O parte dintre cei mai conectaţi senatori ai UMF "Carol Davila": Alexandru Rafila, Dumitru Lupuliasa, Radu Bălănescu (pe rândul de sus); Victor Strâmbu, Victor Purcărea, Petru Armean (pe rândul de jos).
O parte dintre cei mai conectaţi senatori ai UMF "Carol Davila": Alexandru Rafila, Dumitru Lupuliasa, Radu Bălănescu (pe rândul de sus); Victor Strâmbu, Victor Purcărea, Petru Armean (pe rândul de jos).
02/04/2017
Senatorii din Umefistan: nodurile puterii din Sănătate
Aproape un sfert dintre cei 81 de membri ai Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București beneficiază – sau au beneficiat – din relaţii cu politicieni sau cu mari companii din industria farmaceutică. De la astfel de firme au primit sponsorizări sau contracte de consultanță în timp ce se aflau atât în conducerea Universității, cât și în funcţii de la vârful spitalelor din Capitală.
PressOne a cercetat declarațiile de avere și de interese ale tuturor membrilor din Senatul UMF „Carol Davila” și vi-i prezintă pe cei mai influenţi dintre ei – adevărate noduri ale puterii din Sănătate.
Senatul UMF își recâștigă puterea asupra spitalelor
Săptămâna trecută, membrii Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților au votat un raport preliminar pe tema deja faimoasei Ordonanțe de Urgență nr. 79/2016, care a instituit reguli mult mai aspre în privința conflictului de interese din sistemul medical al României.
Potrivit vocea.biz, Comisia de Sănătate a reintrodus Universitățile de medicină în procedura de organizare a concursurilor pentru posturile de conducere din spitale.
Practic, în cazul unui spital clinic, regulile concursurilor ar urma să fie stabilite de Senatul Universității de Medicină și Farmacie de care aparține instituția respectivă.
În cazul Capitalei, aşadar, decizia ar ajunge în seama Senatului UMF „Carol Davila”.
Până la apariția OUG 79/2016 – pe cale să fie mutilată de Camera Deputaților –, ocuparea posturilor de conducere din spitale se făcea la recomandarea Senatului Universității de Medicină și Farmacie, aflată în contract cu spitalele respective.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Potrivit site-ului Universităţii „Carol Davila”, 37 de spitale din București sunt centre universitare.
*
Marele Maestru Bălănescu, afacere cu soția ministrului Bănicioiu
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Radu-Ninel Bălănescu (53 de ani), director medical al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, este cunoscut publicului mai ales pentru funcţia sa din masonerie.
Bălănescu este în prezent Mare Maestru al Marii Loje Naționale din România (MLNR), iar în 2014 a fost ales şi Secretar Executiv al Conferinței Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Evenimentul a fost consemnat de comentatorul Cristian Unteanu, și el mason de rang înalt, pe site-ul ziarului Adevărul:
„Este vorba despre cea mai înaltă poziţie ierarhică obţinută vreodată de un român în ierarhia masonică mondială, postul respectiv fiind recunoscut, informal, ca oferind calitatea de Primus inter Pares, coordonator al întregii colaborări pe lanţul masonic mondial, autoritatea ultimă de referinţă în ce priveşte pregătirea tuturor evenimentelor care vor avea loc în lume pe timpul mandatului său de cinci ani”.
Dincolo de activitatea sa din cadrul masoneriei, Bălănescu este un reputat chirurg pediatru, deține titlul de doctor în științe medicale și este membru în Senatul UMF „Carol Davila”.
Anul trecut, Radu Bălănescu a intrat în afaceri cu Mihaela Bănicioiu, soția fostului ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu. Şi atunci, la fel ca acum, Bănicioiu era membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților – acolo unde se decid nuanţele legilor care reglementează sectorul medical din România.
Mai exact, Marele Maestru Bălănescu face parte din acționariatul firmei Eurodermato SRL, înființată de Mihaela Bănicioiu, soţia ministrului plecat din Guvern după incendiul din #Colectiv.
Contactat de PressOne, Radu Bălănescu a declarat că între timp a ieșit din această firmă. El a refuzat să răspundă la alte întrebări, subliniind că firma nu a avut activitate în perioada în care el a fost asociat.
„Nu sunt asociat în nicio firmă, am fost. Firma nu a avut activitate, iar domnul Nedef nu cred că a livrat vreodată medicamente spitalului nostru. Firma aia nu a făcut nimic, că nici nu a început activitatea. Nu mai sunt în firmă și cu asta am încheiat discuția”, a spus Bălănescu.
Matei Nedef este a treia persoană care figura în 2016 în acționariatul firmei Eurodermato, alături de Bălănescu și de Mihaela Bănicioiu.
Nedef a fost asociat până în 2015 şi în firma Carlyle Medical. Între timp, aceasta a fost vândută, iar noii proprietari i-au schimbat denumirea în Consumabile Medicale SRL.
Firma Carlyle Medical s-a ocupat de distribuția de produse farmaceutice, inclusiv către spitale.
Potrivit centralizatorului de achiziții baniitai.info, Carlyle Medical a livrat produse prin cumpărare directă, ultima dată în 2015, inclusiv către Spitalul „Grigore Alexandrescu”, unde Bălănescu este – și era și la acea dată – director medical.
De pildă, la 11 noiembrie 2015, firma a vândut spitalului lenjerie de pat în valoare de 1.700 de euro. Cu alte cuvinte, Spitalul a cumpărat produse de la firma unui cetăţean care era partener de afaceri cu directorul său medical.
În plus, managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu”, Dan Mircea Enescu, și el membru al Senatului UMF „Carol Davila”, face parte dintr-o structură a masoneriei. Cel puțin asta reiese dintr-un interviu apărut recent în revista „Masonic Forum”.
Potrivit articolului, Dan Mircea Enescu „a devenit Shriner în 2012, fiind inițiat în Germania”. Pagina de Facebook a clubului Shrine spune că organizația este un apendice al masoneriei. De aici reiese că Bălănescu ar fi superiorul lui Enescu pe linie masonică.
Revenind la Eurodermato SRL, această firmă apare în declarația de interese a parlamentarului Nicolae Bănicioiu, care menționează că soția sa, Mihaela, deține 30% dintre părțile sociale.
Într-adevăr, singura activitate a firmei pare să fi fost depunerea unei cereri pentru înregistrarea la OSIM, la 17 iunie 2016, a mărcii Heritage Ana Aslan Cosmetics.
Cel de-al treilea asociat, Matei Nedef, a fost Managing Partner și asociat în firma Carlyle Medical SRL cu soţii Daiana Al Bitar și Walid Al Bitar.
Walid al Bitar este fiul fostului ambasador al Autorității Palestiniene la București, Fouad Al Bitar.
În ceea ce o privește pe Mihaela Bănicioiu, ea a mai încasat bani în trecut de la SC Proximity SRL și de la SC Exact Cercetare și Consultanță SRL, potrivit declarațiilor de avere completate de soţul ei în perioada 2012-2016.
Numai în 2015, Mihaela Bănicioiu a primit 109.000 de lei de la aceste firme – adică aproximativ 9.000 de lei pe lună. Firma Proximity SRL este deţinută de persoana juridică Graffiti Marketing and Multimedia Holding SA, care în 2015 îi aparţinea omului de afaceri Cristian Burci.
Șeful farmaciștilor, partener cu distribuitori din industrie
Membru în Senatul UMF „Carol Davila” este și Dumitru Lupuliasa (63 de ani), președintele Colegiului Farmaciștilor din România. Lupuliasa este campion al sponsorizărilor acordate de firme din industria farmaceutică, potrivit declarațiilor sale de avere și de interese.
Până de curând, el a fost și decan al Facultății de Farmacie din cadrul UMF „Carol Davila”, iar acum figurează pe site-ul instituției drept membru în Consiliul de Administrație.
În prezent, Dumitru Lupuliasa deține mai multe farmacii.
În acționariatul uneia dintre acestea, Farmacia Sf. Mina SRL, apare și un anume Răzvan Picu.
De asemenea, de-a lungul timpului, între acționarii Farmaciei Sf. Mina au figurat firmele Koltimed SRL și Picara Trading SRL.
Picara Trading SRL este deținută de Cristina Păun și de Răzvan Picu. În 2013, figura pe locul 5 în topul celor mai mari distribuitori de farmaceutice din România.
Răzvan Picu, asociat în Picara Trading, figurează astăzi ca administrator la firma lui Lupuliasa.
Anul trecut, reporterii Digi 24 au scris și despre colaborările lui Lupuliasa cu firme din industria farmaceutică, de la care acesta a încasat sute de mii de lei doar într-un an.
L-am contactat pe Dumitru Lupuliasa pentru a-l întreba dacă este de părere că asocierea sa cu Picara Trading, distribuitor de produse farmaceutice, ar putea constitui un conflict de interese, în condițiile în care el este și președintele Colegiului Farmaciștilor.
„Nu înțeleg unde bateți”, a spus inițial Lupuliasa.
„Stați puțin, domnișoara ziaristă, eu nu sunt asociat cu Picara Trading, să fim foarte înțeleși.
Deci, sunt în Farmacia Sf. Mina, sunt farmacist de 40 de ani și nu este niciun conflict de interese faptul că sunt președintele Colegiului Farmaciștilor și că sunt asociat în farmacie. Nu am nicio problemă cu Picara Trading!
Deci, doi din asociați au Picara Trading, e treaba lor, nu a mea. Sunt asociați cu mine pe farmacie, domnișoară. Îmi exercit profesia de farmacist!
Dacă mi-am încălcat atribuțiile, e altceva, iar ca și președinte al CFR (Colegiul Farmaciștilor din România – n.r.), mă ocup de partea profesională, nu de partea comercială. Citiți un pic mai bine și, după ce vă documentați cum trebuie, faceți afirmații de genul acesta.
M-ați întrebat foarte direct. Nu interesele comerciale le promovăm la Colegiul Farmaciștilor, domnișoară. Nu e nicio problemă. Dacă era o problemă, nu vă închipuiți că intram cu capul înainte, așa.”
Totuși, Picara Trading a figurat inclusiv ca persoană juridică asociată în farmacia deținută de Lupuliasa.
În 2015, Picara Trading SRL a intrat în acționariat ca atare, după cum se consemna în Monitorul Oficial:
Și atunci, la fel ca astăzi, Lupuliasa era președinte pe ţară al Colegiului Farmaciștilor.
Fost manager la „Sf. Pantelimon”, asociat într-o firmă care presta servicii către spital
Victor Strâmbu (54 de ani), fost secretar de stat în Ministerul Sănătății în mandatul ministrului Patriciu Achimaș-Cadariu, este și el membru al Senatului UMF „Carol Davila”.
Potrivit CV-ului său, Strâmbu și-a început cariera în 1994 la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, ca specialist în chirurgie generală.
În perioada 2007-2011, a fost șef de lucrări la Departamentul de Chirurgie Generală din cadrul instituţiei, iar vreme de un an, în perioada 2009-2010, a fost manager al Spitalului.
În 2011 s-a mutat la Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila”, pe care azi îl conduce în calitate de manager.
În lunile în care a fost secretar de stat, Strâmbu a coordonat acțiunile ministerului privind decesele bebelușilor diagnosticați cu sindrom hemolitic-uremic.
În 2007, așadar când era șef de lucrări la Departamentul de Chirurgie de la „Sf. Pantelimon”, Strâmbu a fost asociat în firma Med Expert SRL cu fostul deputat PDL Silviu Prigoană. Firma avea ca obiect de activitate – „activități referitoare la sănătatea umană”, iar în august 2008 Strâmbu a fost numit administrator.
Doi ani mai târziu, în 2010, Prigoană și Strâmbu renunțau la acțiuni, iar în conducere intra medicul Ovidiu Cristian Chiriac, soțul unei foste consiliere a lui Călin Popescu-Tăriceanu, Cristina Chiriac.
În perioada 2008-2009, când Strâmbu era administrator la Med Expert SRL, firma a încheiat patru contracte cu Spitalul „Sf. Pantelimon”, al cărui manager a devenit în acelaşi an 2009.
Potrivit site-ului baniitai.info, care centralizează datele licitațiilor publice, cele patru contracte încheiate în 2008 și în 2009 au avut drept obiect „servicii de imagistică medicală” și „servicii computer tomograf” și au însumat aproximativ 297.000 de euro.
Contactat de PressOne, Victor Strâmbu a negat că ar fi fost manager al spitalului „Sf. Pantelimon” în 2009 sau că ar fi deținut vreo funcție de conducere în acea perioadă.
CV-ul său de pe site-ul UMF „Carol Davila” îl contrazice.
Fragment din CV-ul lui Victor Dan Eugen Strâmbu, preluat de pe site-ul Universității de Medicină și Farmacie.
„Da, a fost o perioadă, cred că de câteva luni, în care a murit un asociat, și cam atât. În rest… Deci, a fost o chestie pur și simplu de avarie, fără remunerație, fără nimic. Eram medic simplu, nu aveam nimic. Nu am fost, nu, îmi pare rău, nu am fost.”
La întrebarea dacă nici director al spitalului nu a fost în 2009, Victor Strâmbu a răspuns:
„Nu, nu, nu. A fost o chestie chiar… fără niciun fel de… Nu. Nu am fost nici remunerat, nici nimic, nici nu eram director în momentul respectiv.”
Datele de pe site-ul listafirme.ro arată că, într-adevăr, unul dintre asociații din Med Expert SRL a decedat în 2008, la momentul la care Victor Strâmbu a devenit administrator, însă el apare printre asociați încă din 2007.
Consilier al ministrului Bodog, membru al comisiei care l-a făcut conducător de doctorate
Petru Armean (61 de ani) este decan al Facultății de Moașe și Asistență Medicală din cadrul UMF „Carol Davila” și consilier al actualului ministru al Sănătății, Florian Bodog (PSD). Armean, care este și el membru în Senatul UMF „Carol Davila”, are o relație mai veche cu politica.
În 2006, el figura drept consilier la Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților, din partea PDL.
În 2007 a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătății, condus pe atunci de liberalul Eugen Nicolăescu.
În acea perioadă, Armean s-a asociat în firma Kelvin Medical 2008 SRL cu rectorul de atunci al UMF „Carol Davila”, fostul senator PSD Florian Popa.
Deși firma nu apare să fi beneficiat de contracte pe bani publici, asocierea celor doi este relevantă, fiindcă nu îi unesc doar relațiile de afaceri, ci și cele politice.
Un episod interesant este cel în care actualul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, a obţinut calitatea de conducător de doctorate la Universitatea din Oradea.
Din comisia de abilitare făceau parte trei personaje de la vârful UMF „Carol Davila”: Dumitru Lupuliasa, despre care aţi citit mai sus, senatorul PSD Florian Popa și Petru Armean.
Practic, actualul consilier al ministrului s-a aflat în comisia care a girat abilitarea acestuia pentru calitatea de conducător de doctorate.
În octombrie 2016, fostul ministru al Educației Mircea Dumitru i-a retras lui Florin Bodog dreptul de a mai coordona teze de doctorat, după o anchetă a ziarului local „Bihoreanul”. Bodog a dat în judecată Ministerul Educației, cerând anularea ordinului emis de Mircea Dumitru.
Consilier la cabinetele a doi senatori PSD, conferenţiar, şef de editură, preşedinte de CA la spital…
Victor Lorin Purcărea (65 de ani), membru al Senatului UMF „Carol Davila”, a obţinut, în ultimii ani, venituri din partea doi senatori PSD.
Coincidență sau nu, este vorba chiar despre foști rectori ai UMF „Carol Davila”, defunctul Laurențiu Mircea Popescu, supranumit Don Lorenzo, și ex-senatorul PSD Florian Popa.
Potrivit CV-ului său, Purcărea – inginer la bază – a fost:
- în perioada 2000-2004, șef de cabinet la biroul senatorului PSD Laurențiu Mircea Popescu, fost rector UMF;
- din 2002 până în prezent, director la Editura UMF „Carol Davila”;
- din 2008, conferențiar universitar pentru disciplina Marketing, Tehnologie și Informatică Medicală;
- 2009-2012, consilier la cabinetul lui Florian Popa din Camera Deputaților;
- 2013, consilier la cabinetul lui Florian Popa din Senat;
- din noiembrie 2010, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Nefrologie „Carol Davila”;
- consilier pe probleme de imagine internă și internațională al Academiei de Științe Medicale, potrivit CV-ului de pe site-ul UMF „Carol Davila”.
În 2013, de pildă, când era angajat la cabinetul lui Florian Popa din Senatul României, declarația sa de avere menționa venituri de la: Parlament, UMF „Carol Davila” și de la fundația aceleiași universități.
În paralel cu aceste activități, el era și președinte al Consiliului de Administrație de la Spitalul Clinic „Carol Davila”, conform declarației de interese completate în același an, dar și membru în Agenția Națională a Medicamentului.
Fost manager de spital, condamnat pentru luare de mită
Pe lista membrilor Senatului UMF „Carol Davila” figurează încă Nicolae Dan Straja, fost manager al Institutului Oncologic „Alexandru Trestioreanu”. În luna martie a acestui an, Straja a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.
Potrivit Agerpres, Straja a fost condamnat împreună cu Bogdan Păltineanu, fost manager al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”.
Procurorii DNA l-au acuzat pe Straja că, în perioada în care era manager al Institutului „Alexandru Trestioreanu”, primise 95.750 de euro de la reprezentantul a două firme, pentru a asigura „derularea în bune condiții” a unor contracte de achiziții.
Suma ar fi reprezentat un comision de 5%. Potrivit comunicatului inițial al DNA, Straja ar fi încasat banii mai întâi în biroul instituției, iar ulterior pe o stradă necirculată, în autoturismul propriu.
Fostul consilier al lui Bănicioiu, menţionat în scandalul „Hexi Pharma”
Alexandru Rafila (55 de ani) a fost secretar de stat în Ministerul Sănătății în perioada 2012-2013, iar ulterior a devenit consilier personal al ministrului Sănătății Nicolae Bănicioiu. Este, la rândul său, membru în Senatul UMF „Carol Davila”.
Numele său a apărut şi în contextul campaniei de presă care a vizat firma Hexi Pharma.
Un articol publicat pe Tolo.ro arată, printre altele, că Societatea Română de Microbiologie (SRM), condusă în prezent de Alexandru Rafila, fusese sponsorizată în 2013 de către Hexi Pharma.
La acea dată, Rafila s-a apărat spunând că în 2013 era doar membru al SRM. Ulterior a declarat că nu mai are nicio poziție în minister din 2013.
Numai că, așa cum am precizat, el a fost până în 2015 consilier personal al ministrului Sănătăţii, așa cum o dovedește ultima sa declarație de avere – publicată, din această poziție, pe portalul Agenției Naționale de Integritate.
În 2015, așadar în perioada în care Rafila era consilier la Ministerul Sănătății și președinte al SRM, Societatea Română de Microbiologie a fost sponsorizată de numeroase firme din industria farmaceutică, se arată într-un document disponibil pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului.
Potrivit acestui document, în 2015 SMR a primit 17 sponsorizări, în valoare totală de 377.000 de lei.
Membri în Senatul UMF, consultanți pentru firme din industria farmaceutică
Pe lângă cei de mai sus, mai mulţi membri ai Senatului UMF „Carol Davila” – unii dintre ei actuali sau foști manageri de spitale – au menționat de-a lungul timpului, în declarațiile lor de avere, diverse sponsorizări de la firme din industria farmaceutică, dar și remunerații pentru activităţi de consultanță prestate pentru astfel de companii.
Potrivit declarației de avere completate în 2016, Cătălina Poiană, recent aleasă la șefia Colegiului Medicilor București, a încasat în 2015 venituri de la cel puțin șapte firme din industria medicală, cărora li se adaugă veniturile de la Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” – unde este medic, de la firma Sana Med SRL – care i-a aparținut în trecut, de la UMF „Carol Davila” – unde predă și de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Aceasta este definiţia unui nod al reţelei, unde se intersectează interese publice cu interese private. Pe cine reprezintă un asemenea medic, în caz de conflict?
În ceea ce privește veniturile obținute de la firme din industria farmaceutică în 2015, acestea au constat în:
- 4.500 de lei de la SC Gedeon Richter România SA;
- 2.250 de lei de la Synevo România SA;
- 2.143 de lei de la Amgen România;
- 1.791 de lei de la Amgen Global;
- 10.105 lei de la Novartis Pharma;
- 2.143 de lei de la Ipsen Pharma;
- 1.620 de lei de la Abbvie SRL;
- 2.160 de lei de la Eli Lilly SRL.
Managerul Spitalului de copii „Victor Gomoiu” din București, Doina Anca Pleșca a încasat bani în 2015, potrivit declarației de interese din 2016, de la firme din industria farmaceutică, dar și de la SC Grafitti Public Relations SRL. Aceasta din urmă era deținută indirect pe atunci de Cristian Burci, prin Graffiti Marketing and Multimedia Holding SA.
Pleșca a menționat în declarația de interese un contract de prestări servicii, în valoare de 11.000 de lei, cu această firmă.
În declarația de interese din 2015, ea menționează și alte contracte obținute în 2014: unul pe trei luni, în valoare de 15.000 de lei, cu aceeași firmă Grafitti, pentru consultanță științifică medicală, și alte două cu SC Reckitt Benckiser România SRL, în valoare totală de aproximativ 8.000 de lei.
Reckitt Benckiser SRL este cunoscută mai ales pentru produsele Nurofen şi Strepsils.
Managerul Institutului pentru Ocrotirea Mamei și Copilului din București, Nicolae Suciu, a încasat în 2015 venituri din contracte de consultanță inclusiv de la firme care au legătură cu domeniul său profesional: ginecologia.
Suciu este, de asemenea, președinte al Societății Române de Obstetrică și Ginecologie și membru în Comisia de sănătate a Ministerului Sănătății, specializarea obstetrică-ginecologie.
Potrivit celei mai recente declarații de avere disponibile pe site-ul ANI, din iunie 2016, el a încasat bani:
- de la SC Euromedics SRL – 1.000 de lei pentru consultanță științifică;
- de la Roche România SRL – 2.667 de lei pentru consultanță științifică;
- de la Lifeline – 900 de lei pentru consultanță științifică;
- de la Coord Blood Center – 1.700 de lei pentru un simpozion etc.
În 2016, Suciu a candidat din partea PNL pentru un post de senator de Bihor, însă nu a prins un loc în Parlament.
Directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular de la Institutul Fundeni, medicul Daniel Coriu, a încasat, potrivit declarației de avere din 2016, peste 70.000 de lei de la nouă firme din industria farmaceutică, pentru „activități medicale/drepturi de proprietate intelectuală/consultanță științifică”.
Daniel Coriu a încasat alți 326.000 de lei de la PSI CRO AG/Elveția pentru cercetare științifică, în paralel cu indemnizația de la Institutul Fundeni și banii încasați de la UMF „Carol Davila”.
Crina Julieta Sinescu și soțul ei, actualul rector al UMF „Carol Davila” Ioanel Sinescu, au obținut în 2015, cumulat, venituri de peste 500.000 de lei, fără a lua în calcul sponsorizările primite de la firme din industria Farma.
Ambii soţi fac parte din Senatul UMF „Carol Davila”, Sinescu fiind considerat un apropiat al PSD. De altfel, numele său fusese vehiculat pentru preluarea Ministerului Sănătății în Guvernul condus de Sorin Grindeanu.
Cea mai recentă declarație de avere, din 2016, a Crinei Sinescu – în prezent, șef de clinică la Spitalul „Bagdasar-Arseni” –, arată că ea a primit sponsorizări de la companiile farmaceutice Aspen Europe GmbH și Boehringer Ingelheim.
Soțul ei, Ioanel Sinescu, a fost sponsorizat de Ipsen Pharma și de Berlin Chemie, parte a grupului italian Menarini.
Alte nume notorii în Senatul UMF
Din Senatul UMF mai fac parte, printre alții:
- Daniela Bartoș (65 de ani), fost ministru al Sănătății în Guvernul PSD condus de Adrian Năstase, fost director general adjunct la Spitalul Floreasca, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății;
- Mircea Beuran, președinte al Senatului UMF „Carol Davila”, membru PSD, fost ministru al Sănătății în Guvernul condus de Adrian Năstase. În perioada în care a fost ministru, o comisie din cadrul UMF „Carol Davila” a ajuns la concluzia că Beuran a plagiat o serie de articole științifice;
- Marina Imre, soția omului de afaceri Peter Imre și fiica actualului ministru de Externe, Teodor Meleșcanu;
- Mircea Cinteză, fost ministru al Sănătății în Guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu, fost senator de Argeș.
Umefistan…
… este un termen lansat de președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, la o dezbatere care a avut loc la începutul lunii martie în Comisia pentru Sănătate a Camerei Deputaţilor (şi despre care PressOne a scris aici).
Barbu a arătat că acest termen desemnează grupul restrâns al persoanelor care conduc universitățile de medicină și farmacie (UMF) și care monopolizează inclusiv funcțiile de la vârful spitalelor.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this