23/02/2017
Primarul Florentin Pandele. Foto: Lucian Muntean

Instanța a respins acțiunea prin care Florentin Pandele ne cerea daune de 350.000 de euro

PressOne a câștigat în primă instanță procesul care i-a fost intentat de primarul orașului Voluntari, Florentin Costel Pandele.

Acesta s-a adresat justiției anul trecut, reclamând că imaginea și demnitatea i-ar fi fost afectate de articolul în care PressOne scria că el și-a copiat “cel puțin o treime” din teza de doctorat în Științe Militare.

Pandele ne cerea daune morale în valoare de 350.000 de euro.

Procesul a început în septembrie 2016. PressOne a decis să nu publice nimic între timp, pentru a nu influența în niciun fel decizia instanței.

Pe data de 21 februarie 2017, Tribunalul Specializat Cluj a respins acţiunea formulată de Florentin Pandele și l-a obligat să achite firmei Press One Media SRL, care deține site-ul nostru, suma de 3.000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată.

În cererea de chemare în judecată, Florentin Pandele spune că articolul “DOCTOR PANDELE. Primarul din Voluntari a copiat cel puţin o treime din teza de doctorat”, apărut în 18 mai 2016, ar fi fost publicat intenționat în timpul campaniei electorale, pentru a-i prejudicia șansele de a obține un nou mandat de primar.

Pandele a mai cerut ca sentința care se va pronunța să fie publicată de site-ul PressOne, precum și într-un ziar de largă circulație națională, împreună cu scuze publice.

“Noi am evidențiat la proces că în niciuna dintre paginile de chemare în judecată, în niciun paragraf nu este explicat în ce fel i-a fost adusă atingere onoarei și reputației. Avocata domniei sale a spus că articolul a fost tendențios, fiindcă i-ar fi dăunat în campanie.

Numai că Florentin Pandele a câștigat alegerile. Nu s-a putut demonstra niciun impact al articolului, cu toate că în chemarea în judecată se făcea referire la afirmații mincinoase și neadevărate. Nu s-a putut proba nici asta”. (Avocatul care a reprezentat PressOne, Vladimir Szatmari-Filip)

Procesul s-a consumat în patru termene. Într-o primă fază, a fost sesizat Tribunalul Cluj, care însă și-a declinat competența către Tribunalul Specializat (fosta Secție Comercială), având în vedere că una dintre părțile pârâte este o persoană juridică.

O altă amânare a fost depusă la dosar de avocata lui Florentin Pandele, care, fiind membră în Biroul Electoral Județean de Circumscripție Ilfov, ca reprezentantă a PSD, nu a putut să exercite alte însărcinări în afara celor prevăzute de Regulamentul de Funcționare al BEC.

Ulterior, în luna decembrie 2016, atât primarul Florentin Costel Pandele, cât și chestorul de poliție Petre Tobă, fost ministru al Administrației și Internelor, au rămas oficial fără titlul de doctor în științe.

Ordinul de ministru prin care celor doi le-au fost retrase titlurile de doctor a încheiat procedurile declanşate de Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) în vara anului 2016.

Decizia ministrului Mircea Dumitru s-a bazat pe respingerea de către CNATDCU a contestaţiilor celor doi, ceea ce a însemnat menţinerea verdictului de plagiat dat în noiembrie 2016 de comisiile de specialitate.

*

Primarul orașului Voluntari a devenit doctor în Științe Militare în iunie 2008, cu o teză susținută la Universitatea Naţională de Apărare (UNAp).

Conducător de doctorat i-a fost generalul de brigadă prof. univ. dr. Vasile Mihail Ozunu, fost secretar de stat în Ministerul Apărării în mandatul lui Gabriel Oprea. (Ozunu a făcut parte şi din comisia care, în 2001, i-a acordat lui Oprea titlul de profesor universitar, așa cum PressOne a scris aici.)

Doctoratul de la UNAp a fost al doilea obţinut de Florentin Pandele. Cu doar 8 luni înainte, în noiembrie 2007, el devenise doctor în Ordine Publică și Siguranță Națională, la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”.

Tribunalul Specializat Cluj își va motiva în maximum 30 de zile hotărârea de a respinge acțiunea lui Florentin Pandele. Acesta o poate ataca apoi la Curtea de Apel Cluj.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter perntru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Ți-a plăcut articolul nostru?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim!

Donează