Decizia cumpărării unei mașini este una importantă, poate chiar a doua după alegerea unei case, așa că documentarea în avans este esențială. Foto © Sidelnikov | Dreamstime.com
Decizia cumpărării unei mașini este una importantă, poate chiar a doua după alegerea unei case, așa că documentarea în avans este esențială. Foto © Sidelnikov | Dreamstime.com
16/11/2023
Cumpărarea unei mașini: ce trebuie să știi înainte să cumperi o mașină electrică sau termică
Dacă te-ai hotărât să-ți cumperi o mașină, atunci ar fi bine să ai în vedere o serie de elemente care te pot ajuta să faci acest pas cât mai corect. De la modelul dorit, dacă vrei o mașină nouă sau second-hand și până la buget, modalități de cumpărare (cu banii jos, credit sau leasing) și tip de motor: electric, hibrid sau termic.
Ia în calcul și traficul aglomerat, prețurile crescute la carburant și existența unui loc de parcare, ca să nu te trezești că dublezi costurile de transport fără să-ți dai seama. Deși nu este cel mai sustenabil mijloc de deplasare, o mașină îți dă libertate de mișcare, abilitatea de a ajunge în locuri unde nu există alte modalități de transport, dar și confort - practic pentru toate acestea plătești în plus.
Cum am spus și într-un articol anterior, mașina trebuie trecută în buget la rubrica „transport”, acolo unde va trebui să incluzi absolut toate lucrurile legate de deplasarea ta și a familiei tale. Abia așa vei avea o imagine clară asupra costurilor lunare dedicate transportului, fără a cădea în capcana cumpărării unei mașini pentru statut sau pentru că te-a convins o ofertă.
Vrei o mașină cu motor electric, hibrid sau termic? Oricum ar fi, trebuie să ții cont de mai mulți factori. Foto © Shannon Fagan | Dreamstime.com
Cumpărarea unei mașini: factori de care să ții cont
Odată ce te-ai decis să cumperi o mașină, e important să te gândești la modelul dorit, disponibilitatea acestuia pe piață, beneficiile cu care vine la pachet, dar și locul de unde faci achiziția.
Iată câțiva dintre pașii inițiali de documentare pe care ar fi bine să-i ai în vedere și să-i pui pe o listă concretă, din care apoi să elimini elementele care nu corespund necesităților tale.
Lista întrebărilor cheie pe care trebuie să ți le pui înainte de a cumpăra o mașină
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Este foarte important să pui în balanță nevoia ta de mobilitate sau a familiei tale, astfel încât să alegi mașina potrivită pentru tine, încadrându-te în bugetul de care dispui. Apoi decizi modalitatea prin care o poți achiziționa - din fonduri proprii, credit sau finanțare prin leasing financiar. O serie de întrebări care-ți pot ușura demersul pot fi următoarele:
- Ce nevoie concretă de mobilitate am: câți kilometri parcurg zilnic sau săptămânal, de câte ori aș ieși cu mașina afară din oraș și cam care ar fi numărul total de kilometri parcurși anual.
- La ce va fi folosită efectiv mașina. Cu toții visăm la mașini rapide și agile, însă dacă ai o familie va trebui probabil să te orientezi spre o mașină spațioasă, cu multe locuri de stocare. Dacă te deplasezi doar în oraș și în jurul lui, s-ar putea să nici nu ai nevoie de o mașină mare, și așa mai departe.
- Care este bugetul meu maxim. Îmi permit mașina dorită din resursele și bugetul pe care-l am, mai ales dacă iau în calcul nu doar avansul și rata, ci și celelalte costuri, precum asigurările, consumabilele, reparațiile, reviziile, locul de parcare, carburantul? Este esențial să le iei în calcul, pentru că ele pot dubla foarte rapid suma totală pe care o dai pentru transport.
- Cum este mai bine să o cumpăr: din economii sau cu ajutorul unei finanțări? Dacă aleg un leasing financiar, ce rată lunară îmi pot permite, pe ce perioadă și cu ce avans propriu pot veni?
Elemente care țin de mașina propriu-zisă
7 lucruri bune care s-au întâmplat (totuși) în 2024
Se încheie un an ca o cursă cu obstacole. A fost o competiție inechitabilă, cu reguli schimbate în timpul jocului, în care fiecare din noi a concurat împotriva propriei frici, a propriilor neajunsuri și prejudecăți.
De Crăciun, blocul 42 a strălucit în zori
Pe 24 decembrie 1989, Mirea era locotenent-major la unitatea militară 01404, situată pe strada Caracal, vizavi de un ansamblu de blocuri de 10 etaje. Tăcut și lacom, glonțul a sosit pe furiș: nimeni nu a auzit zgomotul împușcăturii. Dosarul Revoluției este cea mai urâtă pată rămasă neștearsă din istoria României moderne.
După ce ți-ai stabilit tipul de mașină care ți se potrivește și bugetul lunar total, începi să bifezi și lucrurile de mai jos. Astfel vei afla cât te va costa în mod real mașina în fiecare lună.
- ce mărci și modele te atrag
- dacă vrei o mașină nouă sau second hand (și numărul maxim de kilometri pe care-i are la activ)
- dacă mașina este disponibilă imediat pe stoc sau trebuie să o comanzi, precum și timpul de așteptare; ține cont că ai putea aștepta luni de zile pentru o mașină nouă
- discount-uri sau facilități stabilite prin lege la achiziție
- păreri ale cumpărătorilor și ale jurnaliștilor care testează mașini
- ce caracteristici tehnice și de siguranță are modelul dorit
- dotări importante pentru tine, de la sisteme de navigație și audio la confort
- consumul de combustibil sau energie al mașinii
- tipul de motor dorit (electric, hibrid sau care funcționează integral pe benzină sau motorină)
- costurile de întreținere și reparații
- ce tarife de asigurare există pentru modelul ales
- dacă are garanție de la producător, ce acoperă aceasta și pe ce perioadă de timp
- cât timp plănuiești să folosești mașina până la o nouă achiziție sau până o vinzi
Calculează suma totală pe care o estimezi că o vei cheltui cu fiecare dintre modelele alese pe toată perioada pe care vrei să păstrezi mașina, incluzând aici absolut tot ce este menționat mai sus (avans, rate, asigurări, revizii etc.). Scade din această sumă valoarea estimată de revânzare, apoi împarte numărul obținut la numărul de luni în care vrei să o folosești. Vei afla astfel ceva esențial: costul lunar real al acestei mașini. Dacă se potrivește bugetului tău, atunci poți continua.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Ce trebuie să verifici la mașina pe care o cumperi
Pentru a vedea ce trebuie să faci în plan concret după ce ai aflat ce buget ai, am stat de vorbă cu Iuliana Purcărea, Business Development Manager la BCR Leasing.
În primul rând, contează foarte mult de la cine cumperi mașina, indiferent dacă e nouă sau rulată. „Recomandarea mea este să ai în vedere un furnizor autorizat, cu experiență și recenzii bune în piață, pentru a evita, de exemplu, eventuale vicii sau defecte ascunse, sau intervenții neautorizate asupra mașinii, inclusiv modificarea numărului real de kilometri”, punctează experta BCR Leasing.
Odată ce ți-ai ales motivul dorit și ai luat în vedere toate elementele de mai sus, în cazul unei mașini noi, ar fi bine să te programezi la un test-drive la dealer, pentru a fi sigur că autoturismul, cât și dotările alese răspund nevoilor tale. În plus, compară prețurile pentru modelele dorite. Nu cumpăra „de pe net”, fără a testa efectiv mașina.
Dacă optezi pentru varianta second-hand, e important să verifici starea propriu-zisă a mașinii, atât la interior, cât și la exterior: motor, cutie de viteze, ambreiaj, afișaj la bord, caroserie, tapiserie, habitaclu, anvelope, dar și urmări ale unor eventuale accidente.
Odată ce ți-ai ales modelul, în cazul unei mașini noi, ar fi bine să te programezi la un test-drive la dealer. Foto © Mystock88photo | Dreamstime.com
În cazul în care toate astea sunt în afara ariei tale de expertiză, atunci ar fi bine să apelezi la un mecanic auto sau la un service specializat. Istoricul mașinii îl poți afla atât dintr-o discuție cu vânzătorul/proprietarul anterior, dar poți încerca și:
- site-ul Registrului Auto Român (serviciu gratuit);
- să verifici cartea de service - respectarea service-urilor recomandate de producător și unde au fost făcute, mențiuni cu privire la inspecția tehnică (ITP), cât și alte probleme tehnice.
Modalități de cumpărare ale unei mașini
Odată ce ai stabilit modelul dorit, te-ai documentat atent, ai comparat ofertele și ai înțeles costurile și condițiile implicate, e nevoie să alegi modul concret prin care să-ți cumperi mașina. Și aici ai mai multe opțiuni:
- dispui de resurse proprii și ai întreaga sumă necesară pentru a-ți cumpăra mașina, fie de la un dealer autorizat (atât mașini noi, cât și second hand), fie prin vânzare directă de la un proprietar
- apelezi la finanțare cu ajutorul unei instituții bancare - poți face un împrumut auto de la o bancă, fapt care implică un avans, dar și rate lunare; mașina va fi a ta, după finalizarea plăților
- apelezi la un leasing financiar auto - plătești o sumă lunară pentru a folosi mașina, fără să fii proprietarul ei; asta înseamnă că plătești o sumă lunară pentru a folosi mașina, iar la finalul perioadei de leasing devii proprietarul autoturismului
Ce înseamnă un contract de leasing financiar auto
Așa cum explicam, leasing-ul auto reprezintă o modalitate prin care utilizezi o mașină, fără să fii proprietarul ei. Un astfel de contract poate fi o variantă bună dacă nu dispui sau nu dorești să investești întreaga sumă de bani pe care o ai la dispoziție într-o mașină.
Avantajul acestui tip de contract este că îți protejezi resursele financiare proprii pentru dezvoltarea de alte investiții sau proiecte. În plus, pachetul include finanțarea, înmatricularea și asigurarea, astfel încât scapi de birocrație. Un astfel de contract poate fi o variantă bună dacă nu dispui sau nu dorești să investești întreaga sumă într-o mașină.
Leasing-ul auto reprezintă o modalitate prin care utilizezi o mașină, fără să fii proprietarul ei. Foto © Arne9001 | Dreamstime.com
Înainte de a alege o astfel de opțiune, este important să înțelegi termenii și condițiile contractului de leasing financiar, dar să iei în considerare și costurile pe termen lung. În general, leasingul îți permite să folosești mașina pe o anumită perioadă de timp, cu un număr prestabilit de kilometri. La final de contract, poți alege dacă să cumperi mașina, să o returnezi sau să alegi un alt model.
Un contract de leasing financiar implică și asigurarea mașinii finanțate prin încheierea polițelor de asigurate RCA și CASCO, pe toată durata acestuia. Mai mult, pentru a obține o astfel de finanțare, este obligatoriu să îndeplinești condițiile de eligibilitate din contract, ale finanțatorului (societatea de leasing), dar și să ai disponibilă o sumă pentru avans. Alte câteva aspecte de care să ții cont:
- perioada de leasing
- plata lunară - rata de leasing, dar și alte costuri, cum ar fi asigurarea CASCO
- valoarea reziduală - valoarea mașinii la sfârșitul perioadei de leasing, factor care
contează în calcularea ratelor de leasing: cu cât valoarea reziduală este mai mare, cu atat rata de leasing este mai mică, însă trebuie să ai în vedere că, dacă vei opta pentru o valoare reziduală mare, la finalul contractului efortul tău financiar este mai mare.
Siguranța financiară și programele Rabla
La fel ca orice achiziție sau investiție semnificativă, ideal ar fi să ai o viziune responsabilă și coerentă asupra resurselor tale financiare. Așa cum explică și Iuliana Purcărea, formula bunăstării financiare 20/50/30 (20% economii, 50% venituri alocate nevoilor și cheltuielilor esențiale și 30% satisfacerea dorințelor personale) trebuie să fie un reper în planificarea bugetului.
„Fondul de rezervă nu mai trebuie să fie o utopie, ci o realitate la care trebuie să ne raportăm în mod responsabil. Rata de leasing financiar trebuie să fie parte din fondul de 50% din venituri pe care-l alocăm nevoilor și cheltuielilor esențiale”, zice ea.
Odată cu analiza bugetului, ia în calcul și facilitățile disponibile în piața auto, cum ar fi programele guvernamentale Rabla Clasic și Rabla Plus.
- Rabla Clasic: poți beneficia de o primă de casare de 7.000 de lei, sumă care se poate suplimenta cu încă 6.000 de lei, dacă adaugi alte ecobonusuri, în cazul mărcilor și modelelor auto cu un nivel optim al emisiilor de noxe.
- Rabla Plus: un program ofertant, dacă intenționezi să cumperi o mașină 100% electrică; poți accesa un plafon de 54.000 de lei, dacă casezi două autoturisme cu o vechime mai mare de șase ani.
Mașină electrică sau cu motor termic?
Dacă ai dubii în ceea ce privește ce tip de mașină să-ți cumperi, una cu motor termic sau una electrică, ai în vedere că fiecare dintre ele vin cu o serie de avantaje și dezavantaje.
Mașina cu motor termic (pe benzină sau motorină)
Avantaje:
- o varietate mare de modele existente pe piață
- au autonomie mare și pot fi alimentate rapid
- există infrastructură globală și accesibilă pentru alimentare cu combustibil
- costuri inițiale mai scăzute față de o mașină electrică (preț mult mai accesibil)
Dezavantaje:
- poluare: dioxidul de carbon contribuie la schimbările climatice, iar noxele fac irespirabil aerul din orașul în care trăiești
- costuri în creștere la combustibil
- costuri ridicate de întreținere și reparații generate de complexitatea motorului și a transmisiei
Mașini electrice
Mașinile electrice reprezintă o variantă care câștigă în importanță din ce în ce mai mult în opțiunile cumpăratorilor, nu doar pentru sustenabilitatea pe care o oferă, cât și pentru că facilitățile de preț sunt consistente și vor impacta pozitiv bugetul de achiziție.
Avantaje:
- zero emisii de CO2 și noxe din funcționare; chiar și microparticulele cauzate de uzarea frânelor și a anvelopelor sunt mai reduse
- facilități legislative și fiscale la nivel național sau local pentru încurajarea achiziției și utilizării acestora (ex. eco tichete în Programul Rabla, parcare gratuită)
- costuri reduse de întreținere și experiență de condus mai bună
- libertate și autonomie – nu mergi la benzinărie, o poți încărca la domiciliu dacă stai la curte, unde poți folosi chiar și panouri solare pentru energie; există deja suficiente stații de încărcare în oraș
- vor avea o valoare de revânzare mai mare
Dezavantaje:
- autonomie limitată și infrastructură de încărcare - tehnologia avansează rapid, însă există modele care nu permit distanțe foarte lungi fără a fi încărcate și există zone unde accesul la stații de încărcare este limitat sau inexistent
- timpul de încărcare - chiar dacă există încărcătoare rapide, tot e necesar un tip de așteptare; trebuie să te documentezi serios cu privire la rapiditatea încărcării mașinii tale în funcție de stațiile disponibile pe traseele tale obișnuite
- costul inițial - este mai ridicat decât cel al unei mașini cu motor termic, dar, în timp, costurile de operare și întreținere sunt mai mici; depinde foarte mult de perioada în care vei folosi mașina și de numărul de kilometri parcurși
- producția bateriilor - necesită resurse semnificative și pot avea un impact asupra mediului
- dependența de rețeaua electrică - dacă-ți place să mergi în zonele izolate de la munte, s-ar putea să mai ai de așteptat o vreme
Decizia cumpărării unei mașini este una importantă, poate chiar a doua după alegerea unei case, așa că documentarea în avans este esențială. Odată ce ai urmat pașii de mai sus, ai stabilit modelul dorit, bugetul și metoda de achiziție, poți trece la fapte și să alegi care este modalitatea de transport cea mai bună pentru tine, în limita bugetului tău lunar personal.
Material inspirat de BCR, pentru alegeri financiare inteligente. BCR susține informațiile de interes public prin Ethical Media Alliance.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this