Spotmedia
Știri, analize, anchete, dezvăluiri, informații utile și soluții la probleme. Cele mai importante evenimente din România și din lume.
Alex Craiu, cronicarul TikTok al războiului: Reacția oamenilor la postările mele a fost incredibilă - Interviu
Alex Craiu, corespondent de război, transmite de doi ani pe TikTok imagini și mărturii din zonele de conflict din Ucraina. Cu studii în cinematografie, a ajuns inițial ca „turist de război” în 2022, dorind să simtă realitatea conflictului și să aducă publicului român perspective autentice din Ucraina.
Se pregătește un satelit românesc care va monitoriza tăierea pădurilor. Interviu cu Adrian Dumitrescu, director tehnic la Romanian Space Initiative
România își consolidează prezența în explorarea spațială prin proiecte de pionierat susținute de Rospin – Romanian Space Initiative, o organizație care oferă tinerilor români educație în domeniul aerospațial. Adrian Dumitrescu, director tehnic la Rospin, împărtășește ambițiile organizației, incluzând lansarea unui satelit pentru monitorizarea vegetației, dar și colaborarea cu Astroscale pentru curățarea spațiului.
Spotmedia.ro: Îi înțelegem pe copiii acestor vremuri? Interviu cu directoarea unei școli altfel
Într-un interviu, Elena Manea, directoarea Liceului Teoretic „Ioan Cotovu” din Hârșova, discută despre provocările educației în era digitală și nevoia de adaptare a profesorilor la generațiile actuale. Manea subliniază incompatibilitatea dintre metodele tradiționale de predare și nevoile elevilor din generația digitală, insistând pe importanța unei abordări axate pe dezvoltarea personală și pregătirea pentru viață.
Spotmedia.ro: Cum e Iohannis ca Iliescu. A lăsat sistemul să lucreze pentru sine. A fost temător, ascuns, acționând în cvasi-clandestinitate
Discuția despre președinția lui Klaus Iohannis evidențiază provocările legate de popularitate și percepția istorică. Deși a fost ales pe un val anti-PSD, Iohannis a acționat ca reprezentant al liberalilor, adesea aliindu-se cu PSD.
Cât timp mai avem până ne îneacă gunoiul în București? Groapa de la Vidra e aproape plină
Bucureștiul produce zilnic mari cantități de gunoi, iar depozitul de deșeuri de la Vidra este pe cale să se umple. În ciuda încercărilor primăriilor de a amenaja o nouă groapă de gunoi, soluțiile întârzie să apară. ADIGIDMB estimează că un bucureștean produce anual 424 kg de deșeuri, dar aceste date nu sunt clare, iar depozitul Vidra mai poate gestiona deșeurile doar pentru 2-3 ani.
Expert: România a primit mai mult de la von der Leyen, dar nu o poziție de forță
România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, a anunțat marți preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen. Este pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană când România a obținut această poziție.
Rușinea din inima Capitalei. Palatul Voievodal Curtea Veche rămâne în ruină. Nicușor Dan nu a reluat, nici după 4 ani, lucrările la cel mai important monument istoric din București
Palatul Voievodal Curtea Veche, cel mai vechi monument istoric din București, rămâne în ruină de ani de zile, în ciuda promisiunilor Primăriei Capitalei. Nicușor Dan nu a reluat lucrările de restaurare nici după 4 ani, iar monumentul continuă să se degradeze. PMB încă nu a selectat un nou constructor, iar șantierul abandonat din inima orașului afectează imaginea Capitalei și atrage critici din partea publicului și a experților în patrimoniu cultural.
S-a aprins becul în 9 case izolate din Munții Apuseni. Poveștile oamenilor care au trăit și au crescut copii la lumina lămpii
În cătunul izolat Peste Valea Bistrei, situat în județul Alba, familii trăiesc fără acces la curent electric. Recent, unele gospodării au primit sisteme fotovoltaice care asigură energie durabilă în zonele rurale neelectrificate. În România, sute de case din mediul rural încă așteaptă să fie electrificate.
Cum se va lucra în Piața Unirii. Unde se sparge, pe unde vom circula
Primăria Sectorului 4 începe înlocuirea planșeului Pieței Unirii și consolidarea pasajului, lucrări majore ce vor perturba traficul timp de 2 ani.
Marcel Ciolacu, pe sens unic. De cine și de ce ar trebui să se teamă
Marcel Ciolacu și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2024, confruntându-se cu provocări atât în cadrul partidului PSD, cât și în campania națională. În timp ce riscurile de a rata turul al doilea sunt mici, Ciolacu depinde de mobilizarea PSD și de evitarea unor „lebede negre” electorale. În turul al doilea, el ar putea concura împotriva lui George Simion, Diana Șoșoacă, Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi, fiecare aducând provocări unice. Guvernarea va fi testată pe măsură ce campania electorală se intensifică, iar rezultatele ar putea influența viitoarea guvernare.
De patru ani, marile parcuri din Capitală sunt nepăzite. Cine sunt „greii” care se luptă pentru milioanele PMB și de ce se bate pasul pe loc
Marile parcuri din București au rămas nepăzite de la începutul mandatului lui Nicușor Dan, din cauza problemelor cu licitațiile pentru pază. Prima licitație a fost anulată în urma contestațiilor, iar a doua, lansată în 2023, este încă în desfășurare. ALPAB a atribuit recent câteva contracte, dar contestațiile continuă să întârzie procesul. În acest timp, vandalismul în parcuri a crescut. ALPAB explorează și instalarea unui sistem CCTV, dar realizarea acestuia depinde de viitoarele alocări bugetare.
Cei mai vânați oameni: care e treaba cu apartamentele de 35.000 de euro și cine trage pe cine pe sfoară
Coada făcută la „registrul” AUR, pentru a prinde un apartament de 35.000 de euro, e cea mai închegată imagine a dramei României postcomuniste.
Legea urșilor: date concrete, exemple ratate și beneficiarii reali. „N-am o problemă cu aplicarea măsurilor, dar nu veni la mine să mă prostești” - Interviu
Deputații au fost convocați luni, 15 iulie, în sesiune extraordinară, pentru adoptarea “legii urșilor” care să permită eliminarea mai ușoară a animalelor agresive. De fapt, este strict o lege în favoarea vânătorilor, afirma Codruț Feher – vicepreședinte al Asociației Alianța pentru Combaterea Abuzurilor, singurul ONG din România care a avut o cauză la CJUE.
Experiment Spotmedia: Cât de cald e în mijloacele de transport în comun fără aer condiționat din București
STB susține că autobuzele, troleibuzele și tramvaiele sale nu sunt dotate cu termometre în spațiile pentru călători. Așa că am făcut un test.
De ce Kadare a contat atât de mult: Ce nu ne-au dat voie foștii nomenclaturiști și securiști ne-a permis literatura lui
Mediocritatea lui Marx și resentimentul au stat la baza unei ideologii care ne-a terorizat și ne-a compromis umanitatea și ale cărei efecte perfide constituie nucleul traumatic al mai multor generații. E ceea ce mi-a spus Ismail Kadare în interviul pe care mi l-a acordat și în care a arătat că răul e mereu duplicitar și ne testează.