REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

23/06/2023

Politica editorială și de transparență

PressOne are drept scop întărirea democrației din România prin reflectarea coerentă și onestă a realității.

Vrem să intrăm în profunzime în subiectele care contează, să le parcurgem pe îndelete și să le expunem așa cum sunt. Să le oferim cititorilor o imagine de ansamblu, care să-i ajute să înțeleagă ce se află în spatele principalelor știri ale momentului, dar să privească și spre viitor.

Ne păstrăm independența editorială față de partidele politice sau taberele de moment, dar nu rămânem indiferenți față de adevăr.

Ne expunem opinia, dar avem mereu grijă să o întărim prin fapte, date obiective și analize ale experților, precum și prin consultarea părților implicate.

Ne angajăm să facem un tip de presă deja devenit rar: independent, dar angajat, cu accent pe acele părți ale societății care de multe ori nu reușesc să-și facă auzită vocea proprie: minorități, grupuri defavorizate, oameni care încearcă să schimbe în bine lucrurile în România.

Declarație de transparență – acționariat, scop, finanțare

PressOne este finanțat prin două moduri, în conformitate cu legea română, care nu permite donații către societăți comerciale:

  • printr-un SRL – Press One Media SRL, care procesează contractele de publicitate și de servicii pentru proiecte speciale și evenimente;
  • și printr-un ONG, Fundația PressOne, care procesează donațiile cititorilor, sponsorizările firmelor care doresc să doneze o parte din impozitul pe profit, precum și venituri din proiecte specifice unui ONG.

Site-ul este proprietatea Fundației PressOne. Brandul PressOne este proprietatea Press One Media SRL.

Deși SRL-ul este, în acte, o entitate pentru profit, scopul PressOne nu este să obțină bani pentru acționari, ci să promoveze jurnalismul. Reinvestim toate veniturile în producția jurnalistică. Încă de la fondare, din 2015, PressOne nu a urmărit profitul pentru acționarii săi și nici nu o va face vreodată.

În perioada 2015 – 2020, fondatorul PressOne, Don Lothrop, cetățean american, a investit peste un milion de dolari în funcționarea echipei de 24 de jurnaliști și colaboratori care produc conținut jurnalistic oferind în același timp independență absolută redacției.

Scopul său a fost acela de a fonda o instituție de media independentă în România, care să redea încrederea românilor în ei înșiși.

Din 2020 a început procesul de tranziție spre o redacție complet independentă, inclusiv din punct de vedere legal.

Între timp, Don Lothrop a finalizat procesul de predare a participației sale în PressOne Media SRL către redacție. În prezent, PressOne Media SRL are următorul acționariat:

80% – Adrian Mihălțianu
20% – Voicu Bojan

Către finalul anului 2023, părțile sociale din SRL vor fi redistribuite și către alți membri ai redacției. SRL-ul va continua să dezvolte soluții digitale pentru media; activitatea editorială va fi desfășurată în continuare de către Fundația PressOne.

Membrii Consiliului Director al Fundației PressOne sunt: Adrian Mihălțianu (președinte), Don Lothrop și Voicu Bojan.

Cum se finanțează PressOne

Am început să avem contracte de publicitate și de sponsorizare abia din 2019, pentru a putea deveni treptat o organizație care se autofinanțează. Granturile venite din partea organismelor Uniunii Europene și a altor instituții private sau publice sunt menționate în fiecare an, într-un raport detaliat.

Politica editorială a PressOne

Recrutarea și instruirea personalului editorial

Politica noastră de recrutare promovează competiția deschisă și oportunitatea egală, indiferent de rasă, etnie, gen, religie sau orientare sexuală. Principiile noastre de bunăstare a personalului prioritizează sănătatea, securitatea și bunăstarea personalului nostru.

Indiferent de forma de contract a membrilor redacției, personalul redacției are asigurate plata asigurărilor sociale și a pensiei, precum și a taxelor și impozitelor datorate către stat, precum și a zilelor libere și a concediilor, inclusiv de maternitate, în acord cu legea salarizării din România.

Indiferent de durata sau natura contractului lor, toți jurnaliștii noștri sunt încurajați și susținuți să acționeze într-un mod etic, atât în materialele lor, cât și în interacțiunea cu ceilalți membri ai redacției sau cu publicul.

Credem ferm în oferirea unui mediu de lucru care respectă demnitatea tuturor persoanelor și nu tolerează nicio formă de discriminare bazată pe caracteristici precum rasă, culoare, religie, sex, vârstă, origine națională, handicap sau orientare sexuală.

Egalitatea de șanse

PressOne susține egalitatea de șanse. Ne asigurăm că procedurile noastre de recrutare, angajare, instruire și promovare sunt libere de prejudecăți și se bazează exclusiv pe calificări, performanță, abilități și experiență.

Politica de diversitate

Redacția PressOne este alcătuită la momentul completării acestui document din patru jurnaliști bărbați și șase jurnaliști femei. Apelăm la un bazin de cel puțin 12 colaboratori, echilibrat repartizați pe sexe, indiferent de etnie, gen sau de opțiunile lor politice, religioase, sexuale sau de altă natură.

Opiniile membrilor redacției PressOne sunt diverse și uneori contradictorii, așa cum este absolut normal într-o societate deschisă. Ne respectăm opiniile unii altora și le exprimăm ca atare în cadrul publicației, iar acest lucru este reflectat în articolele pe care le promovăm. Niciun membru al redacției nu suferă repercusiuni pentru opiniile exprimate, cât timp acestea respectă drepturile fundamentale ale celorlalți.

Respectăm dreptul la credință și ne găsim fundamentul în valorile iubirii, onestității, speranței și bunăvoinței. Înțelegem, respectăm și promovăm dreptul la alegere, promovăm egalitatea de tratament indiferent de gen, rasă, orientare sexuală, etnie sau religie.

Articolele noastre sunt deseori orientate către cei a căror voce se face rar auzită: minoritățile și grupurile defavorizate. Acest lucru este unul din pilonii fundamentali ai PressOne.

Politica de whistleblower / avertizori de integritate

Redacția PressOne va acorda sprijin oricărui membru al său care dorește să scoată la lumină fapte comise de unul dintre ceilalți membri ai redacției, fapte care încalcă legea României în orice fel.

PressOne nu va pedepsi niciodată opinia unuia dintre membrii săi și nici nu va ascunde de organele competente realitatea atunci când vine vorba de contravenții sau infracțiuni ale vreunui angajat de-al său.

Politica de securitate la locul de muncă

Instituția noastră media are o politică solidă de securitate la locul de muncă, care include protecție specifică pentru jurnaliștii care lucrează în medii ostile. Acest lucru include oferirea de instruire adecvată în materie de securitate, echipamentul necesar și sprijinul adecvat pentru a asigura bunăstarea lor fizică și mentală.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Sprijin pentru personalul expus la material sensibil

Acordăm sprijin personalului editorial care a fost expus la materiale de natură sensibilă sau tulburătoare. Acest lucru include accesul la suport psihologic profesional, zile libere și un mediu de lucru care recunoaște impactul emoțional pe care o astfel de expunere îl poate avea.

Sprijin pentru personalul care suferă prejudicii în cursul muncii

Ne asigurăm că membrii redacției care suferă prejudicii în cursul muncii (accidentări, expunere la materiale sensibile, amenințări etc.) primesc sprijinul necesar, indiferent dacă acesta înseamnă îngrijiri medicale corespunzătoare și suport psihologic sau sprijin juridic.

Siguranța jurnaliștilor

Siguranța tuturor jurnaliștilor noștri este principala noastră preocupare. Ne angajăm să creăm și să menținem un mediu sigur pentru jurnaliștii noștri, atât în teren, cât și în cadrul birourilor noastre. Niciun jurnalist nu va fi trimis într-o zonă potențial periculoasă fără să-și exprime în mod clar acordul și fără să primească toate instrucțiunile necesare pentru a-și desfășura activitatea într-un mod sigur.

Tratarea etică a conținutului live

Orice conținut transmis în direct trebuie să respecte adevărul, acuratețea și echitatea; ne străduim să respectăm demnitatea persoanelor implicate.Le cerem jurnaliștilor noștri să fie atenți atunci când transmit conținut în direct, în special atunci când materialul ar putea fi potențial tulburător sau dăunător pentru urmăritori.

Tratarea conținutului care include copii și persoane vulnerabile

Un astfel de conținut trebuie să respecte drepturile, intimitatea și demnitatea persoanelor prezentate, iar orice potențial prejudiciu sau suferință trebuie luate în considerare cu atenție și minimizate. În cazurile care includ copii respectăm cu strictețe reglementările și legile referitoare la reprezentarea acestora în media.

Tratarea conținutului violent și explicit

Credem în relatarea adevărului, dar nu pe seama cauzării unui disconfort sau a unui rău inutil publicului nostru. Ne angajăm să oferim avertismente suficiente pentru conținutul care ar putea fi supărător sau ofensator și folosim discreție în difuzarea imaginilor grafice sau a descrierilor explicite.

Transparență în raportarea locațiilor

Atunci când este relevant pentru text vom menționa locul în care a fost scris articolul, în special pentru corespondențele externe. Dacă alte persoane au contribuit la material vom preciza acest lucru în mod clar. Dacă nu este vorba de un reportaj scris de la fața locului, nu considerăm necesară raportarea locului în care a fost scris articolul.

Protecție împotriva defăimării în comentarii și moderarea acestora

Ne străduim să prevenim orice formă de conținut defăimător. Deși nu avem o secțiune de comentarii direct pe website, ne angajăm să susținem principiile de echitate, acuratețe și respect pentru adevăr în toate comentariile și discuțiile de pe canalele noastre social media.
Vom modera comentariile defăimătoare sau cele care folosesc un limbaj violent, discriminatoriu, care îndeamnă la ură sau doresc să înșele.

Susținem principiul respectului pentru viața privată a tuturor indivizilor. Vom modera comentariile care răspândesc sau speculează informații private despre persoane fără consimțământul explicit al acestora. Vom modera și comentariile care hărțuiesc alte persoane sau se angajează în cyberbullying, atacuri directe, amenințări sau orice alte forme de comportament intimidant. Ne angajăm să menținem un spațiu respectuos și sigur pentru discuții și schimb de idei.

În ceea ce privește moderarea comentariilor de pe canalele de social media, moderarea se poate face doar după publicarea acestora pe rețelele sociale respective. Scopul nostru este de a menține un spațiu respectuos, sigur și dedicat discuțiilor, respectând în același timp libertatea de exprimare. Publicului i se arată clar că toate comentariile pot fi supuse moderării pentru a se asigura că acestea se aliniază cu liniile noastre directoare.

Respectarea anonimatului surselor

Fiecare jurnalist PressOne se angajează să respecte anonimatul surselor, chiar și atunci când acestea sunt făcute publice în cadrul redacției. Anonimatul este considerat de la caz la caz și este oferit în mod obișnuit atunci când sursele cer acest lucru sau când ar putea fi expuse unor riscuri pentru securitatea lor sau a locului de muncă. Toți jurnaliștii sunt obligați să explice motivul acordării anonimatului în articolele lor. Toți jurnaliștii sunt obligați să explice surselor ce opțiuni au cu privire la respectarea anonimatului.

Protecția dreptului la confidențialitate și a siguranței individului

Fiecare poveste din articolele noastre este tratată cu grijă pentru a ne asigura că informațiile personale sunt gestionate responsabil și că siguranța persoanelor implicate nu este compromisă. Jurnaliștii sunt obligați să se asigure că nu pun în pericol siguranța surselor sau a persoanelor menționate în articolele lor. Toate materialele noastre respectă codul de GDPR.

Independența jurnalismului

Toți jurnaliștii PressOne trebuie să evite orice conflicte de interese sau orice circumstanțe care ar putea compromite independența profesională. Ei nu trebuie să accepte nicio formă de beneficiu de la sursele care ar putea influența potențial conținutul, unghiul sau tonul raportărilor lor.

Diversitatea surselor

Acordăm importanță utilizării unei diversități de surse în producerea de conținut jurnalistic. Aceasta ne ajută să evităm bazarea articolelor noastre pe surse unice și asigură o perspectivă mai largă în articolele noastre, în special în investigații și analize. Jurnaliștii noștri sunt instruiți să caute și să includă multiple puncte de vedere în articolele lor pentru a oferi o relatare echilibrată a evenimentelor.

Diferențierea conținutului comercial sau sponsorizat

Orice conținut comercial sau sponsorizat este marcat ca atare, fie printr-un (P) în titlu, fie printr-un paragraf bine demarcat de conținut, care arată rolul jucat de o companie sau de un finanțator în realizarea acelui material. Acest lucru se întâmplă atât pe website, cât și în newsletterele noastre și în postările noastre de social media.

Advertorialele sunt clar marcate ca atare încă din titlu; articolele sau seriile de articole pe teme jurnalistice, dar susținute financiar de un sponsor, fără implicare editorială, sunt marcate ca atare în cadrul articolului, printr-o notă care arată în mod explicit numele sponsorului și motivul sponsorizării acelor articole.

Distincția între conținutul de știri și conținutul de opinie

Pe site-ul PressOne, dar și în postările de pe canalele noastre de social media, facem întotdeauna în mod explicit diferența între știri și opinie. Toate opiniile, inclusiv cele sub formă de analiză, sunt publicate sub secțiunea Opinii.

Diferențierea între conținutul de știri și conținutul provenit de la organisme non-jurnalistice
Facem o distincție clară între conținutul de știri și conținutul furnizat de un organism non-jurnalistic extern, cum ar fi comunicate de presă sau analize făcute de terți. Orice conținut sau material furnizat de astfel de organisme va fi clar identificat, permițând publicului nostru să fie conștient de sursa și natura conținutului.

Comunicarea potențialelor erori

Atunci când publicul nostru invocă erori în conținutul nostru, suntem obligați să le analizăm și să le corectăm, menționând acest lucru, după caz. Comitetul editorial al PressOne se ocupă cu celeritate de acest lucru, atunci când corecțiile nu sunt făcute direct de către jurnalistul care a scris materialul.

Încurajăm publicul nostru să interacționeze cu noi folosind adresa de mail contact@pressone.ro pentru raportarea oricăror erori.

Garantăm publicarea corecțiilor tuturor inexactităților și erorilor semnificative într-un mod și loc similar cu versiunea originală. De exemplu, dacă corecția se referă la un articol online, aceasta va fi postată la același URL.

Atunci când o eroare schimbă în mod puternic sensul unui material al nostru, ne obligăm să menționăm acest lucru în mod explicit printr-o erată clar marcată în text.

Dreptul la replică

Dreptul la replică poate fi invocat de către persoanele menționate explicit în materialele noastre. Comitetul editorial al PressOne dezbate cu celeritate aceste cereri și, dacă le aprobă, publică acest drept la replică în interiorul materialului original.

Contact desemnat pentru reclamații

Organizația noastră are un contact desemnat pentru reclamații despre posibile încălcări ale principiilor sale jurnalistice sau ale liniilor directoare editoriale.

Reclamațiile pot fi trimise spre directorul editorial sau și spre redactorul șef, conform politicii de verificare a conținutului.

Când primim o reclamație, aceasta este discutată cu rapiditate în cadrul Consiliului Editorial, inclusiv cu jurnalistul sau jurnaliștii implicați, indiferent dacă sunt parte a redacției sau dacă sunt freelanceri.

Consiliul Editorial decide cu majoritate de voturi răspunsul la reclamații, în termen de cel mult o săptămână de la data primirii reclamației. Acest răspuns va fi trimis persoanei care a făcut reclamația sau, dacă este cazul, va fi publicat inclusiv prin canalele noastre de social media.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios