Situația din Italia a pus în alertă autoritățile din România. Foto: Alberto Mihai | Dreamstime.com

Coronavirusul: ce simptome are, cum putem evita boala și cum să ne pregătim pentru carantină

Epidemia de COVID-19 a luat lumea prin surprindere, iar pe măsură ce aflăm mai multe informații, vom actualiza acest articol.

Ce știm până acum: Covid-19 nu este „o simplă gripă. De altfel, se pare că virusul SARS-COV-2, care provoacă boala, afectează capacitatea sângelui de a transporta oxigen.

Dinnacest motiv, simptomele sunt diverse și pe un spectru foarte larg: foarte mulți nu au niciun fel de simptom sau doar se simt ușor afectați, în timp ce circa 14% din cazuri necesită internare și terapie intensivă.

Ce simptome are infecția cu coronavirusul și când e cazul să apelăm autoritățile

Conform Ministerului Sănătății, majoritatea celor care se infectează cu noul tip de coronavirus nu au simptome notabile sau au simptome lejere de răceală. Acestea apar după una până la 14 zile de la infectare.

Totuși, nu orice răceală este o infecție cu coronavirusul SARS-CoV2. Tocmai de aceea este important să nu intrăm în panică dacă răcim în această perioadă și să nu aglomerăm sistemul medical cu apeluri la 112 sau cu vizite inutile la medic.

Simptomele infecției cu acest coronavirus sunt, în ordinea importanței (conform OMS):

  • Febră de peste 37.3 C
  • Tuse seacă
  • Respirație dificilă
  • Oboseală
  • Durere în gât

Pe lângă aceste simptome, studiile mai noi arată că circa 30% dintre cei infectați își pierd temporar simțul gustului și al mirosului, alții au afecțiuni gastrice sau ale membrelor inferioare, în timp ce între 20% și 50% din cei infectați nu au deloc simptome (rezultatele diferă în funcție de țară).

Dacă avem aceste simptome, nu este cazul să credem că avem neapărat o infecție cu acest coronavirus, ele pot fi și simptome de gripă, dar putem apela linia verde pentru coronavirus, 0800800358, pentru a primi informații suplimentare.

Grupele cele mai afectate sunt diabeticii, pacienții care necesită dializă, vârstnicii de peste 70 de ani și cei cu afecțiuni cardiovasculare.

Dacă însă avem aceste simptome și am venit recent dintr-o zonă afectată de coronavirus sau am avut contact cu persoane care s-au întors din aceste zone, atunci este necesar să sunăm la 112 pentru a fi testați.

Dacă aveți simptomele, nu intrați în panică. Deși o parte din cazuri necesită internare, inclusiv la terapie intensivă, sunt afectate grav în special persoanele în vârstă sau cu probleme de sănătate grave. Dacă sunteți o persoană sănătoasă, care nu are alte afecțiuni grave, nu ar trebui să vă faceți probleme mai mari decât în cazul unei gripe.

Aceasta nu înseamnă că trebuie să o tratați cu indiferență. Boala afectează toate vârstele. În plus, există pericolul să infectați persoane vulnerabile.

NU există vaccin și nu va exista pentru o perioadă relativ îndelungată; de asemenea, tratamentele încercate până acum nu au dus la diferențe mari în privința deznodământului.

Așteptați și respectați întocmai sfatul medicilor, indiferent că se decide sau nu internarea dvs. Și, mai ales, nu ieșiți în comunități!

În plus, trebuie să luați, cu atenție, măsuri de precauție.

Ce trebuie să facem dacă avem simptome de răceală sau gripă

Chiar dacă simptomele nu corespund descrierii bolii Covid-19 provocate de noul coronavirus, este esențial ca în această perioadă să nu ne deplasăm în comunități dacă suntem răciți sau avem gripă.

Dacă ai simptome de răceală, este suficient să fii consultat și să primești un tratament la domiciliu. Importantă este izolarea, să nu te întorci în colectivitate.

Alexandru Rafila, şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”

Gripa „obișnuită” a ucis până acum peste 54 de români în acest sezon, iar aglomerarea spitalelor cu cazuri de gripă în contextul unei potențiale epidemii cauzate și de noul coronavirus poate duce la blocaje care pot fi ușor prevenite. Cu alte cuvinte, se impune mai mult ca oricând să stăm acasă dacă am răcit sau avem simptome ușoare de gripă, chiar dacă nu avem infecție cu noul coronavirus.

Să nu ne speriem de numărul infecțiilor cu noul coronavirus, nici când acestea vor crește cu câteva zeci sau sute pe zi. O mică parte dintre cei afectați vor ajunge la spital în stare gravă. Important este să stăm acasă, să evităm aglomerațiile și să respectăm cu strictețe măsurile de igienă și carantină

Mii de români ajung la spital și zeci dintre ei mor în fiecare an din cauză că ignoră semnele date de propriul corp atunci când răcesc sau fac gripă. Repausul la pat, consumul de lichide și alimente potrivite, precum și medicația specifică răcelii și gripei, prescrisă de medic, sunt cu atât mai necesare într-o perioadă când sistemul medical poate fi copleșit de numărul mare de cazuri.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Ce trebuie să facem pentru a ne feri de infecția cu noul coronavirus

Conform site-ului Ministerului Sănătății, sunt câteva măsuri pe care trebuie să le luăm indiferent dacă suntem sănătoși sau avem o răceală:

Ne spălăm corect pe mâini

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu există apă și săpun, putem folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.

Evităm contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

Menținem distanța de cel puțin 1 metru între noi și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță mică. Evităm, pe cât posibil, aglomerațiile.

Nu ne atingem ochii, nasul și gura cu mâinile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel evităm atingerea dacă nu ne-am spălat bine mâinile.

Purtăm măști de protecție

Deși sfatul inițial era să utilizăm masca de protecție doar în cazul în care suspectăm că suntem bolnavi sau în cazul în care acordăm asistență persoanelor bolnave, experții și-au dat seama că purtarea măștii de toată lumea, în special în spațiile închise, reduce puternic riscul de transmitere a virusului.

Deși reduc posibilitatea de infecție, dacă nu sunt de tip FFP2 sau FFP3, măștile nu ne feresc neapărat de contaminarea din partea altora, ci îi feresc pe aceștia de contaminarea din partea noastră.

Chiar și așa, dacă suntem în grupele de risc, este potrivit să limităm la maximum ieșirile noastre și să folosim mereu măștile de protecție.

Ce trebuie să facem înainte și în timpul instituirii carantinei

Este probabil ca în anumite părți ale țării să se instituie carantină.

Panica nu ajută la nimic. Este normal să ne facem cumpărături de produse de bază, atât alimentare, cât și de igienă personală, dar nu este necesar să facem stocuri pentru luni de zile. Dimpotrivă, aceasta ar crea dezechilibre în aprovizionarea magazinelor și un cerc vicios de panică.

Putem calcula necesarul de alimente pentru familie pentru maximum două săptămâni.

Dacă se instituie carantină, aceasta trebuie respectată cu strictețe. Țările care au reușit să țină sub control această epidemie au luat măsuri drastice de carantină, iar faptul că virusul nu s-a mai putut transmite cu ușurință de la o persoană la alta a dus la un număr relativ mic de infecții – doar puțin peste 107.000 de cazuri raportate la nivel global.

Dacă nu s-ar fi luat aceste măsuri drastice, din cauza ratei de infecție mai mari decât a gripei, am fi vorbit deja de milioane de cazuri și de zeci de mii de morți.

Nu trebuie să luăm însă acest număr relativ mic ca un semn al lipsei de periculozitate pentru Covid-19. Numărul brusc de mii de cazuri de îmbolnăvire care au necesitat spitalizare, precum și mortalitatea semnificativ mai mare decât în cazul gripei sunt cele două elemente care au forțat autoritățile din alte țări să ia măsuri drastice.

Discuțiile despre rata de mortalitate (OMS a comunicat o rată de mortalitate de 3.4%, de 20 de ori mai mare decât cea a gripei, însă rata diferă foarte mult între țările care au raportat deja infecții) și despre beneficiile sau riscurile luării măsurilor de carantină continuă, însă cert este că în zonele cele mai afectate numărul pacienților care au necesitat terapie intensivă a depășit timp de cel puțin două săptămâni posibilitățile de reacție a sistemului medical. Aici este cheia întregi situații legate de noul coronavirus. Iată de ce nu trebuie să tratăm cu ușurință măsurile luate de autorități, dar nici să intrăm în panică.

Dacă vom respecta aceste măsuri, vom putea permite sistemului medical românesc să treacă cu bine peste această epidemie. După cum se vede din graficul de mai sus, carantina a dat roade în China, dar numărul cazurilor de infecție crește din nou în restul lumii. Nu este câtuși de puțin o situație care poate fi ignorată.

Mai multe informații despre noul coronavirus și impactul său puteți citi în articolele noastre pe această temă:

Coronavirusul: cum ne afectează, de fapt, epidemia de COVID-19

În caz de răceală sau gripă, important e să nu te întorci în comunitate

De ce e important să înțelegem panica

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...