Ioana Epure, redactoră șefă PressOne, în Ozierany Małe, un sat aflat la granița dintre Polonia și Belarus, devenit punct de trecere pentru migranții care doresc să intre în Uniunea Europeană. O parte din sprijinul vostru se duce către materiale realizate în zone greu accesibile, dar unde se întâmplă lucruri importante la nivel regional.
Ioana Epure, redactoră șefă PressOne, în Ozierany Małe, un sat aflat la granița dintre Polonia și Belarus, devenit punct de trecere pentru migranții care doresc să intre în Uniunea Europeană. O parte din sprijinul vostru se duce către materiale realizate în zone greu accesibile, dar unde se întâmplă lucruri importante la nivel regional.
08/05/2023
Cum s-a finanțat PressOne în 2022 și ce am făcut cu banii
PressOne va împlini peste câteva luni 8 ani de existență. Ne-am propus să vă oferim în fiecare an un raport asupra a ceea ce am reușit să facem, dar și asupra modului în care ne finanțăm și în care folosim banii. Și să vă mulțumim pentru că ne sprijiniți, într-un context deloc ușor.
Așa cum am menționat anul trecut, PressOne a fost finanțat în primii săi 5 ani (2015-2020) 100% de Don Lothrop, fondatorul acestei publicații. Don nu s-a implicat deloc în direcția editorială a publicației, echipa a agreat doar valorile cheie care animă PressOne.
De trei ani ne aflăm însă într-o tranziție spre o autonomie financiară completă. Deși PressOne a pornit sub egida unui SRL (Press One Media SRL) prin care și-a desfășurat activitatea editorială, scopul nu a fost niciodată profitul. Am decis, așadar, acum trei ani, că un ONG (Fundația PressOne) este mult mai potrivit tipului de jurnalism pe care îl practicăm, în care reinvestim în redacție toate fondurile pe care le obținem.
Cum a fost finanțat PressOne în 2022
2022 e primul an în care PressOne, ca publicație, nu a mai primit niciun ban de la fondatorul său, ci s-a finanțat exclusiv din surse proprii. De altfel, acesta este prezentul și viitorul publicației - ne finanțăm din doar patru surse principale: donațiile voastre, procentele din impozitul pe venitul persoanelor sau pe profitul companiilor, granturi, precum și vânzarea de reclame sau conținut sponsorizat, marcată ca atare.
Alex Olaru, reporter PressOne, în Transnistria, în martie 2022. PressOne a fost una dintre foarte puținele publicații care au reușit să relateze din regiunea separatistă după începutul invaziei Rusiei în Ucraina.
În 2022, veniturile PressOne, cumulate din SRL și ONG, au fost de circa 180.000 de euro.*
(*circa, pentru că sunt variații de schimb valutar, precum și anumite contracte începute în 2021, dar ale căror sume au intrat în 2022).
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Cheltuielile PressOne, cumulate pe SRL și ONG, au fost de 194.516 euro. Cu alte cuvinte, anul trecut am înregistrat un deficit de circa 15.000 de euro.
Veniturile, pe categorii:
Donații de la cititori: 21%
Redirecționarea a 3.5% din impozitul pe venit sau 20% din impozitul pe profit: 5%
Venituri din reclame și conținut sponsorizat: 21%
Granturi: 53%
Bianca Felseghi, reporter PressOne, pe teren, insistând să primească reacții la cald de părțile implicate. Subiectul nici nu mai contează, e doar unul din miile despre care PressOne a relatat în aproape opt ani de existență. Perseverența și consecvența cu care urmărim informațiile au rămas însă neschimbate.
Opinie. Portretul unui votant Georgescu. Unul dintre cei mai buni profesori de-ai mei din liceu a votat cu un extremist
Profesorul de fizică nu mai e cel de clasă și nici măcar cel de la reuniunea de 10 ani. Astăzi este un votant dezamăgit de România, care își pune speranțele în omul mesianic de la care așteaptă schimbarea, măcar în sistemul de educație în care activează de mai bine de 30 de ani.
Scrisoare deschisă a jurnalistei Emilia Șercan pentru românii de peste granițe: „Draga mea diasporă, îți scriu cu rugămintea să ne mai întinzi o mână de ajutor”
Draga mea diasporă, îți scriu cu rugămintea să ne mai întinzi o mână de ajutor, nouă, celor rămași acasă. Țara care ne ține împreună e la o răscruce istorică.
Câteva explicații
Donațiile de la cititori, deși încă foarte puține față de necesar, ne sunt extrem de utile pentru a avea predictibilitate. Sperăm ca în următorii doi ani să creștem acest procent la măcar 50% din venituri - pentru că dacă cititorii noștri nu consideră că merită să plătească pentru conținut, fie și sub forma unei mici donații, atunci înseamnă că avem o problemă.
Dacă sunteți de acord, ne puteți sprijini foarte simplu, aici.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Redirecționarea a 3.5% din impozitul pe venit (linkul deschide un .pdf cu formularul necesar) sau 20% din impozitul pe profit al companiilor (linkul deschide un .pdf cu contract de sponsorizare): este una dintre cele mai utile forme prin care puteți să nu lăsați ca acești bani să ajungă la stat, ci să sprijine acele activități care schimbă în bine societatea românească. Dacă sunteți de părere că suntem și noi parte a acestei schimbări în bine, ne puteți ajuta și prin această modalitate.
Răzvan Filip, reporter PressOne, la o conferință de presă ACCEPT pe tema parteneriatului civil în România, în 2021. Foto: Lucian Muntean
Venituri din reclame și conținut sponsorizat: după cum puteți remarca pe site, noi nu acceptăm decât rareori bannere. Nu vă agresăm cu reclame, nu publicăm reclame mascate, ci marcăm ca atare fiecare articol publicat fie ca advertorial (marcate cu P), fie ca parte a unei serii sponsorizate, dar de interes jurnalistic. Mulțumim tuturor firmelor care au avut curajul de a-și face reclamă pe un site care publică și investigații extrem de deranjante pentru unii.
Granturi: suntem în continuare ajutați să existăm prin intermediul unui grant oferit de Civitates, o organizație care strânge sub aceeași umbrelă mai multe ONG-uri internaționale de prim rang, al căror scop este să sprijine societatea civilă, inclusiv organizațiile media care publică în mod constant articole care ajută această societate civilă să devină mai eficientă. Civitates nu are niciun fel de influență asupra conținutului PressOne - am agreat aceleași valori europene și atât.
Am mai primit și un grant de la Asociația Zi de Bine, care ne-a ajutat să acoperim un fenomen nou pentru România: cel al refugiaților ucraineni. Am scris despre modul în care au fost ajutați de către români, dar și despre modul în care se integrează în societatea-gazdă. Și multe altele.
Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat în 2022 și sperăm să ne rămâneți alături și în 2023, pentru că avem mare nevoie de voi, chiar dacă nu menționăm prea des acest lucru.
Ce vom face în 2023 și cum ne puteți ajuta
În 2023, sursele de venit vor fi similare, sperăm doar că procentul de donații individuale va crește semnificativ. Aceasta este cea mai mare dorință a noastră - să fim finanțați în proporție covârșitoare de cititorii noștri, nu din reclame sau granturi. Acestea din urmă ne ajută doar să ne punem pe picioare, dar pe termen lung doar o publicație finanțată preponderent de cititorii săi este cu adevărat independentă.
Anul acesta vom continua să scriem despre plagiate și despre impostorii care s-au cocoțat în vârful statului. Vom continua să scriem de la fața locului despre modul în care lăcomia unora dintre români și indolența statului distrug mediul înconjurător, dar și despre soluțiile pentru a curăța și a avea grijă România.
Emilia Șercan a fost nominalizată la prestigiosul Premiu de jurnalism de investigație #AllForJan pentru seria ei de dezvăluiri cu privire la plagiatul premierului Nicolae Ciucă, publicată la PressOne
Vom continua să scriem despre tinerii români și problemele lor, despre femeile din România și modul în care (nu) are grijă statul de ele, dar și despre viața a milioane de români care trăiesc cu dizabilități, în sărăcie sau în zone de-a dreptul medievale, în lipsa oricărui interes sau ajutor de la statul căruia îi plătesc taxele.
Vom investiga în continuare fenomenul radicalizării unei părți a societății românești și vom expune în continuare modalitățile prin care sute de mii de cetățeni români sunt păcăliți de tot felul de indivizi care pretind că le vor binele, dar și împinși spre dependență din cauza inacțiunii statului. Vom expune în continuare dezinformările care abundă în spațiul public, dar și impostura celor care le propagă.
Mălina Gîndu, reporter PressOne, relatează de la o școală din București unde copiii ucraineni puteau participa la cursuri în limba lor maternă, în mai 2022. Foto: Mihai von Eremia
Vom continua să scriem și despre povești care inspiră, pentru că avem mare nevoie să credem într-o țară cu un viitor care nu încape pe mâna extremiștilor și al urii, ci este modelată de sute de mii de români care iau asupra lor greul creării unei societăți românești juste, prospere, frumoase, creative, care-și ajută semenii aflați în nevoie - adică exact acea societate civilă care pare că a amuțit de ceva vreme, dar de fapt continuă să țină țara asta pe umeri.
Vom continua să investim și în cultură, într-un context în care revistele de acest gen se confruntă cu mari probleme. Scriitoare și scriitori români contemporani ne onorează cu prezența lor în revista digitală PressOne, care ajunge de trei ori pe an la toți donatorii și abonații noștri la newsletter (numărul de vară se coace chiar acum!).
Nu în cele din urmă, PressOne a devenit parte din mai multe rețele europene de colaborare media. Vom realiza, în cadrul lor, mai multe investigații și colaborări transfrontaliere în domeniile de interes pentru publicul românesc.
Ioana Epure (stânga), reporter PressOne, și jurnalista germană Carolina Drüten (dreapta), corespondent WELT și PressOne în Balcani, în apele teritoriale dintre Grecia și Turcia, patrulând împreună cu Garda de Coastă Turcă, în timpul realizării unui material despre acțiunile de push-back care condamnă uneori la moarte migranții blocați pe bărci gonflabile în apele teritoriale dintre cele două țări. O parte din sprijinul vostru se duce către materiale transfrontaliere, realizate în zone greu accesibile, unde se întâmplă lucruri importante la nivel regional.
Vrem să facem foarte multe reportaje și investigații în 2023 și 2024. Să filmăm mai mult, să înregistrăm mai mult, să creăm newslettere mai bune, să creștem! Veți fi alături de noi? Ne-am bucura foarte tare dacă veți alege să faceți acum acest pas și să ne însoțiți pe drumul nostru.
Notă:
Publicația PressOne este și va fi editată în continuare de către Fundația PressOne, prin care ne vom desfășura întreaga activitate editorială. Suntem un organism media non-profit, al cărui singur scop este aprofundarea temelor-cheie de care depinde calitatea vieții și a societății românești.
Din punct de vedere juridic, ca parte procesului de tranziție, la începutul acestui an, Don Lothrop a ieșit complet din acționariatul Press One Media SRL. Această companie se va ocupa de la finalul acestui an doar de produse digitale (aplicații, platforme web), deci va deveni o companie de IT. Eventualele sale profituri vor fi direcționate integral spre finanțarea activității Fundației PressOne, iar acționariatul său actual (80% Adrian Mihălțianu, 20% Voicu Bojan) va fi modificat treptat pentru a cuprinde toți membrii redacției.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this