Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea.
22/09/2019
Între politică și religie. Cui aparțin școlile private acreditate în ultimii 10 ani în România
În ultimii zece ani, între 2009 și 2019, în România au fost acreditate 38 de instituții de învățământ preuniversitar private.
După ce managerul unei astfel de școli a vorbit public despre birocrația și procedurile guvernamentale care ar bloca inițiativa privată, am cerut Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) lista școlilor private din România care îndeplinesc cumulativ două criterii: să fie nou înființate în ultimii 10 ani și să fie acreditate.
Am constatat că cele mai prolifice în obținerea acreditărilor s-au dovedit a fi asociațiile caritabile și cele susținute de diverse biserici și culte religioase.
Ele concurează cu numărul școlilor private înființate de oameni politici sau aflați în siajul puterii înainte și după 1989, iar uneori, aceste dimensiuni sunt interconectate.
Cele mai multe ordine de ministru prin care se acreditează școlile private au fost semnate de Sorin Câmpeanu (2015), Pavel Năstase și Liviu Pop (2016), Valentin Popa (2018) și Ecaterina Andronescu (2019), cu doar câteva zile înainte de a fi demisă pentru declarațiile lipsite de empatie în cazul Caracal.
Politica și educația
• Chiar înainte de începerea anului școlar 2018-2019, primea acreditarea ARACIP o școală din Pitești înființată de firma vicepreședintelui ALDE Argeș, pe atunci încă partenerul de guvernare al PSD.
Este vorba despre Școala Gimnazială Lexford Castel. Administratorul școlii este o firmă cu același nume aparținându-i lui Cătălin Gherzan.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Firma datează din anul 2005 și are 14 angajați, potrivit informațiilor disponibile în Registrul Comerțului.
Cătălin Gherzan, de la ALDE, fotografiat alături de copii într-un ziar local. FOTO: Jurnal de Argeș.
• Școala Primară „Just 4 kids” a primit acreditarea tot anul trecut. Este deținută de o fundație cu același nume, înființată în 2004 de familia eurodeputatului PRM, la acea vreme, Ciprian Claudiu Tănăsescu.
Sfaturi de nutriție pe TikTok. Doctorii-vedetă care-ți spun ce să mănânci și când să nu mănânci, pentru a evita cancerul
PressOne a analizat conținutul mai multor influenceri-doctori a căror popularitate a explodat în pandemie și care îmbină sfaturile generale despre nutriție cu cele despre mișcare, slăbit, psihologie și chiar relații intime. Deși uneori util, este un conținut care poate face rău atunci când anumite diete, obiceiuri alimentare sau suplimente sunt prezentate ca soluții minune pentru probleme grave de sănătate.
În America, fără vize. Tot ce trebuie să știi despre programul Visa Waiver
Aderarea României la programul Visa Waiver – de scutire de vize - va fi „oficializată” vineri, 10 ianuarie, la Washington D.C.
Ciprian Tănăsescu este fiul lui Dan Claudiu Tănăsescu, fost primar de Mogoșoaia, senator PRM de Dâmbovița și unul din apropiații Bardului C.V. Tudor. Ulterior, Claudiu jr., fiul, a migrat către PSD, fiind în 2013 președintele PSD Diaspora.
În 2007, arată informațiile din Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, familia Tănăsescu se retrage din Fundația școlară, în favoarea a doi membri noi, Ramona Costenco, actualmente managerul instituției de învățământ și Florin Staicu, fost star al primului reality show din România, Big Brother 2003.
• Un caz particular este cel al proaspăt acreditatei școli gimnaziale internaționale „Agora”, care funcționează în Oradea și care a primit undă verde de la Ecaterina Andronescu în iulie 2019.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În spatele școlii stă Fundația Agora din Bihor, un ONG al cărui președinte este Ovidiu Ținca, profesor la o universitatea privată locală, deconspirat în 2013, prin sentință a Curții de Apel București, ca lucrător al Securității.
El a fost investigat în urma unei plângeri a unei persoane care și-a studiat la CNSAS propriul dosar de urmărire. Ținca a fost unul dintre ofițerii care au dirijat rețeaua informativă în cazul cercetătoarei americane Katherine Verdery, dar și al Doinei Cornea.
Și președintele Universității private Agora din Oradea, Mişu-Jan Manolescu, se numără printre membrii fondatori ai Fundației.
Este vorba de același om care l-ar fi ajutat pe fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, să promoveze în funcția de profesor și conducător de doctorate, pe baza unor adeverințe false privind performanțele lui în cercetare.
De altfel, anul acesta, Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a validat rezoluția de retragere a titlului științific de doctor în Management deținut de Bodog cu unanimitate.
Dezvăluirea despre plagiatul lui Bodog a fost făcută de jurnalista Emilia Șercan, în PressOne în octombrie 2017.
Numele fundației Agora preia numele Universității Agora din Oradea, unde Țincă a predat și a deținut funcții de conducere. Mai multe detalii despre activitatea desfășurată de Ovidiu Ținca, fost decan al Facultății de Drept înainte de 1989, pot fi citite la acest link.
• Școala Gimnazială Ioanid (acreditată încă din 2014), deținută de Fundația Blue Planet, este condusă de un consiliu director din care fac parte fiica și ginerele fostului director al SRI Virgil Măgureanu, Anca și Ion Andrei Biriș.
• Despre Liceul Teoretic Național al Asociației „Pro Școală și Familie” există numeroase informații în mediul online, datând mai ales din timpul guvernării Ponta.
Liceul Teoretic Național este o afacere a familiei lui Ion Moraru, fost secretar general al Guvernului (2012). Asociația din spatele școlii este condusă de Silvia și Anca Moraru, soția și fiica lui Ion Moraru.
Asociația a fost fondată în 2010 de mai multe persoane, printre care și doi funcționari din Guvern, George Andrei Rusu, consilier superior în Ministerul Economiei și Andrei Rizoiu, secretar de stat, șeful Agenției de Cadastru și Publicitate Imobiliară, aflată, de asemenea, în subordinea SGG.
În 2014, Moraru a fost audiat de DNA în celebrul dosar Microsoft, ca urmare a unei sesizări a Corpului de Control al Primului Ministru din mai 2013.
Obiectul dosarului era trafic de influență, luare și dare de mită și abuz în serviciu în timpul unei proceduri de cumpărare și extindere a licențelor educaționale pentru calculatoarele din școlile din România.
Prejudiciul calculat la acea dată era de circa 9 milioane de euro. Anul trecut, dosarul Microsoft a fost clasat, ca urmare a prescrierii faptelor investigate de procurori.
• Școala Gimnazială „Paradis” funcționează la Iași și se află în patrimoniul Asociației Paradisul Copiilor.
Managerul școlii este Mihaela Oana Albu, nora fostului viceprimar din comuna Tansa, situată la peste 60 de kilometri de reședința de județ.
În Școala „Paradis”, în 2013, când aceasta era doar o grădiniță, funcționa un soi de centru de tranzit nelegal pentru cetățeni moldoveni, solicitanți de documente românești.
Autoritățile au identificat peste 200 de cărți de identitate pentru această adresă. Cetățenii moldoveni erau „cazați” în grădinița politicianului, contra cost, iar după ce obțineau actele, plecau la muncă în străinătate.
• Școala Gimnazială „Montessori Haus” este deținută de Asociația Montessori din Timiș. A primit acreditarea ARACIP în 2016. Deținătorii afacerii sunt Lucian Nicu Caraiman și Caraiman Laura Antoaneta, partenerii de afaceri ai lui Georgică Cornu, supranumit de presa din Banat „regele asfaltului” și unul dintre afaceriștii de la nivel local racordați la structurile de putere ale PNL Arad.
Caraiman a fost, printre altele, directorul firmei SC Confort, care ar fi trebuit să construiască la Cluj-Napoca Centrul de Management Integrat a Deșeurilor, dar a intrat în faliment, iar lucrarea este încă nefuncțională.
În 2013, Caraiman a fost condamnat de Înalta Curte de Casație si Justiție la 2 ani de închisoare în dosarul Electrica II.
Educație și religie
O treime din școlile particulare acreditate în ultimii 10 ani au o bază confesională. Este vorba fie de școli cu învățământ special sau destinat copiilor din familii defavorizate, fie de școli de elită pentru copii ale căror familii optează pentru o educație tradițională, ghidată de teologi și preoți.
• În 2014, cel mai recent an din care datează noile școli acreditate, a primit atestatul ARACIP Școala Specială „Rază de Soare” (Arad), deschisă de Fundația Creștină RCE „Speranța Copiilor”.
Managerul general al Fundației RCE, înființată în 2006, este Ovidiu Martin.
Pe o pagină de prezentare a școlii, se spune că organizația-mamă este „non-profit necondiţionată religios şi politic”. „Misiunea noastră este aceea de a face ca milostenia să lucreze prin: prevenirea sărăciei, reintegrarea copiilor abandonaţi în familii şi asigurarea unei îngrijiri complete pentru copiii abandonaţi, cu dizabilităţi”.
• Din același an, 2014, deține acreditare și Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu” din București, o inițiativă privată a Fundației Preasfânta Fecioara Maria. Între membri fondatori se află preotul profesor universitar de la Facultatea de Teologie a UBB Cluj, Vasile Gordan.
Cele mai multe școli au fost acreditate printr-un ordin de ministru (OM) din 31 august 2018, de către ministrul Valentin Popa.
Trei săptămâni mai târziu, pe 27 septembrie 2018, Popa a demisionat din guvern, după ce portofoliul lui era în discuție pentru remaniere.
• La acea dată și de asemenea în județul Arad, a primit acreditare Școala „Speranța”. Aceasta a fost fondată de Asociația „Grădina Speranței”, al cărei președinte este capul Bisericii Adventiste de Ziua a 7-a Сonferința Banat, Mihai Olimpiu Maur.
Printre fondatori se numără și un pastor, Emil Dulgheru și un tânăr cercetător într-ale teologiei, doctorand la Institutul Iorga al Academiei Române, Lucian Mercea.
• Școala Gimnazială de Excelență „Sfânta Muceniță Filoteea” a fost acreditată în Pitești, la cererea fondatorilor Asociația DML Grup România. Președintele acestui ONG este un profesor de informatică, Laurențiu Oanea.
„Aflată sub grija și în ascultarea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, școala noastră beneficiază de un centru de carte impresionant asigurat prin donația Arhiepiscopiei, Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop Calinic având bunătatea și bucuria de a aplica personal însemnul arhiepiscopal pe fiecare carte și nu erau chiar puține, ceva peste 3000 de volume. Şcoala noastră poartă numele Sfintei Muceniţe Filoteea, preluând astfel, cu toţii elementele de comportament specifice bunului creştin”.
Fragment dintr-un articol referitor la Școala Gimnazială de Excelență „Sfânta Muceniță Filoteea” apărut pe site-ul școalaargeșeană.ro.
• Liceul Creștin „Logos” a primit acreditarea în 2017. Este fondat de Fundația Gamaliel, din Bistrița, un ONG al mai multor biserici penticostale, printre care Bisericii Penticostală Sfânta Treime și Biserica Penticostală Emanuel.
Președintele Fundației este Ioan Repede, directorul general al Rombat SA, cel mai mare producător de baterii auto din România.
• Școala Primară „Doctor Luca” din Brăila, a fost acreditată prin OM în 2015. Se află în subordinea Asociației Sănătate și Educație, fondat de membri ai Bisericii Adventiste de Ziua a 7-a.
Între ei, directorul Departamentului Misiunea Femeii din Biserica Adventistă Teodora Goran și un neurolog, de la Spitalul Colentina, Sorin Săndulache.
Îl puteți urmări pe doctorul Săndulache vorbind despre rușine în Biserica Adventistă de Ziua a 7-a Popa Tatu, în clipul de mai jos.
• Școala Gimnazială Româno-Finlandeză a fost acreditată în 2016. Este o școală confesională a Asociației Centrul Creștin București, conduse de familia unui pastor baptist, Ioan Ceuță de la Biseria Internațională „Harul” din București și Emilia Ceuță, lector universitar la Facultatea de Teologie Baptistă.
• Școala Gimnazială „Copil Dorit” se află în administrarea Asociației „Copil Dorit”.
Este, de asemenea, condusă de o familie, Mihai și Mihaela Camelia Corduneanu, dar a fost fondată de preotul Tudor Peiu de la Biserica Sfânta Treime și Sfinții Martiri Brâncoveni aflate în incinta Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București.
• Liceul Teoretic Creștin Pro Deo se află în Cluj-Napoca și aparține A.C.C „Samariteanul”, potrivit informării ARACIP solicitate de PressOne.
În Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, public pe site-ul Ministerului de Justiție, însă, Liceul apare ca fiind în patrimoniul unei Fundații, Fundația Pro Deo a pastorului Gheorghe Stan.
Acesta a reprezentant coaliția de biserici penticostale, nr.1, 2, 4, 5, 6 și 11 din Cluj-Napoca. Ulterior, când a survenit decesul pastorului, președinția Fundației a trecut la Vasile Bojor, membru în consiliul bisericesc al Cultului Creștin Penticostal.
„Filosofia şcolii pleacă de la relaţia „ familie – şcoală – biserică”. Recunoscând că numai Dumnezeu poate schimba fundamental fiinţa umană, prin naşterea din nou lucrată de Duhul Sfânt în urma credinţei personale în Isus Hristos, cele trei instituţii îşi văd rolul în asigurarea condiţiilor necesare pentru ca elevul să-şi însuşească, în cunoştinţă de cauză, concepţia creştină despre lume şi despre viaţă„
Fragment din Regulamentul de Ordine Interioară al Liceului Pro Deo.
• Școala Gimnazială Adventistă „Matca” a primit acreditarea din partea ARACIP în 2016 și ulterior, în 2018. Este deținută de Filiala „Asociația Bambi” Matca – Galați, conducerea ei fiind deținută de un inginer Zaharia Morozan și un endocrinolog de la Spitalul Județean din Galați, Marius Huțanu.
• Școala Gimnazială „Varlaam Mitropolitul” este deținută de Fundația Varlaam Mitropolitul, al cărei fondator sunt Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Arhiepiscopia Iașilor.
• Asociația Familie și Educație a înființat Școala Gimnazială Soli Deo Gloria în Comuna Ogra, din Mureș. Școala se face chiar în Biserica Adventistă de Ziua a 7-a din Vaideiu, unul din cele mai sărace sate din Transilvania. Soli Deo a primit acreditarea anul acesta, din mâna Ecaterinei Andronescu și are înscriși în viitorul an școlar 90 de elevi.
• Școala Gimnazială „Sf. Antim Ivireanu” este instituția patronată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română din municipiul Timișoara.
Relații și asocieri
• Liceul Teoretic Sfinții Trei Ierarhi se află în patrimoniul Fundației Tradiția Românească, al cărei președinte este preotul Vasile Gavrilă. Membru în comitetul director al Fundației și vicepreședinte al școlii este un consilier de la Cancelaria Prim-ministrului, angajat la Secretariatul General al Guvernului.
Numele lui este Ionuț Sebastian Pavel. Potrivit documentelor depuse în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, Pavel a fost cooptat în conducerea Fundației în urma unei sentințe judecătorești din ianuarie 2016. Ulterior, în august 2016, școala a primit și validarea ministerială prin OM 4689/4.08.2016.
Sebastian Pavel este acționar în 4 firme și membru fondator al Asociației Facta. În declarația de interese pentru 2017, se poate vedea cum una din firmele lui Pavel a primit contracte, prin încredințare directă de la Consiliul Județean Prahova, Spitalul Clinic Județean de Urgență Tulcea.
• Școala Primară „Domino Servite” a fost înființată de o asociație cu același nume. Școala funcționează în localitatea Voiteg, din Timiș și vicepreședintele ei este Cristina Nicoară, un consilier juridic de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Timiș. Directorul școlii e Lidia Veciunca, fostă misionară în Africa de Sud pentru biserica Penticostală și una din interpretele albumului „100% pentru Isus”.
• Școala Montessori Acoperământul Maicii Domnului este o inițiativă a Fundației pentru Educație din Mediaș.
Fundația a fost înființată de o familie, Mihai Corneliu, Daniela și Elena Crăciun. Singura legătură cu religia a acestei entități pare să fie titulatura complicată a școlii care oferă servicii de educație pentru ciclul primar după metoda Montessori.
La sfârșitul lunii iulie 2019, soții Mihai și Daniela apar într-un document al unui executor judecătoresc din Sibiu, într-o procedură de executare silită a unui imobil cu terenul aferent pentru recuperarea unei datorii de aproape o jumătate de milion de lei în favoarea unei bănci.
Mihai Corneliu Crăciun este fostul administrator al unei companii de publicitate imobiliară, al cărui asociat juridic este Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (A.A.A.S) din Sibiu.
• Există și o școală de stat, înființată în ultimii 10 ani și care a primit acreditarea ARACIP în martie 2019. Este vorba de Centrul Școlar de Educație Inclusivă Sfânta Marina din Curtea de Argeș. Directorul Școlii este Marius Deaconu, fost consilier local din partea Partidului pentru Argeş şi Muscel (PAM), un partid regional înființat în 2015 și condus de fostul senator PDL Mircea Andrei. În 2016, PAM a fuzionat cu PMP.
SC Lumina Instituții de Învățământ SA
Compania SC Lumina Instituții de Învățământ SA se află în spatele unei universități private și a școlilor Spectrum, înființate în mai multe orașe mari din România, împreună cu grădinițe și licee. Grupul care investește în aceste școli este format din oameni de afaceri turci, aflați în opoziție față de puterea de la Ankara.
În 2016, după tentativa de lovitură de stat petrecută în Turcia și pusă pe seama mișcării conduse de influentul cleric Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertas, a declarat că opozantul președintelui Recep Erdoğan ar avea 11 școli în România. Consulul turc la Constanta a afirmat că Turcia ar fi solicitat închiderea instituțiilor și fundațiilor Gulen, însă Ministerul Educaţiei a dat asigurări că școlile Lumina și Spectrum din România nu se vor închide, fiind supuse doar legilor din ţara noastră.
În 2017, ARACIP a acreditat două școli Lumina, Școala Gimnazială Internațională Spectrum Ploiești și Școala Gimnazială Spectrum din Cluj-Napoca .
Școală și investiție
Printre afacerile din educație deschise în ultimii 10 ani se numără Școala Primară „King George” București a Asociației British College (acreditată în 2019), Școala Primară Conil București a Asociației Centrul de Performanță Before and AfterSchool Conil (acreditată în 2019), Școala Primară „Planeta Copiilor” București deschisă de SC Planeta Copiilor SRL (acreditată 2015) a lui Marian Șotae și a soției sale, Școala Gimnazială „Fridolin” București – Asociația Fridolin (acreditată în 2018), Școala Gimnazială Helikon Călărași – SC Helikon SRL (acreditată în 2015),
Școala Primară Terraveda Craiova- Asociația Terraveda (acreditată în 2015), Școala Primară Lorelay Iași – Asociația Lorelay (acreditată în 2018) a soției șefului Biroului Siguranței Circulației din iași, Costel Mândru, Școala Primară și Gimnazială „Discovery” Voluntari – SC Campus Discovery SRL (acreditată în 2016, 2017), Școala „Kids Club” Chiajna – SC Kids Club Militari SRL (acreditată în 2016), Școala Primară „Anastasya” Corbeanca – SC Sya Combos SRL (acreditată în 2019), Școala Primară „Angels” Comuna Păulești, Prahova – Fundația Școala „Angels” (acreditată în 2018) și Școala Gimnazială „Wilhelm Moldovan” Constanța – Asociația Școala „Wilhelm Moldovan” (acreditată în 2016).
Fără să corecteze carențele sistemului universitar de stat, aceste școli sunt un răspuns, uneori pragmatic, la nevoile sociale și la lipsa de implicare a autorităților în domenii vulnerabile, cum sunt comunitățile sărace sau copiii cu dizabilități.
În multe dintre cazuri, școlile private sunt și o afacere bună, fiindcă și atunci când nu aduc venituri considerabile, sunt un bun catalizator pentru prestigiul local al administratorilor lor.
Mai ales când aceștia sunt oameni politici.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this