Foto: Frank Harms / Dreamstime.com
30/05/2019
Războaiele Rețelei: tehnologia 5G și spulberarea ascensiunii chineze
Războaiele Rețelei tocmai au început. Iar amploarea lor riscă să amâne cea mai importantă revoluție tehnologică de care economia globală are nevoie pentru a nu intra în recesiune.
Luna aceasta, Statele Unite ale Americii au interzis companiilor americane să facă afaceri cu firma chineză Huawei, unul dintre principalii producători mondiali de echipamente de rețea și al treilea producător global de telefoane mobile.
Acuzația? Compania și-ar putea folosi dispozitivele pentru a intercepta și colecta date de la sute de milioane de utilizatori. În spatele ei s-ar afla guvernul chinez, pregătit să preia controlul asupra rețelelor de comunicații din lumea democratică, cu precădere asupra celor 5G, aflate acum în construcție.
Impactul asupra companiei chineze este uriaș: practic, avântul său pe piața telefoanelor mobile a fost curmat, partenerii săi occidentali vitali nu îi mai pot livra niciun fel de produse, componente sau servicii, iar Google va opri accesul Huawei la Android și la aplicațiile sale, forțând compania să folosească propriul sistem de operare pentru următoarele sale telefoane.
Este o lovitură nucleară, fără precedent, contra unui colos tehnologic mondial. De unde Huawei spera să depășească Apple pe piața telefoanelor mobile și să fie principalul producător mondial de echipamente 5G, compania chineză se vede acum scoasă forțat de pe cele mai importante piețe, cu perspectiva ca niciun stat aliat SUA să nu îi mai permită accesul.
Lăsând la o parte acuzațiile de spionaj nedemonstrate public, este extrem de important să înțelegem contextul acestor măsuri. Pe de o parte avem războiul comercial dintre SUA și China, purtat la inițiativa președintelui Trump. Pe de alta, avem o realitate rușinoasă pentru companiile americane: chinezii de la Huawei au cel puțin un an avans în privința tehnologiei 5G, rod al unor investiții masive.
Iar decalajul s-ar fi mărit și mai tare dacă Huawei ar fi câștigat licitațiile pentru dezvoltarea rețelei 5G în părți din SUA și Europa. În lumea IT, un astfel de avans este uriaș și extrem de greu de recuperat.
În România, acest eveniment a trecut mai degrabă neobservat, deși rezultatele ne vor afecta pe toți, nu doar pe cei care au cumpărat telefoane Huawei. Internetul lucrurilor nu poate exista cu adevărat în absența unor rețele 5G sau mai puternice. Or, toate transformările economiei mondiale din următorii 20 de ani depind de implementarea rapidă a acestui tip de rețea, care permite comunicații de zeci de ori mai rapide decât actuala rețea 4G.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Puteau Statele Unite să permită Chinei să construiască o rețea 5G globală cu echipamentele unei companii asupra căreia guvernul comunist poate interveni oricând?
Pot europenii să ignore pericolul ca un guvern care nu împărtășește principiile democratice să controleze sistemul nervos pe care se va construi noua economie?
Răspunsurile sunt foarte importante, indiferent de cât de adevărate sau nu sunt acuzațiile de spionaj la adresa Huawei.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Tehnologia 5G e fundamentul pentru conceptele smart city și industry 4.0 aflate la baza economiei următoarelor deceniiFoto: Iron Heart / Dreamstime.com
Tehnologie și politică: trezirea din ceasul al doisprezecelea
Timp de trei decenii după căderea comunismului în 1989-1990, Occidentul a considerat că prosperitatea economică este esențială pentru democratizarea societății, indiferent că e vorba de Rusia, China sau țările arabe. Exemplul țărilor ocupate care fuseseră aduse de către SUA în paradisul capitalist era dublat de cel al țărilor europene care prosperau pașnic în Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, rețeta părea să funcționeze și să fie foarte sigură.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În acest context, companiile occidentale au început să investească masiv pe piețele din Rusia și China, fără ca politicienii să mai condiționeze accesul acestor state la tehnologia avansată de implementarea unor reforme democratice reale.
Dezvoltarea unei clase de mijloc în aceste țări ar fi asigurat, de la sine, și o democratizare treptată, conform valorilor fundamentale nord-atlantice. Pentru o vreme s-a mimat chiar și democrația, pentru ca obstacolele morale care încă mai rețineau avalanșa de fonduri și tehnologie să fie îndepărtate.
A fost nevoie de două intervenții militare agresive ale Rusiei în Georgia și Ucraina pentru ca această țară să revină la statutul de paria. Dar China este mult mai mare și mai atractivă pentru economia nord-atlantică și a știut să se facă indispensabilă exact în domeniile pe care se va baza tehnologia anilor 2020-2040: pământurile rare, bateriile electrice, rețelistica de mare viteză.
Dinamica Chinei în aceste domenii, precum și expansiunea sa militară și economică în Asia și Africa au aprins, într-un final, luminile de pericol în camerele de comandă vestice.
Spre deosebire de ruși, care nu și-au diversificat economia și irosesc în continuare miliarde de dolari din exportul de resurse naturale brute, chinezii au învățat la perfecție jocul capitalist. Giganți tehnologici precum Alibaba, Tencent, Huawei, Xiaomi, ZTE sau Foxconn nu au rămas activi doar pe piața domestică, ci s-au extins și pe piețele vestice. Iar fondurile uriașe pe care le au la îndemână le reinvestesc cu încăpățânare în cercetare și dezvoltare, atunci când nu primesc ajutor chiar de la statul chinez și de la spionii săi industriali.
Dar dacă China domină peisajul tehnologic, Rusia face apel la alte arme în acest război.
Sperieturi rusești: cât de sigură este tehnologia 5G?
Au ajuns și la noi zvonurile conform cărora tehnologia 5G cauzează cancer, este periculoasă pentru sănătatea umană și, în general, va declanșa Apocalipsa.
În ciuda lipsei dovezilor și a asigurărilor din partea experților că tehnologia este sigură, se repetă scenariul aplicat și cu ocazia implementării rețelelor 3G și 4G: oamenii sunt speriați că abundența de antene 5G le va afecta sănătatea.
Sperietura nu vine din senin. Campania de dezinformare vine direct de pe siteurile rusești și are un scop foarte precis: întârzierea desfășurării acestui tip de tehnologie în spațiul nord-atlantic poate diminua, pentru o perioadă, avansul economic al țărilor democratice. Rusia, incapabilă să țină pasul, duce propriul război cu armele care i-au mai rămas: dezinformarea, știrile false, stârnirea panicii.
„Fiind o tehnologie foarte complexă, nouă și încă în dezvoltare, cu siguranță se vor găsi în continuare diverse vulnerabilități de securitate în 5G. Cu cât complexitatea crește, cu atât securitatea reprezintă o provocare mai mare. Dar asta e valabil pentru toți producătorii de echipamente de rețea”
Dan Broască, expert în securitate IT, Omnient
Dar este sigură pentru sănătatea noastră tehnologia 5G? Răspunsul este foarte simplu: frecvențele folosite de 5G sunt de maximum 70GHz. Pragul de la care radiațiile devin ionizante și pot cauza cancer prin afectarea ADN-ului nostru este de 2.400.000GHz.
În plus, radiațiile 5G nu pot pătrunde în organismul nostru, ci sunt oprite la nivelul pielii.
De asemenea, radiațiile neionizante primite de la toate tipurile de emițătoare din preajma noastră (telefoane mobile, routere internet, televizor, radio, antene de comunicații etc.) sunt echivalente cu cele primite de la un simplu bec incandescent. Tehnologia 5G nu va schimba această stare de fapt.
Cu alte cuvinte, este foarte puțin probabil ca expunerea la radiațiile noii rețele să aibă vreun efect cancerigen. Așa cum nici în cazul implementării tehnologiilor 3G și 4G nu s-a remarcat vreo creștere a numărului de cancere, nu avem de ce să ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple acum. Teoriile conspirației nu se bazează pe date științifice, ci pe răstălmăcirea acestora.
În timp ce o examinare mai îndeaproape a efectelor unei rețele 5G este binevenită, este interesant de remarcat că apelurile la amânarea implementării acestei tehnologii vin preponderent din țări cu companii care se zbat să ajungă din urmă companiile chinezești (Suedia, Rusia, SUA).
Dar tehnologia 5G ne poate afecta viața în alt mod.
De unde vine, de fapt, pericolul 5G
Comunicațiile mai rapide de zeci de ori și timp de latență mic permit transformarea societății umane într-una asistată și modelată de inteligența artificială și de roboți. Efectele benefice sunt uriașe, dar și cele negative pot fi incredibil de periculoase.
În acest context, ar fi pentru prima dată când un model distopic al unei culturi în care statul controlează totul prin tehnologie devine unul de succes din punct de vedere economic. Dacă America postbelică a exportat democrația și piața liberă ca fundamente pentru o cultură a libertății și prosperității, China poate exporta în schimb statul atotputernic și piața reglată științific și robotizată ca fundament pentru o cultură a supunerii mercantile față de o oligarhie, față de Partid.
Rețeaua de comunicații ultrarapidă este esențială atunci când construiești un astfel de sistem. Rusia este, de altfel, unul dintre principalii clienți care vor să implementeze tehnologia 5G cu scopul urmăririi în timp real a propriilor cetățeni.
Un reportaj din Forbes arăta că Moscova se grăbește să acopere integral străzile cu camere de supraveghere video capabile de identificare facială cu scopul declarat de a combate criminalitatea. Într-un regim dictatorial, evident că nu doar criminalii sunt cei vizați. Iar ofițerii de poliție moscoviți vor fi echipați în curând cu ochelari smart cu funcții de identificare a indivizilor de pe listele de urmăriți.
China a ajuns deja o nație supravegheată intens, iar tot felul de politicieni autocrați privesc cu jind la această tehnologie.
Evident, companiile americane ar putea fi acuzate, la rândul lor, de fix aceleași lucruri de care sunt acuzate companiile chineze. Iar abuzul de instrumente financiare și de amenințări legale de către administrația americană începe să deranjeze Europa.
În fond, oamenii politici care arată cu degetul către China sunt aceiași care atacă instituțiile democratice și bazele alianței nord-atlantice. Ipocrizia politică nu este ceva nou, însă în acest război restul lumii este prins la mijloc, cu consecințe care pot fi dramatice dacă se prelungește confruntarea.
România și 5G: indecizii
În România, lansarea primei rețele 5G a fost anunțată de Vodafone tot luna aceasta. Echipamentele de rețea folosite provin de la Ericsson și… Huawei, testul public fiind efectuat tot cu telefoane Huawei.
Demonstrația a mers brici: 955 Mbps pentru download și 52,6 Mbps pentru upload, viteze de peste zece ori mai mari pentru download și de peste douăzeci de ori mai mari pentru upload față de rețeaua 4G actuală.
Nu sunt planuri pentru a opri vânzarea telefoanelor mobile Huawei la niciuna dintre companiile telecom din România, pentru simplul motiv că aparatele aflate pe stoc nu vor avea probleme cu accesul la serviciile Google. Dar licitația pentru atribuirea drepturilor de utilizare a benzilor de frecvențe tipice pentru 5G se va finaliza abia la sfârșitul acestui an, iar România încă nu a reacționat la nivel oficial cu privire la interzicerea sau păstrarea accesului echipamentelor 5G Huawei.
Miza nu este deloc mică. Se estimează că desfășurarea rapidă a tehnologiei 5G în România va duce la un plus de 4,7 miliarde de dolari în PIB și la 250.000 de locuri de muncă noi până în 2025, ca urmare a creșterii industriei 4.0 bazate pe această tehnologie. Dar România, ca aliat strategic al SUA, nu poate ignora presiunile externe dintr-un război comercial care începe să îmbrace și accente ideologice.
Guvernul Ponta încheiase un memorandum cu Huawei pentru construcția mai multor sisteme IT vitale: rețeaua integrată pentru Transelectrica, sistemul național de informații și comunicații, sistemul pentru orașele smart, sistemul pentru E-Government (guvernare electronică) și, nu în cele din urmă, sistemul de monitorizare și supraveghere a traficului. Este puțin probabil ca SUA să privească cu ochi buni continuarea acestei colaborări strânse.
Temporizarea din partea guvernanților este de înțeles, având în vedere rapidele schimbări de dispoziție și direcție din partea actualei administrații americane. În plus, atracția uriașă pe care a reprezentat-o China pentru liderii PSD nu doar în domeniul IT, ci și în cel al infrastructurii de transport, acolo unde s-a renunțat la proiecte pe bani europeni nerambursabili în favoarea unora în parteneriat public-privat „strategic” cu companii din China, a fost un element care a alarmat nu doar partenerii americani, ci și pe cei europeni.
Poate că schimbarea de atmosferă politică de acum va clarifica lucrurile la timp și în privința 5G. România nu-și va permite să întârzie pentru mult timp o decizie strategică extrem de importantă în acest domeniu. Iar când o va lua, va trebui să fie în acord atât cu interesele proprii, cât și cu cele ale aliaților europeni și americani, pentru că următorii 20 de ani vor sta sub semnul acestei decizii.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this