Cei 15 reprezentanți ai societății civile în plenul Consiliului Economic și Social (CES) și-au preluat mandatele miercuri, 4 ianuarie 2017, după 4 ani de așteptare.
Deși legea stabilea încă din 2013 că această instituție are o structură tripartită, formată din 45 de reprezentanți (câte 15 de la sindicate, patronate și societatea civilă), cei din urmă nu au reușit să-și exercite drepturile din cauza unui lung șir de blocaje instituționale, despre care PressOne a scris pe larg în 2016.
În tot acest timp, CES, care are un buget de 8 milioane de lei, nu și-a putut îndeplini misiunea garantată de Constituție – avizarea actelor normative în domenii esențiale precum fiscalitatea, relațiile de muncă sau politicile salariale.
De altfel, activitatea de avizare a legilor este încă suspendată, din cauza problemelor de organizare internă. Vechea conducere, al cărei mandat a expirat, de asemenea, în 2013, nu a fost înlăturată. Este vorba mai ales de controversatul președinte al CES, Florian Costache, care are o sentință definitivă de colaborator al Securității.
„Procedural, va dura minimum 17 zile ca să alegem un nou președinte pentru CES. Asta – în condițiile în care nu vor interveni complicații. Noul președinte trebuie ales de cel puțin două treimi dintre cei 45 de membri ai plenului”, a explicat Bogdan Simion, președinte al Federației Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Protecția Copilului (FONPC).
Prima ședință publică din 2017 a plenului CES a fost condusă tot de Florian Costache, care ocupă abuziv funcția de președinte din 2009 încoace.