Ciufi de pădure juvenili. Foto: Marius Iancu

Bufnițe prinse în flagrant

Când vede că-i urmărită, bufnița cea mai cu moț face ochii mari, uimită, ca parlamentarul hoț.

Foto: Marius Iancu

Ciufii de pădure (Asio otus) sunt printre puținele neamuri de bufnițe care pot da impresia că sunt numai ochi și urechi.

“Prezintă două moțuri lungi pe cap, ținute uneori în sus, alteori ascunse între celelalte pene ale capului”, descrie site-ul Societății Ornitologice Române “urechiușele” speciei.

Foto: Lucian Mardare
Foto: Marius Popa

Ciufii de pădure iernează în grupuri de zeci de indivizi și pot fi văzuți în această perioadă și în localități, inclusiv în buricul târgului.

Ca orice bufnițe, își iau prada noaptea, ca hoții.

Ziua, și dacă e zgomot, ciuful e indiferent, ține ochii închiși, nu-i pasă, moțăie ca-n Parlament.

Ziua, ciuful treaz reprezintă excepția, iar cel adormit – regula. Foto: Paul Țibu

Dormitează, se mișcă ușor din când în când, fără să dea semne că s-a trezit de-a binelea. Alteori, își curăță penajul sau se scarpină, dar tot cu ochii închiși.

Se întâmplă și să deschidă un singur ochi, iar pe celălalt să-l țină închis, de parcă ar face economie de lumină, ori să deschidă un ochi mai mult decât pe celălalt.

În plus, când fotograful crede că l-a prins, ciuful poate să-și învârtă numai capul și să-i arate ceafa.

De aceea, nu e deloc simplu, ziua, să prinzi “în flagrant” un ciuf cu ochii mari cât cepele. Astfel de momente sunt printre cele mai simpatice trofee capturate de fotografii de viață sălbatică.

Pentru că vacanța de iarnă este aproape, vă prezentăm, în loc de un articol obișnuit, o colecție de imagini cu ciufi de pădure surprinși de fotografi români.

O galerie foto cu ciufi de pădure:

Darth Ciuf

Foto: Dreamstime / Dennis Jacobsen

Când un ciuf de pădure este deranjat, “adoptă o postură alungită cu ochii închiși”, arată Collinsul, determinatorul tradus recent și în limba română.

De fapt, bufnița mai lasă deschisă între pleoape o fantă orizontală, prin care își urmărește cu atenție potențialul pericol.

Discul său facial se transformă neașteptat într-un fel de dreptunghi. Este momentul în care ciuful trece de partea întunecată a Forței și lansează o privire care cuprinde toată răutatea lorzilor Sith. Darth Ciuf.

O altă galerie foto cu ciufi de pădure 🙂 :

*

REVISTA PRESSEI

Un newsletter perntru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Ți-a plăcut articolul nostru?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim!

Donează