REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Politica editorială

PressOne are drept scop întărirea democrației din România prin reflectarea coerentă și onestă a realității.

Vrem să intrăm în profunzime în subiectele care contează, să le parcurgem pe îndelete și să le expunem așa cum sunt. Să ne facem cititorii să aibă o imagine de ansamblu care să-i ajute să înțeleagă ce se află în spatele principalelor știri ale momentului, dar să privească și spre viitor.

Normal, subiectivismul este parte integrantă din reflectarea adevărului, pentru că, în timp ce ne păstrăm independența editorială față de partidele politice sau taberele de moment, asta nu înseamnă că rămânem indiferenți față de adevăr.

Atunci când acesta ne cere, ne vom expune opinia, dar vom avea mare grijă să o întărim prin date obiective, opinii și analize ale experților, precum și prin consultarea celeilalte părți.

Ne angajăm să facem un tip de presă deja devenit rar: independent, dar angajat, cu accent pe acele părți ale societății care de multe ori nu reușesc să-și facă auzită vocea proprie: minorități, grupuri defavorizate, oameni care încearcă să schimbe în bine lucrurile în România.

Cod de conduită

Jurnaliștii PressOne susțin cele mai înalte standarde jurnalistice. Ne informăm din surse multiple, verificăm veridicitatea informațiilor și ascultăm și cealaltă parte atunci când acest lucru este posibil.

Toate materialele de pe site sunt semnate în nume propriu, iar jurnaliștii PressOne își asumă responsabilitatea celor scrise. Atunci când este cazul, revenim cu drept la replică, erate sau actualizări ale materialelor scrise.

Materialele sponsorizate sunt marcate ca atare, fie printr-un (P) în titlu, fie prin mențiuni explicite în text. Suntem susținuți de mai mulți parteneri privați și ne obținem finanțarea din mai multe surse private și publice, inclusiv prin donațiile cititorilor. Acestea nu influențează politica editorială, iar noi vom refuza compromisurile chiar dacă acest lucru ne va face să avem pierderi financiare.

În același timp, redacția acordă deplină libertate jurnaliștilor săi. Fiecare membru al redacției poate avea păreri diferite de ale publicației și le poate exprima ca atare în privat și în public, inclusiv pe site-ul PressOne.

Atunci când greșim, recunoaștem acest lucru în mod public.

Declarație de transparență

PressOne este finanțat prin două moduri, în conformitate cu legea română, care nu permite donații către societăți comerciale: printr-un SRL - Press One Media SRL, care procesează contractele de publicitate, sponsorizări pentru proiecte speciale și evenimentele; și printr-un ONG, Fundația Romania One, care procesează donațiile cititorilor, sponsorizările firmelor care doresc să doneze o parte din impozitul pe profit, precum și venituri din proiecte specifice unui ONG.

Deși SRL-ul este, în acte, o entitate for profit, scopul PressOne nu este să obțină profit, ci să promoveze jurnalismul reinvestind toate veniturile în producția jurnalistică. Încă de la fondarea din 2015, PressOne nu a urmărit profitul pentru acționarii săi și nici nu o va face pe viitor.

În perioada 2015 - 2020, fondatorul PressOne, Don Lothrop, cetățean american, a investit peste 1.000.000 de dolari în funcționarea echipei de 24 de jurnaliști și colaboratori care produc conținut jurnalistic pentru PressOne, oferind în același timp independență absolută redacției.

Am început să avem contracte de publicitate și de sponsorizare abia din 2019, pentru a putea deveni treptat o organizație care se autofinanțează. Granturile venite din partea organismelor Uniunii Europene și a altor instituții private sau publice vor fi menționate explicit în această secțiune, în funcție de situația la zi.

Politica de diversitate

Redacția PressOne este alcătuită din șase jurnaliști bărbați și șase jurnaliști femei. Nu am urmărit cote, acest lucru a fost ceva absolut natural. Apelăm la un bazin de cel puțin 12 colaboratori, în mare parte femei, indiferent de etnie, gen sau de opțiunile lor politice, religioase, sexuale sau de altă natură.

Opiniile membrilor redacției PressOne sunt diverse și uneori contradictorii, așa cum este absolut normal într-o societate deschisă. Ne respectăm opiniile unii altora și le exprimăm ca atare în cadrul publicației, iar acest lucru este reflectat în articolele pe care le promovăm.

Respectăm dreptul la credință și ne găsim fundamentul în valorile creștine ale iubirii, onestității, speranței și bunăvoinței, dar înțelegem și respectăm dreptul la alegere, promovăm egalitatea de tratament indiferent de gen, etnie sau opinie.

Articolele noastre sunt deseori orientate către cei a căror voce se face rar auzită: minoritățile și grupurile defavorizate. Acest lucru este unul din pilonii fundamentali ai PressOne.

Politica de whistleblower

Redacția PressOne va acorda sprijin oricărui membru al său care dorește să scoată la lumină fapte comise de unul dintre ceilalți membri ai redacției, fapte care încalcă legea României în orice fel.

PressOne nu va pedepsi niciodată opinia unuia dintre membrii săi și nici nu va ascunde de organele competente realitatea atunci când vine vorba de contravenții sau infracțiuni ale vreunui angajat de-al său.