Primarul Florentin Pandele. Foto: Lucian Muntean
23/02/2017
Instanța a respins acțiunea prin care Florentin Pandele ne cerea daune de 350.000 de euro
PressOne a câștigat în primă instanță procesul care i-a fost intentat de primarul orașului Voluntari, Florentin Costel Pandele.
Acesta s-a adresat justiției anul trecut, reclamând că imaginea și demnitatea i-ar fi fost afectate de articolul în care PressOne scria că el și-a copiat „cel puțin o treime” din teza de doctorat în Științe Militare.
Pandele ne cerea daune morale în valoare de 350.000 de euro.
Procesul a început în septembrie 2016. PressOne a decis să nu publice nimic între timp, pentru a nu influența în niciun fel decizia instanței.
Pe data de 21 februarie 2017, Tribunalul Specializat Cluj a respins acţiunea formulată de Florentin Pandele și l-a obligat să achite firmei Press One Media SRL, care deține site-ul nostru, suma de 3.000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată.
În cererea de chemare în judecată, Florentin Pandele spune că articolul „DOCTOR PANDELE. Primarul din Voluntari a copiat cel puţin o treime din teza de doctorat”, apărut în 18 mai 2016, ar fi fost publicat intenționat în timpul campaniei electorale, pentru a-i prejudicia șansele de a obține un nou mandat de primar.
Pandele a mai cerut ca sentința care se va pronunța să fie publicată de site-ul PressOne, precum și într-un ziar de largă circulație națională, împreună cu scuze publice.
„Noi am evidențiat la proces că în niciuna dintre paginile de chemare în judecată, în niciun paragraf nu este explicat în ce fel i-a fost adusă atingere onoarei și reputației. Avocata domniei sale a spus că articolul a fost tendențios, fiindcă i-ar fi dăunat în campanie.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Numai că Florentin Pandele a câștigat alegerile. Nu s-a putut demonstra niciun impact al articolului, cu toate că în chemarea în judecată se făcea referire la afirmații mincinoase și neadevărate. Nu s-a putut proba nici asta”. (Avocatul care a reprezentat PressOne, Vladimir Szatmari-Filip)
Procesul s-a consumat în patru termene. Într-o primă fază, a fost sesizat Tribunalul Cluj, care însă și-a declinat competența către Tribunalul Specializat (fosta Secție Comercială), având în vedere că una dintre părțile pârâte este o persoană juridică.
O altă amânare a fost depusă la dosar de avocata lui Florentin Pandele, care, fiind membră în Biroul Electoral Județean de Circumscripție Ilfov, ca reprezentantă a PSD, nu a putut să exercite alte însărcinări în afara celor prevăzute de Regulamentul de Funcționare al BEC.
Căderea lui Mihai Lucan. Istoria chirurgului care a falimentat un institut de stat pentru clinica proprie
Cunoscutul chirurg și fiul său sunt învinuiți că ar fi delapidat peste 5 milioane de lei de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj.
Ulterior, în luna decembrie 2016, atât primarul Florentin Costel Pandele, cât și chestorul de poliție Petre Tobă, fost ministru al Administrației și Internelor, au rămas oficial fără titlul de doctor în științe.
Ordinul de ministru prin care celor doi le-au fost retrase titlurile de doctor a încheiat procedurile declanşate de Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) în vara anului 2016.
Decizia ministrului Mircea Dumitru s-a bazat pe respingerea de către CNATDCU a contestaţiilor celor doi, ceea ce a însemnat menţinerea verdictului de plagiat dat în noiembrie 2016 de comisiile de specialitate.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
*
Primarul orașului Voluntari a devenit doctor în Științe Militare în iunie 2008, cu o teză susținută la Universitatea Naţională de Apărare (UNAp).
Conducător de doctorat i-a fost generalul de brigadă prof. univ. dr. Vasile Mihail Ozunu, fost secretar de stat în Ministerul Apărării în mandatul lui Gabriel Oprea. (Ozunu a făcut parte şi din comisia care, în 2001, i-a acordat lui Oprea titlul de profesor universitar, așa cum PressOne a scris aici.)
Doctoratul de la UNAp a fost al doilea obţinut de Florentin Pandele. Cu doar 8 luni înainte, în noiembrie 2007, el devenise doctor în Ordine Publică și Siguranță Națională, la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.
Tribunalul Specializat Cluj își va motiva în maximum 30 de zile hotărârea de a respinge acțiunea lui Florentin Pandele. Acesta o poate ataca apoi la Curtea de Apel Cluj.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this