REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Cluj-Napoca a reușit să demonstreze că în România se pot dezvolta clustere de IT de primă clasă.

Viitorul, inteligența artificială și ardelenii

Acum șapte ani se forma la Cluj un cluster de IT, adică o asociere de companii de IT, instituții publice, universități și institute de cercetare care își propuneau să transforme orașul într-un centru de dezvoltare informatică în stare să concureze la nivel regional.

Într-o țară lipsită de viziune la nivel central, clujenii au luat lucrurile în mâinile proprii și s-au pus pe treabă, organizând conferințe, lansând scrisori deschise pe teme legate de informatică, sprijinind inițiative legislative și parteneriate cu alte clustere de IT din România și din afara țării. Acest efort nu a rămas fără urmări, Cluj-Napoca devenind un centru IT important, cu cea mai mare dinamică din România. Orașul a reușit să atragă peste 15.000 de specialiști IT, atât ca parte a unor sucursale de multinaționale cât și în companii românești.

Evident, acest lucru a atras, la rândul său, o creștere extrem de rapidă a economiei locale, pentru că banii atrași de sectorul IT au început să circule apoi în serviciile locale, în industria de construcții și așa mai departe. Deschiderea unor centre de cercetare, design, inginerie sau chiar producție din partea unor nume uriașe în domeniu (Porsche Engineering, Endava, Bosch, Siemens etc.) face ca acest județ să fie numit deja „Silicon Valley de România”.

În context, clujenii au început să creeze și evenimente din ce în ce mai importante pe zona de IT: Techsylvania și Codiax sunt doar două dintre ele. Dacă Techsylvania este orientat mai mult pe business și pe networking, Codiax este concentrat pe deep tech, pe cele mai avansate tehnologii și concepte din domeniu.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Este, pentru mine, o treabă formidabilă ca în inima țării să ai două zile în care să se vorbească, la nivel de expert, despre machine learning, asistenți vocali inteligenți, inteligență artificială, recunoaștere facială, robotică și alte tehnologii care fac parte din conceptul de Industry 4.0, în special atunci când toate aceste noțiuni extrem de tehnice sunt abordate prin prisma impactului pe care îl au asupra companiilor și chiar asupra societății.

În plus, ar trebui să știm deja că nu doar că se vorbește, dar aceste lucruri sunt dezvoltate chiar aici, în România, de ingineri români: de la mașini autonome la tehnologii de optimizare a proceselor prin inteligență artificială, avem mii de ingineri care lucrează pe tot ce înseamnă tehnologie de avangardă. Doar că nu prea vorbim despre acest lucru.

Suntem o țară care își concentrează încă foarte multe resurse valoroase (timp, energie, bani) spre trecut sau păstrarea unui statu-quo deloc favorabil României, în special într-un context în care lumea dimprejur se transformă cu o rapiditate extremă. Ne petrecem foarte multe ore din zi lamentându-ne cu privire la politicieni sau autorități incapabile și avem senzația că lucrurile din România merg din rău în mai rău – dar asta doar pentru că ne concentrăm pe ce nu merge.

Dar lucrurile nu stau chiar așa, și poate că ar trebui să înțelegem că se întâmplă și lucruri formidabile în țara asta, multe dintre ele fiind chiar un exemplu de manual de colaborare între domeniul privat și autorități. Da, sunt încă excepții într-o mare de neputință, dar ele există și ar trebui să le promovăm cât mai mult și să le băgăm în seamă, pentru că aici stă cheia ridicării României din marasmul în care se află. Nu ai cum să crești o țară dacă-ți irosești cea mai mare parte a resurselor în direcția greșită. Și nu vorbesc doar despre autorități aici, vorbesc despre fiecare dintre noi.

Nu e o întâmplare că PressOne a pornit de la Cluj, la fel cum nu e o întâmplare că cele mai dinamice comunități din România se află în Transilvania. Mentalitatea e diferită, mult mai orientată spre acțiune, spre colaborare dinspre privat spre domeniul public, iar asta ar face bine să învețe și restul țării. Dacă vom sta și vom aștepta mereu după Capitală sau după autorități vom bate pasul pe loc. Exemplul clujean e acum replicat și în alte orașe din țară, iar exact asta vom încerca să facem și noi la PressOne.

Am fost parteneri media ai Techsylvania și suntem parteneri media ai Codiax anul acesta pentru că este doar una dintre modalitățile prin care putem ajuta cele mai dinamice segmente din economie să progreseze, să tragă țara după ele. Ne vom mai parteneria și cu alte evenimente de acest gen (nu doar din Transilvania), vom dezvolta propriile noastre evenimente și veți vedea în curând pe PressOne serii de articole care abordează în profunzime noile industrii, noua economie, noua educație și noile comunități, pentru că noi credem că e mare nevoie să schimbăm o treaptă de viteză în sus și să privim din ce în ce mai mult la România inspirațională, la oamenii care o împing cu greu înainte, spre țara aia „ca afară” pe care o dorim cu toții.

Vă așteptăm la Cluj și vă așteptăm în continuare și pe acest site să vorbim și să vedem împreună cum arată viitorul. Viitorul nostru.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...