REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Florentin Pandele și Petre Tobă. Foto: Lucian Muntean / gov.ro

Petre Tobă şi Florentin Pandele nu mai sunt doctori în științe militare

Chestorul de poliție Petre Tobă, fost ministru al Administrației și Internelor, şi primarul orașului Voluntari, Florentin Costel Pandele, au rămas oficial fără titlul de doctor în științe.

„Ieri am semnat ordinele de retragere a titlurilor de doctor ale domnilor Petre Tobă și Florentin Pandele. Mai departe, e treaba domniilor lor ce vor face, dacă vor contesta în instanţă decizia CNATDCU sau nu”, a declarat, joi, ministrul Educației, Mircea Dumitru, pentru agenția Mediafax.

Aceasta este ultima etapă, care încheie procedurile declanşate de Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) în această vară, după ce Petre Tobă și Florentin Pandele au fost acuzaţi că și-au plagiat lucrările de doctorat.

La finalul săptămânii trecute, CNATDCU a respins contestaţiile celor doi, menţinând verdictul de plagiat.

PressOne a dezvăluit în exclusivitate atât plagiatul masiv al fostului ministru Petre Tobă, cât și pe cel al primarului Florentin Pandele.

Prima investigație, cea care îl viza pe Petre Tobă, a fost publicată în 25 noiembrie 2015, când el era ministru în funcție. (Ordinul ministerial de retragere a titlului poate fi citit aici.)

Teza de doctorat a lui Petre Tobă a fost susținută în februarie 2011 la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” şi a avut titlul „Poliţia Română – forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale”. Coordonator i-a fost chestorul general de poliţie (r) Anghel Andreescu.

În urma analizării tezei, în baza căreia Tobă a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe militare şi informaţii, au fost identificate peste 250 de pagini copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau referate şcolare, fără utilizarea ghilimelelor şi fără respectarea normelor naţionale şi internaţionale de citare în operele ştiințifice.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Teza lui Tobă a stârnit și amuzament public, deoarece el a trecut în bibliografia finală doi autori – Joseph Stiglitz şi Burry Buzan – la litera „A”, ambii având trecut înaintea numelui particula „apud”, ceea ce în citarea academică înseamnă „după” sau „după cum apare la”.

Investigația care l-a vizat pe Florentin Costel Pandele a fost publicată în 18 mai 2016. (Ordinul ministerial de retragere a titlului poate fi citit aici.)

Primarul de Voluntari a devenit doctor în Ştiinţe Militare în iunie 2008, tot la Universitatea Naţională de Apărare, cu o lucrare intitulată „România şi noile provocări generate de integrarea europeană”. Conducător de doctorat i-a fost prof. univ. dr. Vasile Mihail Ozunu, actualul director al Colegiului Naţional de Apărare şi fost secretar de stat în Ministerul Apărării în mandatul lui Gabriel Oprea.

Analiza tezei a arătat că peste o treime din lucrare este plagiată, procedura de citare fiind inexistentă în cele 183 de pagini de conţinut propriu-zis. Doctoratul primarului de Voluntari cuprindea fie însăilări de paragrafe copiate, fie pagini la rând preluate din alţi autori.

Tezele celor doi au intrat în analiza CNATDCU abia în această vară, după constituirea noului Consiliu, care are printre atribuţii analizarea şi emiterea unor verdicte de plagiat.

O primă comisie de lucru, formată din Claudiu Ţupulan, de la Academia de Poliţie, Veronica Mihalache şi Cristian Niţă, de la Academia Naţională de Informaţii a SRI, a decis la începutul lunii septembrie că Tobă şi Pandele nu ar fi plagiat. Printre motivele invocate a fost acela că Tobă nu ştia foarte bine să folosească un computer.

„Comisia de lucru a remarcat faptul că persoanele care au formulat sesizarea au manifestat maliţiozitate, încercând să inducă ideea ca domnul Petre Tobă nu ar cunoaşte sensul cuvântului «Apud». În realitate însă, la redactarea unei teze de doctorat de peste 400 de pagini, pot apărea o serie de inadvertenţe dactilografice insignifiante, cum este şi cazul de faţă, generate în principal de volumul mare de informaţie şi de faptul că autorul nu este specializat în tehnica scrierii la computer, aşa cum rezultă din CV-ul personal postat pe Internet”, se specifica în raportul celor trei.

Claudiu Ţupulan a fost, la rândul lui, acuzat de plagiat de către publicaţia 7est din Iaşi.

Rapoartele acestei comisii au fost respinse de Consiliul General al CNATDCU, care a decis formarea unei noi comisii de lucru, compusă din experţi care să nu provină de la universităţi militare.

Această a doua comisie a decis că Petre Tobă şi Florentin Costel Pandele au plagiat şi a propus retragerea titlurilor de doctor ale celor doi, raportul fiind votat cu majoritate de voturi de Consiliul General al CNATDCU.

Din comisia de lucru care a dat verdictul final de plagiat în cazurile Tobă şi Pandele au făcut parte prof. univ. dr. Adrian Miroiu (SNSPA), prof. univ. dr. Marian Zulean (Universitatea din Bucureşti) şi cercetătorul ştiinţific dr. Şerban Filip Cioculescu (Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din Bucureşti).

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...