Ciufi de pădure juvenili. Foto: Marius Iancu

Bufnițe prinse în flagrant

Când vede că-i urmărită, bufnița cea mai cu moț face ochii mari, uimită, ca parlamentarul hoț.

Foto: Marius Iancu

Ciufii de pădure (Asio otus) sunt printre puținele neamuri de bufnițe care pot da impresia că sunt numai ochi și urechi.

„Prezintă două moțuri lungi pe cap, ținute uneori în sus, alteori ascunse între celelalte pene ale capului”, descrie site-ul Societății Ornitologice Române „urechiușele” speciei.

Foto: Lucian Mardare
Foto: Marius Popa

Ciufii de pădure iernează în grupuri de zeci de indivizi și pot fi văzuți în această perioadă și în localități, inclusiv în buricul târgului.

Ca orice bufnițe, își iau prada noaptea, ca hoții.

Ziua, și dacă e zgomot, ciuful e indiferent, ține ochii închiși, nu-i pasă, moțăie ca-n Parlament.

Ziua, ciuful treaz reprezintă excepția, iar cel adormit – regula. Foto: Paul Țibu

Dormitează, se mișcă ușor din când în când, fără să dea semne că s-a trezit de-a binelea. Alteori, își curăță penajul sau se scarpină, dar tot cu ochii închiși.

Se întâmplă și să deschidă un singur ochi, iar pe celălalt să-l țină închis, de parcă ar face economie de lumină, ori să deschidă un ochi mai mult decât pe celălalt.

În plus, când fotograful crede că l-a prins, ciuful poate să-și învârtă numai capul și să-i arate ceafa.

De aceea, nu e deloc simplu, ziua, să prinzi „în flagrant” un ciuf cu ochii mari cât cepele. Astfel de momente sunt printre cele mai simpatice trofee capturate de fotografii de viață sălbatică.

Pentru că vacanța de iarnă este aproape, vă prezentăm, în loc de un articol obișnuit, o colecție de imagini cu ciufi de pădure surprinși de fotografi români.

O galerie foto cu ciufi de pădure:

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

Darth Ciuf

Foto: Dreamstime / Dennis Jacobsen

Când un ciuf de pădure este deranjat, „adoptă o postură alungită cu ochii închiși”, arată Collinsul, determinatorul tradus recent și în limba română.

De fapt, bufnița mai lasă deschisă între pleoape o fantă orizontală, prin care își urmărește cu atenție potențialul pericol.

Discul său facial se transformă neașteptat într-un fel de dreptunghi. Este momentul în care ciuful trece de partea întunecată a Forței și lansează o privire care cuprinde toată răutatea lorzilor Sith. Darth Ciuf.

O altă galerie foto cu ciufi de pădure ? :

*

Despre bufnițe au mai apărut:

Înalta societate a bufnițelor din centrul Olteniței

Motorină

Așa au crescut niște huhurezi mari

O poveste cu bufnițe albe ca zăpada

A doua călătorie a unei bufnițe polare

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...