Femeile din România încă trăiesc în teamă. Ilustrație © Julia Galuzinskaya | Dreamstime.com
Femeile din România încă trăiesc în teamă. Ilustrație © Julia Galuzinskaya | Dreamstime.com
09/05/2024
„Nu ești singură”. Cum ajuți în siguranță victimele violenței domestice
Pentru majoritatea românilor, violența domestică reprezintă în primul rând agresiune fizică directă. Cu cât formele de violență domestică se îndepărtează de latura fizică, cu atât oamenii tind să adopte o abordare mai indulgentă în judecarea acestora, arată un studiu realizat la cererea Fundației Vodafone.
Dar violența domestică nu înseamnă doar violență fizică. Ea cuprinde mai multe forme. Poate fi violență sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică și se întâmplă în mediul familial, fie că este vorba despre mariaj, concubinaj sau o relație simplă de cuplu.
„Tu nu trebuie să lucrezi, lasă că am eu grijă de tine” sau „Stai acasă, nu te mai duce la job, am eu grijă de tine” sunt semne ale violenței economice, o formă a violenței domestice rar menționată și greu de probat în instanță.
În mai 2020, pentru a veni în sprijinul victimelor violenței domestice, Fundația Vodafone a lansat aplicația gratuită Bright Sky Ro, care oferă asistență și sprijin specializat victimelor sau celor îngrijorați de siguranța cuiva drag. Aplicația este disponibilă în App Store și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară și în versiunea web Bright Sky (bright-sky.org).
Metoda Loverboy
În 2023, o femeie a reușit să obțină un ordin de protecție împotriva partenerului său. Sprijinită de Asociația Necuvinte, femeia a reușit să demonstreze în instanță faptul că a trecut prin violență economică. „Am putut să dovedim că ea era total dependentă financiar de partener și că era ținută într-o relație de servitute”, explică Simona Voicescu, președinta asociației.
Cazul de mai sus a „pornit pe metoda Loverboy”, spune Simona. „El i-a promis luna de pe cer și că nu trebuie să muncească, pentru că se va ocupa el de absolut toate. Ea s-a simțit complimentată inițial. Numai că, pe măsură ce s-au așezat lucrurile și au locuit împreună, ea și-a dorit independență. El a spus «exclus, eu mă ocup de tot, tu trebuie să stai acasă». Și ea era nevoită să-i ceară și bani de tampoane”.
Conversațiile de pe WhatsApp dintre cei doi au dovedit faptul că femeia trecea printr-o formă de violență domestică, însă, de cele mai multe ori, această formă este greu de probat.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Atunci când se face referire la violență domestică, toată lumea vorbește despre violența sexuală și fizică, pentru că sunt cele care sunt cel mai ușor de probat. Dar violența cibernetică sau violența economică, care mai este numită și sclavia modernă, sunt foarte puțin menționate”, spune Simona.
Secțiunea Jurnalul meu din aplicația Bright Sky Ro permite victimei să trimită informații către o adresă de e-mail, fără ca fotografiile sau înregistrările să fie stocate în aplicație. Astfel de informații pot fi ulterior folosite ca probe în instanță.
Simona spune că, din păcate, „jurnalul nu este atât de mult folosit pe cât ar putea fi”, mai ales că dă ocazia victimei să colecteze probe în siguranță: „și dacă îți smulge telefonul din mână, fotografia sau înregistrarea a fost trimisă automat pe adresa de mail pe care tu ai selectat-o”.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Cum ajuți în siguranță?
Expresii de tipul „îmi duc crucea”, „lasă mamă, că așa cum am rezistat eu, reziști și tu” sau „nu mă bag, că nu e treaba mea” sunt rezultate ale societății patriarhale din care venim, crede Simona. O arată și cifrele: 70% dintre români au auzit sau cunosc cazuri de violență domestică, dar doar 4% dintre ei au anunțat autoritățile, se mai arată în sondajul realizat la cererea fundației.
Dar ce faci dacă cineva apropiat trece prin asta? Anda Nițu, psiholog clinician la Asociația Necuvinte crede că cel mai important este „să nu existe componenta de judecată”. Anda lucrează cu victime ale violenței domestice în cadrul asociației, unde oferă 10 ședințe gratuite de consiliere psihologică pentru fiecare persoană care apelează la ei.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Empatia și apropierea emoțională și poate chiar și fizică, sunt elemente foarte importante. Să știe că ești acolo pentru ea, să-i oferi acces la informațiile de care are nevoie, să poți să o îndrumi către asociații care pot să ajute sau către Bright Sky”, spune Anda. „Nu neapărat să spui «ar trebui să faci X și Y», ci «există oameni care te pot ajuta dacă tu simți că ai nevoie»”, explică psiholoaga.
Alte sfaturi date cu grijă pot fi:
- „Nu ești singură.”
- „Sunt aici pentru tine.”
- „Vreau să știi că nu te judec și sunt aici pentru tine oricum ai avea nevoie.”
Cum funcționează Bright Sky Ro?
Bright Sky Ro este disponibilă gratuit în App Store și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară și în versiunea web Bright Sky (bright-sky.org) și nu stochează niciun fel de date despre utilizator.
Aplicația conține un ghid care descrie formele de abuz și care poate fi parcurs pentru a verifica dacă tu ești expus la abuz sau un membru al familiei ori cineva apropiat. În plus, există o secțiune de demontare a miturilor, care îți prezintă scenarii care te pot ajuta să înțelegi mai bine cum se manifestă violența domestică.
„Rolul Bright Sky este dublu”, spune Angela Galeța, directoare a Fundației Vodafone. „Este o aplicație care ajută victimele violenței domestice, dar este o aplicație pentru noi toți, pentru că e de datoria fiecăruia dintre noi să știm ce înseamnă violența domestică, cum ar trebui să acționăm în astfel de situații și cum am putea să ajutăm victimele”.
Un avantaj al aplicației este faptul că oferă servicii de asistență. Astfel, victima are la dispoziție 180 de entități (la nivel național), care pot fi instituții ale statului sau ONG-uri care oferă servicii pentru victimele violenței domestice. În funcție de locația ta, aplicația îți pune la dispoziție centrele cele mai apropiate la care poți merge pentru ajutor. În plus, poți suna direct la 112 și din aplicație. Aproape 700 de persoane au apelat serviciul de urgență din aplicație.
În cei patru ani de la apariție, Bright Sky Ro a avut aproape 90.000 de accesări în România. Dintre aceștia, peste 10.000 sunt utilizatori unici. Aplicația a fost adaptată de Fundația Vodafone România (după modelul inițial britanic, unde există din 2018), alături de Asociația Necuvinte, Code4Romania și Poliția Română. Aplicația există acum în 13 țări și are, la nivel global, aproximativ 950.000 de utilizatori.
În februarie 2024, PressOne arăta cum în România, violența domestică și violurile în cuplu sunt în creștere. Un răspuns al Inspectoratului General al Poliției (IGPR), furnizat redacției, arăta că numărul infracțiunilor de violență domestică înregistrate în România a crescut cu peste 19.000 de cazuri în ultimii cinci ani.
Acest material este realizat cu sprijinul Fundației Vodafone România.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this