
Viktor Orban. Foto © Soti Rita | Dreamstime.com
14/05/2025
Spotmedia.ro: Avertisment din Ungaria. Este un eșec, un faliment personal și colectiv. Viktor Orban a dat ordin să nu fie susținut Nicușor Dan. Interviu
Sistemele autoritare promit foarte mult, dar dau foarte, foarte puțin. Ungaria, Serbia sau Rusia nu sunt povești de succes, sunt povești despre faliment – faliment personal și faliment colectiv.
Și cred că asta trebuie spus nu pentru a face propagandă, ci pentru că este adevărul, spune istoricul de origine italiano-maghiară Stefano Bottoni, într-un interviul pentru spotmedia.ro.
Stefano Bottoni este conferențiar la Universitatea din Florența, unde predă istoria Europei de Est și istorie universală. Principalul său domeniu de cercetare este politica față de minorități și relațiile interetnice în blocul sovietic. Volumul său Geniul Panoniei”. Proiectul Orbán şi ameninţarea iliberală publicat la Editura Humanitas.
Avem un candidat în alegerile prezidențiale din România spunând că e momentul ca România să aplice politicile lui Viktor Orban. Cum vi se pare această declarație? Ce înseamnă politica de stat a lui Viktor Orban?
Cred că este în linie cu o dorință pe care am auzit-o foarte des în ultimii ani din partea oamenilor de dreapta sau de extremă dreaptă din România, să avem un Viktor Orban și la noi, pentru că nouă ne lipsește un conducător adevărat. Am auzit asta personal, dar și pe site-uri și în comentarii, de foarte multe ori.
Și se pare că, mai întâi cu Călin Georgescu și acum cu Simion, această lume crede că a găsit pe cineva care e capabil să fie un anumit fel de conducător. Adică cineva puternic, iar Viktor Orban este un astfel de model, pentru că Viktor Orban a schimbat Ungaria, a schimbat Constituția, a schimbat sistemul politic, a schimbat și din punct de vedere cultural țara.
El a edificat un sistem de putere care a pornit cu o răsturnare culturală majoră a Ungariei în anii 2000, când democrația liberală, așa numitul „consens liberal”, a intrat în criză.
Cred că ceva similar s-a întâmplat în ultimii ani și în România. Cu o mare diferență: până în momentul de față nu era niciun lider suveranist sau de extremă dreaptă puternic. Acum îl avem, iar vorbele lui Simion nu m-au surprins. Cred că admirația pentru Orban și pentru sistemul lui era demult ascunsă, ca un fetiș pentru dreapta extremistă din România. Și nu m-a surprins că ea a devenit mainstream.
În ce a spus George Simion e un mesaj direct, practic, că regimul dorit la București va fi unul soft-autocrat, unul iliberal. Ce înseamnă în linii mari regimul lui Viktor Orban?
Sistemul iliberal soft nu înseamnă o dictatură deschisă. Ungaria este acum în pragul unor schimbări majore, dar pentru ultimii 15 de ani, deci pentru o perioadă îndelungată, am avut un sistem oligarhic din punct de vedere economic și oligarhic și din punct de vedere politic, cu un singur partid dominant - nu totalitar, nu unic, dar dominant - cu un sistem politic în care partidele de opoziție erau marginalizate și marginale, prin prisma faptului că nu aveau nicio șansă să câștige alegeri, dar prezența lor în Parlament legitima sistemul politic.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Citeşte informaţiile integral în articolul publicat de spotmedia.ro

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this