Soţii Ana Maria Tudor şi Alexandru Mihai Tudor. Sursa foto: Facebook
21/10/2018
Fiica şi ginerele lui Gabriel Oprea, reclamaţi de Academia SRI pentru plagiat
Ana Maria Tudor, fiica fostului vicepremier Gabriel Oprea, și Alexandru Marius Tudor, ginerele acestuia, au fost reclamați la CNATDCU pentru suspiciuni de plagiat chiar de către instituția care în urmă cu trei ani le-a acordat titlul de doctor în Studii de securitate și intelligence: Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI.
Fiica și ginerele lui Gabriel Oprea fac parte dintr-un nou grup de şapte persoane în ale căror teze de doctorat Comisia de Etică a Academiei SRI a găsit semnificative porțiuni plagiate.
Sesizările care vizează aceste şapte teze sunt însoțite de propuneri individuale de retragere a titlului de doctor, semnate de rectorul Academiei SRI, profesorul universitar Adrian Ivan.
Informația despre noile lucrări de doctorat verificate de Comisia de Etică a Academiei SRI apare într-un comunicat postat pe site-ul instituției, dar și în lista de sesizări admise de pe site-ul CNATDCU. (Ştirea a fost publicată în premieră de Newsweek România.)
Astfel, numărul propriilor doctori împotriva cărora Academia SRI a depus sesizări de plagiat la CNATDCU a ajuns la 19.
PressOne a scris în această lună despre un lot de opt plagiatori, iar la finalul lunii septembrie, despre alți patru doctori pe care Academia SRI i-a reclamat la CNATDCU.
Pentru o altă teză de doctorat, cea a judecătoarei Florica Diaconescu, CNATDCU a decis retragerea titlului de doctor acum aproape un an − subiect despre care PressOne a scris în exclusivitate la acel moment.
Există şi câteva teze pe care Academia SRI întârzie să le verifice, deși presa a scris de câţiva ani că sunt suspecte de plagiat: teza de doctorat a lui Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României, și cea a lui Mihai Tudose, fost premier al României.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Nici pentru teza de doctorat a lui Gabriel Vlase, actualul șef al Serviciului de Informații Externe, despre care Newsweek România a scris în această vară că este plagiată, nu există vreo decizie a Academiei SRI.
Soţii Tudor, doctori în aceeaşi zi
Cele mai sonore nume de pe noua listă de plagiatori asumată de Academia SRI sunt cele ale fiicei și al ginerelui lui Gabriel Oprea.
SRI închide Colegiul Național de Informații şi îi retrage diploma lui Eugen Teodorovici
Desființarea Colegiului și retragerea diplomei lui Eugen Teodorovici sunt primele semne concrete de reformă în ANIMV pe care le ia noua conducere a SRI.
Căderea lui Mihai Lucan. Istoria chirurgului care a falimentat un institut de stat pentru clinica proprie
Cunoscutul chirurg și fiul său sunt învinuiți că ar fi delapidat peste 5 milioane de lei de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj.
Ana Maria Tudor, fostă Oprea, și soțul ei, Alexandru Marius Tudor, au devenit doctori în Studii de securitate și intelligence la Academia SRI, instituție unde Gabriel Oprea a fost profesor și conducător de doctorate până la data de 1 decembrie 2015.
Cei doi și-au susținut public lucrările în aceeași zi, pe 27 octombrie 2015. Se întâmpla în plin scandal legat de tezele plagiate pe care Gabriel Oprea le coordonase la ANIMV și la Academia de Poliție, însă acest lucru nu a contat la momentul respectiv.
După patru luni de la susținerea celor două teze, am scris în exclusivitate pe PressOne că șase articole semnate de fiica și de ginerele lui Gabriel Oprea, ca parte a obligațiilor lor doctorale, erau plagiate. Am făcut acele dezvăluiri fără a avea acces la lucrările lor.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Acum, Comisia de Etică a ANIMV constată că tezele soţilor Tudor sunt plagiate.
Ana Maria și Alexandru Marius Tudor au fost admişi la Școala Doctorală a Academiei SRI în octombrie 2012.
Ambii au fost coordonați de un apropiat al lui Gabriel Oprea, profesorul universitar Gheorghe Toma − în acest moment secretar general al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN).
Parcursul doctoral al celor doi a fost identic.
Împreună au semnat articole științifice și tot împreună au beneficiat de o bursă doctorală prin Proiectul POSDRU/159/1.5/S/141699 „Modernizarea legislației naționale în contextul uniformizării dreptului la nivel european și implicațiile socio-politice asupra sistemului administrativ”. Acest proiect a fost dedicat cercetătorilor doctoranzi și post-doctoranzilor, fiind cofinanțat din Fondul Social European, prin POSDRU 2007-2013.
Bursa doctorală au primit-o de la Universitatea „Titu Maiorescu”. Decanul Facultății de Drept de la această universitate privată este Gabriel Liviu Ispas, fost secretar de stat în Ministerul Educației.
El a făcut parte din ambele comisii de referenţi ale soţilor Tudor. De altfel, cele două comisii de susţinere au avut trei membri comuni.
Ana Maria Tudor i-a avut referenți pe Constantin Onișor (președinte), Vasile Mihai Ozunu (președintele Colegiului Național de Apărare), Gabriel Liviu Ispas (decanul Facultății de Drept a Universității „Titu Maiorescu”) și Cristian Popa (Academia SRI).
Alexandru Marius Tudor a avut-o în comisie pe Veronica Mihalache (Academia SRI), în locul lui Cristian Popa.
Teza de doctorat a Anei Maria Tudor se intitulează „Crima organizată transfrontalieră și implicațiile asupra securității naționale: analiza reglementărilor legislative interne și internaționale privind combaterea acestui fenomen”.
Lucrarea lui Alexandru Marius Tudor se numește „Rolul și locul României în contextul evoluțiilor geopolitice în bazinul extins al Mării Negre: armonizarea legislației naționale cu cea internațională și implicațiile socio-politice ale acesteia”.
Tot în februarie 2016, în primul articol despre tezele lor, am scris că Ana Maria Oprea și Alexandru Marius Tudor erau colegi de serviciu la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), una dintre instituțiile cu cele mai mari salarii din sistemul public.
Ea era consilieră la cabinetul vicepreședintelui pentru Sectorul Asigurări-Reasigurări – Marius Vorniceanu, iar el era consilier la cabinetul vicepreședintelui pentru Sectorul Pensii Private – Ion Giurescu.
Ambii și-au dat demisia la cinci zile după apariţia acelui articol.
Toți plagiatorii din familiile Oprea şi Tudor
Sesizarea înregistrată de CNATDCU care vizează tezele de doctorat ale fiicei și ginerelui lui Gabriel Oprea nu sunt singurele de acest gen care au afectat familiile Oprea şi Tudor.
Atât teza lui Gabriel Oprea, cât și cea a lui Dănuț Tudor, tatăl lui Alexandru Marius, au fost reclamate pentru plagiat la CNATDCU.
Gabriel Oprea a rămas fără titlul de doctor la 1 august 2016, după ce CNATDCU a verificat acuzațiile de plagiat pe care le făcusem publice, în premieră, la 1 iulie 2015.
Cuscrul său, Dănuț Tudor, a fost și el acuzat de plagiat în octombrie 2016. O persoană anonimă a depus la CNATDCU o sesizare de plagiat – care a fost admisă –, în care se preciza că Tudor plagiase circa 80 de pagini din teza de doctorat.
Dănuţ Tudor este doctor al Facultății de Drept a Universității din București din 1999. Era secretar general adjunct în Ministerul de Interne la momentul sesizării, însă între timp a ieșit la pensie.
Conducătorul său de doctorat a fost Nicolae Popa, fost președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Fiică de general SRI, noră de prefect
Un alt nume din noua listă de şapte teze pe care Academia SRI le-a reclamat la CNATDCU este Ana-Maria Oana Goleanu, fiica generalului (r) SRI Viorel Goleanu, fost director al Spitalului SRI.
Ea a devenit anul trecut nora lui Gheorghe Vuşcan, pe atunci prefect al judeţului Cluj.
Ana-Maria Oana Goleanu este avocat în Baroul Bucureşti: a absolvit Facultatea de Drept a Universității București în 2007, iar un an mai târziu şi-a luat licenţa şi în Științe Politice, la SNSPA.
După ce a terminat facultatea, s-a angajat în Ministerul de Interne, la Direcția Generală pentru Afaceri Europene și Relații Internaționale, iar în 2010 s-a mutat în Ministerul Apărării Naționale, în poziția de căpitan de justiție, la Direcția de Asistență Juridică și Relația cu Parlamentul, unde a rămas până în 2015, când a început să profeseze ca avocat.
După ce a absolvit a doua facultate a fost admisă ca doctorand la Academia SRI, unde, în 2012, a obținut titlul de doctor în Studii de securitate și intelligence.
Teza sa de doctorat are titlul „Restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți ca element de securitate națională” și a fost coordonată de profesorul Gheorghe Toma.
Referenți în comisia de susținere au fost Cristian Popa, de la Academia SRI, împreună cu Ștefan Prună și Țuțu Pișleag, ambii de la Academia de Poliție, deși legea interzicea din 2011 ca doi dintre referenți să fie din aceeași universitate.
În perioada 2014-2015, Ana-Maria Oana Goleanu a beneficiat de o bursă post-doctorală de la Academia Română prin Institutul de Economie Mondială − care funcționase ca departament acoperit al Securității înainte de 1989.
Ana-Maria Oana Goleanu a absolvit atât Colegiul Național de Informații al SRI, a cărui activitate este suspendată în prezent, cât și Colegiul Național de Apărare al MApN.
Ana-Maria Oana Goleanu s-a căsătorit anul trecut cu George Dan Vușcan, fiul lui Gheorghe Vușcan, care la momentul acela era prefect de Cluj.
Presa locală din Cluj relata că naș ar fi trebuit să le fie George Maior, fost director al SRI și actual ambasador în SUA, însă el nu a mai putut onora promisiunea.
Vizita intempestivă a președintelui Klaus Iohannis în Statele Unite, la începutul lunii iunie 2017, a reclamat prezența lui Maior la Washington, pentru organizarea agendei.
Astfel, cei doi tineri au fost cununați de tatăl lui George Maior, fostul ministru Liviu Maior.
În iunie 2017, la două săptămâni după nuntă, Ana-Maria Oana Goleanu a dat concurs pentru un post de asistent universitar la Facultatea de Studii de Intelligence din cadrul Academiei SRI, post pe care l-a obţinut, potrivit Ministerului Educației.
Din comisia de concurs au făcut parte conferenţiarul universitar Ella Ciupercă, președinte, conferenţiarul universitar Cristian Popa și lectorii Dragoș Ardeleanu, Gabriel Nedela și Bogdan Teodor, cu toții membri.
*
Fiică de primar, consilieră a Elenei Udrea
O altă teză reclamată pentru plagiat de Comisia de Etică a Academiei SRI este cea a Florinei Vevera, fiica lui Tudor Ștefănie − fost primar, timp de 12 ani, al municipiului Turda și membru influent în filiala Cluj a fostului PDL.
În perioada în care PDL s-a aflat la guvernare, Florina Vevera a fost consilier personal al Elenei Udrea, pe atunci ministru al Dezvoltării Regionale.
Soțul ei, Adrian Victor Vevera, a fost ofițer în serviciul de informații al Ministerului de Interne, mai cunoscut sub denumirea de „Doi și-un sfert”.
El a deținut mai multe funcții publice în aceeași perioadă: a fost pe rând consilier personal al premierului Emil Boc, consilier personal al ministrului Telecomunicațiilor Valerian Vreme, iar apoi a fost numit director general al Transelectrica, una dintre companiile-cheie ale sistemului energetic național.
Florina Vevera a obținut titlul de doctor în 2013, cu teza „Protecția infrastructurilor critice − imperative ale societăților europene moderne”.
L-a avut conducător de doctorat pe profesorul Cristian Troncotă, care este cunoscut ca istoric al serviciilor de informații, nicidecum specialist în infrastructuri critice.
Profesorii universitari care au decis să-i acorde titlul de doctor Florinei Vevera au fost generalii Constantin Degeratu, Mihai Ionescu și Gheorghe Toma.
Adrian Vevera, soțul Florinei, obținuse titlul de doctor cu doi ani mai devreme, cu o teză intitulată „Intelligence-ul și documentarea deciziei politice. Motivația pentru comunicare și comunicare motivațională”.
L-a avut coordonator tot pe profesorul Troncotă, iar comisia de referenți, cu o excepţie, a fost aceeași cu cea a soției sale: generalul Mihai Ionescu nu a fost prezent atunci, ci fostul consilier prezidențial Sergiu Medar.
Trei oameni de afaceri
Celelalte trei nume de pe noua listă de prezumtivi plagiatori sunt ale unor oameni de afaceri. Doi dintre ei activează în domeniul soluțiilor de securitate pentru comunicații.
Călin Radu Nae deține părți sociale în șapte companii, majoritatea având obiect de activitate dezvoltarea de soluții software.
El a devenit doctor al Academiei SRI în 2011, cu o teză intitulată „Aport tehnic și tehnologic civil la securitatea modernă”.
Conducătorul său de doctorat a fost profesorul Constantin Onișor. Din comisia de referenți au făcut parte Teodor Frunzeti, fost rector al Universității Naționale de Apărare și actual consilier în Departamentul Securității Naționale de la Administrația Prezidențială, generalul Constantin Degeratu − fost consilier de stat al președintelui Traian Băsescu, și Ion Ivan, conferențiar la Academia SRI.
Una dintre firmele lui Călin Radu Nae, Danirom Company SRL, a fost implicată la finalul anilor 2000 în afacerea Grifon, care presupunea dezvoltarea unui sistem mobil destinat aplicațiilor militare.
Proiectul Grifon a fost inițiat de Romeo Oiță, și el plagiator de doctorat la Academia SRI.
*
Un al doilea om de afaceri reclamat la CNATDCU este Marius Sticlaru, fost ofițer SRI.
La sfârșitul anilor 2000, el a fost președintele Fundației Colegiul Național de Apărare, pe care o condusese și Gabriel Oprea la finalul anilor ’90.
În prezent, Sticlaru este președintele Camerei de Comerț Româno-Coreene.
După plecarea din SRI, el s-a lansat în afaceri cu producţia şi distribuția de software. Firmele sale au avut contracte cu mai multe instituții ale statului, printre care SRI, DNA, Universitatea Politehnică sau ANAF.
Titlul de doctor în Studii de securitate și intelligence la Academia SRI l-a obținut în 2013, cu lucrarea „Securitatea informatică − factor determinant în buna funcționare a infrastructurilor critice”.
Coordonator i-a fost Gheorghe Toma, iar din comisia de susținere au făcut parte trei generali: Mihail Vasile Ozunu, Constantin Degeratu și Constantin Onișor.
*
În fine, un al treilea om de afaceri de pe noua listă de prezumtivi plagiatori este Cătălin Ștefan Ibănescu, care a obținut titlul de doctor la Academia SRI cu o teză intitulată „Studiu strategic privind Asia Centrală în contextul securității internaționale”.
Conducător i-a fost Constantin Onișor, iar din comisia de referenți au făcut parte profesorii Vasile Bucinschi (UNAP), Ștefan Prună (Academia de Poliție) și Irena Chiru (Academia SRI).
Lista propriilor doctori pe care Academia SRI i-a reclamat la CNATDCU pentru plagiat
1. Neculai Onțanu – 2010 – conducător: Gabriel Oprea;
2. Ionel Goian – 2010 – conducător: Constantin Onișor;
3. Aurelian Cezar Ţolescu – 2010 – conducător: Cristian Troncotă;
4. Gabriel Naghi – 2010 – conducător: Gheorghe Toma;
5. Florian Severin Lungu – 2010 – conducător: Gheorghe Toma;
6. Sorin Gabriel Cozma – 2010 – conducător: Gheorghe Toma;
7. Mihai Stănișoară – 2011 – conducător: Gabriel Oprea;
8. Adela Popescu – 2011 – conducător: Gabriel Oprea;
9. Călin Radu Nae – 2011 – conducător: Constantin Onișor;
10. Mihai Gogancea Vătășoiu – 2011 – conducător: Constantin Onișor;
11. Romeo Oiță – 2011 – conducător: Constantin Onișor;
12. Ioan Șandru – 2011 – conducător: Gabriel Oprea;
13. Dumitru Dumbravă – 2012 – conducător: Constantin Onișor;
14. Ana-Maria Oana Goleanu – 2012 – conducător: Gheorghe Toma;
15. Marius Sticlaru – 2013 – conducător: Gheorghe Toma;
16. Cătălin Ștefan Ibănescu – 2013 – conducător: Gheorghe Toma;
17. Florina Vevera – 2013 – conducător: Cristian Troncotă;
18. Alexandru Marius Tudor – 2015 – conducător: Gheorghe Toma;
19. Ana Maria Tudor – 2015 – conducător: Gheorghe Toma.
Titluri retrase de CNATDCU
1. Florica Diaconescu – 2011 – conducător: Gabriel Oprea.
Teze despre care presa a scris, dar asupra cărora Academia SRI nu s-a pronunțat încă
1. Bogdan Licu – 2011 – conducător: Gabriel Oprea;
2. Mihai Tudose – 2010 – conducător: Constantin Onișor;
3. Gabriel Vlase – 2010 – conducător: Constantin Onișor;
4. Loredana Radu – 2010 – conducător: Gabriel Oprea.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this