Lavinia Niță
Reporter
Lavinia Niță a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București (FJSC) în 2023. În timpul liber îi place să străbată străzile din București în căutare de case vechi și să citească despre relațiile de prietenie și familie. Crede în puterea poveștilor și în ideea că lumea ar fi un loc mai bun dacă ne-am asculta mai mult.
Recomandările PressOne: ce faci în weekendul 19 - 21 ianuarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași
Taraful de la Vărbilău în București, un cabaret despre burnout la Cluj, filme care au șanse la Oscar în Timișoara și un concurs de whist la Iași. Tu ce faci în weekend?
Recomandările PressOne: ce faci în weekendul 12-14 ianuarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași
Oamenii devin din ce în ce mai conștienți de impactul pe care industria fast fashion o are asupra planetei, iar în București își fac loc multe inițiative care încurajează vânzarea hainelor purtate, care de cele mai multe ori, rămân uitate la fundul dulapului.
Reportaj de la târgul de Crăciun de lângă Londra, unde românilor le e și mai dor de casă. „Anglia ne-a oferit un pic mai mult”
În districtul Thurrock, din Anglia, a doua limbă vorbită este româna. Înainte de Crăciun, câțiva români din Grays au organizat primul târg festiv din zonă, cu mâncare tradițională, colinde, grătare și muzică populară.
Consolidarea clădirilor din București întârzie din cauza legilor incomplete, lipsei de bani sau a proprietarilor care nu-și dau acordul
10.000 de clădiri din Capitală urmau să fie evaluate din punct de vedere al riscului seismic până la finalul anului, prin metoda „examinare vizuală rapidă”, potrivit unui proiect de lege inițiat de executiv în luna martie, tocmai pentru a grăbi procesul de consolidare a clădirilor. După mai bine de jumătate de an, niciun imobil nu a fost însă examinat vizual. PressOne a întrebat de ce.
Sam Altman revine la OpenAI. E cazul să ne temem de inteligența artificială? Dragoș Stanca: Orice predicție despre viitorul omenirii, „hazardată”
Sam Altman, unul dintre fondatorii OpenAI, compania care a creat ChatGPT, s-a reîntors la conducere după patru zile de când a fost dat afară. Surse din interiorul companiei spun pentru Reuters că un nou proiect dezvoltat de OpenAI, numit Q*, ar putea duce inteligența artificială la următorul nivel: AGI - Inteligența Artificială Generalizată. Dincolo de situația de la compania OpenAI, cazul Altman și dezvăluirile recente din presa internațională îngrijorează și mai mult omenirea, pe fundalul exploziei tehnologiei AI și a ritmului fulminant în care se răspândește.
De ce e atât de cald toamna aceasta? „E diferența de câteva grade între a avea și a nu avea febră”
„Ce vedem acum este un eveniment deosebit la nivel global”, spune Bogdan Antonescu, climatolog și cercetător la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. „Temperaturile medii pentru România sunt în creștere din cauza schimbărilor climatice. Temperatura a crescut cu 1,2°C la nivel global, dar creșterea pentru Europa este mai ridicată și atunci apare și tendința de a avea de la un an la altul temperaturi din ce în ce mai mari și în România”, spune acesta.
Amendă de 35 de milioane de euro în București, pentru distrugerea spațiului verde: ce șanse sunt ca zona retrocedată a Parcului IOR să revină comunității?
Primăria Capitalei a amendat cu 35 de milioane de euro proprietarii celor 12 hectare retrocedate din Parcul IOR, după ce copacii au fost otrăviți, scoși din rădăcini sau incendiați, iar terenul a fost nivelat cu buldozerele pe o suprafață de 9 mii de metri pătrați. PressOne a întrebat care sunt perspectivele reale ca parcul să revină comunității.
Expertizarea tehnică a clădirilor din București, misiune imposibilă. De ce nu se consolidează mai mult?
România are la dispoziție peste 500 de milioane de euro pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, în condițiile în care mii de imobile stau să cadă și au nevoie de intervenții urgente. Banii vin atât de la guvern, cât și din deja celebrul PNRR și ar urma să deschidă mai multe șantiere decât au reușit să consolideze autoritățile în 30 de ani.
NASA Space Apps Challenge: tineri români, la cel mai mare hackathon din lume. „Trebuie să te orientezi către mediul privat, dacă vrei să înveți cu adevărat”
Etajul unei clădiri de birouri din București a fost, pentru două zile, locul unui maraton de codat. NASA Space Apps Challenge, cel mai mare hackathon din lume, a ajuns la cea de-a șaptea ediție în România.
România poluată. Jumătate din rețeaua care măsoară calitatea aerului e nefuncțională
În Româna, gradul de poluare a aerului este dublu față de recomandările OMS. PressOne a vorbit cu mai mulți specialiști în domeniu pentru a înțelege de ce aerul pe care îl respirăm este atât de nociv.
Greva Globală pentru Climă, la București. Zeci de tineri români le cer în stradă politicienilor să nu le „vândă viitorul pentru profit”
În jur de 70 de persoane, majoritatea tineri, au participat la Marșul pentru Oprirea Combustibililor Fosili de vineri, 15 septembrie. Au defilat din Piața Victoriei către Ministerul Energiei, cu un mesaj clar: „Ce ne dorim? Justiție climatică! Când? Acum!”
Elevii critică discursul președintelui Iohannis despre consumul de droguri în școli: „Pune toată vina pe umerii unor tineri’’
Consiliul Național al Elevilor și unele organizații din teritoriu critică discursul președintelui Klaus Iohannis, de la deschiderea anului școlar. Tinerii consideră că nu a fost oportun ca șeful statului să le vorbească unor copii de gimnaziu, unii de clasa I sau a II-a, despre consumul de droguri în unitățile de învățământ și nici să stigmatizeze consumatorii adolescenți, fără vreo referință la traficanți sau rețelele de crimă organizată care le exploatează vulnerabilitățile.
În căutarea echilibrului. Cât de greu este să găsești un loc de muncă în România dacă ai o dizabilitate
Alexandru* are 37 de ani, șapte clase și un handicap care i-a micșorat șansele de angajare. Acum are primul loc de muncă stabil și încearcă să trăiască din salariul minim pe economie.