Cluj-Napoca a reușit să demonstreze că în România se pot dezvolta clustere de IT de primă clasă.
Cluj-Napoca a reușit să demonstreze că în România se pot dezvolta clustere de IT de primă clasă.
14/11/2019
Viitorul, inteligența artificială și ardelenii
Acum șapte ani se forma la Cluj un cluster de IT, adică o asociere de companii de IT, instituții publice, universități și institute de cercetare care își propuneau să transforme orașul într-un centru de dezvoltare informatică în stare să concureze la nivel regional.
Într-o țară lipsită de viziune la nivel central, clujenii au luat lucrurile în mâinile proprii și s-au pus pe treabă, organizând conferințe, lansând scrisori deschise pe teme legate de informatică, sprijinind inițiative legislative și parteneriate cu alte clustere de IT din România și din afara țării. Acest efort nu a rămas fără urmări, Cluj-Napoca devenind un centru IT important, cu cea mai mare dinamică din România. Orașul a reușit să atragă peste 15.000 de specialiști IT, atât ca parte a unor sucursale de multinaționale cât și în companii românești.
Evident, acest lucru a atras, la rândul său, o creștere extrem de rapidă a economiei locale, pentru că banii atrași de sectorul IT au început să circule apoi în serviciile locale, în industria de construcții și așa mai departe. Deschiderea unor centre de cercetare, design, inginerie sau chiar producție din partea unor nume uriașe în domeniu (Porsche Engineering, Endava, Bosch, Siemens etc.) face ca acest județ să fie numit deja „Silicon Valley de România”.
În context, clujenii au început să creeze și evenimente din ce în ce mai importante pe zona de IT: Techsylvania și Codiax sunt doar două dintre ele. Dacă Techsylvania este orientat mai mult pe business și pe networking, Codiax este concentrat pe deep tech, pe cele mai avansate tehnologii și concepte din domeniu.
Este, pentru mine, o treabă formidabilă ca în inima țării să ai două zile în care să se vorbească, la nivel de expert, despre machine learning, asistenți vocali inteligenți, inteligență artificială, recunoaștere facială, robotică și alte tehnologii care fac parte din conceptul de Industry 4.0, în special atunci când toate aceste noțiuni extrem de tehnice sunt abordate prin prisma impactului pe care îl au asupra companiilor și chiar asupra societății.
În plus, ar trebui să știm deja că nu doar că se vorbește, dar aceste lucruri sunt dezvoltate chiar aici, în România, de ingineri români: de la mașini autonome la tehnologii de optimizare a proceselor prin inteligență artificială, avem mii de ingineri care lucrează pe tot ce înseamnă tehnologie de avangardă. Doar că nu prea vorbim despre acest lucru.
Suntem o țară care își concentrează încă foarte multe resurse valoroase (timp, energie, bani) spre trecut sau păstrarea unui statu-quo deloc favorabil României, în special într-un context în care lumea dimprejur se transformă cu o rapiditate extremă. Ne petrecem foarte multe ore din zi lamentându-ne cu privire la politicieni sau autorități incapabile și avem senzația că lucrurile din România merg din rău în mai rău - dar asta doar pentru că ne concentrăm pe ce nu merge.
Dar lucrurile nu stau chiar așa, și poate că ar trebui să înțelegem că se întâmplă și lucruri formidabile în țara asta, multe dintre ele fiind chiar un exemplu de manual de colaborare între domeniul privat și autorități. Da, sunt încă excepții într-o mare de neputință, dar ele există și ar trebui să le promovăm cât mai mult și să le băgăm în seamă, pentru că aici stă cheia ridicării României din marasmul în care se află. Nu ai cum să crești o țară dacă-ți irosești cea mai mare parte a resurselor în direcția greșită. Și nu vorbesc doar despre autorități aici, vorbesc despre fiecare dintre noi.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Nu e o întâmplare că PressOne a pornit de la Cluj, la fel cum nu e o întâmplare că cele mai dinamice comunități din România se află în Transilvania. Mentalitatea e diferită, mult mai orientată spre acțiune, spre colaborare dinspre privat spre domeniul public, iar asta ar face bine să învețe și restul țării. Dacă vom sta și vom aștepta mereu după Capitală sau după autorități vom bate pasul pe loc. Exemplul clujean e acum replicat și în alte orașe din țară, iar exact asta vom încerca să facem și noi la PressOne.
Am fost parteneri media ai Techsylvania și suntem parteneri media ai Codiax anul acesta pentru că este doar una dintre modalitățile prin care putem ajuta cele mai dinamice segmente din economie să progreseze, să tragă țara după ele. Ne vom mai parteneria și cu alte evenimente de acest gen (nu doar din Transilvania), vom dezvolta propriile noastre evenimente și veți vedea în curând pe PressOne serii de articole care abordează în profunzime noile industrii, noua economie, noua educație și noile comunități, pentru că noi credem că e mare nevoie să schimbăm o treaptă de viteză în sus și să privim din ce în ce mai mult la România inspirațională, la oamenii care o împing cu greu înainte, spre țara aia „ca afară” pe care o dorim cu toții.
Vă așteptăm la Cluj și vă așteptăm în continuare și pe acest site să vorbim și să vedem împreună cum arată viitorul. Viitorul nostru.
„Ceva nu-mi miroase a bine”. Ce cred refugiații ucraineni despre Călin Georgescu și direcția extremistă pe care stă să o ia România
Românii vor să primească mai multă empatie de la clasa politică și au dreptate. Empatie vor și vecinii invadați și bombardați atroce de Rusia. Ei de ce nu ar avea dreptate?
Marcel Ciolacu dă bir cu fugiții, confruntat cu consecințele propriei guvernări. Are cine să-l aducă înapoi și să-l pună să-și asume responsabilitatea?
Deocamdată am aflat ceva ce știam deja: în capul guvernului actual și eventual și al celui viitor se află un om complet iresponsabil. Din acest punct de vedere, poate că nu ar fi o tragedie, ci chiar ar fi absolut necesar ca domnul Ciolacu să nu mai ocupe nicio funcție de stat în România, indiferent cine vine în locul lui la PSD. Marii bărbați de stat își asumă prostiile, nu rămân paralizați în fața consecințelor acestora.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this