CES și-a refăcut plenul, după 4 ani de blocaj instituțional. În tot acest timp, vechea conducere a refuzat să cedeze funcțiile ocupate.
CES și-a refăcut plenul, după 4 ani de blocaj instituțional. În tot acest timp, vechea conducere a refuzat să cedeze funcțiile ocupate.
05/01/2017
VIDEO. Bălăcărie în prima ședință a CES din 2017
Cei 15 reprezentanți ai societății civile în plenul Consiliului Economic și Social (CES) și-au preluat mandatele miercuri, 4 ianuarie 2017, după 4 ani de așteptare.
Deși legea stabilea încă din 2013 că această instituție are o structură tripartită, formată din 45 de reprezentanți (câte 15 de la sindicate, patronate și societatea civilă), cei din urmă nu au reușit să-și exercite drepturile din cauza unui lung șir de blocaje instituționale, despre care PressOne a scris pe larg în 2016.
În tot acest timp, CES, care are un buget de 8 milioane de lei, nu și-a putut îndeplini misiunea garantată de Constituție – avizarea actelor normative în domenii esențiale precum fiscalitatea, relațiile de muncă sau politicile salariale.
De altfel, activitatea de avizare a legilor este încă suspendată, din cauza problemelor de organizare internă. Vechea conducere, al cărei mandat a expirat, de asemenea, în 2013, nu a fost înlăturată. Este vorba mai ales de controversatul președinte al CES, Florian Costache, care are o sentință definitivă de colaborator al Securității.
„Procedural, va dura minimum 17 zile ca să alegem un nou președinte pentru CES. Asta – în condițiile în care nu vor interveni complicații. Noul președinte trebuie ales de cel puțin două treimi dintre cei 45 de membri ai plenului”, a explicat Bogdan Simion, președinte al Federației Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Protecția Copilului (FONPC).
Prima ședință publică din 2017 a plenului CES a fost condusă tot de Florian Costache, care ocupă abuziv funcția de președinte din 2009 încoace.
Fragment din ședința plenului CES, 4 ianuarie 2017: Membrii plenului încearcă să supună la vot modificarea regulamentului, însă Florian Costache susține că propunerea trebuie să treacă mai întâi pe la secretariat.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Ultimatum pentru Costache de la Guvernul Cioloș
La finalul lunii iunie 2016, Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență care spunea că membrii plenului CES sunt considerați demiși în 30 de zile. Un nou plen trebuia să fie constituit, deci, până la 1 august 2016.
Aplicarea Ordonanței presupunea inclusiv schimbarea președintelui CES. Cel nou ar fi trebuit să fie ales în cursul lunii august.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Cum spuneam mai sus, funcția de președinte al CES este ocupată abuziv de Florian Costache, reprezentant al Patronatului Național Român (PNR), al cărui mandat a expirat în 2013.
Nu doar că mandatul i-a expirat, dar Costache a devenit incompatibil cu funcția în urma unei sentințe definitive că a făcut poliție politică. Inclusiv poziția de simplu membru în cadrul plenului este discutabilă în acest moment, după ce instanța a decis că Patronatul Național Român nu mai întrunește criteriile de reprezentativitate pentru a face parte din CES.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Fragment din ședința plenului CES, 4 ianuarie 2017: Florian Costache se contrazice cu Liviu Apostoiu, vicepreședinte al Cartel Alfa, pe tema posibilității alegerii unui decan de vârstă care să conducă ședințele CES până la alegerea unui nou președinte.
*
„Eu sunt ordonator principal de credite!”
La ședința din 4 ianuarie, unul dintre reprezentanții sindicatelor, Iulică Măntescu (președinte al Federației Mecanicilor de Locomotivă din România), a ridicat problema lui Costache:
„Mandatul președintelui a încetat la data constituirii noului plen. Propun plenului să alegem astăzi decanul de vârstă din plenul CES-ului care să preia aceste prerogative până la alegerea unui nou președinte”.
Florian Costache a replicat imediat:
„Mulțumesc. Credeam că începem ședința plenului în alte auspicii. N-am pretenția să aveți cunoștințe juridice, dar măcar să vă uitați la televizor că, până la învestirea noului guvern, vechiul guvern își continuă activitatea”.
Liviu Apostoiu, vicepreședinte Cartel Alfa, a intervenit:
„Nu e adevărat! Președintele și-a încheiat mandatul, domnule președinte!”.
Florian Costache s-a înfoiat:
„Nu e adevărat! Până nu se numește un nou președinte, eu sunt ordonator principal de credite!”.
Aceasta a fost atmosfera în care s-a derulat prima ședință publică a noului plen CES. Pe ordinea de zi, pe lângă probleme de organizare, se număra și o lungă listă de proiecte legislative care așteaptă de multă vreme avizul CES.
Fragment din ședința plenului CES, 4 ianuarie 2017: Bogdan Simion, reprezentant al societății civile, se revoltă deoarece Florian Costache amână sesiunea de vot a propunerilor discutate în plen.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this