05/01/2017
CES și-a refăcut plenul, după 4 ani de blocaj instituțional. În tot acest timp, vechea conducere a refuzat să cedeze funcțiile ocupate.

VIDEO. Bălăcărie în prima ședință a CES din 2017

Cei 15 reprezentanți ai societății civile în plenul Consiliului Economic și Social (CES) și-au preluat mandatele miercuri, 4 ianuarie 2017, după 4 ani de așteptare.

Deși legea stabilea încă din 2013 că această instituție are o structură tripartită, formată din 45 de reprezentanți (câte 15 de la sindicate, patronate și societatea civilă), cei din urmă nu au reușit să-și exercite drepturile din cauza unui lung șir de blocaje instituționale, despre care PressOne a scris pe larg în 2016.

În tot acest timp, CES, care are un buget de 8 milioane de lei, nu și-a putut îndeplini misiunea garantată de Constituție – avizarea actelor normative în domenii esențiale precum fiscalitatea, relațiile de muncă sau politicile salariale.

De altfel, activitatea de avizare a legilor este încă suspendată, din cauza problemelor de organizare internă. Vechea conducere, al cărei mandat a expirat, de asemenea, în 2013, nu a fost înlăturată. Este vorba mai ales de controversatul președinte al CES, Florian Costache, care are o sentință definitivă de colaborator al Securității.

„Procedural, va dura minimum 17 zile ca să alegem un nou președinte pentru CES. Asta – în condițiile în care nu vor interveni complicații. Noul președinte trebuie ales de cel puțin două treimi dintre cei 45 de membri ai plenului”, a explicat Bogdan Simion, președinte al Federației Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Protecția Copilului (FONPC).

Prima ședință publică din 2017 a plenului CES a fost condusă tot de Florian Costache, care ocupă abuziv funcția de președinte din 2009 încoace.

Fragment din ședința plenului CES, 4 ianuarie 2017: Membrii plenului încearcă să supună la vot modificarea regulamentului, însă Florian Costache susține că propunerea trebuie să treacă mai întâi pe la secretariat.

Ultimatum pentru Costache de la Guvernul Cioloș

La finalul lunii iunie 2016, Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență care spunea că membrii plenului CES sunt considerați demiși în 30 de zile. Un nou plen trebuia să fie constituit, deci, până la 1 august 2016.

Aplicarea Ordonanței presupunea inclusiv schimbarea președintelui CES. Cel nou ar fi trebuit să fie ales în cursul lunii august.

Cum spuneam mai sus, funcția de președinte al CES este ocupată abuziv de Florian Costache, reprezentant al Patronatului Național Român (PNR), al cărui mandat a expirat în 2013.

Nu doar că mandatul i-a expirat, dar Costache a devenit incompatibil cu funcția în urma unei sentințe definitive că a făcut poliție politică. Inclusiv poziția de simplu membru în cadrul plenului este discutabilă în acest moment, după ce instanța a decis că Patronatul Național Român nu mai întrunește criteriile de reprezentativitate pentru a face parte din CES.

Fragment din ședința plenului CES, 4 ianuarie 2017: Florian Costache se contrazice cu Liviu Apostoiu, vicepreședinte al Cartel Alfa, pe tema posibilității alegerii unui decan de vârstă care să conducă ședințele CES până la alegerea unui nou președinte.

Florian Costache a susținut că el păstrează prerogativele de președinte.

*

„Eu sunt ordonator principal de credite!”

La ședința din 4 ianuarie, unul dintre reprezentanții sindicatelor, Iulică Măntescu (președinte al Federației Mecanicilor de Locomotivă din România), a ridicat problema lui Costache:

„Mandatul președintelui a încetat la data constituirii noului plen. Propun plenului să alegem astăzi decanul de vârstă din plenul CES-ului care să preia aceste prerogative până la alegerea unui nou președinte”.

Florian Costache a replicat imediat:

„Mulțumesc. Credeam că începem ședința plenului în alte auspicii. N-am pretenția să aveți cunoștințe juridice, dar măcar să vă uitați la televizor că, până la învestirea noului guvern, vechiul guvern își continuă activitatea”.

Liviu Apostoiu, vicepreședinte Cartel Alfa, a intervenit:

„Nu e adevărat! Președintele și-a încheiat mandatul, domnule președinte!”.

Florian Costache s-a înfoiat:

„Nu e adevărat! Până nu se numește un nou președinte, eu sunt ordonator principal de credite!”.

Aceasta a fost atmosfera în care s-a derulat prima ședință publică a noului plen CES. Pe ordinea de zi, pe lângă probleme de organizare, se număra și o lungă listă de proiecte legislative care așteaptă de multă vreme avizul CES.

Fragment din ședința plenului CES, 4 ianuarie 2017: Bogdan Simion, reprezentant al societății civile, se revoltă deoarece Florian Costache amână sesiunea de vot a propunerilor discutate în plen.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter perntru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...