Laura Popa
Reporter
Laura Popa a terminat științe politice și acum lucrează în radio, după ce a lucrat în presa scrisă. Îi place să iasă pe stradă cu reportofonul și să-i întrebe pe oameni ce mâncare le amintește de copilărie sau când au fost ultima oară fericiți. Iubește viața la bloc, în Pantelimon, unde pereții sunt prea subțiri și poveștile foarte ușor de auzit.
Reportaj din Crevedia, după explozii. Localnicii simțeau că „stăteau cu bomba în poartă. Veneau și plecau cisterne din curte”
La mai puțin de 24 de ore de la producerea exploziilor de la Crevedia, oamenii din zonă spun pentru PressOne că erau obișnuiți să vadă cisterne care se alimentau acolo, dar că de fapt nimeni nu știa exact ce se întâmplă în curte.
România arde (IV). Consecințele neașteptate ale depopulării: „Bătrânii nu mai pot lucra. Ca să mai bage și ei câte un leu în buzunar subvenție, vin noaptea și mai pun câte un chibrit”
Pe măsură ce înaintezi spre Carașova, între parcul natural și așezările umane, apar, timid, urmele incendiilor de vegetație care mistuie în fiecare primăvară hectare întregi. Datele din Sistemul European de Informații privind Incendiile Forestiere (EFFIS) arată cum, de exemplu, în primăvara anului 2019 au avut loc două incendii care au durat mai bine de două zile și în care au ars, adunat, peste 1.000 de hectare.
România arde (III). Cum a ajuns țara noastră pe locul doi în UE la incendii de vegetație, cu toate că avem o climă care ne protejează
În 2022, peste 162.000 de hectare au fost afectate de incendii de vegetație în România. Asta ne-a pus pe locul II în UE în topul țărilor afectate de incendii, între Spania și Portugalia, țări din bazinul mediteranean predispuse la așa ceva din cauza climei și a factorilor meteorologici.
România arde (II), iar incendiile de vegetație fac victime: „L-a recunoscut după adidași”
România a luat, în ultimii ani, aurul și argintul la incendii de vegetație și de pădure. Un raport european din 2020 arată că România a fost cea mai afectată țară din Uniunea Europeană. În 2022, a ajuns pe locul 2, dar cu un număr mult mai mare de incendii decât în anii precedenți.
Romania burns (I). How the Danube Delta found itself on the bushfire map of Europe: "Boatmen are using fire to get rid of reeds"
A satellite view from the European Forest Fire Information System shows a delta full of colour. What is striking is not so much the green of the reeds but that of the burnt areas. A 2020 European report shows that Romania is responsible for almost half of all fires in protected areas in Europe, merely due to fires in this delta.
România arde (I). Cum a ajuns focul să pună Delta Dunării pe harta incendiilor de vegetație din Europa: „Care trece cu barca și i se pare că e prea mult stuf, îi dă foc”
Un raport european din 2020 arată că România este răspunzătoare pentru aproape jumătate din incendiile petrecute în arii protejate în Europa, doar ca urmare a incendiilor din Deltă. De ce dau oamenii foc vegetației din Delta Dunării? Am mers la fața locului pentru a încerca să înțelegem.
Cum ne-au informat în pandemie
Am invitat șapte jurnaliști să vorbească despre efortul lor de a afla informații publice în timpul pandemiei. Și am mai făcut un experiment: i-am rugat să sune în direct o instituție publică din România și să afle o informație simplă - fie legată de subiectele la care lucrau, fie legată de activitatea instituțiilor.
Octavian Berceanu, telefon de amenințare în timpul unui interviu pentru PressOne: „Există Dumnezeu. Răul ți se întoarce împotrivă”
Într-un interviu video pentru PressOne, Octavian Berceanu vorbește despre o serie de proiecte începute, precum digitalizarea instituției, care au șanse minime de a mai fi realizate, acum că a fost demis. În timpul interviului, primește un telefon de amenințare. Era al șaselea apel în cinci minute.
Cum spunem povești și copiilor care nu aud
Ce a plecat de la dorința de a apropia copiii de povești s-a transformat, în doar trei ani, într-un instrument care vine să acopere și un gol existent: poveștile pentru copii surzi.
Scutere, biciclete, trotinete? "Nu vom mai avea unde să parcăm toate mașinile, o să le punem una peste alta"
În 2019, bucureștenii au pierdut 9 zile și 11 ore blocați în traficul de la orele de vârf. În tot timpul ăsta, ar fi putut să vadă de două ori serialul „Game of Thrones” sau să planteze 228 de copaci, conform TomTom Traffic Index, raport care analizează situația traficului în peste 400 de orașe ale lumii. Tot în 2019, pe străzile din București au apărut câteva scutere electrice pe care le puteai închiria printr-o aplicație mobilă. Responsabil de asta a fost Cosmin Coșereață.
Mamă adolescentă în România: "Pe lângă faptul că trebuie să aibă grijă de copiii lor, ele fiind tot copii, trebuie să mai lupte și cu stereotipurile oamenilor"
România este țara din UE cu cele mai multe mame minore. Potrivit Eurostat, dacă la nivel european numărul mamelor minore nu depășește 4%, în România vorbim de 12,3%. O realitate pe care Marinela Rață, președinta Asociației Dream Project, o cunoaște foarte bine încă din 2017.
Cum poate fi exmatriculat bullying-ul din școlile românești
Din 2019, în România avem o lege împotriva violenței psihologice - bullying. În ciuda definiției care se întinde pe 7 rânduri, legea anti-bullying nu a pus la dispoziția școlilor instrumente clare cu ajutorul cărora să monitorizeze, să prevină și să combată fenomenul, sunt de părere specialiștii în educație.
Abund Berry, povestea cu gust de fructe de pădure a trei generații
Abund Berry înseamnă fructe de pădure proaspete distribuite în toată țara, vin din mure și animarea comunității locale în jurul unei afaceri în care sunt implicate trei generații: bunici, părinți și un nepot antreprenor.
Cât de pregătită e România pentru Pactul Verde European?
Am vrut să vedem cât de pregătită este România pentru a îndeplini obiectivele europene de tranziție verde și ce au făcut autoritățile naționale în cei doi ani de la adoptarea Pactului Verde European.
Timpul regăsit. Povestea Ceramic Cafe
Povestea unei cafenele unde timpul stă pe loc: la Ceramic Cafe oamenii pot să vină să-și picteze propria cană și să o ia cu ei acasă.