Vasile Decu
Redactor
Vasile este jurnalist de știință, astronom amator și „șoarece profesionist de bibliotecă”. Principala abilitate pe care și-o descrie este curiozitatea. Crede în continuare că nu există nimic 'banal' și că lumea este fascinantă în toate detaliile ei, de la microbi la planete și galaxii. A fost reporter de teren, redactor de știri externe, editor pe nișe de știință și a avut și propria revistă de astronomie, pe care visează să o relanseze. Traducător a peste zece cărți de popularizare a științei.
Audiobook-urile în limba română și fascinanta lume nouă care se deschide pe AudioTribe (P)
După o serie lungă de skip-uri pe diferite titluri și voci, de pufneli de om care a preferat cerneala timp de zeci de ani și mii de cărți ținute în brațe, am descoperit că, în ciuda aparenței, audiobookul este un act artistic definit de intimitate. O intimitate în trei elemente: cartea, vocea naratorului și auzul tău. Sunt trei lumi de imaginație care se contopesc fluid, atunci când toți factorii subiectivi sunt în acord: când te prind cuvintele cărții, ori deja le iubești; când știi deja vocea naratorului sau reușește să te convingă; și când decizi și tu să-ți lași imaginația să construiască pe sunet, nu doar pe cerneala literelor. „În niciun caz nu-i teatru radiofonic”, au reacționat vehement toți actorii naratori de cărți cu care am vorbit. „Este cu muult mai mult.”
Bookfest 2023: recomandări de cărți de nonficțiune
Cum iubitorii de carte din București sărbătoresc weekendul acesta o nouă ediție a Bookfest, am făcut o listă a recomandărilor și poftelor mele de lectură, în special pe nonficțiune – unde avem numeroase cărți noi de la autori români! – dar și cu câteva romane captivante.
„Acasă, pe drum”. Din nou
Interviu cu Elena Stancu, jumătatea 'narativă' a proiectului Teleleu, alături de fotograful Cosmin Bumbuț. O conversație despre jurnalism, miturile diasporei și oameni (reali).
„Calea Lactee”. Autobiografia galaxiei noastre, spusă de Moiya McTier. Fragment de lectură.
„Calea Lactee”: Autobiografia galaxiei noastre, spusă de Moiya McTier. Fragment de lectură.
Cele mai interesante cărți de istorie din 2023
O listă a celor mai interesante cărți de istorie publicate ori anunțate pentru 2023.
Biologul Lee Dugatkin, despre puterea în lumea animalelor: "Înseamnă accesul la resurse"
Interviu cu biologul Lee Dugatkin, autorul cărții „Power in the Wild”, despre metodele subtile și nu-foarte-subtile prin care animalele se luptă pentru control asupra celorlalți.
Despre riscurile meseriei de fotojurnalist. Octav Ganea, Inquam Photos: „Un bocanc de jandarm pus pe tibie îți poate fractura un os”
Interviu cu Octav Ganea despre albumul Inquam Photos - cea mai impresionantă istorie vizuală a României ultimului deceniu. Dar și despre fotografie, artă, jurnalism, copyright - și munca redacțiilor mici, dar ambițioase.
Ovidiu Raețchi, autorul unei istorii a nazismului: „Dacă ai o minte demonică și un sistem capabil, dispus să implementeze ordinul minții demonice, atunci toată lumea o va face”
Un interviu extins cu Ovidiu Raețchi, autorul „Istoriei Holocaustului”, o analiză excelentă a dezastrului genocidal al nazismului.
Un interviu cu istoricul Constantin Ardeleanu. „O croazieră de la Viena la Constantinopol”
Interviu cu istoricul Constantin Ardelean, autorul cărții „O croazieră de la Viena la Constantinopol”.
„Povestea creierului”. Un interviu cu profesorul și cercetătorul Alexandru Babeș, despre istoria științifică a studierii celui mai complicat obiect din univers
Un interviu cu profesorul și cercetătorul Alexandru Babeș, despre istoria științifică a studierii celui mai complicat obiect din univers.
„Cernobîl în Miez de Noapte”. Istoriile umane ale celui mai grav accident nuclear din istorie
Interviu cu jurnalistul britanic Adam Higginbotham, autorul cărții „Midnight in Chernobyl” (Cernobîl în Miez de Noapte), o lectură esențială dacă vrei să înțelegi cu adevărat accidentul de la Cernobîl din 1986.
Cuejdel - Un basm în sălbăticia Carpaților. Interviu cu fotograful Gheorghe Popa
Un interviu cu fotograful de natură Gheorghe Popa, autorul albumului „Cuejdel – A Tale from the Carpathian Wilderness”.
Gabriel Șerban, „călător profesionist": „Banalul înseamnă doar lipsa noastră de atenție”
Interviu cu Gabriel Șerban, despre „Urme pe zăpadă și nisip”, cartea sa de călătorii prin lumea largă, dar mai ales despre lucrurile cu care ne întoarcem acasă.
„Africa înseamnă imensitate, necunoscut, dar și peisaje și oameni extraordinari”
Un interviu cu profesorul Andrei Daniel Mihalca, specialist în parazitologie, despre „Africa”, albumul său foto spectaculos, cât și despre pasiunile sale pentru călătorii, fotografie și știință.
„We Are Bellingcat”. An interview with Eliot Higgins, Bellingcat founder
An extended interview with Eliot Higgins, founder of Bellingcat project, about his book, the importance of open-source investigations and media literacy efforts.