Laura Popa
Reporter
Laura Popa a terminat științe politice și acum lucrează în radio, după ce a lucrat în presa scrisă. Îi place să iasă pe stradă cu reportofonul și să-i întrebe pe oameni ce mâncare le amintește de copilărie sau când au fost ultima oară fericiți. Iubește viața la bloc, în Pantelimon, unde pereții sunt prea subțiri și poveștile foarte ușor de auzit.
Primii la biodiversitate, ultimii la conservare. Oamenii care se luptă să ne salveze ariile protejate
Atâta timp cât un parc natural urban cum este Văcărești este supravegheat cu binoclul de membrii unui ONG, așa cum fac cei de la Asociația Parcul Natural Văcărești, pentru că statul nu e capabil să asigure nici măcar paza zonei pe care o are în administrație, putem înțelege de ce România are deschise cinci proceduri de infringement pentru biodiversitate, arii protejate, păduri, acces la documente de mediu și schimbări climatice.
Cum au adus vocile femeilor rome asfaltul la Mizil
Din 2012 încoace, prin E-Romnja, Carmen a dat o voce femeilor rome din orașul în care a crescut, le-a învățat cum să lupte pentru drepturile lor și să se facă ascultate de autorități. Ca atunci când au avut nevoie de drumuri asfaltate și de servicii de salubritate.
Paul Radu, fondator Rise Project: „Se poate vorbi despre crimă organizată la masa de prânz, fiindcă acaparează felii din viața tuturor”
Un interviu cu Paul Radu, co-fondator Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), unde peste 400 de jurnaliști de investigație, oameni de știință și programatori expun rețelele de crimă organizată și traseele banilor murdari în lume, fondator Rise Project și bursier Ashoka.
Cum dispar, cu acte, ultimele rămășițe din Codrii Vlăsiei: „Nu vom mai avea pădure, ci un boschet”
În legislația românească, pădurile din jurul Capitalei, parte din Codrii Vlăsiei, sunt încadrate în păduri de producție. Adică de unde Romsilva sau proprietarii privați pot extrage lemn pe care să-l valorifice ulterior. Stejar de sute de ani care ajunge să valoreze și 500 de euro pe mc.
Elena Calistru, Funky Citizens: „Degeaba urlu eu de la București, când oamenilor le pasă mai tare de ce-ar zice vecinii lor”
Elena Calistru, președinta Funky Citizens și bursieră Ashoka, e omul cu bugetele: stă cu ochii pe modul în care instituțiile statului cheltuie banii publici, apoi dă mai departe informațiile către cetățeni.
„Din subteran la suprafață”: istoria orașului Anina într-o carte de benzi desenate
În 2018, Asociația Bloc Zero în parteneriat cu One World Romania și Mina de Idei Anina au organizat un atelier de documentare creativă la Anina, un oraș post-industrial din Caraș-Severin, unde din 1773 se exploata huilă. În cele din urmă, acestea au luat forma unei cărți de bandă desenată: „Din subteran la suprafață. Istoria unui oraș post-industrial”.
„Ia un loc”, un podcast ca o ședință de terapie
„Ia un loc” este un podcast despre sănătate psihoemoțională și psihoterapie, creat cu scopul de a educa și a vorbi deschis despre probleme ce țin de sănătatea mintală și emoțională, pentru a ști cum să le abordăm atunci când apar.
Sclavia modernă pleacă de la visul unei vieți mai bune: „Știam, dar niciodată n-am crezut că mi se poate întâmpla mie”
Traficul de persoane este sclavia erei moderne și lupta pe care o duce Ioana Bauer, președinta eLiberare, ONG împotriva traficului de persoane și a exploatării sexuale în România și bursier Ashoka.
#StudentiiTrebuieSaStie
Premierul Florin Cîțu a recrutat tineri pentru „primul program real de internship la nivelul Guvernului” cu un anunț pe contul său de Facebook. Deși legea stabilește condițiile în care se face recrutarea și selecția candidaților, tot Florin Cîțu va fi cel care selectează participanții, după criterii care nu au fost făcute publice.
Cum poate fi revoluționată îngrijirea persoanelor cu boli rare: „Există pacienți care au fost diagnosticați după 20 de ani”
Dorica Dan este fondatoarea Alianței Naționale pentru Boli Rare, a Asociației Prader Willi România, Asociației Române de Cancere Rare și coordonatoarea Centrului NoRo din Zalău. Ea povestește cum, pornind de la diagnosticul fiicei sale, a decis să revoluționeze sistemul de îngrijire a pacienților cu boli rare din România.
Teorema lui Pitagora cu "Profa de mate cool": școala pe TikTok în 2021
PressOne a stat de vorbă cu profesori, creatori de conținut educațional și un expert de la TikTok, pentru a înțelege cum învață copiii lecțiile mai degrabă de pe rețelele sociale, decât de la școală.
„De ce nu e stație la Piața Romană?” Istoria metroului bucureștean spusă de unul dintre arhitecții care l-au proiectat
Într-un interviu pentru PressOne, arhitectul Alexandru Panaitescu, autor pentru toate fazele de proiectare a cinci stații de metrou (Costin Georgian, Piața Sudului, Aviatorilor, Anghel Saligny și vestibulul și accesul către Parcul Herăstrău de la Piața Aviatorilor), prezintă istoria rețelei de transport subteran, de la faza de proiect, execuție și exploatare la intervențiile lipsite de substanță ale lui Nicolae Ceaușescu, ale căror efecte negative le vedem și astăzi.
Cum poți ajuta victimele violenței în familie
În seria de articole despre violența în familie, am abordat deja problema prevenirii acesteia și modul în care o victimă a violenței domestice poate să supraviețuiască și să iasă din acest mediu. Dar cum putem ajuta noi înșine atunci când aflăm de un caz de violență în familie?
Cum ar putea preveni România violența domestică?
Ce mecanisme ar trebui puse în mișcare pentru a putea vorbi, cu adevărat, de prevenirea și combaterea violenței domestice? PressOne a identificat, cu ajutorul specialiștilor în domeniu, mai multe direcții de intervenție.
„La 10 ani m-am angajat prima dată la CFR, smulgeam iarba de pe linii.” Interviu cu pictorul Ștefan Câlția
Într-un interviu pentru PressOne, pictorul Ștefan Câlția vorbește despre bradul copilăriei sale, care era mereu împodobit cu „podoabe” lucrate în casă, din hârtie albă, și explică importanța susținerii educației celor mai puțin norocoși.