Sursa foto: Greenfieldresidence
08/06/2017
De ce să te muți la marginea Bucureștiului
Prețurile mari și lipsa spațiilor verzi îi determină pe mulți bucureșteni să se mute la periferie sau în localitățile-satelit ale Capitalei. În plus, cei care-și doresc o casă cu grădină pot găsi aici prețuri comparabile cu cele ale unui apartament din centru.
Peste 60% dintre cumpărători își doresc o locuință într-un ansamblu nou, iar dezvoltatorii se adaptează din mers. În acest an este așteptată finalizarea a peste 12.000 de apartamente și case în București și în împrejurimi, acesta fiind cel mai mare stoc din 2007 încoace, potrivit studiului Market Beat 2017.
Vestul și sud-estul, pentru bucureșteanul de rând
Peisajul de la marginea orașului se schimbă de la un an la altul.
„Din punct de vedere numeric, cele mai multe locuințe amplasate în zone limitrofe Bucureștiului se dezvoltă în zonele de vest și de sud-est ale orașului. Roșu, Chiajna și Popești-Leordeni sunt administrativ în afara Bucureștiului, deși sunt, practic, extensii imediate ale orașului și zone în care dezvoltarea rezidențială a fost semnificativă în ultimii ani, cu peste 15.000 de locuințe finalizate”, a declarat, pentru PressOne, Gabriel Voicu, director al diviziei New Homes din cadrul companiei Coldwell Banker.
Peste jumătate din locuințele noi care se construiesc în București sunt amplasate în aceste zone și țintesc principala masă de persoane interesate. Dovada este că prețurile medii practicate figurează printre cele mai avantajoase din Capitală, circa 800 – 1.000 de euro pe metru pătrat.
Prima Casă este principala sursă de finanțare a celor care fac astfel de achiziții.
Locuințele se află în zone pentru care există transport în comun și oferă suprafețe similare sau chiar mai mici comparativ cu cele din fondul vechi. De regulă, finisajele sunt de bază, iar facilitățile nu prea există, cu excepția câtorva proiecte mai mari, a mai explicat Gabriel Voicu.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Una dintre cele mai mari investiții în aceste zone este complexul Confort City din Popești-Leordeni, ridicat de frații Robert și Ionuț Negoiță. Ansamblul numără aproape 1.700 de locuințe.
Complexul cu cel mai mare număr de locuințe construit până acum la marginea Bucureștiului este însă Militari Residence, aflat la extremitatea vestică, în comuna Roșu. Aproape 8.000 de locuințe au fost deja finalizate, iar alte 1.500 vor fi gata până în primăvara anului viitor.
Nordul, pentru bucureștenii cu venituri superioare
De ce nu-și permit tinerii din România o locuință? Statul nu construiește, iar dezvoltatorii imobiliari și speculanții profită
Prețurile caselor și chiriilor din România au crescut constant după ce economia globală a început să-și revină din Marea Recesiune (criza financiară din 2008). Tot mai mulți tineri din România constată că devine tot mai dificil să spere la o locuință pe care să o numească „a lor”.
Poluarea aerului: 20+ de măsuri care ne pot aduce rapid un aer curat în oraș
Poluarea aerului este cauzată aproape exclusiv de om. Adică de fiecare dintre noi și de activitățile noastre. Asta este cheia pentru înțelegerea măsurilor care trebuie luate urgent dacă vrem să respirăm aer curat în orașele din România.
În continuare, nordul Capitalei reprezintă o destinație căutată de cumpărătorii cu venituri medii spre mari.
„Ansamblurile care se construiesc aici oferă suprafețe mari, finisaje de calitate superioară, proiecte integrate și un amplasament general în zone cu spații verzi ample și cu acces facil către clădirile de birouri din nordul orașului”, spune consultantul de la Coldwell Banker.
Și prețul mediu este ceva mai ridicat. El variază între 1.200 și 1.400 de euro pe metru pătrat, dar poate urca până la 2.000 de euro pentru segmentul de lux, potrivit studiului amintit. Circa 23% dintre locuințele noi care vor fi livrate în acest an sunt amplasate în zona de nord.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Unul dintre cele mai mari ansambluri de aici este Cosmopolis, din Tunari-Ștefăneștii de Jos. Ridicat de turcii de la Opus Land Development, ansamblul numără 2.600 de locuințe.
Și în ansamblul Greenfield, din zona Băneasa, ridicat de compania autohtonă Impact Developer & Contractor, au fost finalizate 1.600 de locuințe, dintr-un total de 2.500.
Atenție la infrastructură!
Pe lângă cel mai bun raport calitate-preț, vestul Capitalei și zona de sud-est aduc însă și cu probleme de infrastructură, fie că este vorba de cea rutieră, de transportul în comun sau de rețeaua de canalizare.
„Există și dezvoltatori care încearcă să ridice calitatea generală a locuirii în respectivele zone, de la transport asigurat până la grădinițe și școli primare, numeroase spații comerciale și de recreere”, afirmă Gabriel Voicu.
Sunt cunoscute și situații mai puțin fericite. În aprilie, locuitorii din blocurile construite în ultimii ani în Prelungirea Ghencea (vestul Capitalei) au protestat față de nepăsarea autorităților în chestiunea traficului din zonă. Promisiuni există: construirea pasajului Domnești și lărgirea străzii Prelungirea Ghencea, care are doar două benzi.
Nici nordul Capitalei nu este ferit de problemele de trafic. În februarie, instanța a decis închiderea unui drum forestier care permitea accesul în cartierul Greenfield. Locuitorii au puține alternative rutiere acum și toate implică ambuteiaje.
Dezvoltatorul a anunțat o investiție de 1,5 milioane de euro pentru noi drumuri de acces.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this