Liviu Dragnea este inițiatorul Planului Național de Dezvoltare Locală. Foto: Lucian Muntean
Liviu Dragnea este inițiatorul Planului Național de Dezvoltare Locală. Foto: Lucian Muntean
26/01/2017
Fondul "Dragnea" pentru clientela PSD crește de peste 5 ori
Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) – inițiat în 2013 de Liviu Dragnea, pe atunci vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale – va beneficia de un fond de 30 de miliarde de lei în perioada 2017-2020, când se va afla în a doua etapă de implementare.
În prima etapă (2013-2016), Programul a avut o valoare de 5,5 miliarde de lei. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, banii au fost alocați fără ca Ministerul să mai și verifice cum au fost cheltuiți. În plus, PNDL s-a suprapus cu unele componente pentru care Uniunea Europeană oferea fonduri de dezvoltare.
Adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă
Decizia de a alimenta PNDL cu 30 de miliarde de lei (circa 6,6 miliarde de euro) a fost adoptată de Guvernul Grindeanu printr-o Ordonanță de Urgență din 18 ianuarie 2017, publicată în Monitorul Oficial în 25 ianuarie 2017.
Aceeași OUG mai reglementează, la grămadă, majorarea stimulentului de inserție pentru mamele care revin la serviciu, stimularea mobilității forței de muncă, sprijinul financiar oferit organizațiilor românilor de pretutindeni și altele.
Suma de 30 de miliarde de lei ar urma să fie cheltuită pentru construirea a 2.500 de creșe și grădinițe, reabilitarea a 2.000 de școli şi extinderea rețelelor de iluminat public, cu prioritate în mediul rural. Fondurile din PNDL mai pot fi folosite pentru reabilitarea dispensarelor medicale, dar și pentru construirea de poduri și podețe.
Septimius Pârvu, de la organizația Expert Forum, care a analizat prima etapă din PNDL, spune că suma alocată pentru perioada 2017-2020 este imensă și că marea miză va fi transparența cheltuirii acestor bani.
„Banii vor fi împărţiţi doar prin Ordin de ministru”
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Cum se explică decizia Guvernului de a stabili fondurile pentru PNDL prin procedură de urgență?
„Consecința negativă pe care o poate avea neadoptarea acestei Ordonanțe de Urgență este faptul că unele dintre serviciile esențiale pe care statul și unitățile administrației publice locale trebuie să le asigure cetățenilor nu pot fi oferite la standarde de calitate și siguranță sau nu pot fi oferite deloc în anumite zone izolate, atrăgând afectarea stării de sănătate a populației, a condițiilor de trai și imposibilitatea accesării în condiții de siguranță și respect a exercitării dreptului fundamental la învățătură (…)”
Acesta este fragmentul din Ordonanță unde se justifică alocarea celor 30 de miliarde fără vreo dezbatere aferentă.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Ministerul care va dispune de acești bani este tot cel al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus acum de vicepremierul Sevil Shhaideh.
„E vorba, totuși, de un program pentru infrastructură mică, adică proiectele sunt cuprinse între 2 și 10 milioane de lei, fiecare. Deci, suma de 30 de miliarde e imensă. În plus, acești bani vor fi împărțiți doar pe baza unui Ordin de ministru.
Noi am solicitat ca Ministerul Dezvoltării să transparentizeze cheltuirea acestor bani, să publice punctajele obținute de proiecte, să aloce un cod eventual în genul codurilor SMIS (Sistemul Unic de Management al Informației pentru Instrumentele Structurale – n.r.), pentru a putea urmări ce se întâmplă cu fiecare proiect în parte.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Înainte să alocăm și mai mulți bani pentru acest Program, ar trebui să evaluăm cum s-au cheltuit fondurile de până acum”, este de părere Septimius Pârvu de la Expert Forum.
Evidenţe contabile păstrate pe Google Docs
Temerile provin din faptul că, în 2013 și 2014, peste 2 miliarde de lei au fost alocați discreționar prin Ordin de ministru, chiar de către Liviu Dragnea – care era ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Cel puțin asta arată Curtea de Conturi într-un raport voluminos, dat publicității în 2016.
În document se spune că, sub conducerea lui Liviu Dragnea, Ministerul Dezvoltării Regionale nu a verificat nici măcar o singură investiție pentru care alocase bani în cadrul PNDL.
De altfel, cheltuielile făcute în prima etapă a PNDL au fost evidențiate atât de haotic, încât nici n-au putut fi evaluate de către inspectorii Curții de Conturi: în raportul menționat se spune că evidențele ținute în acest sens de Ministerul Dezvoltării sunt inutile.
Potrivit Curții de Conturi, „situația contabilă a cheltuirii câtorva miliarde de lei a fost făcută în niște tabele Excel, păstrate în Google Docs”, unde putea interveni orice angajat al ministerului.
Raportul Curții de Conturi referitor la prima etapă a PNDL mai subliniază un fapt grav: multe fonduri alocate fără o strategie clară contraziceau angajamente luate de România în fața UE.
În plus, administrațiile locale au fost stimulate să prefere varianta de a cere bani Ministerului Dezvoltării, care era controlat politic, în loc să încerce să acceseze fonduri europene. (Detalii despre raportul Curții de Conturi puteți citi aici.)
„Distribuţia fondurilor este predispusă la clientelism”
Prima etapă a PNDL a reprezentat și tema unei analize realizate de Expert Forum. Organizația a ajuns la concluzia că o mare parte din fonduri a ajuns în conturile unor firme apropiate așa-numiților baroni locali.
„Distribuția acestor fonduri este predispusă la clientelism politic practicat de toate partidele, iar, în perioada 2012-2016, un primar la putere avea șanse de două ori mai mari să obțină bani prin PNDL decât unul din opoziție”, se arată în analiza realizată de Expert Forum.
Unul dintre exemplele oferite se referă chiar la județul Teleorman, unde compania Teldrum, abonată la contracte publice încă din perioada în care Liviu Dragnea era șeful Consiliului Județean, a câștigat 19 proiecte în valoare totală de aproape 70 de milioane de euro. (Detalii despre analiza Expert Forum puteți citi aici.)
*
Programul Național de Dezvoltare Locală a fost inițiat în 2013 de către Liviu Dragnea tot printr-o Ordonanță de Urgență, devenită ulterior lege.
Potrivit acestei legi, banii din cadrul Programului sunt alocați prin Ordin al ministrului Dezvoltării, la cerere, în baza unor proiecte de investiții prezentate de autoritățile locale.
Pe aceeaşi temă puteţi citi:
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this