REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

15/12/2016
În mandatul său de ministru al Dezvoltării, Dragnea a înfiinţat un fond din care s-au înfruptat baronii locali. Foto: Lucian Muntean

Programul național de finanțare a baronilor locali, creația lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea, preşedintele partidului care a câştigat net alegerile parlamentare din 12 decembrie, a creat în perioada mandatului său de ministru al Dezvoltării Regionale (21 decembrie 2012 – 15 mai 2015) un fond național de investiții din care au fost finanţaţi baronii locali ai României.

În ultimii 4 ani, aproape 1,3 miliarde de euro au fost absorbiți de provincie prin acest fond, intitulat Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Organizaţia non-guvernamentală Expert Forum (EFOR) a analizat până acum un sfert din județe și a ajuns la concluzia că cei mai mulți bani au ajuns în conturile unui grup de firme cu dosare penale și aflate în strânse legături cu puterea locală.

*

Concluziile EFOR sunt întărite de un raport al Curții de Conturi, prezentat de PressOne în luna iunie. Documentul arată că, în perioada 2013-2014, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a risipit miliarde fără să aibă vreo strategie.

Mai exact, PNDL nu are criterii precise de alocare și nicio investiție nu a fost evaluată în teren. Cu alte cuvinte, Liviu Dragnea a dat bani cui a cerut, prin Ordin de ministru.

„Distribuția acestor fonduri este predispusă la clientelism politic practicat de toate partidele, iar în perioada 2012-2016 un primar la putere avea șanse de două ori mai mari să obțină bani prin PNDL decât unul din opoziție”, arată raportul EFOR, intitulat „Banii și achizițiile: unde au ajuns contractele din PNDL?”.

În fiecare dintre județele studiate, între 50% și 70% din contracte sunt câștigate de aceleași 5-6 firme – care au legături cu puterea locală –, în detrimentul a 40-50 de competitori.

„Legăturile sunt în multe cazuri de partid, însă tind să fie mai degrabă construite în jurul relațiilor de putere locale.

Așadar, sunt patroni de firme care donează la mai multe partide, sunt traseiști politici sau au legături de familie cu persoane din alte partide.

Unele firme sunt conduse, în acte, de administratori care nu au o imagine publică vizibilă, dar în realitate sunt dirijate de oameni politici.

În câteva dintre cazurile identificate, proprietarii reali nu au făcut eforturi prea mari să se camufleze și au făcut afaceri direct cu firmele lor”, arată Septimius Pârvu (foto) de la EFOR. El menționează că EFOR nu a analizat toate firmele, ci doar pe acelea care au câștigat cele mai multe contracte.

Așadar, „există posibilitatea ca unele dintre aceste companii care sunt pe ultimele locuri în aceste județe să fie campioane la contracte cu statul în alte județe”.

Teldrum, regele șoselelor din Teleorman

Unul dintre cele mai frapante exemple este Teleorman. În județul controlat de Liviu Dragnea, compania Teldrum a câștigat 19 proiecte în valoare de aproape 70 de milioane de euro, după cum reiese din datele EFOR.

Teldrum a avut cea mai mare trecere la Consiliul Județean, unde a câștigat – fie singură, fie prin asociere cu alte firme – 90% din proiecte. Valoarea lor: 63 de milioane de euro.

La nivelul primăriilor din județ, Teldrum a mai câștigat 7,5 milioane de euro, adică în jur de 30% din banii puși la bătaie.

De altfel, Teldrum este una dintre cele mai profitabile firme de construcții din țară. În SEAP, firma figurează cu 184 de contracte în valoare de 432 de milioane de euro. Jumătate din acești bani au venit, de-a lungul timpului, de la Consiliul Județean Teleorman.

În 2006, acționarii Teldrum erau Marian Fişcuci, Liviu Lucian Dobrescu și Mugurel Sorin Gheorghieş, foști colegi de liceu ai lui Liviu Dragnea. Actualul președinte al PSD a fost și președinte al Consiliului Județean Teleorman.

Potrivit raportului, Marian Fișcuci a donat PSD-ului sume importante de bani mai mulți ani la rând, însă Liviu Dragnea s-a delimitat public de companie.

La persoane împuternicite în firmă figurează Petre Pitiș, Floarea Neda, Lucian Liviu Dobrescu și Mirela Costache. Potrivit EFOR, Petre Pitiș este și el un apropiat al lui Liviu Dragnea.

Pitiș a fost implicat într-un dosar penal cu 3T Construct, o firmă care ar fi abonată la bani publici în județele din nord, în special Suceava și Satu Mare.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

În 2012, senatorul PSD Valer Marian a făcut o plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea, în care afirma că:

„Dragnea ar fi exercitat, în mod direct sau prin intermediul lui Mircea Vasile Govor, presiuni asupra primarului municipiului Satu Mare, Costel Dorel Coica, pentru a atribui firmei 3T Construct Piatra Neamț o lucrare în valoare de 7 milioane de euro din cadrul programului ISPA pentru apă şi canalizare în municipiul Satu Mare, în valoare totală de 108 milioane euro”.

Fost prefect de Teleorman, Teodor Nițulescu declara despre Teldrum că a sifonat un miliard de euro și că ar fi sponsorizat campania candidatului la președinție Traian Băsescu.

Și Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5, declara că Teldrum şi-a primit contractele în urma unor aranjamente guvernamentale care l-au implicat pe Dragnea.

Și WFA o duce bine în Teleorman

Un alt proiect al CJ Teleorman a fost câștigat de către WFA, o firmă controlată de Ion Florian, despre care presa locală a scris că este un apropiat al lui Liviu Dragnea, mai notează raportul.

Acesta a fost cel mai mare proiect pe care l-a avut firma WFA, înființată în 2007. Mai exact, pentru o lucrare de 16 kilometri, firma a încheiat un contract de 35 de milioane de lei, ceea ce înseamnă aproape 2,2 milioane de lei pentru un kilometru.

Technocer, fruncea în Caraș-Severin și în Timiș

Technocer este firma care a absorbit 14% din banii alocați prin PNDL în județul Caraș-Severin, arată raportul EFOR. A depus oferte singură sau în asociere cu Emiliano Vest – firma care deține locul 1 în Caraș-Severin la numărul de contracte câștigate, și anume 8.

Firma este administrată de omul de afaceri Florin Maran, finul lui Titu Bojin, fost președinte al CJ Timiş. În 2014, Maran a fost reținut pentru evaziune fiscală, spălarea banilor, uz de fals în formă continuată, prejudiciul fiind de aproape 3 milioane de euro.

Technocer are contracte de peste 100 de milioane de euro cu instituții din județele Timiș, Maramureș, Caraș-Severin etc. Numai cu Direcția pentru Administrarea Drumurilor și Podurilor Județene Timiș are 31 de contracte, iar cu Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat a Județului Caraș-Severin sau Primăria Lugoj – câte 16.

În Timiș, Technocer a încasat peste 32% din banii de investiții de la PNDL, în cadrul a 20 de contracte câștigate la licitațiile organizate de autoritățile locale.

Emiliano Vest, firma înrudită cu PSD

Acționar unic al firmei Emiliano Vest este Mihaela Bejeriță, soția omului de afaceri Ion Bejeriță. Ambii au fost trimiși în judecată: Ion Bejeriță – pentru evaziune fiscală, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, iar Mihaela Bejeriță – pentru evaziune fiscală, arată raportul EFOR.

Firma are contracte de aproape 30 de milioane de euro cu Compania Națională de Investiții, precum și cu primării din mai multe județe, inclusiv Caraș-Severin.

Ion Bejeriță a fost vicepreședintele PSD Caraș-Severin și este finul președintelui PSD Caraș-Severin, Ion Mocioalcă.

Gașca de la Iași

În județul Iași, firma Viarom a absorbit aproape 15% din fondurile primite prin PNDL, câștigând 9 contracte cu autoritățile locale.

Cu sediul în București, Viarom are ca acționar majoritar (96,72%) Euravia SAS, iar Marius Daniel Bădina este administrator atât la Viarom, cât și la GB Management Advisor.

Soția sa, Gabriela Bădină, este și ea administrator la mai multe firme care au obținut contracte de la stat.

„Presa a scris despre legătura dintre aceasta și firma Exfin 2000, care aparține mamei fostului premier PSD, Victor Ponta. De asemenea, aceasta a fost administrator până în 2010 la TransAtlantic Worlwide Romania SRL, care s-a asociat cu Sterling Resources pentru exploatarea de gaz metan.

Presa a scris și despre relațiile transpartinice pe care Bădină le-ar avea, luând în calcul asocierile cu Euroconstruct Trading, firmă apropiată PDL”, se arată în raport.

La mică distanță, Geprocon a încasat peste 11% din banii PNDL, prin 6 contracte încheiate cu administrația ieșeană.

EFOR arată că firma îi are ca acționari pe Giani Canschi şi SC Zanolli SRL Iaşi. Despre Canschi, presa locală a scris că are contracte cu un număr semnificativ de primării din Moldova. Acesta mai este acționar la firma SC Bucium Building SRL Iaşi.

Presa locală a mai dezvăluit legăturile dintre firma lui Canschi și procurorul Emilian Eva, al cărui frate era angajat la firma Geprocon și care ar fi pus presiuni pe primari pentru a-i acorda contracte.

Tot presa locală a scris că firma a modernizat o arteră din comuna Golăiești, care s-a prăbușit imediat după surpare, dar și că a preluat unul dintre cele mai profitabile luciuri de apă din județ, un iaz de 42 de hectare, fără licitație.

În 2009, aceeași firmă a câștigat un contract finanțat din bani publici cu primăria Probota, în valoare de 17,6 milioane de lei. Geprocon are contracte de 43,7 milioane de euro cu instituții din județele Iași și Vaslui.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...