REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Fostul secretar general al SRI Dumitru Dumbravă (în stânga) și fostul ministru Mihai Stănișoară au primit verdicte de plagiat din partea Comisiei de Etică a ANIMV.

Academia SRI confirmă plagiatele generalului SRI Dumitru Dumbravă și al fostului ministru al Apărării Mihai Stănișoară

„Raportul confirmă suspiciunile de plagiat”. A fost nevoie de trei ani pentru ca această propoziție simplă să fie asumată și făcută publică de Comisia de Etică a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI.

Mihai Stănișoară, fost ministru al Apărării, Neculai Onțanu, fost primar al Sectorului 2, și Adela Loredana Popescu (Neagu), fostă secretară a lui Gabriel Oprea, au primit verdict de plagiat din partea instituției care, cu câțiva ani în urmă, le înmâna diplomele de „Doctor în Informații și Securitate Națională”.

Comisia de Etică a ANIMV a luat aceeași decizie și în cazul generalului SRI (r) Dumitru Dumbravă. În cazul acestuia însă, a fost nevoie de mai puțin de o lună după apariția în presă a articolului referitor la teza sa de doctorat.

Rapoartele care confirmă acuzațiile de plagiat privitoare la cei patru doctori ai ANIMV au fost validate la începutul lunii septembrie de rectorul Academiei, profesorul universitar Adrian Ivan.

Tot el a făcut propunerea de retragere a titlului în toate cele patru cazuri și a dispus sesizarea Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Surse din Academia SRI susțin că, în curând, Comisia de Etică ar urma să emită încă aproximativ 20 de verdicte de plagiat.

În urmă cu șase luni, rectorul Adrian Ivan declara într-un interviu pentru PressOne că toate tezele susținute la Academia pe care o conduce vor fi trecute printr-un soft antiplagiat și că, în cazul acelora în care se va constata plagiatul, va propune retragerea titlului de doctor.

Plagiatul generalului Dumbravă

Academia SRI a emis în timp record verdictul referitor la teza de doctorat semnată de generalul SRI (r) Dumitru Dumbravă (intitulată „Aspecte cu relevanță privind securitatea în spațiul cibernetic”), despre care PressOne a scris în exclusivitate că este plagiată.

Sesizarea ce viza această teză, susținută în 2010 sub coordonarea profesorului Constantin Onișor, a fost depusă la Registratura Academiei SRI în data de 6 august.

După mai puțin de o lună, Comisia de Etică a ANIMV a constatat plagiatul și a elaborat o hotărâre în acest sens.

23 de zile mai târziu, pe 29 august, o Comisie de Analiză, numită prin decizia rectorului, conchidea într-un raport că plagiatul se confirmă: „Există preluări integrale sau parțiale din textul sursă fără citarea acesteia și fără menționarea autorului”.

Pe 4 septembrie, Comisia de Etică a ANIMV s-a întrunit și a votat trei lucruri:

În adresa trimisă către CNATDCU, prin care se comunică verdictul de plagiat decis de Comisia de Etică, rectorul Adrian Ivan propune retragerea titlului de doctor deținut de generalul (r) Dumitru Dumbravă, pentru încălcarea eticii academice.

În intervalul în care la ANIMV au fost analizate acuzațiile de plagiat ce-l vizează, generalul Dumbravă, care era secretar general al SRI, și-a dat demisia. A înaintat-o directorului SRI, Eduard Hellvig, pe data de 28 august, iar la 1 septembrie a fost trecut în rezervă.

Surse din comunitatea de informații susțin că generalul (r) Dumitru Dumbravă a fost nevoit să demisioneze din cauza acuzațiilor de plagiat. Acestea ar fi reprezentat picătura care a umplut paharul problemelor sale.

Decretul de trecere în rezervă semnat de președintele Klaus Iohannis arată că plecarea generalului Dumbravă din SRI a fost una forțată. El nu a fost înaintat în grad și apoi trecut în rezervă, așa cum se obișnuiește cu militarii de carieră, mai ales cu cei ajunși la vârful structurilor de forță, ci a fost pensionat cu gradul de la acel moment.

Generalul Dumitru Dumbravă a intrat în atenția presei după ce, într-un interviu din 2015, a folosit expresia „câmp tactic” cu referire la instanțele de judecată.

El a fost acuzat că ar fi controlat o rețea de judecători cărora le impunea luarea de hotărâri în anumite procese, dar și că și-ar fi construit o rețea similară în rândul ziariștilor, pe care îi alimenta cu informații privilegiate din dosare.

De altfel, acuzele publice aduse lui Dumitru Dumbravă au făcut obiectul audierii sale în Comisia parlamentară de control al SRI, care în noiembrie 2017 i-a cerut demisia din funcția de secretar general al Serviciului.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Dumbravă a mai rămas în SRI aproape zece luni după acea audiere.

Mihai Stănișoară. Sursa foto: cdep.ro

Trei verdicte după trei ani

Celelalte trei verdicte de plagiat emise recent de Comisia de Etică a ANIMV, însoțite de propunerea de retragere a titlului de doctor, îi vizează pe Mihai Stănișoară, fost ministru PDL al Apărării, Neculai Onțanu, fost primar al Sectorului 2, și pe Adela Loredana Popescu (Neagu), fostă secretară a lui Gabriel Oprea.

În ceea ce-i privește, sesizările adresate Comisiei de Etică a ANIMV au fost înregistrate în aceeași zi: 22 iunie 2018.

Șapte zile mai târziu, Comisiile de Analiză desemnate să verifice acuzațiile de plagiat aprobau rapoartele cu același verdict: „Suspiciunile se confirmă”.

Cele trei rapoarte au fost aprobate și votate de Comisia de Etică în aceeași zi în care a fost emisă și hotărârea de plagiat în cazul lui Dumitru Dumbravă: 4 septembrie 2018.

Apoi, deciziile Comisiei de Etică au fost trimise către CNATDCU, însoțite de propunerea de retragere a titlului de doctor.

*

Verdictele de plagiat în cazurile Stănișoară, Onțanu și Popescu (Neagu) au venit după trei ani de la publicarea în presă a acuzațiilor vizând tezele lor de doctorat.

Toți trei l-au avut drept coordonator pe Gabriel Oprea, el însuși acuzat de plagierea tezei de doctorat. De altfel, lui Oprea i-a fost retras titlul de doctor în vara anului 2016.

Alte acuzații de plagiat, care vizează tezele de doctorat semnate de Mihai Tudose, fost prim-ministru, Gabriel Vlase, șeful SIE, Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României, și Loredana Radu, avocată și nepoată a lui Gabriel Oprea, nu au fost investigate până acum de Comisia de Etică a ANIMV.

Există și doctori ai Academiei SRI care au cerut să renunțe la acest titlu deși în cazul lor nu au apărut acuzații de presă, ceea ce a fost interpretat ca o recunoaștere a faptului că tezele sunt copiate.

Este vorba despre Radu Stroe, fost ministru de Interne, Daniel Andrei Moldoveanu, fost șef al Comunității Naționale de Informații, și Romeo Raicu, fost președinte al Comisiei de Control al SIE.

Renunțarea nu a fost posibilă, deși fostul premier Victor Ponta, el însuși rămas fără titlul de doctor în urma acuzațiilor de plagiat, a promovat o Ordonanță de Urgență care să permită acest lucru. Ordonanța nu a devenit niciodată lege.

Adela Popescu (Neagu), cea indicată de săgeată, la o festivitate de la Cotroceni. Sursa foto: sutu.ro

Mihai Stănișoară – care era deputat la data susținerii tezei de doctorat, în 2011 −, fusese anterior președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților, consilier prezidențial pe probleme de securitate și ministru al Apărării în guvernul Tăriceanu.

Informațiile despre plagierea tezei de doctorat a lui Stănişoară au fost publicate în data de 7 septembrie 2015.

Neculai Onțanu − primarul Sectorului 2 la data susținerii tezei, în 2010 − a fost secretar general al UNPR și este bun prieten cu Gabriel Oprea.

Onţanu a fost arestat preventiv într-un dosar în care era acuzat că luase mită pentru a facilita reconstituirea dreptului de proprietate pentru un teren din care peste 1.000 de metri pătrați au ajuns, în final, la Gabriel Oprea, prin intermediul avocatei Loredana Radu, nepoata acestuia.

Informațiile despre plagierea tezei de doctorat a lui Neculai Onţanu au fost publicate la data de 11 august 2015.

Adela Loredana Popescu (Neagu) a fost secretara lui Gabriel Oprea la Ministerul Apărării Naționale și la Ministerul de Interne.

A fost decorată de președintele Traian Băsescu cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler și cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, și de președintele Klaus Iohannis, cu „Steaua României”.

Adela Popescu (Neagu) a deținut și funcția de secretar general al UNPR. Dovezile referitoare la plagierea tezei de doctorat a Adelei Popescu (Neagu) au apărut în data de 2 septembrie 2015.

Acela a fost momentul în care președintele Klaus Iohannis a oprit negocierile cu Gabriel Oprea pentru formarea unei noi majorități parlamentare între PNL și UNPR și preluarea de către acesta a postului de premier.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios