PressOne a analizat rezultatele tuturor rundelor de alegeri din 1992 și până în 2020. Unul dintre județele fruntașe la capitolul prezență la vot este Teleormanul, unde media prezenței pentru toate rundele de alegeri desfășurate în ultimii aproape 30 de ani a fost de peste 58%.

Județul a fost urmat de Olt, cu peste 57% prezență, și de Sălaj. La coada prezenței la vot se găsește Maramureș, cu o prezență la urne de doar 48%, cu 10 procente mai puțin decât Teleorman. Urmează pe lista codașelor București și Satu-Mare.

Reportaj din județul cu cea mai mare prezență la urne din România. „Suntem o comunitate mică, trebuie să fim văzuți la vot”

Alegeri 2024

Videle

07/05/2024

În analiza PressOne, printre localitățile din Teleorman cu cea mai ridicată prezență la vot se numără orașul Videle. „Acasă” pentru politicieni precum Carmen Dan și Viorica Dăncilă, Videle a înregistrat la unele runde de alegeri rezultate chiar mai mari decât media județului.

De ce ies oamenii din Videle la vot? Am aflat că e bine să ai dovada votului pe buletin, pentru o „posibilă verificare”.

Și, cum Videle este o comunitate mică, toată lumea trebuie să fie văzută la vot. 

Mai mulți bani la pensie decât pe vremea când lucra 

Luni, ora 8:30. Strada Parcului din Videle e aproape pustie. O singură mașină își face apariția în capătul străzii. O ambulanță. N-are girofarul pornit și nu pare să se grăbească. După doar câțiva metri, trage pe dreapta și din mașină coboară trei femei. Îl salută pe șofer, râd, și intră în curtea policlinicii Videle. 

Fără girofar pornit, ambulanța trage pe dreapta în fața policlinicii din Videle și din mașină coboară trei femei. Foto: Laura Popa

Fără girofar pornit, ambulanța trage pe dreapta în fața policlinicii din Videle și din mașină coboară trei femei. Foto: Laura Popa

Fără girofar pornit, ambulanța trage pe dreapta în fața policlinicii din Videle și din mașină coboară trei femei. Foto: Laura Popa

Fără girofar pornit, ambulanța trage pe dreapta în fața policlinicii din Videle și din mașină coboară trei femei. Foto: Laura Popa

Alți câțiva metri mai în față, pe o străduță fără ieșire, muncitorii de la salubritate taie iarba la indicațiile precise ale unei femei. „Dă și acolo, că uite ce iese de sub gard”, îi îndeamnă femeia. Ne spune că-și așteaptă o prietenă, să meargă împreună la piață. Are 68 de ani și de opt ani a ieșit la pensie. Trăiește „binișor” în Videle. N-are datorii, obligații, copiii sunt la casele lor și are o pensie de „20 de milioane” pe lună. 

 „Aproape că iau mai mult acum, la pensie, decât când lucram”, ne mărturisește femeia. Recunoaște, însă, că ar fi bine dacă politicienii ar mai crește puțin pensia. E dezamăgită de ei și nu știe încă dacă va merge la vot pe 9 iunie. 

Sorin Gadola a descoperit secretul tinereții fără bătrânețe și vieții fără de moarte: untul în cafea. Capturi foto via Facebook

Unt în cafea și biorezonanță. Proaspăt întors la Hristos, un fondator Untold vinde sfaturi despre nutriție și sănătate, deși n-are pregătire în domeniu

Deși îi lipsește pregătirea medicală, Sorin Gadola, co-fondator Untold și fiu de milionar, vinde sfaturi despre nutriție și administrează 2 clinici de „medicină integrativă”. A împrumutat „expertiză” de la un medic german pe care apoi l-a trimis la plimbare.

Medicul Vasile Feldrihan o diagnostichează pe soția lui Sorin Gadola cu o baghetă metalică. Captură foto via Youtube

Ce vinde Sorin Gadola în „clinicile” THC: 990 de lei pentru a fi scanat cu o baghetă metalică și aparate create de scientologi

Sorin Gadola vinde servicii de diagnosticare și tratament prin biorezonanță, folosind aparate create de scientologi și a căror eficiență nu este dovedită științific. Cu toate acestea, marketingul „clinicilor” susține că dispozitivele pot vindeca boli foarte grave.

„Ce să-mi facă mie? Cu ce să mă ajute? Până atunci mai e, mă gândesc atunci”, e concluzia femeii. 

Prezența la vot în Videle 

Cu puțin peste 10.000 de locuitori, orașul Videle din Teleorman a ajuns în atenția publică odată cu propunerea Vioricăi Dăncilă la funcția de premier în 2018. De asemenea, dintr-un bloc din Videle a plecat spre ministerul de Interne și Carmen Dan, secretară la școala din oraș, consilier în Consiliul Județean condus de Liviu Dragnea și, pentru o scurtă perioadă de timp, prefect de Teleorman. 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Potrivit unei analize de date efectuate de PressOne, județul Teleorman se înscrie în topul fruntașelor când vine vorba de prezența de vot. De exemplu, pentru alegerile locale, media prezenței la vot în Teleorman este de 58,04%, ceea ce plasează județul pe locul 3. La alegerile pentru Parlamentul European, Teleormanul este pe primul loc, cu o medie de 45,05% din populația cu drept de vot care s-a prezentat la urne. 

Printre localitățile din Teleorman cu cea mai mare prezență la vot se numără și Videle, cu o prezență medie istorică la vot de peste 61%. La alegerile locale din 2012, de exemplu, 73,62% din populația cu drept de vot din Videle a mers la urne.

Asta înseamnă cu aproape 10% mai mult decât media de la nivelul întregului județ. 

De ce ies oamenii la vot în număr atât de mare în Videle? PressOne a discutat cu mai mulți locuitori din oraș și încearcă un răspuns. 

„Nu vreau să vorbesc, că se supără candidații pe noi”

M. lucrează la un magazin din piața aflată vis-a-vis de singurul parc din oraș. Are 40 de ani, s-a născut în Videle și nu are în plan să plece de aici.

Îl întreb dacă va merge la vot pe 9 iunie și-mi răspunde rapid că nu vrea să vorbească despre asta, „că se supără candidații pe noi.” 

Spune, însă, că a fost mereu la vot, dar nu simte că asta a produs vreo schimbare în oraș. În 2024, Videle nu arată cu mult diferit de cum arăta în urmă cu câțiva ani. Dar „la vot trebuie mers”, adăugă bărbatul. 

De aceeași părere este și A. Are 45 de ani și lucrează ca bucătăreasă într-un centru de zi din oraș. A mers mereu la vot. Dacă nu din convingere, măcar din obligație. 

„Trebuie să avem pe buletin (nr. dovada participării la vot). Păi dacă e o verificare? E bine să avem, așa, pentru viitor”, e de părere femeia. Evită să răspundă concret la ce verificare se referă, însă. 

Consideră că singurul avantaj pe care-l are pentru că trăiește în Videle e locul de muncă stabil. Câștigă 3.200 de lei pe lună și lucrează fix în oraș. Nu trebuie să facă naveta la București. În plus, copiii sunt mari, plecați amândoi în Anglia, unde și-au cumpărat casa lor.  Dacă ar fi mai curajoasă, spune că ar pleca și ea după băieți, că în România totul se face pe „credit”, pe împrumuturi la bănci.

Legat de alegerile pentru Parlamentul European, A. e consecventă. Va vota și eurodeputații, pentru că toți locuitorii din Videle sunt „solidari cu orașul”. 

Doi primari în 20 de ani 

Din 2000 și până la alegerile locale din 2020, Videle a cunoscut doar doi primari.

În 2000, cu o rată de prezență la vot de peste 52%, locuitorii din Videle îl aleg primar pe Lucian Militaru (PD). 

Patru ani mai târziu, cu peste 67% din populația cu drept de vot ieșită la urne, Militaru (PD) mai câștigă un nou mandat la conducerea orașului. Contracandidat i-a fost atunci chiar Viorica Dăncilă (PSD), care n-a reușit însă performanța de a deveni și primar de Videle. Același primar mai câștigă încă un mandat și la alegerile din 2008. 

12 ani cu același președinte de Consiliu Județean

Situația se schimbă la alegerile locale din 2012, când la conducerea orașului vine candidatul propus de Uniunea Social Liberală (PSD + PNL-PC). Cu o prezență a electoratului la urne de peste 73%, Nicolae Bădănoiu devine primarul USL al orașului Videle.

Perioada 2000-2012 a fost marcată și de același președinte la Consiliul Județean Teleorman, și anume Liviu Dragnea. Asta după ce, timp de patru ani, fusese și prefect de Teleorman.

În 2016, Liviu Dragnea este condamnat la doi ani cu suspendare în dosarul Referendumului, unde a fost acuzat că s-a folosit de influența pe care o deținea pentru a influența procesul electoral. Trei ani mai târziu, în mai 2019, Liviu Dragnea este condamnat definitiv la trei ani și jumătate cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. De asemenea, fostul lider PSD a fost trimis în judecată și într-unul dintre dosarele Teldrum privind fraudarea fondurilor europene. 

Piața din Videle, printre cele mai animate locuri din oraș. Foto: Laura Popa

Piața din Videle, printre cele mai animate locuri din oraș. Foto: Laura Popa

Piața din Videle, printre cele mai animate locuri din oraș. Foto: Laura Popa

Piața din Videle, printre cele mai animate locuri din oraș. Foto: Laura Popa

La primăria Videle, Nicolae Bădănoiu a mai câștigat încă două mandate, cel mai recent la alegeri locale din 2020. 

În tot acest timp, configurația Consiliului Local a fost mereu în favoarea primarului. Dacă-n 2000 primăria a fost câștigată de candidatul PD, cele mai multe mandate în consiliul local au aparținut celor de la PD. Dacă 2004 tot candidatul PD a mai câștigat un mandat, PD-ul a dominat și numărul consilierilor locali. 

Din 2012, potrivit datelor Autorității Electorale Permanente, aceeași formațiune câștigă și primăria, precum și cele mai multe mandate în Consiliul Local și cel Județean. Iar situația se repetă în toate rândurile de alegeri locale care au urmat. 

De la Videle la București 

F. are 50 de ani și mai bine de 20 i-a petrecut făcând naveta Videle - București. Pe vremea comunismului a lucrat la Schela de Extracție Petrolieră. Când aceasta s-a privatizat, și-a găsit un loc de muncă la un spital de București, ca infirmieră.

În plus, în fiecare lună cheltuie 700 de lei doar să ajungă la serviciu. 

Mărturisește că a votat la toate rundele de alegeri. De ce? Așa trebuie! Mai ales pentru tinerii care vin din urmă. Se duce la vot și pune ștampila sperând că tinerii vor avea un viitor diferit de ce trăiește ea acum. Dacă ar fi să-i ceară viitorului primar trei lucruri, i-ar cere mijloace de transport care să lege orașul de periferie. Atât. 

Tot la spital, ca asistent, lucrează și T. Și el face naveta în fiecare zi spre București. Are 34 de ani, o rată de 1.800 de lei pe lună la apartament și e supărat pe faptul că primarul n-a reușit să aducă investitori în oraș. Îl deranjează și mizeria de pe stradă, de care zice că e la fel ca în urmă cu 12 ani. 

Pe 9 iunie va vota. Atât pentru primar, cât și pentru eurodeputați. „Absolut, să facem o schimbare.” Cum arată schimbarea pe care și-o dorește?

„În primul rând, locuri de muncă. În al doilea rând, să se facă ceva pentru orașul acesta, că vedeți în ce stare deplorabilă este. Și în al treilea rând, să aducă tineretul înapoi acasă de la București”, își dorește T. pentru Videle. 

Tinerii, pierduți între nevoie unui job și lipsa oportunităților din oraș 

Pe I. o găsesc pe o bancă din parc. Mănâncă o înghețată în timp ce butonează telefonul cu husă roz. În afară de ea, în parc mai sunt doar trei persoane. În mai puțin de două luni va împlini 18 ani și are de gând să voteze pentru prima dată la alegerile din 9 iunie.

I. a venit în Videle la cumpărături. „De loc” e dintr-un sat aflat la 30 de minute distanță de Videle. Vine des la oraș, mai ales de când are copilul. O fetiță de cinci luni pe care trebuie să o aducă la control la medic. 

Loc de joacă din Videle, Teleorman. Foto: Laura Popa

Loc de joacă din Videle, Teleorman. Foto: Laura Popa

Loc de joacă din Videle, Teleorman. Foto: Laura Popa

Loc de joacă din Videle, Teleorman. Foto: Laura Popa

I. a renunțat la școală când a rămas însărcinată. S-ar gândi să se întoarcă, dar să „crească fata”. Momentan îi este bine așa, mai ales că soțul lucrează. Ce o deranjează e lipsa unor mijloace de transport, dar aici îi mai ajută primarul actual din satul în care locuiește. 

„Acolo de unde sunt eu, persoana pe care o să o votez ne-a ajutat în multe feluri, cu tot ce este nevoie. Deci de la curățenie, de la a transporta lumea din sat la spital, la farmacii, peste tot”, mărturisește I. 

Are și un mesaj pentru toți locuitorii din Videle care urmează să voteze pe 9 iunie. 

Potrivit datelor din cel mai recent recensământ, la nivelul orașului Videle tinerii cu vârste între 20 și 29 de ani reprezintă puțin peste 9% din totalul populației. 

V. are 20 de ani și a renunțat la liceu pentru a se angaja la o firmă din București. Câștigă 2.500 de lei pe lună și e mulțumit, mai ales că naveta îi este asigurată de către angajator. Nu-l interesează votul de pe 9 iunie, pentru că „nu va face nicio schimbare”. 

Primarul trebuie să facă ceva pentru vot 

S. a ieșit cu băiețelul ei de doi ani și cu nașa lui în parc. Și ea vine în Videle tot pentru vizite la medic sau cumpărături. Locuiește într-un sat din apropiere și se plânge de faptul că stă pe o uliță neasfaltată, plină de câini maidanezi. Cred că e important să votezi, o va face și ea, dar doar dacă primarul face și el ceva pentru locuitori. 

„Este important doar dacă face și primarul ceva, adică străzile. De exemplu, acolo unde stăm noi, să ne scape de câini, că mi-e frică cu copiii. La mine pe uliță nu intră nimeni. De exemplu, nașa copilului nu intră la mine pe uliță din cauza câinilor.

Poștașul nu intră să-mi aducă plicurile din cauza câinilor, pentru că sunt mulți câini și vin și dintr-o parte parte și din alta. La mine nu să dă niciunul, că mă cunosc. Dacă vine străin, cred că îl face praf”, susține femeia. 

Biologia salvează omul 

Vis-a-vis de parcul din Videle este și o piață. Tarabe pe care stau întinse haine, magazine în care se amestecă mirosul de detergent cu cel de pâine și oameni care aleargă dintr-o parte în alta. Acolo îl găsim pe C., 57 de ani, medic veterinar. Crede că votul este o „datorie civică”, iar faptul că Videle se numără printre orașele fruntașe la prezența la vot nu-l miră deloc. 

Nu se plânge de viața lui din Videle. Ce o face bună? Măsura în care știe să-și practice meseria: „Nu știi să-ți faci meseria, o să fie rău peste tot”.

Mai mult, crede că bucureștenii o duc mult mai rău decât el, de vreme ce trăiesc „într-un sistem nociv, însemnând factori de mediu poluanți, stresul cotidian, poluarea cu PM10 peste limită. Lipsa locurilor de parcare și nesiguranța locului de muncă. Deci cei mai amărâți din România sunt bucureștenii”, crede C. 

Chiar dacă, oficial, campania electorală nu a început, afișele cu mesajele electorale sunt la loc de cinste în Videle. Foto: Laura Popa

Chiar dacă, oficial, campania electorală nu a început, afișele cu mesajele electorale sunt la loc de cinste în Videle. Foto: Laura Popa

Chiar dacă, oficial, campania electorală nu a început, afișele cu mesajele electorale sunt la loc de cinste în Videle. Foto: Laura Popa

Chiar dacă, oficial, campania electorală nu a început, afișele cu mesajele electorale sunt la loc de cinste în Videle. Foto: Laura Popa

Mai mult, consideră că cel mai mult l-a ajutat în viața din Videle faptul că a știut să se adapteze mediului. 

„Concret, în lupta pentru existență supraviețuiesc acele persoane care au cele mai puține pretenții față de mediu. În momentul în care nu ești pretențios, poți să-ți dezvolți o activitate sau să trăiești foarte bine cunoscând că în altă parte nu e obligatoriu mai bine, nu umblă câinii cu covrigi în coadă”, adaugă C. 

Legat de viitorul primar, medicul consideră că ar fi util să gândească în perspectivă, pentru că orașul așteaptă schimbarea promisă. 

„În momentul în care gândești lucrurile, le vezi corect, real și poți să iei măsurile cele mai bune. În momentul în care ești prost îngrămădit și ești unealtă PSD-istă sau mai știu eu ce alt partid care te-a pus acolo, că ai câștigat alegerile pe seama unui partid mare, totul o să meargă prost. Dacă primarul este coada de topor pentru partidul respectiv, nu o să schimbe nimic, ba din contră. O să ne afundăm mai mult în mocirlă”, este concluzia medicului veterinar. 

Într-un studiu recent efectuat de cei de la International Institute for Democracy and Electoral Assistance despre percepția asupra democrației, reiese că doar 9% dintre români găsesc satisfăcătoare performanța actorilor politici naționali. Cu alte cuvinte, românii sunt cei mai nemulțumiți de cum și ce fac politicienii, mai ales din cauza instabilității de la guvernare din ultimii patru ani. 

Printre ei, și locuitorii din Videle. Care încă se pare că își mai pun speranța în ștampila de pe buletinul de vot. Măcar simbolic.

Articolul face parte dintr-o serie jurnalistică realizată în cadrul proiectului Expanding Production of Independent Content (EPIC), coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu sprijinul financiar al Internews.

Analiza datelor și vizualizările au fost realizate de Renata Mogîldea.

echipa pressone

Avem nevoie de ajutorul tău!

Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.

De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.

Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.

Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Share this