Foto: Ben White / Unsplash.com
29/11/2017
Șapte sfaturi despre cum să te concentrezi într-o lume agitată
1. Nu te sabota singur printr-un stil de viață neglijent. Unul dintre motivele pentru care e mai important să-ți controlezi energia decât timpul este că nu poți să te concentrezi la capacitate maximă atunci când ești obosit. De aceea, e esențial să dormi suficient, să mănânci sănătos și să faci mișcare regulat.
Spre exemplu, dacă mănânci frecvent produse cu un index glicemic ridicat − cum ar fi dulciurile și pâinea albă, toate sfaturile care urmează sunt de prisos, pentru că pleci cu un handicap insurmontabil în ceea ce privește energia.
2. Stabilește-ți priorități clare. Concentrarea presupune alocarea deliberată a timpului, atenției și energiei către un număr limitat de proiecte.
Pentru a evita risipirea resurselor mentale, trebuie să faci diferența între sarcinile importante și cele urgente și să păstrezi o listă cu lucruri care nu trebuie făcute.
Înainte de a te apuca de treabă, evaluează-ți în mod strategic responsabilitățile și fă-ți un plan de atac, astfel încât să nu fii nevoit să jonglezi cu tot felul de activități de-a lungul zilei.
3. Elimină lucrurile care îți distrag atenția. Neuro-cercetătorul Adam Gazzaley și psihologul Larry Rosen au arătat că atenția are două componente: abilitatea de a te concentra asupra lucrurilor care contează și abilitatea de a le ignora pe cele care nu contează.
Cea mai sigură cale de a amesteca cele două categorii este activarea notificărilor asociate conturilor de email, Facebook sau WhatsApp.
Lăsându-i pe alții să te întrerupă atunci când încerci să te concentrezi, te obișnuiești cu un mod de lucru reactiv, în care atenția ta este mereu la dispoziția celorlalți.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
4. Fă-ți timp pentru muncă profundă. Ședințele și conversațiile pe email ne dau impresia că suntem productivi, dar, de obicei, problemele dificile își găsesc rezolvarea în timpul unor sesiuni neîntrerupte de concentrare intensă.
În cartea sa despre concentrare, profesorul Cal Newport observă că oamenii care lucrează la un nivel intelectual înalt își programează zilnic două-trei ore în care se închid în birou, se deconectează de la internet și își împing mintea la limita capacităților cognitive.
5. Înfruntă plictiseala și rezistă impulsului de a „procrastina”. Abilitatea de concentrare este ca un mușchi mental, care se atrofiază sau devine mai puternic, în funcție de cum este folosit.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Ce ne așteaptă în 2025. 5 tendințe în tehnologie
Avans uriaș în domeniul inteligenței artificiale, cu roboți tot mai „umani”, medicină personalizată și de înaltă precizie, energie electrică tot mai verde, noi misiuni pe Lună, mașinile hibride preiau conducerea - doar câteva dintre tendințele tehnologice ale lui 2025
Cu cât te amăgești că ești bun la multitasking, cu atât va îți fi mai greu să te concentrezi o oră întreagă, fără întreruperi. Singura soluție este să accepți disconfortul inerent atunci când te confrunți cu o problemă dificilă.
6. Fă pauze regulate. Majoritatea oamenilor nu se pot concentra mai mult de 90 de minute. Atunci când luăm o pauză, creierul intră într-un mod de funcționare pe care psihologii îl numesc „difuz”.
Aceste perioade de relaxare ale creierului facilitează gândirea creativă și ne permit să găsim soluții neconvenționale. Ăsta e motivul pentru care cele mai bune idei ne vin la duș sau în timpul unei plimbări.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
7. Ia-ți doza de cafeină. Potrivit studiilor, cafeina îmbunătățește semnificativ performanța mentală, având efecte pozitive asupra perseverenței și concentrării.
Dacă mă întrebi pe mine, ceaiul te ajută să te concentrezi mai bine decât cafeaua, al cărei efect este intens și de scurtă durată.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this