și consumator.
În clasele primare, elevii învață descompunerea bancnotei de 10 lei în bancnote de 1 leu, iar la gimnaziu și liceu, copiii explorează concepte precum calculul dobânzii în cadrul orei de matematică, studiază piețele internaționale în lecțiile de geografie și învață termeni financiari în timpul orelor de engleză.
„Integrarea interdisciplinară aduce o perspectivă practică și aplicată asupra materiilor predate și face învățarea mai relevantă și interesantă. Noțiunile teoretice și exercițiile practice de educație financiară, adaptate fiecărei materii și fiecărui nivel de învățământ, oferă elevilor oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile financiare în mod comprehensiv și adecvat nivelului lor de învățare”, explică Adina Roșca.
Programul pilot LifeLab a fost un succes, iar performanța și impactul acestuia au fost evaluate constant, atât prin feedback de la profesori și elevi, cât și prin rapoarte lunare de activitate, testări periodice de cunoștințe financiare și monitorizarea progresului în aplicarea conceptelor financiare în viața de zi cu zi. Elevii sunt motivați prin activități interactive, jocuri educaționale și proiecte de grup, dar și încurajați să aplice cunoștințele în situații reale și să participe activ la discuții și dezbateri.
„Prin introducerea educației financiare interdisciplinar, la ore, elevii devin mai implicați și atenți la materia predată, iar exemplele «din lumea reală» îi ajută să înțeleagă mai rapid conceptele de educație financiară, fie că vorbim despre bani, bănci, bugete sau schimb valutar, deoarece se bazează pe situații pe care aceștia le experimentează în viața de zi cu zi”, susține Roșca.
LifeLab, programul care-i ajută pe elevi să devină adulți responsabili
Proiectul educațional nu a fost ușor de implementat și nu a fost ferit de provocări, cum ar fi adaptarea materialelor pentru diferite niveluri de învățământ, de la grădiniță până la liceu, pentru a se potrivi cu capacitățile și nevoile elevilor din diverse categorii de vârstă.
Asocierile sunt făcute în mod natural, în joacă, pentru a păstra interesul elevilor. Foto: Lavinia Niță
Cu toate astea, odată pus pe roate, programul a venit cu o serie de obiective practice pentru elevi:
- Dezvoltarea gândirii critice și a abilităților de rezolvare a problemelor, oferindu-le instrumentele necesare pentru a lua decizii financiare informate și bine fundamentate.
- Încurajarea lucrului în echipă, a colaborării între elevi și o comunicare mult mai eficientă bazată pe schimbul de idei și sprijinul reciproc în gestionarea banilor și a resurselor financiare.
- Creșterea încrederii în sine și a responsabilității personale în administrarea finanțelor personale.
- Îmbunătățirea abilităților de comunicare și prezentare, fapt care permite elevilor să-și exprime ideile și să împărtășească cunoștințele dobândite în domeniul educației financiare cu ceilalți.
- Conștientizarea relației cu banii și înțelegerea impactului deciziilor financiare asupra vieții lor și a celor din jurul lor.
Spre exemplu, la finalul proiectului pilot, într-una dintre școlile înscrise, după ce au învățat educație financiară, elevii unei clase au organizat un târg pentru a strânge fonduri pentru excursia anuală. Entuziasmați, ei au reușit să adune o sumă semnificativă și au demonstrat atât impactul pozitiv al informațiilor acumulate la ore, cât și cel al lucrului în echipă pentru realizarea visurilor lor.
Adina Roșca povestește că reprezentanții școlii au fost profund impresionați de inițiativa copiilor și își doresc să organizeze acest târg periodic, pentru a sprijini diverse proiecte ale clasei, nu doar vacanțe.
„Realizarea acestor obiective conduce la luarea de decizii financiare inteligente și lipsite de riscuri și îi pregătește pe elevi pentru viață”, încheie experta.
Dacă și tu crezi că fiecare dintre noi are dreptul să fie mai inteligent cu banii și programul LifeLab ar trebui implementat în toate școlile din România, semnează petiția prin care se dorește introducerea educației financiare în materiile predate la școală.
Toate detaliile despre proiect le găsești aici.
Acest material este susținut de BCR, care consideră că educația financiară este pilonul principal în construcția de prosperitate în comunitate. La începutul acestui an, BCR a depășit pragul de 1 milion de români care au beneficiat de educația financiară, prin cele două programe dedicate - Școala de Bani și Coaching Financiar.
O campanie realizată via Ethical Media Alliance, pentru susținerea educației financiare.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this