
Vandalism în Herăstrău. Foto: Gabriel Kolbay
10/07/2025
Spotmedia. ro: Vandalism și agresivitate în parcurile din București. De ce sunt nepăzite de aproape 5 ani
Marile parcuri din București nu mai sunt sigure. De la începutul acestui an, s-au incendiat locuri de joacă, arbori și toalete publice mobile. S-au vandalizat clădiri, s-au rupt bănci și coșuri de gunoi.
Au apărut indivizi puși pe scandal și distrugere. Și tineri care – în lipsa oricărui control în parcuri – au început să accelereze cu scuterele electrice, pe aleile înguste, pietonale.
Când vom scăpa de toate astea nu e foarte clar, în acest moment. După ce s-a chinuit vreo 3 ani la rând, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) din cadrul PMB a reușit, în sfârșit, să ducă la bun sfârșit o licitație pentru paza parcurilor.
Doar că acum nu mai sunt bani pentru pază. Așa că, momentan, tot efortul APLAB din ultimii ani nu ajută pe nimeni la nimic.
Administratorul public al Capitalei, Lucian Judele (USR), susține că există o soluție. Și că va încerca să o aplice.
Cetățenii trag semnalul de alarmă: pericole în parcuri!
Cetățenii din mai multe grupuri civice trag un semnal de alarmă asupra pericolelor apărute în mai multe mari parcuri din Capitală. Cetățenii au inițiat și o petiție numită „Vrem parcuri sigure”, pe care o puteți citi și semna AICI.
Detalii ne-a oferit activistul comunitar Alexandru Oprița.
„Episoadele de vandalizare în ultimul an au fost multiple. Spre exemplu, am avut o situație cu un frasin incendiat, în Cișmigiu.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
În parcul Izvor s-au incendiat toalete publice.
(...)
De ce au rămas parcurile de izbeliște
Marile parcuri ale Capitalei au rămas nepăzite încă din toamna lui 2020, când ALPAB a reziliat contractul cu fosta Companie Municipală de Pază și Securitate București (CMPSB) SA.
Spotmedia.ro: Ce are Barcelona și îi lipsește Bucureștiului. Rezultate vs scuze. Reportaj într-un oraș de 15 minute
Orașul de 15 minute – în care să poți trăi confortabil, cu tot ce îți trebuie la îndemână – există. Funcționează. L-am testat în Spania, în orașul Barcelona, în săptămânile trecute.
În 2021, ALPAB a lansat o licitație, la care s-au înscris mai multe firme cu acționari controversați. În urma contestațiilor depuse, ALPAB a anulat procedura.
A lansat o nouă licitație la finalul lunii iunie 2023. Și la aceasta s-au depus multiple contestații. Cu toate astea – după mai multe procese – ALPAB a reușit să ducă licitația la bun sfârșit și să atribuie contractele firmelor câștigătoare. Detalii, AICI.
Iată cine și ce parcuri ar urma să păzească:
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Cine ar trebui să păzească parcurile Bucureștiului
PMB a împărțit paza parcurilor mari în 4 loturi, contractate pentru 2 ani.
Iată cum arată situația, în detaliu:
LOTUL 1: 24 posturi de pază, în Parcul Herăstrău, sediul ALPAB și o seră. 4 firme - adică Tetra Sistem Guard SRL, Akyle Security SRL, X Guard Security System SRL și Julien Protect SRL - pot primi până la 9.339.022 lei pentru pază.
LOTUL 2: 24 posturi de pază, în Parcurile Circului, Verdi, Bordei, Tei-Toboc + stăvilare (Cernica, Tei, Străulești, Floreasca, Mogoșoaia, Pantelimon, Herăstrău). 7 firme - adică Akyle Security SRL, Tetra System Guard SRL, X Guard Security, Julien Protect SRL, Blue Corp SRL, Senzor Guard Security SRL și Dragonstal Titan Guard SRL - pot primi pînă la 9.244.584 lei pentru pază.
LOTUL 3: 22 posturi de pază, în Parcurile Tineretului, Carol și la serele Bellu și Libertății. 8 firme - adică Akyle Security, Senzor Guard Security, BlueCorp Security, Tetra Sistem Guard, X Guard Security, Julien Protect SRL, Magic Star Security și Guard One SRL - pot primi până la 8.474.202 lei pentru pază.
LOTUL 4: 21 posturi de pază, în Parcurile Cișmigiu, Izvor, Unirii și zonele din fața TNB, Sălii Palatului, Ateneului și Stăvilarul Băneasa și baza ALPAB din Ghencea. 6 firme - adică Akyle Security, Tetra Sistem Guard, X Guard Security System SRL, Julien Protect, Dragonstal Titan Guard SRL și Guard One SRL - pot primi până la 8.285.855 lei pentru pază.
Citeşte informaţiile integral în articolul publicat de spotmedia.ro

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this