Vladimir Putin. Foto: EPA/ALEKSEY NIKOLSKYI

Vladimir Putin. Foto: EPA/ALEKSEY NIKOLSKYI

Vladimir Putin. Foto: EPA/ALEKSEY NIKOLSKYI

Vladimir Putin. Foto: EPA/ALEKSEY NIKOLSKYI

Live text: sancțiuni dure pentru Rusia, după ce Putin a recunoscut republicile separatiste

Știri

21/02/2022

În urma unui discurs-fluviu televizat, Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, a semnat decretul prin care se recunoaște independența republicilor autoproclamate Donețk și Luhansk și a cerut apoi Consiliului Federației Ruse să ratifice documentele necesare pentru recunoașterea acestora.

ACTUALIZARE 22.02.2022:Nu am spus dacă trupele vor intra sau nu în Ucraina” - și-a încheiat Putin conferința de presă

ACTUALIZARE 22.02.2022: ​Președintele rus Vladimir Putin, într-o conferință de presă: „Guvernul de la Kiev să-și retragă aderarea la NATO (...) Ne confruntăm cu amenințarea apariției de arme nucleare în Ucraina”

ACTUALIZARE 22.02.2022: Federația Rusă a aprobat posibilitatea trimiterii de trupe peste graniță. Armata rusă poate așadar interveni pe sol ucrainean - o nouă decizie care escaladează criza militară provocată de Vladimir Putin. Anterior, președintele rus invoca „trupe de menținere a păcii”, însă SUA au acuzat Kremlinul că ar căuta pretexte pentru o invazie și pentru război.

ACTUALIZARE 22.02.2022: Lituania şi alte state activează „echipa de reacţie rapidă la atacuri informatice, pentru a ajuta instituţiile ucrainene să facă faţă ameninţărilor informatice în creştere".

ACTUALIZARE 22.02.2022: „Foarte multe unități ruse sunt în poziție de luptă. (...) Rusia subminează suveranitatea Ucrainei. (...) Toate indiciile arată că Rusia continuă să planifice un atac la scară largă în Ucraina. (...) Este cel mai periculos moment pentru generația noastră (...) Vom continua să acordăm sprijin politic Ucrainei” - transmite, într-o conferință de presă, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

ACTUALIZARE 22.02.2022: Cold Response 2022, exercițiile militare programate luna viitoare în Norvegia, vor avea loc conform planului, anunță premierul Jonas Gahr Store. Vor fi cele mai mari exerciţii ale NATO din acest an şi cele mai mari manevre ale Alianţei în Arctica, după sfârşitul Războiului Rece. Vor participa 35 de mii de militari, din 26 de țări.

ACTUALIZARE 22.02.2022: Miniştrii de externe din G7, grupul celor şapte ţări puternic industrializate, au anunțat marți după-amiază că au convenit să condamne decizia Rusiei de recunoaștere a regiunilor separatiste din estul Ucrainei, relatează BBC.

România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani. foto: 11784053 | Electric © MingWei Chan | Dreamstime.com

Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică

România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.

Mircea Geoană (sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea)

Geoană, banii din Bulgaria și de la Nelu Varga. Finanțare de la o rețea de evazioniști: „Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi i-a băgat înapoi. Îi dădeam și un milion”

ONG-ul care îl vrea pe Mircea Geoană președinte a primit, în luna mai, 50.000 de euro de la o firmă fantomă din Bulgaria, controlată de un om de afaceri condamnat pentru înșelăciune care a fost pe lista fugarilor și a reușit să scape de pușcărie.

ACTUALIZARE 22.02.2022: Uniunea Europeană anunță primele repere după care ar urma să fie decise noile sancțiuni la adresa Federației Ruse. Ar urma să fie sancționate persoanele care au fost implicate în „deciziile ilegale”, posibil și membri ai Dumei de Stat. Potrivit unui document făcut public de președinții Consiliului European și Comisiei Europene, ar urma ca sancțiunile să mai vizeze: 

Detalii AICI

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

ACTUALIZARE 22.02.2022: „Putem primi 500.000 de refugiați” - anunță ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu. Ministrul nu a dat multe detalii despre condițiile în care România ar putea primi refugiați ucraineni. Și la PressOne, ministrul Apărării a avut, în urmă cu trei săptămâni, o intervenție evazivă. Detalii AICI.

ACTUALIZARE 22.02.2022: UEFA (Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal) analizează o eventuală mutare a finalei Ligii Campionilor 2022, programată la Sankt Petersburg, pe stadionul „Krestovsky”, relatează presa britanică. Evenimentul care generează venituri de câteva zeci de milioane de euro pentru orașul gazdă e programat la sfârșitul lunii mai.

ACTUALIZARE 22.02.2022: Președintele Klaus Iohannis a discutat marți după-amiază cu omologul polonez Andrzej Duda despre securitatea în regiunea Mării Negre. Anunțul a fost făcut pe Twitter.

ACTUALIZARE 22.02.2022: Proiectul energetic Nord Stream 2 se oprește: cancelarul german a anunțat că certificarea gazoductului Nord Stream 2 nu poate continua, din cauza acțiunilor Rusiei.

ACTUALIZARE 22.02.2022: Prețurile petrolului cresc amețitor: cotaţia barilului de petrol Brent a ajuns marți la aproape 100 de dolari (99.38), cel mai înalt prag din ultimii șapte ani

ACTUALIZARE 22.02.2022: Ucraina analizează o eventuală rupere a relațiilor diplomatice cu Rusia, a anunțat președintele Zelenski.

ACTUALIZARE 22.02.2022: Duma de Stat  a ratificat marţi „tratatele de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc” între Federaţia Rusă şi autoproclamatele republici separatiste Doneţk şi Luhansk. O decizie în oglindă și în unanimitate au luat și forurile „parlamentare” ale așa-numitelor „republici populare” din estul Ucrainei.

ACTUALIZARE 22.02.2022: "Ne aşteaptă provocări dificile. Vor exista pierderi. Vom fi nevoiţi să trecem prin durere, să depăşim teama şi disperarea (...) Dar vom învinge, fără îndoială. Suntem pe teritoriul nostru”, a transmis marți ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, citat de France Presse.

ACTUALIZARE 22.02.2022: „Un baraj de sancțiuni” - promite premierul britanic, pe fundalul crizei declanșate de Rusia în Ucraina. Între timp, liderul de la Kiev, președintele Volodimir Zelenski, cere acțiuni imediate, care să includă blocarea completă a proiectului Nord Stream 2. Conducta transportă gaze naturale din Rusia în Germania, direct prin Marea Baltică. Proiectul a costat peste 11 miliarde de dolari, a fost finalizat în luna septembrie a anului trecut, dar nu este încă operațional.

ACTUALIZARE 22.02.2022, ora 10:15:

China și-a manifestat preocuparea față de „deteriorarea situației din Ucraina”, a afirmat ministrul de externe Wang Li într-o convorbire telefonică purtată marţi cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în care a reiterat apelul Beijingului către toate părţile implicate să dea dovadă de reţinere şi să-şi rezolve divergenţele prin dialog, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Bursele europene au deschis în scădere puternică, de peste 1%, urmând exemplul burselor asiatice, în timp ce prețul petrolului a crescut cu peste 3% în primele ore ale dimineții. Prețul gazelor naturale e însă în scădere cu peste 4%.

ACTUALIZARE 22.02.2022, ora 4.52:

Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a reacționat față de decizia Rusiei:

"Subminează eforturile de pace și distruge formatele de negociere existente. Prin decizia de azi și, probabil, prin cele pe care le va lua mâine, Rusia își legalizează trupele, care au fost de altfel în teritoriile ocupate din Donbas încă din 2014."

Președintele Ucrainei a lăudat calmul de care dau dovadă ucrainenii și a menționat că țara sa își rezervă dreptul la autoapărare, dar că va face diferența între provocări și o ofensivă reală.

Bursele din Asia au deschis în scădere puternică, același lucru fiind așteptat să se întâmple și pe piețele europene și americane în cursul zilei de azi.

ACTUALIZARE 22.02.2022, ora 00.16: Conform agențiilor de presă ruse, citate de AFP și preluate de Agerpres, preşedintele Vladimir Putin a ordonat luni seară armatei ruse "să menţină pacea" în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa.

Cele două decrete ale preşedintelui rus cer Ministerului Apărării ca "forţele armate ale Rusiei să îşi asume funcţii de menţinere a păcii pe teritoriul" "republicilor populare" Doneţk şi Luhansk. Acest lucru este practic o undă verde pentru invazia armată a teritoriului Ucrainei.

UPDATE 21.02.2022, ora 23.45: Şeful diplomaţiei europene: Sancţiunile trebuie decise în unanimitate şi "unanimitatea în dosarul Ucrainei este garantată", conform LeFigaro.fr, citat de News.ro

Volodimir Iermolenko, filosof și jurnalist ucrainean: „Rusia ocupă alte țări dar spune că aceste țări sunt ocupanții. Invadează alte națiuni dar spune că ele sunt invadatoarele. Distruge orașe precum Groznîi și spune că alții fac genocid. Trimite ură peste tot dar se întreabă de ce toată lumea o urăște.

UPDATE 21.02.2022, ora 22.20:

După o zi în care mai multe obiective de infrastructură critică din zona ocupată de separatiști în Donbas au fost distruse de explozii iar liderii separatiști din Donețk și Luganksk au cerut expres președintelui Rusiei să recunoască independența acestor două regiuni, Consiliul de Securitate al Rusiei a fost scena unei piese de teatru în care președintele Putin i-a întrebat pe toți membrii acestuia dacă susțin independența celor două „republici”.

Răspunsurile au fost afirmative, dar a ieșit în evidență bâlbâiala răspunsurilor „spontane” care nu corespundeau pe deplin celor dorite de Putin. Serghei Narîşkin, şeful spionajului rus, a spus chiar că susține ca LNR și DNR (cele două regiuni separatiste) să devină o parte a Rusiei.

O femeie din Sankt Petersburg privește în timp ce președintele Vladimir Putin ține un discurs pe tema Ucrainei. Foto: EPA/Anatoly Maltsev

O femeie din Sankt Petersburg privește în timp ce președintele Vladimir Putin ține un discurs pe tema Ucrainei. Foto: EPA/Anatoly Maltsev

O femeie din Sankt Petersburg privește în timp ce președintele Vladimir Putin ține un discurs pe tema Ucrainei. Foto: EPA/Anatoly Maltsev

O femeie din Sankt Petersburg privește în timp ce președintele Vladimir Putin ține un discurs pe tema Ucrainei. Foto: EPA/Anatoly Maltsev

A urmat discursul televizat al lui Vladimir Putin, în care acesta a expus pe larg opinii proprii despre istoria Ucrainei și despre situația din această țară. Câteva puncte esențiale:

Președintele Putin a semnat și acorduri de ajutor reciproc cu liderii celor două republici auto-proclamate.

Reacțiile internaționale au fost imediate:

Washingtonul a anunțat sancțiuni contra regiunilor separatiste. „Am anticipat o astfel de mişcare din partea Rusiei şi suntem gata să răspundem imediat. Preşedintele Biden va emite în curând un ordin executiv care va interzice noi investiţii, afaceri şi finanţare de către persoanele americane către, dinspre sau în aşa-numitele republici Doneţk şi Luhansk din Ucraina.” se arată într-un comunicat al Casei Albe, conform News.ro.

Și Uniunea Europeană a reacționat vehement, prin vocea președintelui Comisiei Europene:

Inclusiv România, prin vocea președintelui Klaus Iohannis, a condamnat această încălcare a dreptului internațional, considerând că amenință pacea și securitatea globale.

Și Guvernul României a reacționat, printr-un comunicat prezentat pe Twitter pe contul premierului Nicolae Ciucă: „Condamnăm ferm orice tentativă de a pune sub semnul întrebării suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei. A pune la îndoială statalitatea unui stat membru ONU este echivalent cu o abordare revizionistă care ameninţă pacea şi stabilitatea în Europa şi în lume".

Ucraina, o țară sub asediu, dar care-și păstrează calmul

Între timp, pe tot parcursul zilei, au apărut imagini noi cu privire la pregătirile de invazie ale armatei Federației Ruse. Majoritatea acestora sunt postate pe rețelele de social media, fapt care face verificarea acestora destul de dificilă. Totuși, folosirea telefoanelor mobile este deja parte a războiului hibrid aflat în plină desfășurare.

Între timp, ucrainenii se pregătesc pentru ce e mai rău, păstrându-și însă calmul. Reporterii de la Sky News au vizitat și adăposturile de protecție civilă din capitala Ucrainei, Kiev.

Criza din Ucraina în presă

Acest material va fi actualizat pe măsură ce se desfășoară evenimentele.

echipa pressone

Avem nevoie de ajutorul tău!

Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.

De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.

Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.

Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Share this