
Bicicliști în Parcul Tineretului. Foto: ID 58370752 © Dianabahrin | Dreamstime.com
15/07/2025
Spotmedia.ro: Harta unui vis. 500 km noi de piste de bicicletă în București. De ce la Copenhaga și Amsterdam se poate, dar la noi e aproape imposibil
Au trecut ani, iar pentru bicicliștii din București s-au schimbat prea puține. Pistele sigure apar cu viteza melcului. Iar parcările pentru biciclete rămân ceva exotic în oraș.
Cine vrea să lase mașina în parcare și să plece cu bicicleta la serviciu sau la școală n-are decât să privească, în continuare, cu invidie spre Amsterdam, unde 60% dintre locuitori merg zilnic cu bicicleta. Sau spre Copenhaga, unde 62% pedalează spre școală sau serviciu.
Vestea bună: Consiliul General urmează să adopte un masterplan velo pentru București. E comandat de Nicușor Dan și propune amenajarea unei rețele de 550 km de piste: 150 km pe marile bulevarde și 400 km pe străzi secundare. Cu sugestii concrete și exemple din alte țări.
Vestea proastă: planuri și strategii pentru piste de biciclete am mai avut. Și nu le-a băgat nimeni în seamă. Reprezentanții ONG-urilor atrag atenția că între adoptarea masterplanului și apariția primei piste reale s-ar putea scurge mulți ani.
Așa că ne-am bucura să terminăm repede cu formalitățile și să-i vedem la lucru pe cei 7 primari. Ca să facă rețeaua de piste, ar trebui să colaboreze îndeaproape. N-au mai făcut-o. Încă n-au realizat, împreună, niciun mare proiect care să-i convingă pe bucureșteni cum se pot înțelege și pot livra, în echipă, lucruri relevante pentru cetățeni.
Câte piste s-au amenajat în 35 de ani, în Capitală
Primăria Capitalei și primăriile de sector administrează mai puțin de 20 km de piste pentru biciclete pe care Poliția Rutieră le consideră circulabile.
În unele documente oficiale, s-ar putea să găsiți o lungime mai mare de piste, în București. Asta pentru că unele primării apelează la un artificiu: adună separat lungimea pistelor amenajate pe fiecare sens al aceleiași șosele.
De exemplu, o șosea cu pistă de biciclete de 2 km pe sensul dus și altă pistă de 2 km pe sensul întors este contorizată ca și cum ar avea 4 km de pistă. E o măsurătoare înșelătoare, menită să ne arată că stăm mai bine la infrastructura velo decât în realitate.
De fapt, stăm foarte prost. Iar progresele ultimilor 5 ani sunt minore:
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
- PMB a trasat 1,05 km de pistă, pe un sens al Căii Floreasca (între Str. George Călinescu și Șos. Ștefan cel Mare) și 0,56 km de pistă pe Strada Radu Beller (între Piața Dorobanți și Str. Av. Popa Marin). În plus, a reamenajat câte 1,1 km de pistă de bicicletă pe trotuarele Șoselei Kiseleff (pe ambele sensuri de mers, între Casa Presei și Arcul de Triumf).
- Primăria Sectorului 6 a amenajat piste pentru biciclete în lungime de circa 2,5 km, pe Drumul Osiei și pe Valea Largă, două dintre străzile pe care le-a modernizat în ultimii ani.
În rest, mai avem prin oraș piste trasate aiurea, pe trotuare - una chiar prin fața Primăriei Generale - pe care Poliția Rutieră nu le consideră nici practicabile, nici legale.
De ce nu reușim să facem piste pentru biciclete
Motivul nu ține de lipsa planurilor strategice. Acum aproape 9 ani, Consiliul General a adoptat Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016 - 2020 pentru București. Documentul prevedea realizarea a 250 km de piste pentru biciclete.
Citeşte informaţiile integral în articolul publicat de spotmedia.ro
Spotmedia.ro: Ce are Barcelona și îi lipsește Bucureștiului. Rezultate vs scuze. Reportaj într-un oraș de 15 minute
Orașul de 15 minute – în care să poți trăi confortabil, cu tot ce îți trebuie la îndemână – există. Funcționează. L-am testat în Spania, în orașul Barcelona, în săptămânile trecute.
Spotmedia. ro: Vandalism și agresivitate în parcurile din București. De ce sunt nepăzite de aproape 5 ani
Marile parcuri din București nu mai sunt sigure. De la începutul acestui an, s-au incendiat locuri de joacă, arbori și toalete publice mobile. S-au vandalizat clădiri, s-au rupt bănci și coșuri de gunoi. Când vom scăpa de toate astea nu e foarte clar, în acest moment. După ce s-a chinuit vreo 3 ani la rând, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) din cadrul PMB a reușit, în sfârșit, să ducă la bun sfârșit o licitație pentru paza parcurilor.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this