REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

La începutul lunii februarie, Senatul a aprobat începerea urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea. Foto: Andreea Alexandru/ MediafaxFoto

Tatăl plagiatelor. Fiica și ginerele lui Oprea, proaspeți doctori ai SRI, au copiat o serie de articole științifice

Fiica și ginerele lui Gabriel Oprea, Ana Maria Tudor (27 de ani), respectiv Alexandru Marius Tudor (27 de ani), au devenit în toamna trecută doctori în Studii de securitate și intelligence la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) a SRI, instituție în care Gabriel Oprea a fost profesor și conducător de doctorate până la data de 1 decembrie 2015.

Ca parte a obligațiilor din programul de studiu doctoral, cei doi au publicat o serie de articole, dintre care unele sunt plagiate integral sau parțial.

Soții Tudor și-au susținut public lucrările de doctorat în aceeași zi, 27 octombrie 2015, la exact o săptămână după accidentul mortal al polițistului Cosmin Bogdan Gigină și cu o săptămână înainte de căderea guvernului Victor Ponta, în care Gabriel Oprea a deținut funcția de vicepremier.

În data de 7 decembrie 2015, prin Ordinul nr. 5954 al ministrului Educației, Adrian Curaj, celor doi le-a fost atribuit în mod oficial titlul de doctor.

Burse doctorale oferite de “Titu Maiorescu”

Ana Maria și Alexandru Marius Tudor au devenit doctoranzi la Școala Doctorală a ANIMV în 3 octombrie 2013. Au avut același conducător de doctorat, pe profesorul Gheorghe Toma, potrivit unui răspuns oficial primit de la Academia Națională de Informații a SRI.

Parcursul doctoral al celor doi a fost identic. Au semnat împreună articole științifice și au beneficiat împreună de o bursă doctorală prin Proiectul POSDRU/159/1.5/S/141699 „Modernizarea legislației naționale în contextul uniformizării dreptului la nivel european și implicațiile socio-politice asupra sistemului administrativ”, dedicat cercetătorilor doctoranzi și postdoctoranzilor și cofinanțat din Fondul Social European, prin POSDRU 2007-2013.

Totuși, bursa doctorală nu le-a fost oferită de Academia Națională de Informații a SRI, ci de Universitatea privată „Titu Maiorescu”.

Comisia de susținere a doctoratelor a fost aproape identică în cele două cazuri. Ana Maria Tudor i-a avut drept referenți pe prof. univ. dr. Constantin Onișor (președinte, de la ANI a SRI), prof. univ. dr. Gheorghe Toma (conducător de doctorat, de la ANI a SRI), prof. univ. dr. Vasile Mihai Ozunu (membru, președintele Colegiului Național de Apărare), conf. univ. Gabriel Ispas (decanul Facultății de Drept a Universității „Titu Maiorescu”) și conf. univ. Cristian Popa (de la ANI a SRI). Soțul ei a avut-o în comisie pe conf. univ. Veronica Mihalache (de la ANI a SRI), în locul lui Cristian Popa.

Profesorul Gheorghe Toma, conducătorul tezelor de doctorat a soților Tudor, este unul dintre oamenii de încredere ai lui Gabriel Oprea, fiind cel care l-a ajutat să contureze proiectul Academiei de Științe Militare, devenită ulterior Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN).

Constantin Onișor și Vasile Mihai Ozunu, apropiați ai fostului vicepremier, au făcut parte și din comisia de concurs care, în 2001, i-a acordat lui Gabriel Oprea titlul de profesor universitar.

Teza de doctorat a Anei Maria Tudor are titlul „Crima organizată transfrontalieră și implicațiile asupra securității naționale: analiza reglementărilor legislative interne și internaționale privind combaterea acestui fenomen”.

Cea a soțului său se numește „Rolul și locul României în contextul evoluțiilor geopolitice în bazinul extins al Mării Negre: armonizarea legislației naționale cu cea internațională și implicațiile socio-politice ale acesteia”.

Primul articol, copiat cuvânt cu cuvânt

Ana Maria Oprea s-a căsătorit cu Alexandru Marius Tudor în 16 iulie 2011. Începând din 2013, ei sunt și colegi de serviciu la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), una dintre instituțiile de stat cu cele mai mari salarii.

Alexandru Marius Tudor s-a angajat la data de 1 noiembrie 2012 la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, iar Ana Maria Tudor, în 22 noiembrie 2012, la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Au ajuns să lucreze în același loc după ce ASF a preluat, în 2013, atât atribuțiile Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, cât și pe cele ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

În prezent, Alexandru Marius Tudor este consilier la cabinetul vicepreședintelui pentru Sectorul Pensii Private, Ion Giurescu, iar Ana Maria Tudor este consilier la cabinetul vicepreședintelui pentru Sectorul Asigurări–Reasigurări, Marius Vorniceanu.

Fotografie de acum câțiva ani a familiei Oprea. Ana Maria e lângă tatăl ei.

Aparent, cei doi soți și-au luat în serios atribuțiile de doctoranzi. În perioada studiilor doctorale, ei au publicat o serie de articole în diverse volume, majoritatea tipărite de Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”.

Patru dintre articolele semnate de soții Tudor împreună sau separat sunt plagiate integral sau parțial.

Primul articol publicat în tandem a apărut în numărul 2 (14) din iunie 2013 al Revistei Universitare Române de Studii de Securitate „Univers Strategic”, editată de Institutul de Studii de Securitate al Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”.

Intitulat „Riscurile de securitate din bazinul extins al Mării Negre”, textul este copiat integral, literă cu literă și cuvânt cu cuvânt, cu exact același titlu, dintr-un articol semnat de Sorin Fetic, apărut în 2007 în volumul „Dinamica mediului european de securitate”, publicat de Centrul de Studii Strategice de Apărare și Securitate cu ocazia Sesiunii internaționale de comunicări științifice (22-23 noiembrie 2007) la editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”.

Nicăieri în text nu se face trimitere către lucrarea originală și nu sunt utilizate ghilimele. Plagiatul este atât de fidel, încât cei doi preiau articolul lui Sorin Fetic de la primul pană la ultimul cuvânt, inclusiv notele de subsol.

Paragraful doi și trei din textul lui Fetic au fost transformate de Ana Maria și Alexandru Marius Tudor în abstractul propriului text, iar o parte consistentă a paginii a doua din textul original a fost transformată în concluzii.

Începutul lucrării originale, a lui Sorin Fetic. Citiți paragrafele 2 și 3, sub „Identificări conceptuale”…

… iar acum citiți abstractul textului semnat de soții Tudor.

Facsimil din lucrarea originală a lui Sorin Fetic.

*

Un alt fragment din lucrarea originală.

Facsimil din articolul soților Tudor.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Montaj: în stânga e un fragment din textul lui Sorin Fetic, iar în dreapta e pagina de concluzii a articolului plagiat de soții Tudor.

*

Cel de-al doilea articol publicat sub semnătură comună de Ana Maria Tudor și Alexandru Marius Tudor a apărut în aceeași revistă.

Sub titlul „Securitate în epoca globalizării”, studiul a fost copiat în proporție de 80% dintr-o lucrare postată în 2010 pe blogul lui Andrei Vocilă, intitulată „Globalizare și securitate”, fără a se face trimitere la autorul acesteia și fără a utiliza ghilimelele.

Din aceeași lucrare a plagiat în teza sa de doctorat și Loredana Radu, o apropiată a lui Gabriel Oprea și avocata lui Victor Ponta. De altfel, Centrul de Investigații Media a dezvăluit în noiembrie 2015 că fiica lui Gabriel Oprea a fost angajată la cabinetul de avocatură al Loredanei Radu, de unde a încasat în 2012 suma de 13.400 de lei, fapt precizat în declarația de avere completată de soțul acesteia în iunie 2013.

La fel ca în cazul primului articol, și aici plagiatul este unul fidel, inclusiv abstractul și notele de subsol fiind preluate din lucrarea „Globalizare și securitate”.

Fragment din textul original, al lui Andrei Vocilă.

*

Începutul articolului semnat de soții Tudor.

Un alt fragment din textul lui Vocilă.

Ideile subliniate în facsimilul din stânga se regăsesc în articolul soților Tudor.

*

Următorul articol în care există elemente de plagiat a fost publicat tot sub semnătură comună de fiica și de ginerele lui Gabriel Oprea, și tot în Revista Universitară Română de Studii de Securitate „Univers Strategic”, editată de Institutul de Studii de Securitate al Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”. De această dată, în numărul 4 (16) din octombrie–decembrie 2013.

Prima pagină a textului – publicat sub titlul „Aspecte teoretice, practice și metodologice privind securitatea zonală și regională” – este identică cu cea apărută sub semnătura celor doi în „Securitate în epoca globalizării”, fiind plagiată tot din lucrarea „Globalizare și securitate”, postată în 2010 pe blogul lui Andrei Vocilă.

Preluarea este făcută fără a se face trimitere la autor și fără utilizarea ghilimelelor. Și restul textului este o însăilare de paragrafe luate din diverse surse disponibile pe internet.

Pentru prima parte a textului „Aspecte teoretice…”, soții Tudor nu s-au mai obosit…

… așa că și-au copiat introducerea unui articol anterior, copiată, la rândul ei, din textul altuia.

*

Tot în același număr al revistei, Ana Maria și Alexandru Marius Tudor mai semnează un articol, intitulat „Considerații teoretico–metodologice privind crima organizată”. Ultima jumătate a acestui text este copiată dintr-un text apărut pe un forum informativ în anul 2007.

Un al cincilea articol publicat împreună de fiica și de ginerele lui Gabriel Oprea a apărut tot în 2013, în numărul 1 al Revistei de investigare a criminalității, editată de Școala Doctorală a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

În acest articol, cei doi sunt prezentați ca fiind doctoranzi la Școala doctorală în Ordine Publică și Siguranță Națională a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, deși, într-un răspuns oficial primit de la Academia Națională de Informații, se precizează că cei doi au fost înmatriculați în octombrie 2012 la Școala Doctorală a acestei din urmă Academii.

Traducerea care trădează

Un ultim articol în care se găsesc importante porțiuni plagiate a fost semnat doar de fiica lui Gabriel Oprea, în Analele Universității „Titu Maiorescu” – Drept/Law, lucrare apărută în 2015 la Editura Hamangiu.

Scrierea și publicarea textului intitulat „Defence Diplomacy and its Importance in Managing Conflicts of the 21st Century” au fost susținute, potrivit unei note de subsol, prin „grantul strategic” POSDRU/159/1.5/S/141699, cofinanțat din Fondul Social European, prin POSDRU 2007-2013.

O parte din articolul publicat în limba engleză de Ana Maria Tudor este copiat și tradus din limba română din volumul „Drept diplomatic și consular”, apărut în 2006 la Editura Fundației România de Mâine. Nicăieri în textul Anei Maria Tudor nu sunt utilizate ghilimele și nu este citat autorul original.

Transpunerea în engleză a textului original este una atât de fidelă, încât, într-o frază în care autorul Dan Năstase scria că termenul de diplomație a apărut în limba română la sfârșitul secolului XIX, împrumutat din franceză, în loc de „limba română” Ana Maria Tudor a pus „limba engleză”.

Textul tradus sună așa: „În limba engleză, ca termen de drept internațional și de politică externă, îl întâlnim spre sfârșitul secolului al XIX-lea, împrumutat din limba franceză”.

Pentru ca, în fraza imediat următoare, să se vorbească despre „hrisov” și „Hronicul românomoldovlahilor” al lui Dimitrie Cantemir. Câteva rânduri mai sus de această propoziție, se spunea că termenul „diplomație” fusese identificat în Anglia în anul 1645.

Varianta originală, în limba română.

Pe pagina din dreapta, se poate citi fraza care începe cu „In English, as a basis of international law…”. „English” e, de fapt, română…

*

Fost vicepremier și ministru de Interne în guvernul Victor Ponta, Gabriel Oprea a fost acuzat vara trecută că și-a plagiat teza de doctorat, susținută în 2001 la Facultatea de Drept a Universității din București.

Hotnews a publicat și alte anchete care arătau că, din poziția de profesor și conducător de doctorate, Gabriel Oprea a coordonat nu mai puțin de cinci teze de doctorat suspecte de plagiat la Academia Națională de Informații a SRI: cele semnate de Neculai Onțanu, Loredana Radu, Bogdan Licu, Adela Loredana Popescu și Mihai Stănișoară.

În decembrie 2015, PressOne a dezvăluit în exclusivitate că Gabriel Oprea a devenit profesor universitar și conducător de doctorate cu toate că nu îndeplinea niciunul dintre criteriile prevăzute de lege.

Contactat pentru a i se cere un punct de vedere referitor la studiile doctorale urmate de fiica sa și de ginerele său la Academia Națională de Informații a SRI, Gabriel Oprea nu a răspuns.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios