
La Rambla în Barcelona, Spania. ID 59905797 | Barcelona © Olgacov | Dreamstime.com
07/07/2025
Spotmedia.ro: Ce are Barcelona și îi lipsește Bucureștiului. Rezultate vs scuze. Reportaj într-un oraș de 15 minute
Orașul de 15 minute – în care să poți trăi confortabil, cu tot ce îți trebuie la îndemână – există. Funcționează. L-am testat în Spania, în orașul Barcelona, în săptămânile trecute.
Iar astăzi vă povestim cum e să ieși din casă și să ai – la doar câțiva pași – școală, biserică, parc, restaurant, dar și birou, sală de sport și muzeu.
Analizăm pașii pe care i-a făcut administrația Barcelonei pentru a putea amenaja astfel de zone. Dar și motivele care împiedică administrațiile din București și din alte mari orașe din țară să urmeze acest model.
Ce este orașul de 15 minute
Pe scurt, este o viziune prezentată de profesorul francez cu origini columbiene Carlos Moreno, în anul 2016.
E un mod de a organiza orașul pentru a-l face mai confortabil pentru locuitori.
Obiectivul concret: să-i asigure fiecărui locuitor – la o distanță ușor de parcurs pe jos – tot ce îi este necesar pentru o viață bună.
Și cum conceptul de „viață bună” depinde de la cetățean la cetățean, gama de servicii disponibile în preajma locuinței ar trebui să fie cât mai largă.
De la mlaștină și fabrici, la cartier de verde, pe malul Mediteranei
La Barcelona, am testat conceptul orașul de 15 minute în cartierul Pobleneou, în zona Diagonal Mar.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
A fost o zonă mlăștinoasă care, în secolul al XIX-lea, s-a transformat în „Manchesterul catalan”. Adică într-o zonă industrială, cu multe fabrici de textile, metale, produse chimice și cu tipografii.
Câteva clădiri emblematice ale perioadei au fost conservate și le poți vedea, în zonă.
Ce s-a întâmplat aici: industria locală a început să se prăbușească prin anii 1960, din mai multe motive. Tehnologiile erau deja depășite. Antreprenorii începeau să producă în străinătate, cu forță de muncă mai ieftină. Condițiile de muncă nu mai erau unele atractive pentru mulți localnici.
Încet, încet, zona Diagonal Mar a fost izolată de restul orașului. Transportul în comun până aici era de slabă calitate. Iar pe locul fostelor fabrici au rămas ruine și ateliere improvizate. Era o situație care părea că s-a permanentizat.
Revigorarea zonei a început abia prin anii 2000, când primăria – pe atunci de Joan Clos – a lansat programul Barcelona 22@.
Zona industrială de 200 ha din Poblenou a fost reconfigurată urbanistic în anul 2000, prin trecerea de la 22a (producție industrială) la 22@ (activități productive moderne).
Principalele măsuri:
- Crearea unei țesături urbane echilibrate, cu spații de lucru, locuințe, școli și centre de cercetare, în apropiere unele de altele.
- Obligația ca 30% din terenul dezvoltat să devină proprietate publică (pentru spații verzi, locuințe protejate, facilități comunitare).
- Autorizare accelerată pentru dezvoltatorii care se conformau rapid.
- Modernizarea a 37 km de drumuri și introducerea de infrastructură inteligentă (energie, transport).
- Recondiționarea a 114 clădiri vechi, pentru păstrarea identității zonei. Exemplu: fosta fabrică Palo Alto – transformată în hub creativ.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Citeşte informaţiile integral în articolul publicat de spotmedia.ro

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this