REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog. Foto: Lucian Muntean

Ministrul Florian Bodog a plagiat două treimi din teza de doctorat în Ştiinţe Economice

Ministrul Sănătății, Florian Dorel Bodog, a plagiat 147 dintre cele 232 de pagini ale tezei sale de doctorat în Științe Economice, intitulată „Managementul și marketingul unităților sanitare” şi susţinută în 2008 la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT). Două dintre cărțile din care a copiat masiv sunt semnate, una, de un consilier personal de-al său − decanul unei facultăţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, iar alta, de o colegă − conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea.

Doctoratul în Ştiinţe Economice este cel de-al doilea titlu științific de doctor pe care îl deține Bodog, primul fiind cel în Științe Medicale, obţinut în 2001 la Universitatea din Oradea.

Florian Bodog (46 de ani) este medic, profesor universitar și prodecan al Facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea. A mai fost decan al aceleiaşi facultăți, șef de cabinet al ministrului Ladislau Ritli, director și secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Până în vara anului 2016 a fost și conducător de doctorate în medicină, însă Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) i-a retras această calitate deoarece nu îndeplinea criteriile pentru abilitare, având doar două articole științifice publicate în calitate de prim-autor.

*

Trei cărți.

Doar de atât a avut nevoie Florian Bodog pentru a încropi cea mai mare parte a tezei sale de doctorat în Științe Economice, susținută în 2008 la Universitatea de Vest din Timișoara.

Una dintre aceste cărţi este semnată de conferenţiarul universitar Lucia Daina, subordonată și colegă a lui Bodog atât la Facultatea de Medicină unde el a fost decan, cât și la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea, pe care Bodog l-a condus ca manager. Lucia Daina este actualmente directorul medical al acestui Spital.

O altă carte a fost scrisă de profesorul universitar Petru Armean, decanul Facultății de Moașe și Asistență Medicală de la Universitatea de Medicină (UMF) „Carol Davila” din București, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății și actual consilier personal al lui Florian Bodog.

Armean a fost şi membru în comisia de abilitare care în 2013 i-a acordat lui Bodog dreptul de a coordona doctorate.

Actualul ministru al Sănătății a urmat studiile doctorale în Ştiinţe Economice la Universitatea din Oradea, însă teza de doctorat şi-a susținut-o la UVT, după cum ne-au declarat surse din această universitate.

Primul conducător de doctorat i-a fost profesorul Mihai C. Demetrescu, de la Universitatea din Oradea, care a murit însă în 2001. Coordonatorul care l-a preluat pentru a putea finaliza studiile este profesorul universitar Gheorghe Ionescu, de la Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor din cadrul UVT.

Prima carte

Primele 47 de pagini din teza ministrului Sănătății sunt plagiate, în cea mai mare parte, din volumul intitulat „Management: de la teorie la practică” (autori: Viorel Cornescu, Paul Marinescu, Doru Curteanu și Sorin Toma), publicat în 2003 la Editura Universității din București.

De la pagina 10 până la pagina 22 a capitolului I − intitulat „Conceptul de marketing general și marketing în serviciile de sănătate” −, textul lui Bodog este copiat de la paginile 246-259 ale capitolului 13 din volumul „Management: de la teorie la practică”.

ORIGINAL. Pagina 247 din volumul „Management: de la teorie la practică”.
PLAGIAT. Pagina 10 din teza de doctorat a lui Florian Bodog.
ORIGINAL. Pagina 248 din volumul „Management: de la teorie la practică”.
PLAGIAT. Pagina 11 din teza lui Bodog.
ORIGINAL. Pagina 249 din volumul semnat de Cornescu, Marinescu, Curteanu şi Toma.
ORIGINAL. Pagina 250 din volumul semnat de Cornescu, Marinescu, Curteanu şi Toma.
PLAGIAT. Pagina 13 din teza lui Bodog.

De la pagina 33 din teză și până la pagina 35, conținutul este copiat din același volum, de la pagina 263 la 265.

Mai departe, paginile 37 și 38 sunt identice cu paginile 200 și 201 din „Management: de la teorie la practică”.

Capitolul II al tezei ministrului Sănătății se intitulează „Conceptul de management general și management în serviciile de sănătate”.

De la pagina 45 la 48, conținutul este copiat tot din volumul „Management: de la teorie la practică”, de la pagina 9 la 12.

ORIGINAL. Pagina 9 a volumului semnat de Cornescu, Marinescu, Curteanu şi Toma.
ORIGINAL. Pagina 11 a volumului semnat de Cornescu, Marinescu, Curteanu şi Toma.
PLAGIAT. Pagina 47 a tezei lui Florian Bodog.

Pentru a masca sursa plagiatului, Florian Bodog citează în note de subsol surse bibliografice care nu corespund realității.

A doua carte

Începând cu pagina 48 și până la pagina 56, conținutul tezei lui Bodog este identic cu cel de la paginile 22-33 din cartea „Manual de management sanitar”, semnată de Lucia Daina, apărută în 2007 la Editura Universității din Oradea. Inclusiv denumirile subcapitolelor sunt identice.

Întreg capitolul „Considerații generale privind sistemele de sănătate”, de la pagina 56 la pagina 84, este copiat de la paginile 123-154 ale cărţii semnate de Lucia Daina.

ORIGINAL. Pagina 123 a volumului semnat de Lucia Daina.
ORIGINAL. Pagina 124 a volumului semnat de Lucia Daina.
PLAGIAT. Pagina 57 a tezei lui Florian Bodog.

La pagina 57, în notele de subsol sunt citați eronat doi autori: în lucrările acestora nu se regăsesc citatele invocate.

Prima citare menită să mascheze plagiatul este din cartea lui Petru Armean, însă în volumul acestuia nu se găsește definiția la care se face referire la paginile indicate.

Mai departe, o definiție citată ca fiind preluată din cartea „Politici sociale în România, 1990-1998” (coordonată de Cătălin Zamfir) nu există nici la paginile indicate, care corespund capitolelor „Bunăstarea la răscruce” și „Tranziția demografică și probleme sociale asociate” − şi care oricum nu au nicio legătură cu teza lui Florian Bodog −, dar nici în capitolul dedicat politicilor de sănătate, aflat la paginile 343-386.

ORIGINAL. Pagina 136 din volumul Luciei Daina.
ORIGINAL. Pagina 137 din volumul semnat de Lucia Daina.
PLAGIAT. Pagina 68 din teza lui Florian Bodog.

Capitolul III al tezei ministrului, intitulat „Managementul unităților sanitare”, este copiat, între paginile 88-102, tot din capitolul „Asistența medicală în sistemul asigurărilor de sănătate” al cărţii semnate de Lucia Daina, de la pagina 169 la 189.

ORIGINAL. Pagina 138 din volumul semnat de Lucia Daina.
ORIGINAL. Pagina 139 din volumul Luciei Daina.
PLAGIAT. Pagina 70 din teza lui Florian Bodog.

Lucia Daina, din cartea căreia Florian Bodog copiază 62 de pagini, este conferențiar universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea, acolo unde ministrul Sănătăţii este, în acest moment, prodecan. El era decanul facultăţii când Daina a devenit conferențiar.

Contactată în cursul zilei de vineri, 6 octombrie, Lucia Daina ne-a declarat că volumul semnat de ea nu a fost ținut la sertar, ci s-a aflat la biblioteca facultății.

„Am avut discuții cu domnul Bodog, dar nu despre teza dumnealui. Nici nu știu cum să reacționez. Nu am văzut teza dânsului, nu știu cum a lucrat. O să mă gândesc să văd dacă e ceva de făcut. Este o informație tare așa… de dimineață”, ne-a declarat Lucia Daina.

A treia carte

De la pagina 103 la 108, textul subcapitolului 3.4 din teza lui Florian Bodog (subcapitol denumit „Asigurarea calității serviciilor medicale furnizate de spitale”) este copiat de la paginile 12-20 ale cărţii „Managementul calității serviciilor de sănătate”, semnată de Petru Armean și apărută în 2002 la Editura Coresi din București.

La acea dată, Petru Armean era prezentat pe coperta interioară ca fiind doctor în medicină și șef de lucrări la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea.

ORIGINAL. Pagina 12 a volumului semnat de Petru Armean.
PLAGIAT. Pagina 103 a tezei lui Florian Bodog.

Între paginile 108 şi 123, conținutul este copiat tot din cartea lui Armean, de la pagina 62 la pagina 89.

ORIGINAL. Pagina 73 a volumului semnat de Petru Armean.
PLAGIAT. Pagina 114 a tezei lui Florian Bodog.

Profesorul universitar Petru Armean − în acest moment, consilier personal al ministrului Florian Bodog − este și decanul Facultății de Moașe și Asistență Medicală de la Universitatea de Medicină „Carol Davila” din București.

În trecut, a predat inclusiv la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea, iar legăturile sale cu ministrul Sănătății sunt unele extrem de strânse.

Profesorul Petru Armean. Foto: Facebook

Profesorul Armean s-a arătat extrem de surprins de faptul că Florian Bodog l-a plagiat.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

„Nu pot să cred că au fost copiate pagini întregi și că nu au fost citate.

Nu pot să vă spun nimic despre acest lucru. O să vorbesc cu domnul ministru când o să ne întâlnim”, ne-a declarat Armean.

El nu a dorit să continue discuția când a fost întrebat despre relația personală pe care o are cu Florian Bodog.

*

Textul capitolului V al tezei lui Florian Bodog, intitulat „Cercetări asupra sistemului de sănătate din România și a unităților sanitare spitalicești”, este copiat, de la pagina 139 la pagina 147, din volumul „Manual de management sanitar”, de Lucia Daina, de la pagina 155 la 164.

De la pagina 147 şi până la final, teza cuprinde exclusiv date preluate din „Analiza stării de sănătate a populației din municipiul Oradea în anul 2004”, realizată de Direcţia de Sănătate Publică Bihor, date care nu au putut fi găsite pentru a fi consultate.

Titluri academice sub semnul întrebării

Pe lângă funcția guvernamentală și cea academică, Florian Bodog este senator și președintele interimar al filialei Oradea a PSD. În trecut, el a fost, concomitent, secretar de stat în Ministerul Sănătății, senator, profesor universitar şi decan.

Florian Bodog și-a început cariera universitară în forță. În 1997, anul în care a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, s-a înscris la primul doctorat, în Științe Medicale, susţinut la Universitatea din Oradea, dar și la specializarea în chirurgie plastică de la Universitatea de Medicină din Timișoara.

În 1999, în paralel cu primul doctorat, s-a apucat şi de al doilea, în Științe Economice, tot la Universitatea din Oradea, așa cum remarca publicația locală Bihoreanul.

Primul titlu de doctor, în Științe Medicale, l-a obținut în 2001, iar cel de-al doilea, în 2008.

Întreaga carieră academică a lui Florian Bodog a fost pusă sub semnul întrebării în mai multe investigații ale presei locale din Oradea, în care jurnaliștii au arătat că el a devenit în mod ilegal atât profesor universitar, cât şi conducător de doctorate.

În urma investigaţiilor publicate de ziarul Bihoreanul, care au arătat că actualul ministru al Sănătăţii nu a îndeplinit criteriile pentru a fi abilitat, CNATDCU i-a retras anul trecut calitatea de conducător de doctorate. Ordinul prin care decizia a devenit definitivă a fost semnat de ministrul de atunci al Educaţiei, Mircea Dumitru, în data de 18 octombrie 2016.

Bodog a contestat ordinul în instanță, obținând o hotărâre de anulare din partea Curții de Apel Oradea în data de 25 septembrie 2017. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educației responsabil pentru domeniul juridic, ne-a declarat că recursul în acest dosar va fi formulat:

„Nu a fost redactată decizia instanței, motiv pentru care nu ne-a fost comunicată. De la momentul comunicării avem 15 zile pentru a formula recursul și vă asigur că îl vom formula”.

O comisie de prieteni

Comisia care în 2013 i-a acordat lui Florian Bodog dreptul de coordona lucrări de doctorat a fost formată din câteva persoane cu care actualul ministru a Sănătății a avut legături directe.

Cu Florian Popa, fost rector la UMF „Carol Davila” și vicepreședinte al CNATDCU la data susținerii tezei de abilitare, și cu Tiberiu Bratu, profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timişoara, Bodog a semnat două dintre articolele care nu îndeplineau normele pentru promovare.

Prezența lui Popa și a lui Bratu în comisia de abilitare îi plasa pe cei doi într-o vădită stare de incompatibilitate, având în vedere că fuseseră coautori ai unor articole împreună cu Bodog.

Tot din comisia de abilitare a făcut parte și profesorul universitar Petru Armean, actual consilier personal al ministrului Sănătății. Armean a fost şi partener de afaceri cu Florian Popa în firma Kelvin Medical 2008 SRL, așa cum a dezvăluit PressOne.

Petru Armean ne-a declarat că evaluarea lui Florian Bodog a fost una corectă: „Procedura a fost una legală și îndeplinită ca atare, așa că nu am ce să vă declar mai mult”.

Cel de-al patrulea membru al comisiei, profesorul Adrian Streinu-Cercel (foto), a primit titlul de doctor Honoris Causa al Universității din Oradea în data de 7 iunie 2013, la propunerea lui Florian Bodog, care era decan al Facultății de Medicină și Farmacie la acea dată.

Tot Bodog a citit laudatio în onoarea lui Streinu-Cercel, așa cum a relatat presa locală.

Patru luni mai târziu, profesorul Streinu-Cercel făcea parte din comisia de abilitare și trecea cu vederea problemele din dosarul candidatului Bodog.

Din comisia de abilitare − care i-a acordat dreptul de a coordona doctorate − a mai făcut parte profesorul Dumitru Lupuliasa, actualmente președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Toţi aceşti trei profesori, Petru Armean, Dumitru Lupuliasa şi Adrian Streinu-Cercel, fac parte din Senatul UMF „Carol Davila” din Bucureşti.

Poziţia ministrului Florian Bodog

Am solicitat un punct de vedere ministrului Sănătății în cursul zilei de vineri, 6 octombrie.

În aceeaşi zi am obţinut declarații atât din partea conferenţiarului universitar Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, cât și de la profesorul universitar Petru Armean, consilierul personal al lui Florian Bodog.

Vineri, Florian Bodog nu a răspuns telefoanelor și mesajelor pe care i le-am trimis.

Abia duminică seara, cu circa trei ore înainte de publicarea articolului de mai sus, am primit un punct de vedere din partea Biroului de Presă al Ministerului Sănătății.

Îl redăm integral.

„În ciuda timpului extrem de scurt pus la dispoziție pentru a lămuri acuzațiile aduse acestei lucrări, vă informăm că suntem în măsură să formulăm un punct de vedere preliminar la chestiunea ridicată.

Informațiile pe care le deținem arată că teza a fost redactată cu respectarea tuturor standardelor de calitate și de etică profesională, iar originalitatea acesteia aparține integral autorului tezei, domnului Florian Bodog.

Argumentele pe care le cunoaștem și pe care vi le comunicăm pentru demonstrația faptului că teza la care faceți referire aparține, fără dubiu, domnului Florian Bodog sunt următoarele:

− Partea generală a tezei a fost elaborată în perioada 1991-2001 la Facultatea de Științe Economice a Universității din Oradea, sub coordonarea regretatului profesor univ. dr. Mihai Demetrescu. De asemenea, referatele care fac parte din lucrare au fost susținute în aceeași perioadă.

− Din 2001, Facultatea de Științe Economice a rămas fără profesor univ. dr. Mihai Demetrescu, urmare a decesului acestuia; prin urmare, teza respectivă de doctorat nu a mai fost finalizată; la acel moment, domnul Florian Bodog și-a dat acceptul ca materialele de cercetare academică realizate de dânsul să fie folosite ca note de curs pentru studenți. Aceste note de curs nu au fost niciodată publicate anterior, ci au constituit doar suport în procesul didactic.

− Odată cu înmatricularea la Universitatea de Vest din Timișoara, domnul Florian Bodog a revenit asupra tezei respective de doctorat, a continuat studiile necesare și a finalizat teza de doctorat prin elaborarea părții aplicate, și anume a capitolelor de cercetare științifică, sub coordonarea profesorului Gheorghe Ionescu, directorul școlii doctorale.

Evident că în această perioadă au fost actualizate datele din literatura de specialitate și bibliografia lucrării, prin citarea completă și corectă a surselor conform standardelor academice.

Așa numitele suprapuneri între teza realizată de domnul Florian Bodog și fragmentele din manualele care au drept autor principal pe doamna dr. Lucia Daina sunt, în fapt, o preluare a informațiilor care, în fapt, aparțin în întregime domnului Florian Bodog în calitate de autor al acestora.

Domnul Florian Bodog și-a dat acceptul ca materialele sale de cercetare academică să fie folosite ca note de curs pentru studenți în manualul semnat de doamna dr. Lucia Daina, ca autor principal, așa cum reiese și din precizarea domniei sale, pe care o atașăm acestui răspuns”.

Facsimil cu precizările medicului Lucia Daina, ataşate la punctul de vedere al Biroului de Presă de la Ministerul Sănătăţii.

Explicații fără acoperire

Surse din Ministerul Sănătății ne-au declarat că, după ce a fost contactat pentru a i se cere un punct de vedere referitor la acuzațiile că şi-a plagiat teza de doctorat în Ştiinţe Economice, Florian Bodog a plecat la Oradea pentru a găsi „rezolvarea” acestei chestiuni.

Ministrul a reușit cumva să o convingă pe Lucia Daina să își asume ea faptul că a plagiat − având în vedere că în volumul „Manual de management sanitar” nu se spune nicăieri că el ar fi contribuit la elaborarea acestuia.

Lucia Daina. Foto: ebihoreanul.ro

În cursul zilei de vineri, 6 octombrie, când am sunat-o pentru a-i cere un punct de vedere, conferenţiarul Lucia Daina și-a arătat surprinderea şi a spus că se va gândi ce ar trebui să facă în acest context.

Ea nu a precizat niciun moment că ar fi muncit la respectiva carte împreună cu Florian Bodog sau că el nu și-ar fi dorit să apară în calitate de coautor.

Cu toate acestea, în nota datată cu ziua de duminică (pe care am primit-o împreună cu poziţia Biroului de Presă al Ministerului), Lucia Daina susţine că ar fi lucrat la volumul „Manual de management sanitar” nu numai împreună cu Florian Bodog, ci și cu profesorul Petru Armean.

Pentru cele circa 50 de pagini copiate din volumul „Management: de la teorie la practică” (apărut în 2003 și semnat de Viorel Cornescu, Paul Marinescu, Doru Curteanu și Sorin Toma), ministrul Florian Bodog nu a oferit nicio explicație.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios